2019. július 23. kedd, Lenke és Borisz napja
Gyógyító városok
Révay András
2015.02.14 15:58
Korábban még nem volt példa arra, amit idén tavasszal tapasztalhat a hazai közönség. Kelet-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hajdúszoboszló, valamint Nyugat-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hévíz 2015-ben közösen, új eszközökkel próbálja elérni a hozzájuk utazást tervező vendégeket, közvetlenül megszólítva őket kedvezményes ajánlataikkal.

Most először a belföldi vendégekhez szól a meghívó – jelentette be Papp Gábor, Hévíz polgármestere. Közös marketing kampánnyal invitálják a fürdőzni és kikapcsolódni vágyó vendégeket Hajdúszoboszlóra és Hévízre. A kampányban hirdetett szállásajánlatok lefoglalása esetén +1 éjszakára szóló szállás és egyéb +1 ajándékok várják a vendégeket. Hajdúszoboszló város hivatalos turisztikai portálján a www.hajduszoboszlo.hu weboldalon, valamint Hévíz turisztikai honlapján a www.heviz.hu/akcio linken már el is indult a „3+1 akció, indul a fürdőszezon” elnevezéssel a kampány, mely 2015.február 3. és április 30. között kínál kedvezményeket.

Hévízen bizonyára eddig is nagyon sokan jártak már, de akik egy-két év kihagyással térnek vissza, tapasztalhatják a fejlődést. Ilyen például az a kerékpárkölcsönző rendszer, mely eddig csak Budapesten és Esztergomban működött. Hévízen, négy állomáson, összesen mintegy ötven kerékpár kölcsönözhető – ingyenesen! Elkészült az autóbusz alpályaudvar is és rövidesen elindul a helyi járatú autóbusz közlekedés. A polgármester elmondta, hogy terveik szerint ez az autóbusz nemcsak a városon belül, hanem idővel egészen a Balaton Airportig jár majd. A gyaloglást választókat várja Hévíz Egregy városrészében a „Korok és borok” tematikus sétaút, melyen bemutató épület, múzeum készült el – az út felvezet a szőlőhegyre is - és megtörtént az Árpád-kori templom régóta várt teljes rekonstrukciója. Elkészültek sportpályák, köztük olyanok, melyeket az utcán sétálók vendégek közül bárki ingyen használhat.

A város életében fontos szerepet tölt be a gyógytó és a hozzá kapcsolódó kórház. Ez utóbbihoz sajnos már nincs köze a városnak, a közelmúlti újra-államosítás áldozatául esett. Szerencsére egy közel egymilliárd forintos pályázat lehetővé tette a keszthelyi és hévízi kórház megújítását. Szembetűnő lett a fogadó épület átalakulása és számos új eszközt is sikerült a kórház számára vásárolni. A hévízi tó része a Magyar Nemzeti Értéktárnak, az Önkormányzat elkészíttetett egy tanulmányt annak érdekében, hogy a tó belátható időn belül a Világörökség részévé válhasson. A városban folyó vendéglátást jellemzi, hogy idén „Az év gasztronómusa” is az egyik szálloda tulajdonosa lett.

Nekünk a visszatérő vendég a legértékesebb – erősítette meg dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere. Hajdúszoboszló évek óta kedvelt üdülőhely a belföldi és a külföldi vendégek körében egyaránt, és ez köszönhető részben a folyamatos fejlesztéseknek. Hajdúszoboszlón a városba érkező és szolgáltatásokat igénybe vevő vendégek véleményét rendszeres felméréssekkel kérik ki a turizmus szereplői, így a fejlesztéseket a vendégek igényeire alapozva valósítják meg a szolgáltatók. Fontos megjegyezni – emelte ki a polgármester – hogy a nyári strandszezon mellett az év eleji, téli hónapokban is kiváló választás Hajdúszoboszló, hiszen a szoboszlói gyógyító víz és a wellness kezelések hatására megfiatalodik és feltöltődik a test és lélek egyaránt. A fürdőkomplexum szolgáltatásait a helyi szálláshelyek kínálata egészíti ki, ezáltal téve teljessé a hajdúszoboszlói felüdülést az itt pihenő vendégek számára. Eltérés viszont Hévízhez képest, hogy a 3+1 ajánlat Hajdúszoboszlón csak április 3-ig érvényes. Ugyanakkor a szállodák kínálatához ebben a kampányban 39 magán szállásadó is csatlakozott.

