2019. július 17. szerda, Endre, Elek és Dzsesszika napja
Hagyományosan friss
Révay András
2016.08.06 23:56
A látszólag egymásnak ellentmondó két szó nem véletlenül került egymás mellé. Ez lett az 54. AGRA, Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár jelmondata a szlovéniai Gornja Radgonán. Azt jelzi: minden évben megújul! A rendezvény partnerországa az idén Magyarország, de természetesen számos más ország és régió is él a bemutatkozás lehetőségével.

 Nagy, nemzetközi rendezvény számára igazán az egyik legalkalmasabb helyszín a Mura folyó által kettéosztott szlovéniai kisváros Gornja Radgona. Története a XX. század kezdetéig azonos a folyó északi partján fekvő – és még ma is Ausztriához tartozó – Bad Radkersburg történetével. Csak az I. Világháború végén került a két part két különböző országhoz. A déli oldali városrész előbb a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, később pedig Jugoszlávia része lett. Az önálló szlovén állam huszonöt évvel ezelőtti megalakulása óta, ma már csak Szlovéniához tartozik. Elég egy pillantást vetni a térképre, hogy kiderüljön, karnyújtásnyi távolságra van innen Magyarország és alig valamivel távolabb, ott van Horvátország is. Teljességgel érthető tehát, hogy az idén már az 54. AGRA nyílik majd itt meg augusztus 20-án és tart nyitva egészen augusztus 25-ig.

 A Szlovén Köztársaság budapesti Nagykövetségének gazdasági attaséja, Rok Tomšič, országaink együttműködéséről szólva elmondta: januárban Ljubljanában volt egy gazdasági találkozó, mely új perspektívákat nyitott meg e téren és ennek jele Magyarország kiemelt szerepe is az AGRA Kiállításon. Az, hogy Magyarország nem csak Szlovénia egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere, de rendező partnerországként vesz rész a vásáron, kiszélesíti a további lehetőségeket. A kölcsönös áruforgalom mintegy 1,7 milliárd eurót tesz ki. Ebben különösen hangsúlyos helyet foglal el a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A vásáron Magyarország is bemutatja a legfontosabb élelmiszeripari termékeit, de tartani fog gasztronómiával és turisztikával kapcsolatos bemutatókat is.

 A magyar–szlovén kapcsolatok kiemelkedő fontosságúak számunkra – erősítette meg V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, és erre számos gyakorlati példa is van. Mindkét ország szilárdan kiáll a mézelő méhek védelme és a környezettudatos termelés mellett. Szlovénia igen jelentős partnerünk a Szövetség a GMO-mentes Európáért együttműködésben is. Határozott véleményünk, hogy Európán belül egy GMO-mentes övezetet kell kialakítanunk! (GMO: Genetically Modified Organisms – genetikailag módosított élőlények) Az AGRA vásáron az idei magyar részvételt a „Természet és hagyomány” cím alatt szervezzük meg, ennek keretében hazánk mintegy háromszáz négyzetméteren mutatkozik be. A Magyar Nemzeti Kereskedőház által nyújtott lehetőséggel élve különböző magyar cégek is megjelennek a vásáron, így a rendezvény hozzájárul az üzleti partnerek megkereséséhez, illetve megtalálásához.

 Magyarország, mint partnerország/díszvendég vásári napja a kedd, 2016. augusztus 23. lesz, amikor 9 órától 16 óráig nemzetközi együttműködési találkozót szerveznek. Ekkor Magyarország bemutatja a gazdasági együttműködési lehetőségeket és ezt a rendezvényt kulturális program is színesíti. Nemzeti parkjaink képviseletében négy is jelen lesz, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki, az Őrségi és a Hortobágyi Nemzeti Park nyújt majd átfogó ismertetést, részletezve a nemzeti parkokban folyó gazdálkodást és mezőgazdálkodást. A Magyar Nemzeti Kereskedőház a vásáron elősegíteni kívánja a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító magyar vállalkozások exporttevékenységének bővülését. Különösen az agrárgazdaság és élelmiszeripar, az erdészeti tevékenység, egészségipar és biotechnológia, gépipar, elektronika, környezetipar, infokommunikáció és könnyűipar áll majd az előtérben.

