2020. január 25. szombat, Pál napja
Gyógyító városok
Révay András
2015.02.14 15:58
Korábban még nem volt példa arra, amit idén tavasszal tapasztalhat a hazai közönség. Kelet-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hajdúszoboszló, valamint Nyugat-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hévíz 2015-ben közösen, új eszközökkel próbálja elérni a hozzájuk utazást tervező vendégeket, közvetlenül megszólítva őket kedvezményes ajánlataikkal.

Most először a belföldi vendégekhez szól a meghívó – jelentette be Papp Gábor, Hévíz polgármestere. Közös marketing kampánnyal invitálják a fürdőzni és kikapcsolódni vágyó vendégeket Hajdúszoboszlóra és Hévízre. A kampányban hirdetett szállásajánlatok lefoglalása esetén +1 éjszakára szóló szállás és egyéb +1 ajándékok várják a vendégeket. Hajdúszoboszló város hivatalos turisztikai portálján a www.hajduszoboszlo.hu weboldalon, valamint Hévíz turisztikai honlapján a www.heviz.hu/akcio linken már el is indult a „3+1 akció, indul a fürdőszezon” elnevezéssel a kampány, mely 2015.február 3. és április 30. között kínál kedvezményeket.

Hévízen bizonyára eddig is nagyon sokan jártak már, de akik egy-két év kihagyással térnek vissza, tapasztalhatják a fejlődést. Ilyen például az a kerékpárkölcsönző rendszer, mely eddig csak Budapesten és Esztergomban működött. Hévízen, négy állomáson, összesen mintegy ötven kerékpár kölcsönözhető – ingyenesen! Elkészült az autóbusz alpályaudvar is és rövidesen elindul a helyi járatú autóbusz közlekedés. A polgármester elmondta, hogy terveik szerint ez az autóbusz nemcsak a városon belül, hanem idővel egészen a Balaton Airportig jár majd. A gyaloglást választókat várja Hévíz Egregy városrészében a „Korok és borok” tematikus sétaút, melyen bemutató épület, múzeum készült el – az út felvezet a szőlőhegyre is - és megtörtént az Árpád-kori templom régóta várt teljes rekonstrukciója. Elkészültek sportpályák, köztük olyanok, melyeket az utcán sétálók vendégek közül bárki ingyen használhat.

A város életében fontos szerepet tölt be a gyógytó és a hozzá kapcsolódó kórház. Ez utóbbihoz sajnos már nincs köze a városnak, a közelmúlti újra-államosítás áldozatául esett. Szerencsére egy közel egymilliárd forintos pályázat lehetővé tette a keszthelyi és hévízi kórház megújítását. Szembetűnő lett a fogadó épület átalakulása és számos új eszközt is sikerült a kórház számára vásárolni. A hévízi tó része a Magyar Nemzeti Értéktárnak, az Önkormányzat elkészíttetett egy tanulmányt annak érdekében, hogy a tó belátható időn belül a Világörökség részévé válhasson. A városban folyó vendéglátást jellemzi, hogy idén „Az év gasztronómusa” is az egyik szálloda tulajdonosa lett.

Nekünk a visszatérő vendég a legértékesebb – erősítette meg dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere. Hajdúszoboszló évek óta kedvelt üdülőhely a belföldi és a külföldi vendégek körében egyaránt, és ez köszönhető részben a folyamatos fejlesztéseknek. Hajdúszoboszlón a városba érkező és szolgáltatásokat igénybe vevő vendégek véleményét rendszeres felméréssekkel kérik ki a turizmus szereplői, így a fejlesztéseket a vendégek igényeire alapozva valósítják meg a szolgáltatók. Fontos megjegyezni – emelte ki a polgármester – hogy a nyári strandszezon mellett az év eleji, téli hónapokban is kiváló választás Hajdúszoboszló, hiszen a szoboszlói gyógyító víz és a wellness kezelések hatására megfiatalodik és feltöltődik a test és lélek egyaránt. A fürdőkomplexum szolgáltatásait a helyi szálláshelyek kínálata egészíti ki, ezáltal téve teljessé a hajdúszoboszlói felüdülést az itt pihenő vendégek számára. Eltérés viszont Hévízhez képest, hogy a 3+1 ajánlat Hajdúszoboszlón csak április 3-ig érvényes. Ugyanakkor a szállodák kínálatához ebben a kampányban 39 magán szállásadó is csatlakozott.

 A szórakozást sem kell nélkülözniük az itt pihenő vendégeknek, mert a fürdőkomplexum és a változatos programkínálat erre is lehetőséget nyújt. A különböző rendezvényeken, programokon való részvétel még emlékezetesebbé teszi az itt tartózkodást. Hajdúszoboszló idén is több gasztronómiai, zenés és kulturális fesztivállal várja egész évben a látogatókat. A gasztronómiai fesztiválok sorát a Szoboszlói Toros Napok nyitja meg (2015.03.06-08.), míg a kulturális programok a Szoboszlói Művészeti Napok többhetes rendezvényeivel kezdődnek. Egyéb kikapcsolódási lehetőségként ajánlják a szomszédos nagyváros Debrecen kulturális programjait. Az év eleji rendezvénynaptárban többek között koncertek, mozi és színházi előadások valamint hangversenyek szerepelnek.

