2020. január 23. csütörtök, Zelma, Rajmund és Emerencia napja
Hagyományok, borok, Badacsony
Révay András
2019.03.16 20:06
Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

A Varga pincészet – nem ok nélkül – az Olaszrizlingjére büszke. Náluk a mennyiség és a minőség egyaránt figyelemre méltó. Az egész országban tőlük vásárolják a legtöbb Olaszrizlinget. A 2017-es Olaszrizlingjük tavaly az országos borversenyen a legjobb száraz fehérbor volt! Idén, a rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be. Most elhozták erre a bemutatóra az ugyancsak 2017-es, késői szüretelésű, ennek ellenére száraz Olaszrizlinget. A maradék cukortartalma mindössze 3-4 gramm, ennek ellenére van egy – főleg az elején érezhető – finom, enyhe, édeskés íze. Kicsit „meg van bolondítva”. Illatában és ízében is ott a kései jelleg, utána azonnal érezzük, hogy ez mégis csak száraz bor. Ennek ellentét párjaként ugyancsak hoztak egy „klasszikus” édes, kései szüretelésű Olaszrizlinget is. A Szürkebarátnál viszont ravasz módszert alkalmaztak. A teljes érés idején átvágták a szálvesszőt, ezáltal a fürt több vizet már nem kap, és kint hagyták töppedni a szőlőt, másfél-két hétig, hogy a cukrosodás folytatódjon. A bemutatott Irsai Olivér viszont joggal nevezhető illatbombának. Ezt úgy érték el, hogy a művelés során mindent megadtak a szőlőnek, „amire vágyik”.

 A VáliBor Pincészet Badacsonyörsről tiszta lappal indult. Elhozta ugyanis a Rajnai Rizling – Olaszrizling 70:30 % arányú házasítást, melyet Tabula Rasa néven palackoztak. Valójában ez azt jelenti, hogy tiszta lappal a borász indul, minden eddig megszerzett tudását, húszéves tapasztalatát beleadta ebbe a borba. Fahordóban erjedt és ott is érett egy évig, most már egy fél év óta pihen a palackban. Bár ez még csak a második évjárat, erősen feltételezhető róla, hogy 4-5 évesen lesz a csúcson! Szokatlannak számít a Szürkebarátjuk is, mert első rápillantásra rosénak néznénk. A szokatlan tulajdonságot héjon áztatással érték el. A friss, 2018-as Luca Bora, ugyancsak házasítás, Muscat Ottonel és Budai Zöld alkotja, bár az idén került bele egy kis Sárga Muskotály is. A muskotályos szőlők hajlamosak arra, hogy nem gyűjtik jól a savat, ebben segít a borásznak a Budai Zöld. Ez a bor nagyon illatos, gyümölcsös, fűszeres, kezdő borivóknak is jó szívvel ajánlható. Hoztak még a bemutatóra egy 2017-es Syrah-t is. Elődje, a 2016-os, benne volt a Top-100 Magyar Bor válogatásban, remény van arra, hogy fiatalabb testvére is követheti!

Az idei kóstolóra egy könnyedebb és néhány tartalmasabb borral érkezett a Borbély Családi Pincészet. A Gabriella, Muscat Ottonel a könnyű, fűszeres, nyári bor, mellette már „komolyabb” a Tomaj; egy Rózsakő, Kéknyelű, Olaszrizling házasítás. Szerepelt a listán még három fajtaválogatás: egy 2016-os Kéknyelű, ez most januárban került először fogyasztók elé, illetve két Olaszrizling válogatás, a Bácshegyi és a Karós, melyek 45-60 éves ültetvényekről származnak. Ez utóbbi két fajta igazán fontos a borvidék számára, mert míg a Kéknyelű nagyon komoly, ásványos bort ad, addig az Olaszrizlingek azt mutatják meg, milyen különbségeket eredményezhet az életkor, a talaj vagy a művelés eltérő módja. Jó példa erre a Bácshegyi. A Csobánc melletti vonulatról származik, gyümölcsösebb karakterű, olyan, mintha késői szüretelésű lenne, pedig nem az. A Karós a Gulács-hegyen termett, jól érzékelhető benne a határozott, robosztusabb, sósabb, ásványos karakter - ennyire más a talaj a két helyen. Az Olaszrizling kiváló fajta, a könnyű „mindennapok bora” éppúgy lehet, mint a nehezebb, hordós érlelésű, vagy a késői szüretelésű, természetes desszertbor. Sokszínűségéből adódóan lehetne a Badacsony „zászlós bora” sőt akár az egész borrégióé is!