 A szórakozást sem kell nélkülözniük az itt pihenő vendégeknek, mert a fürdőkomplexum és a változatos programkínálat erre is lehetőséget nyújt. A különböző rendezvényeken, programokon való részvétel még emlékezetesebbé teszi az itt tartózkodást. Hajdúszoboszló idén is több gasztronómiai, zenés és kulturális fesztivállal várja egész évben a látogatókat. A gasztronómiai fesztiválok sorát a Szoboszlói Toros Napok nyitja meg (2015.03.06-08.), míg a kulturális programok a Szoboszlói Művészeti Napok többhetes rendezvényeivel kezdődnek. Egyéb kikapcsolódási lehetőségként ajánlják a szomszédos nagyváros Debrecen kulturális programjait. Az év eleji rendezvénynaptárban többek között koncertek, mozi és színházi előadások valamint hangversenyek szerepelnek.

 Európa legnagyobb fürdője, a hajdúszoboszlói Hungarospa vezérigazgatója, Czeglédi Gyula, bevezetőben előbb dr. Pávai Vajna Ferencre emlékezett, hiszen az Alföldön feltárt gyógyvíz az ő kutatómunkájának eredménye. A csodálatos barna kincs 1925-ben tört fel és rá két évre már meg is nyílt az első fürdő. Gyógyhatásának okát, pontos mibenlétét azóta is folyamatosan vizsgálják és egyre újabb eredményeket állapítanak meg. Az Európa legnagyobb fürdője megnevezést sem ok nélkül használják. Harminc hektáron, 14 600 négyzetméter vízfelülettel a befogadó képességük 25 ezer ember. A Hungarospa-nál 2014-ben komplex attrakciófejlesztés zajlott le, melynek keretében megújult a gyógyfürdő, a strand és az Aquapark. A szolgáltatás bővítés során a Hungarospa minden korosztályra gondolt. Az idősebb generáció kényelmét szolgálja, hogy a gyógyfürdő termálcsarnoka átalakult, a pihenőterek bővültek. A jól ismert gyógyfürdőkezelések mellett új típusú kabinos szénsavas kezelőhelyek, továbbá egy Cryo hidegszauna is segítik a betegek gyógyulását.

A fejlesztés keretében a fiatalok vágya is teljesült: az Aquapark területének egy hektáros bővítésével extrém zóna létesült, ahol 16 méter magasról induló 6 új, izgalmas óriás csúszda (szabadesős alagút, vízhurok, szuperhullám, cunami, űrcsónak, vízcső) épült, Így az Aquaparkban már összesen 15 óriáscsúszda várja a látogatókat. A bátrabbak a csúszdázás mellett a sziklamászást is kipróbálhatják a látványos vízeséses mászófalon. A 6-12 éves gyerekek számára kalandmedencék épültek. Az új gyerekmedencékben a vízi vár függőhíddal, műsziklával, vízeséssel, csúszdával és borítódézsával megannyi kalandot ígérnek. A családok kedvence, a strandfürdő is tartogat újdonságokat.

Az Omega medencébe új élményelemek kerültek: vízisport-pályák, sodróvíz-zóna, jacuzzi. A mediterrán tengerpart mellett habshow helyszín létesült, mely elsősorban a fiatalok bulizó helye. A pancsoló medence mellett megépült az új, fedett Vízipók meseszínpad, ahol a gyerekek szórakozhatnak. Idén, a hagyományoknak megfelelően a hajdúszoboszlói strand május 1-jén nyitja meg kapuit. A nyitás alkalmából rendezett nagyszabású ingyenes strandnyitó „Hungarosparty-n” hazai popsztárok lépnek fel. A nyári szezonban napközben animációk, zenés programok várják a gyerekeket és szüleiket a strandon, valamint főszezonban, júliusban és augusztusban, minden hétvégén zenés esti fürdőzések is lesznek sztárfellépőkkel. Külföldi vendégek számára kitűnő ajándék lesz a nyolc nyelven „megszólaló” hangos szótár.

