2020. április 7. kedd, Herman napja
Gyógyító városok
Révay András
2015.02.14 15:58
Korábban még nem volt példa arra, amit idén tavasszal tapasztalhat a hazai közönség. Kelet-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hajdúszoboszló, valamint Nyugat-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hévíz 2015-ben közösen, új eszközökkel próbálja elérni a hozzájuk utazást tervező vendégeket, közvetlenül megszólítva őket kedvezményes ajánlataikkal.

Most először a belföldi vendégekhez szól a meghívó – jelentette be Papp Gábor, Hévíz polgármestere. Közös marketing kampánnyal invitálják a fürdőzni és kikapcsolódni vágyó vendégeket Hajdúszoboszlóra és Hévízre. A kampányban hirdetett szállásajánlatok lefoglalása esetén +1 éjszakára szóló szállás és egyéb +1 ajándékok várják a vendégeket. Hajdúszoboszló város hivatalos turisztikai portálján a www.hajduszoboszlo.hu weboldalon, valamint Hévíz turisztikai honlapján a www.heviz.hu/akcio linken már el is indult a „3+1 akció, indul a fürdőszezon” elnevezéssel a kampány, mely 2015.február 3. és április 30. között kínál kedvezményeket.

Hévízen bizonyára eddig is nagyon sokan jártak már, de akik egy-két év kihagyással térnek vissza, tapasztalhatják a fejlődést. Ilyen például az a kerékpárkölcsönző rendszer, mely eddig csak Budapesten és Esztergomban működött. Hévízen, négy állomáson, összesen mintegy ötven kerékpár kölcsönözhető – ingyenesen! Elkészült az autóbusz alpályaudvar is és rövidesen elindul a helyi járatú autóbusz közlekedés. A polgármester elmondta, hogy terveik szerint ez az autóbusz nemcsak a városon belül, hanem idővel egészen a Balaton Airportig jár majd. A gyaloglást választókat várja Hévíz Egregy városrészében a „Korok és borok” tematikus sétaút, melyen bemutató épület, múzeum készült el – az út felvezet a szőlőhegyre is - és megtörtént az Árpád-kori templom régóta várt teljes rekonstrukciója. Elkészültek sportpályák, köztük olyanok, melyeket az utcán sétálók vendégek közül bárki ingyen használhat.

A város életében fontos szerepet tölt be a gyógytó és a hozzá kapcsolódó kórház. Ez utóbbihoz sajnos már nincs köze a városnak, a közelmúlti újra-államosítás áldozatául esett. Szerencsére egy közel egymilliárd forintos pályázat lehetővé tette a keszthelyi és hévízi kórház megújítását. Szembetűnő lett a fogadó épület átalakulása és számos új eszközt is sikerült a kórház számára vásárolni. A hévízi tó része a Magyar Nemzeti Értéktárnak, az Önkormányzat elkészíttetett egy tanulmányt annak érdekében, hogy a tó belátható időn belül a Világörökség részévé válhasson. A városban folyó vendéglátást jellemzi, hogy idén „Az év gasztronómusa” is az egyik szálloda tulajdonosa lett.

Nekünk a visszatérő vendég a legértékesebb – erősítette meg dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere. Hajdúszoboszló évek óta kedvelt üdülőhely a belföldi és a külföldi vendégek körében egyaránt, és ez köszönhető részben a folyamatos fejlesztéseknek. Hajdúszoboszlón a városba érkező és szolgáltatásokat igénybe vevő vendégek véleményét rendszeres felméréssekkel kérik ki a turizmus szereplői, így a fejlesztéseket a vendégek igényeire alapozva valósítják meg a szolgáltatók. Fontos megjegyezni – emelte ki a polgármester – hogy a nyári strandszezon mellett az év eleji, téli hónapokban is kiváló választás Hajdúszoboszló, hiszen a szoboszlói gyógyító víz és a wellness kezelések hatására megfiatalodik és feltöltődik a test és lélek egyaránt. A fürdőkomplexum szolgáltatásait a helyi szálláshelyek kínálata egészíti ki, ezáltal téve teljessé a hajdúszoboszlói felüdülést az itt pihenő vendégek számára. Eltérés viszont Hévízhez képest, hogy a 3+1 ajánlat Hajdúszoboszlón csak április 3-ig érvényes. Ugyanakkor a szállodák kínálatához ebben a kampányban 39 magán szállásadó is csatlakozott.

 A szórakozást sem kell nélkülözniük az itt pihenő vendégeknek, mert a fürdőkomplexum és a változatos programkínálat erre is lehetőséget nyújt. A különböző rendezvényeken, programokon való részvétel még emlékezetesebbé teszi az itt tartózkodást. Hajdúszoboszló idén is több gasztronómiai, zenés és kulturális fesztivállal várja egész évben a látogatókat. A gasztronómiai fesztiválok sorát a Szoboszlói Toros Napok nyitja meg (2015.03.06-08.), míg a kulturális programok a Szoboszlói Művészeti Napok többhetes rendezvényeivel kezdődnek. Egyéb kikapcsolódási lehetőségként ajánlják a szomszédos nagyváros Debrecen kulturális programjait. Az év eleji rendezvénynaptárban többek között koncertek, mozi és színházi előadások valamint hangversenyek szerepelnek.