Érdekes tényre hívta fel a figyelmet a kiállítást szervező Pomurski sejem Rt. Igazgató tanácsának elnöke, Janez Erjavec. Itt Magyarországon, a piacokon és az üzletekben nem nagyon látszik, de az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Növények Nemzetközi Évnek nyilvánította! Ezeknek a növényeknek a nitrogénmegkötő képessége növeli a talaj tápanyagtartalmát, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez. Az AGRA kiállítás felvonultatja a világ kiemelkedő márkajeles mezőgazdasági gépeit, mindazt, ami a környezetbarát és az egészséges élelmiszer termesztéséhez, előállításához szükséges, miközben kiváló terményeket, élelmiszeripari termékeket, ételeket és borokat is megtekinthetnek, kóstolhatnak az érdeklődők.

Az öko-gazdálkodáshoz és élelmiszerek bemutatójához, az erdő- és fagazdálkodáshoz, a biztonságos és környezetbarát földműveléshez szükséges mezőgazdasági gépek bemutatását kiegészíti a tenyészállatok kiállítása is, amelynek a vásár istállói adnak színhelyet. Bemutató segíti a szlovén őshonos állatfajták minél jobb megismerését is, így a vendégek számtalan érdekes információt kaphatnak a szarvasmarhákról, a lovakról, a sertésekről és a nyájról, de betekintést nyerhetnek a méhek és a halastavi halak világába is. A szakértők közszemlére teszik az élelmiszer-feldolgozóipari és borászati felszereléseket és a megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségét egyaránt. Jelentős szerep jut a szlovén élelmiszeriparnak, amely az egyes ágazatokkal, például a gabonatermesztéssel, a borászattal és a gyümölcstermeléssel együtt mutatkozik be.

Mindazoknak, akik a földművelést hivatásként űzik és azoknak is, akik csupán szeretett időtöltésként foglalkoznak a föld megművelésével, érdemes lesz megtekinteni a vásár kertjét, a permakulturális kertet, sőt az izgalmasnak ígérkező vásári mezőket is. A vásár területén létesített központi zöldséges kert több zöldségfélét és őshonos, régi növényt és terményt mutat be. A permakulturális kert három pillére: a föld, a fogyasztó, valamint a többlet visszajuttatása a természetbe, az önellátó és fenntartható agrokulturális rendszereket ismerteti, természetes ökorendszerben működve. A szalmafedeles ház előtt vásárnap zöldséges ételkülönlegességeket készítenek. A vásári mezőkön bemutatják a szlovén őshonos növénykultúrákat, főleg a hüvelyes növényeket: többfajta babot, olaj-tököket, lóherét, kölest, fűkeverékeket, hajdinakását, zöldségféléket, kendert. Az élelmiszeripart, építőanyagokat, textileket és a sokak által kedvelt csemegekukoricát is. A hangsúlyt az őshonos vetőmagfajták megőrzésére helyezik.