Kapcsolódó témák

Zalakarosról azért mindenkinek mégis csak a fürdő jut először eszébe. Bár a város már 750 éves múltra tekint vissza, a fürdő ennél sokkal fiatalabb. A gyógyvizet 1962-ben találták meg, a vízkincsre épült fürdő – akkor még csak két medencével – 1965-ben nyílt meg. Azóta többször is bővítették, fejlesztették.

A június 4-én meghirdetett „Az év fürdője” verseny szavazása szeptember 30-án lezárult. Mindenki három kategóriában szavazhatott. A versenyben 128 ezer szavazó vett részt és ők összesen 170 ezer szavazatot adtak le.

Hivatalosan már csupán három hétvége van hátra a nyárból, ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik fürdőt vagy strandot választjuk a nyár utolsó napsugarainak kiélvezésére. Az Év Fürdője közönségszavazása alapján hét fürdőt mindenképpen érdemes kipróbálni.

Több száz hotel közül a magyarországi NaturMed Hotel Carbonát választották utazók ezrei 2014 legjobb gyógyszállodájának. A német FIT Reisen ügyfeleinek véleménye alapján ugyanis a hévízi Carbonának ítélte a Health&Spa kategória legjobbjának járó díjat. Az elismeréssel a szálloda különleges adottságai mellett egymásra épülő, komplex gyógyszolgáltatásait értékelték a vendégek.

2015.01.22 11:30

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kifejezetten nyugdíjasok támogatását célzó pályázatot ír ki, amelynek keretében a kedvezményezetteknek az ország különböző pontjain fürdőszolgáltatások igénybevételére felhasználható kártyát bocsát rendelkezésére. A programhoz a mórahalmi fürdő is csatlakozik, folytatva az előző évben indított akciót.