 Európa legnagyobb fürdője, a hajdúszoboszlói Hungarospa vezérigazgatója, Czeglédi Gyula, bevezetőben előbb dr. Pávai Vajna Ferencre emlékezett, hiszen az Alföldön feltárt gyógyvíz az ő kutatómunkájának eredménye. A csodálatos barna kincs 1925-ben tört fel és rá két évre már meg is nyílt az első fürdő. Gyógyhatásának okát, pontos mibenlétét azóta is folyamatosan vizsgálják és egyre újabb eredményeket állapítanak meg. Az Európa legnagyobb fürdője megnevezést sem ok nélkül használják. Harminc hektáron, 14 600 négyzetméter vízfelülettel a befogadó képességük 25 ezer ember. A Hungarospa-nál 2014-ben komplex attrakciófejlesztés zajlott le, melynek keretében megújult a gyógyfürdő, a strand és az Aquapark. A szolgáltatás bővítés során a Hungarospa minden korosztályra gondolt. Az idősebb generáció kényelmét szolgálja, hogy a gyógyfürdő termálcsarnoka átalakult, a pihenőterek bővültek. A jól ismert gyógyfürdőkezelések mellett új típusú kabinos szénsavas kezelőhelyek, továbbá egy Cryo hidegszauna is segítik a betegek gyógyulását.

A fejlesztés keretében a fiatalok vágya is teljesült: az Aquapark területének egy hektáros bővítésével extrém zóna létesült, ahol 16 méter magasról induló 6 új, izgalmas óriás csúszda (szabadesős alagút, vízhurok, szuperhullám, cunami, űrcsónak, vízcső) épült, Így az Aquaparkban már összesen 15 óriáscsúszda várja a látogatókat. A bátrabbak a csúszdázás mellett a sziklamászást is kipróbálhatják a látványos vízeséses mászófalon. A 6-12 éves gyerekek számára kalandmedencék épültek. Az új gyerekmedencékben a vízi vár függőhíddal, műsziklával, vízeséssel, csúszdával és borítódézsával megannyi kalandot ígérnek. A családok kedvence, a strandfürdő is tartogat újdonságokat.

Az Omega medencébe új élményelemek kerültek: vízisport-pályák, sodróvíz-zóna, jacuzzi. A mediterrán tengerpart mellett habshow helyszín létesült, mely elsősorban a fiatalok bulizó helye. A pancsoló medence mellett megépült az új, fedett Vízipók meseszínpad, ahol a gyerekek szórakozhatnak. Idén, a hagyományoknak megfelelően a hajdúszoboszlói strand május 1-jén nyitja meg kapuit. A nyitás alkalmából rendezett nagyszabású ingyenes strandnyitó „Hungarosparty-n” hazai popsztárok lépnek fel. A nyári szezonban napközben animációk, zenés programok várják a gyerekeket és szüleiket a strandon, valamint főszezonban, júliusban és augusztusban, minden hétvégén zenés esti fürdőzések is lesznek sztárfellépőkkel. Külföldi vendégek számára kitűnő ajándék lesz a nyolc nyelven „megszólaló” hangos szótár.

Kapcsolódó témák

Zalakarosról azért mindenkinek mégis csak a fürdő jut először eszébe. Bár a város már 750 éves múltra tekint vissza, a fürdő ennél sokkal fiatalabb. A gyógyvizet 1962-ben találták meg, a vízkincsre épült fürdő – akkor még csak két medencével – 1965-ben nyílt meg. Azóta többször is bővítették, fejlesztették.

A június 4-én meghirdetett „Az év fürdője” verseny szavazása szeptember 30-án lezárult. Mindenki három kategóriában szavazhatott. A versenyben 128 ezer szavazó vett részt és ők összesen 170 ezer szavazatot adtak le.

Hivatalosan már csupán három hétvége van hátra a nyárból, ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik fürdőt vagy strandot választjuk a nyár utolsó napsugarainak kiélvezésére. Az Év Fürdője közönségszavazása alapján hét fürdőt mindenképpen érdemes kipróbálni.

Több száz hotel közül a magyarországi NaturMed Hotel Carbonát választották utazók ezrei 2014 legjobb gyógyszállodájának. A német FIT Reisen ügyfeleinek véleménye alapján ugyanis a hévízi Carbonának ítélte a Health&Spa kategória legjobbjának járó díjat. Az elismeréssel a szálloda különleges adottságai mellett egymásra épülő, komplex gyógyszolgáltatásait értékelték a vendégek.

2015.01.22 11:30

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kifejezetten nyugdíjasok támogatását célzó pályázatot ír ki, amelynek keretében a kedvezményezetteknek az ország különböző pontjain fürdőszolgáltatások igénybevételére felhasználható kártyát bocsát rendelkezésére. A programhoz a mórahalmi fürdő is csatlakozik, folytatva az előző évben indított akciót.

Blog ajánló
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!