 Európa legnagyobb fürdője, a hajdúszoboszlói Hungarospa vezérigazgatója, Czeglédi Gyula, bevezetőben előbb dr. Pávai Vajna Ferencre emlékezett, hiszen az Alföldön feltárt gyógyvíz az ő kutatómunkájának eredménye. A csodálatos barna kincs 1925-ben tört fel és rá két évre már meg is nyílt az első fürdő. Gyógyhatásának okát, pontos mibenlétét azóta is folyamatosan vizsgálják és egyre újabb eredményeket állapítanak meg. Az Európa legnagyobb fürdője megnevezést sem ok nélkül használják. Harminc hektáron, 14 600 négyzetméter vízfelülettel a befogadó képességük 25 ezer ember. A Hungarospa-nál 2014-ben komplex attrakciófejlesztés zajlott le, melynek keretében megújult a gyógyfürdő, a strand és az Aquapark. A szolgáltatás bővítés során a Hungarospa minden korosztályra gondolt. Az idősebb generáció kényelmét szolgálja, hogy a gyógyfürdő termálcsarnoka átalakult, a pihenőterek bővültek. A jól ismert gyógyfürdőkezelések mellett új típusú kabinos szénsavas kezelőhelyek, továbbá egy Cryo hidegszauna is segítik a betegek gyógyulását.

A fejlesztés keretében a fiatalok vágya is teljesült: az Aquapark területének egy hektáros bővítésével extrém zóna létesült, ahol 16 méter magasról induló 6 új, izgalmas óriás csúszda (szabadesős alagút, vízhurok, szuperhullám, cunami, űrcsónak, vízcső) épült, Így az Aquaparkban már összesen 15 óriáscsúszda várja a látogatókat. A bátrabbak a csúszdázás mellett a sziklamászást is kipróbálhatják a látványos vízeséses mászófalon. A 6-12 éves gyerekek számára kalandmedencék épültek. Az új gyerekmedencékben a vízi vár függőhíddal, műsziklával, vízeséssel, csúszdával és borítódézsával megannyi kalandot ígérnek. A családok kedvence, a strandfürdő is tartogat újdonságokat.

Az Omega medencébe új élményelemek kerültek: vízisport-pályák, sodróvíz-zóna, jacuzzi. A mediterrán tengerpart mellett habshow helyszín létesült, mely elsősorban a fiatalok bulizó helye. A pancsoló medence mellett megépült az új, fedett Vízipók meseszínpad, ahol a gyerekek szórakozhatnak. Idén, a hagyományoknak megfelelően a hajdúszoboszlói strand május 1-jén nyitja meg kapuit. A nyitás alkalmából rendezett nagyszabású ingyenes strandnyitó „Hungarosparty-n” hazai popsztárok lépnek fel. A nyári szezonban napközben animációk, zenés programok várják a gyerekeket és szüleiket a strandon, valamint főszezonban, júliusban és augusztusban, minden hétvégén zenés esti fürdőzések is lesznek sztárfellépőkkel. Külföldi vendégek számára kitűnő ajándék lesz a nyolc nyelven „megszólaló” hangos szótár.

Kapcsolódó témák

Zalakarosról azért mindenkinek mégis csak a fürdő jut először eszébe. Bár a város már 750 éves múltra tekint vissza, a fürdő ennél sokkal fiatalabb. A gyógyvizet 1962-ben találták meg, a vízkincsre épült fürdő – akkor még csak két medencével – 1965-ben nyílt meg. Azóta többször is bővítették, fejlesztették.

A június 4-én meghirdetett „Az év fürdője” verseny szavazása szeptember 30-án lezárult. Mindenki három kategóriában szavazhatott. A versenyben 128 ezer szavazó vett részt és ők összesen 170 ezer szavazatot adtak le.

Hivatalosan már csupán három hétvége van hátra a nyárból, ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik fürdőt vagy strandot választjuk a nyár utolsó napsugarainak kiélvezésére. Az Év Fürdője közönségszavazása alapján hét fürdőt mindenképpen érdemes kipróbálni.

Több száz hotel közül a magyarországi NaturMed Hotel Carbonát választották utazók ezrei 2014 legjobb gyógyszállodájának. A német FIT Reisen ügyfeleinek véleménye alapján ugyanis a hévízi Carbonának ítélte a Health&Spa kategória legjobbjának járó díjat. Az elismeréssel a szálloda különleges adottságai mellett egymásra épülő, komplex gyógyszolgáltatásait értékelték a vendégek.

2015.01.22 11:30

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kifejezetten nyugdíjasok támogatását célzó pályázatot ír ki, amelynek keretében a kedvezményezetteknek az ország különböző pontjain fürdőszolgáltatások igénybevételére felhasználható kártyát bocsát rendelkezésére. A programhoz a mórahalmi fürdő is csatlakozik, folytatva az előző évben indított akciót.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!