2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Ha kártyáznánk, nyerne
Révay András
2016.07.22 22:38
Ám az ügy kártya nélkül is nyerésre áll. Megvan a 21! Ebben az esztendőben ugyanis éppen 21. alkalommal rajtol el az autós Magyar Borok Útja Rallye, hogy augusztus utolsó hétvégéjén ezúttal a Balatoni Borrégiót fedezze fel.

 Alig több mint egy hónap múlva, augusztus 26-28. között a budapesti Kincsem Parknál áll rajthoz a Magyar Borok Útja Rallye 100-120 autóból álló mezőnye, hogy nekivágjon a mintegy 700 kilométeres versenytávnak, és felfedezze a Somlói Borvidéket, Badacsonyt és a Balaton-felvidéket, a Boglári és Zalai Borvidékeket, hozzá még a Balatonfüredi-Csopaki Borvidéket is. Lehet, hogy ezek a településnevek: Badacsonytomaj, Somlójenő, Gyulakeszi, Monoszló, Kisapáti, Kéthely, Nagyrada, Balatonlelle, Zamárdi, Kötcse, Nemesvita, Badacsonyörs, Zánka, Balatonfüred – sokak számára kevéssé ismertek. A Magyar Borok Útja Rallye egyik kiemelt célja éppen az, hogy felfedezze és bemutassa Magyarország szebbnél-szebb tájait és borvidékeit. Az útba ejtett 17 vendéglátó borászat között az ismertebb Liszkay vagy Szt. Kristóf mellett állomáshelyként fogadja a versenyzőket többek között a Borbély Családi Pincészet, Pócz József Pincészete, vagy éppen a Fáncsi-hegyi Pince.

 Már öt évvel ezelőtt is részt vett a Magyar Borok Útja Rallye szervezésében Megay Róbert Péter, aki két év óta tulajdonosa és egyben főszervezője is a rendezvénynek. A célokból az évek alatt több is kikristályosodott - mondta. Az első talán, hogy minden ilyen alkalommal találkozhat, beszélgethet 250-300 jó barát, és persze újak is csatlakoznak hozzájuk. Legalább ilyen fontos, hogy ráirányítsa a figyelmet 6-8 olyan borászatra, melyek országosan nem vagy kevéssé ismertek, miközben munkájuk minősége alapján megérdemelnék, hogy sokkal többen tudjanak róluk. Mindemellett rendszeresen jótékonykodunk, idén pedig meghonosítottuk a Magyar Borok Útja Rallye Társadalmi Felelősségvállalás Programot, melynek keretében ebben az évben minden egyes rendezvényünkön a hajléktalanok egészségügyi szűrésére, téli felkészítésére gyűjtünk. Az OxyTeam szakmai stábja, és a Pesti Vigadó Étterme már csatlakozott a programhoz, és bízunk benne, hogy kezdeményezésünk partnereink és barátaink körében további követőkre talál.

 A versenynek van még egy másik, legalább ennyire hangsúlyos feladata is – egészítette ki az elhangzottakat Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke. Ő arról híres, hogy néhány percen belül bárkiről be tudja bizonyítani, hogy nem is olyan jó autóvezető, hiába van már évtizedek óta jogosítvány a zsebében. Határozott álláspontja szerint – ellentétben a Forma-1 követelményeivel - itt nem a sebesség a lényeg! A Magyar Borok Útja Rallye résztvevői számára a legnagyobb érték a jó szó és az emberi kapcsolatok. Mutassunk olyan példát a gyerekeinknek, hogy később ne legyen vitára okunk – miért vezet így ez a gyerek? A tudatos, felelősségteljes és biztonságos közlekedés népszerűsítése hagyományosan kiemelt célja a Magyar Borok Útja Rallye versenysorozatnak. A versenyzés óráiban a borkóstolás minden sofőr számára szigorúan tilos. A résztvevők többször számíthatnak szondázásra és traffipaxra az út során. Napközben a mezőny tagjai csak egymásra, a versenyre, a csodálatos tájra, a vendéglátó borászokkal való találkozásra és beszélgetésre, a borászat működésének és filozófiájának megismerésére, valamint az általuk kínált finom falatokra koncentrálhatnak.