Blog ajánló
Egy nap a városban Kipróbáltuk a fagyit, amiről most mindenki beszél - Kell fagylalt?
Az utóbbi hetek legfontosabb híre volt fagyi fronton, hogy egy kultikus vidéki fagyizó nyitott budai egységet. A mindszentkállai Kő fagyi? egy olyan nevet választott, ami kicsit a budai úri népeknek ad fricskát. A Kell fagylalt? név önmagában nem poén, de a Kő fagyi? mellett egyértelmű a poén. A hely az Artigiana Gelati, szintén kultikus budapesti fagyizótól nem messze található, picit kiszorulva a Déli - Moszkva tér fő ütőereinek forgalmából, a csendeskés Maros utcában. Amikor ott jártunk, előbbi intézményben 20 fő állt sorba, utóbbiban senki. De ez azért elég hektikusan változik. Meg hát új hely még, de fontos tudni: nincs sor, nem kell fél órát várni, hogy kipróbáld azt, amikről most minden fagyiőrült beszél. A gyümölcsfagyikban nincs tej, tehát tejérzékenyek is simán ehetik, és az ízük mesés. Mégsem ez az igazi erősségük szerintem, én legalábbis a több helyen is kapható Damniczki-féléket, na meg a miskolci Desszertemben kaphatóakat jobban szeretem. Nekem a tejes fagyik jöttek be jobban, a csokoládé, tökmag, és főleg a mogyoró. A gombócokat itt nyugodtan nevezhetjük, debreceniesen, gömbnek. Mert azok, nemcsak a kanálból való távozás után, de kint, a melegben tíz percet ülve is. A citromot leszámítva mindegyik olyan stabilan tartotta magát, mint egyes kerekded szilikonbetétek a ráncosodó bőr alatt. Már-már gyanúsan jól bírták a kiképzést, és a kanál alig tudta megkarcolni őket később is, ami egyrészt jó, mert a nagy melegben tovább tart az állag, másrészt fura érzés ezt az állagot nyalni, vagyis inkább harapni. A Kell fagylalt? egy nagyon jó új fagyizó Budapesten azoknak, akik természetes ízű, jó minőségű fagyikat szeretnének kóstolni. Próbáljátok ki, a héten óriási meleg jön, most még tűrhető, most még annyian sem lesznek, mint eddig. Odabent le lehet ülni, a fagyi gömbje 350 forint. Kell fagylalt?Cím: 1122 Budapest Maros utca 17.
Egy nap a városban Elfogytak Budapest szabad tűzfalai? Lefestették az első budapesti tűzfalfestményt, a Vasarelyt
Amikor a folyamat elkezdődött, nem hittem volna, hogy idáig jutunk. Ma gyakorlatilag lépten-nyomon új tűzfalfestménybe botlunk, az egykor mindenfelé ásító, sokszor leromlott állapotban is lévő tűzfalakra egyre több helyen pingálnak színes alakokat. Eleinte találgattuk, melyik mit jelent, aztán versenyeket is rendeztek így, az utcán. Utcai művészet témakörben. Aztán, ahogy egyre több jött, egyre immunisabbak lettünk a dologra. Ahogy általában lenni szokott, a valódi aranykor sosem az akkor élőknek izgalmas. Az aranykor mindig előtte izgalmas, amikor beindul, és utána, amikor már nincs. A mai tűzfalfestmények egy része tetszik, más részük nem. Egy részüknek van célja, értelme, rendeltetése, másoknak nincs. Nekem nyilván azok tetszenek jobban, amelyeknek van: ilyen például a Róth Miksa festmény, ami Róth Miksa egykori lakóháza - ma Róth Miksa emlékház - közelében került fel a falra, így hatalmas, mindenki által látható formában tárja elénk a művész egy alkotását, és egyben tanít, hogy itt a közelben történt valami ezzel az alkotóval. És még sorolhatnám, de nem teszem. Az első budapesti tűzfalfestmény rendesen megelőzte ezt az aranykort, meg minden azt követő kezdeményezést. Ezt mindenki ismeri: Victor Vasarely egyik alkotását vitte fel a Városháza Park-i tűzoltóság falára Rapa és Vegaz, a Színes Város égisze alatt, immár 9 éve. Az alkotásnak szimbolikus jelentősége volt. Egyrészt ez volt az első, ezzel indult el a budapesti tűzfalfestés folyamata. Másrészt Victor Vasarely, született Vásárhelyi Győző művei egyébként is utcán bukkannak fel itt-ott, szülővárosomban, Győrben például a színház oldalán nézegettem minden nap gyerekkoromban egy művét. Ez a szimbólum most eltűnt. Helyette a napokban ez látszott: Aztán ez: De még nincs kész, legkorábban vasárnap lehet számítani az átadásra (frissül majd a poszt a kész művel). Lefestették tehát - az elsőt. Talán mert elfogytak a szabad felületek? Vagy az utcai művészet, a falfestmény sorsa, hogy vége legyen, átfessék, átadja a helyét az újnak? Megkérdeztem Flór Pétert a Színes Várostól: kiderült, hogy ők festik át a saját első munkájukat, és nem azért, mert nem szerették, vagy mert elfogytak a felületek. A fő ok elmondása szerint az volt, hogy a Vasarely alját hónapokkal ezelőtt telegraffitizték egy éj leple alatt, és ahelyett, hogy helyreállították volna a régit, kitaláltak egy újat. A fal mostantól olyan oplimpikonok előtt állít emléket, akik Budapest nevét öregbítették, olyan sportolók, mint Zsivóczki Gyula, Gyarmati Dezső, Balczó András vagy Egerszegi Krisztina. És nem, nem fogytak el a szabad felületek, a következő tíz évben még simán tudnak dolgozni Péter elmondása szerint üres felületre. Mostantól emlékeinkben létezik már csak az első, ami nekem egyébként nagyon bejött, mert visszafogott volt, nem harsányan, szélig tartó telítettséggel nyomta az arcunkba a színeket, hanem egy igazi művész érzékeny, arányos, valamit és semmit is tartalmazó munkájával. Áginak köszi a képeket
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!