 Badacsony egyik legkisebb pincéje, a Németh Pince kínálati listájában feltűnő, hogy náluk önállóan szerepel a Rózsakő. Ezt a fajtát – tisztán – kevesen palackozzák, többnyire házasításokban szerepel. Valóban, ez Badacsony egyik legfiatalabb szőlőfajtája, 2002 óta létezik. A Budai Zöldet és a Kéknyelűt keresztezte Kiss Ervin, a Badacsonyi Kutató Intézetben. Az ő nevéhez kötődnek a Z-betűs fajták is, a Zenit, Zengő, Zeus, Zéta, Zefír – nem tudni miért, de a Rózsakőnél nem folytatta ezt a sort. Ma már sokan gondolják róla, hogy ez a fajta a Badacsony egyik új „üdvöskéje” lett. Bora „kedves, barátságos”, nem olyan markáns, ételekhez is jól párosítható. A Németh Pince korábban félédes változatban készítette, az idén száraz formáját hozták a bemutatóra. A fajta elnevezése regényes. A Kisfaludy-ház fölött a hegyoldalban van egy ilyen nevű szikla, azt tartják: ha egy fiatal pár háttal a Balatonnak, ráül, akkor még abban az évben összeházasodnak! Minden évben, Pünkösdkor, tartanak is itt ma már eljegyzési rendezvényt. A Németh Pince egyik jellegzetessége, hogy ragaszkodva a családi, kézműves hagyományokhoz, palackjaikat kézzel feliratozzák. Boraik minőségét jól jelzi, hogy a családban már ketten is elnyerték a „Balatoni borok mestere” címet!

A Békássy Családi Pincészet viszont azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a bemutatóra mindössze két borral érkezett. Egy Olaszrizling és egy Kéknyelű állt az asztalukon. Ez azt mutatja, hogy a termelők nagy bizalommal vannak e két bor iránt. Az ültetvények Badacsony legmagasabb részén fekszenek, hektáronként 50 – 60 mázsás terméskorlátozással dolgoznak. A művelés módja viszont változatos. Van szálvesszős, váltócsapos, behatárolt, 8-10 rügyszámmal. A szüret az időjárástól függ, de teljes érettségben szüretelnek, hagyományos, spontán erjesztést alkalmaznak. Az érlelés viszont már tartályban, finomseprőn történik, a tavaszi, kora nyári palackozásig. A fajta jellegzetességei mellett mindkét bor erősen mutatja a terület, a talaj, a mikroklíma adottságait. Mivel magasan van, kifejezetten kedvező, hogy a mostani klimatikus viszonyok között csak a másodlagos besugárzás érvényesül. A Kéknyelű szép, markáns, elegáns, íze a fajtára jellemző, a talaj ásványossága, az enyhe sósság érződik a borban. Karakteres, férfias. Az Olaszrizlinget finom savszerkezete, a virágos, gyümölcsös íze teszi kellemessé. Halhoz, fehér húsokhoz jól társítható.

 Nem maradtak harapni való nélkül sem a kóstolni vágyók. A Káptalantótiból érkezett „Kemencés ház” asztalán egy sereg érdekesség sorakozott. Hoztak a borok mellé házi kecskesajtos, paradicsomos langallót, kenyértészta alapon, fateknőben, kézzel gyúrva. A hagyományőrzés mellett határozott céljuk, hogy egészséges ételt tegyenek az asztalra. Ezen a rendezvényen számukra a legfontosabb az volt, hogy a kiváló borok mellé, azokhoz méltó ételt hozzanak. Két pohár bor közé nagyon jól illik a langalló, de legalább annyira oda való finoman sós, káposztás rétes is. Elég megkóstolni ezeket a falatokat, hogy azonnal kiderüljön, óriási a különbség a fateknőben kézzel dagasztott vagy a dagasztógép által előállított tészta között! Más az íze. A gép nem tudja azt, amit a kéz: a gép nem olyan finoman bánik az anyaggal, nem érzi az állagát, struktúráját. Kézzel viszont érezhető, hogy a tészta lágyabb, keményebb legyen vagy éppen jó. A tésztának lelke van, csakúgy, mint a bornak. A kecskesajtot a nyers tészta tetejére teszik a paradicsommal együtt, úgy sütik meg. A káposztás rétes pedig még a mama, sőt a nagymama több száz éves receptje szerint készült. Annyi a változás, hogy ma már repceolajat használnak hozzá a melegített disznózsír helyett és a besózott káposztát nem csavarják ki. A reszelt káposztát közvetlenül a betöltés előtt sózzák, borsozzák, így a kemencében a sütés alatt felszabaduló gőzök finomabbá varázsolják a tésztát. Egy két falat belőle még élvezetesebbé tette a nagyszerű borok további kóstolását.

 

Kapcsolódó témák

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictator mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!