 A Borút Rallye idei útvonalában a kevésbé ismert pincészetek egyike a Zánkán 2012 óta működő Canter Vinotéka és Borterasz. Boraikat a Balaton körüli legszebb szőlőterületek terméséből készítik. Felismerték, hogy nincs a Balaton körül olyan létesítmény, ahol egy helyen található borászat, rendezvényközpont, vendéglátás és megfelelő mennyiségű szállás. Terveik között ennek létrehozása szerepel. A családi borászatként működő badacsonyi Sipos Borházban viszont már van vendégház, ami pároknak és családoknak tökéletes szálláshely. A pincében pedig akár nyolcvan személyes rendezvényeket is megtarthatnak. A vidék főleg fehérbor-termő, a Balaton víztükre által visszavert napsugarak miatt-a déli lejtőkön kialakult szubmediterrán klíma és a vulkáni alapkőzet hatása más borvidékek boraival összetéveszthetetlenné teszi a badacsonyit.

 „A somlai bor mindent gyógyít” – állt a patikák receptkönyvében kétszáz évvel ezelőtt. Most a rallye résztvevői személyesen is meggyőződhetnek majd ez állítás igazságáról és arról, hogy a Tornai pincészetben követik-e a legendás borvidék sok évszázados szőlészeti-borászati hagyományait. Ez a Somló-hegy legnagyobb családi birtoka, hatvan hektár saját területük van, főleg a hegy déli, keleti és nyugati oldalán. Borválasztékuk zömét a hagyományos somlai fajták teszik ki: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, tölti meg a hordóikat, de azért van mellettük még Szürkebarát, Tramini, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc és a mostanában egyre népszerűbbé váló magyar fajta, a Zenit is. A hegy lábánál található pincészet pedig egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ is.

 A Balaton északi partját ismerők számára elfogadott tény, hogy a Liszkay pincészet a vidék egyik legnevesebb vállalkozása. Liszkay Mihály 1956-ban hagyta el Magyarországot és amikor a kilencvenes évek végén visszajött, azonnal meglátta a tájban rejlő lehetőséget. Keze nyomán pár év munkával Monoszlón született meg a „Magyar Toscana”! Szőlőbirtokát azzal az elhatározással alakította ki, hogy ötvözze a hagyományos és modern borászati eljárások legjavát. A 350 éves múltra visszatekintő patinás pincéiben ma már elsőrangú vörösborok sorakoznak, melyek sorra nyerik rangos hazai és nemzetközi versenyeken az aranyérmeket. A múltat idéző stílusban felépített kúriában kilenc, ízlésesen berendezett szoba is várja a látogatókat, belőlük pazar kilátás nyílik a Balaton-felvidék festői szépségű hegyeire.

A Rallye útvonala érinteni fogja a Balaton déli oldalát is. Ott működik Kötcse székhellyel, 2010 óta a Fáncsi-hegyi Pince. Kötcse a Dél–Balatoni Borvidéken, Balatonszárszótól 7 kilométerre található. A pince a festői Fáncsi-hegy lankás oldalán helyezkedik el, neve is innen származik. Kimondottan borturizmusra, a borok gasztronómiai élvezetére hozták létre. Boraik minőségére a választott mottójuk is jellemző: Aki ma ellátogat hozzánk, vendégünk lesz holnap is. Borválasztékuk roppant bőséges, kínálatukat húsznál is több fehér- és vörösbor alkotja. A helyszínen valamennyi meg is kóstolható és ez jelentős próbatétel elé állítja a rallye résztvevőit. Persze csak az utastársat, mert a verseny szabályai szerint a vezetők majd csak este kóstolhatnak!

Kapcsolódó témák

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!