 Bár a kiállítás elsősorban szakmai jellegű, nem hiányozhatnak a szórakoztató programok sem. Az erős emberek számára az Erdőtulajdonosok 18. országos favágási versenye és a kötélhúzó csapatok mérkőzése kínál alkalmat a bizonyításra. Akik ennél szelídebb versenyeket látnának szívesen, azokat a Polkatánc-verseny, a Vásári kabalák táncversenye, A szlovén bortermelők labdarúgó válogatottjának mérkőzése (Figyelem magyar borászok: ott ilyen is van!) vagy a legnehezebb tök, a legszebben faragott tök kiválasztása kötheti majd le. A standoknál különböző hús- és tejtermékek - köztük kanca, birka tej- és tejtermékek, méz és méztermékek, tojás és kappanhús lesz elérhető. A vásár, akár családi programként is számításba jöhet, mert a belépőjegyek ára meglehetősen mérsékelt. Gyerekeknek 6 éves korig, kerekesszékkel érkezőknek és kísérőjüknek ingyenes, tanulóknak 4, nyugdíjasoknak 6, más felnőtteknek 7 euró. A parkolás ingyenes.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Igazi régi, jó falusi kenyeret lehet venni a Wekerlén!
Tudjátok, milyen az a régi, jó falusi kenyér? Megmondom: amelyiket hétnaposan is jóízűen eszed. Csikorog benne a kés, olyan tömör, annyira egyben van, de nem száraz, hanem még mindig puha, a szónak egy neológ, felfújt biciklibelsős értelmében. Az íze olyan, mint egy érett furmint. Tökéletesen élvezhető, hétnaposan is. Nem savanyú, nem teng benne túl a kovász, de azért ott van az is. De más nincs a liszten, a són és a vízen kívül. Tudniillik hetente egyszer volt sütés. Fontos volt kifejleszteni ezt a fajta kenyeret. Na, egy ilyet találtam a Wekerlén, természetesen a Másik Bolt nevű intézményben. A Másik Bolt eddig - meg hétközben most is - a legjobb budapesti pékektől rendelt kenyeret - már aki szállítóképes -, minden nap más volt a producer. Most viszont ő is beállt a sorba, és pénteken meg szombaton a saját kenyerét árulja. Ami nem akar olyan lenni, mint a többieké, és ez benne a szép. Új stílus, de magas minőség. A pék neve: Irén. Úgy került ide a közigazgatásból, hogy szeretett sütni, és még ráadásul tudott is. És megmutatta Fábinak a tudományát, és Fábi azt mondta, hogy oké. Akkor csinálok egy műhelyet, kemencével, és tessék befáradni, szabad kézzel. Irén 10-15% kovászt használ csak, szemben a kézműveseknél szokásos 20-30% helyett. És frissen a kenyere sokkal nedvesebb, mint a megszokott. Kell egy 24 óra, hogy olyan legyen, mint máshol a friss, aztán még 24, hogy úgy magára találjon. Előtte is jó, de 48 óra kell ahhoz, hogy megtalálja a karakterét. A lendület kitart még pár napig, onnantól pedig az érett kenyér minden előnye megmutatkozik. Vajas vagy zsíros kenyeret most a legjobb kenni: büszkén tartja magán a cuccot, és nem eteti magát halálra. Mire végzel egy karéjjal, megfontoltan, meg tudod válaszolni magadnak tiszta fejjel a kérdést: vajon kell még egy szelet? Mit vittem még a boltból a kenyér mellé? Sárga cseresznyét. Mi mást? A hűtőben találtam virágokat is, de azt visszatettem, mert kissé perverznek találtam. Napi 60 kiló a kibocsátása a műhelynek, az összes kenyér elfogy, vagy le van foglalva. Ha előre szólsz, akkor tudnak félretenni. Csak pénteken és szombaton. Ahogy itt szokás, és ahogy kell is: "laza rendszerességel". A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Egy nap a városban Ha sosem tudtad, miért jó egy saláta, ezt kóstold meg
Baromi jó, és egyben forróság-kompatibilis saláta jelent meg Budapest utcáin. Leginkább a Hollán Ernő utca körúti végén, amit szokás sétálóutcaszakasznak is tartani, és ezzel nem is vitatkoznék, merthogy egyébként abszolúte az. Itt található a Tökmag vegán bisztró, ahol az egyébként jellegtelen vagy kevésbé összeszedett szendvicsek és hamburgerek mellett egy sokkal inkább üdvözlendő - merthogy ritkább - műfajban, a salátában is alkotnak. Amire én a címben utaltam, az a marokkói quinoa saláta, ez:   A hely így jellemzi a saját termékét: Citrom és narancssárga színekben pompázik egyszerre édes és sós, ízélményben pedig a narancs, a cayenne és az édeskés aranymazsola- aszalt sárgabarack kockák dominálnak. Mindez friss roppanós sárgarépa spagettivel, petrezselyemmel és sült csicseriborsóval tálalva. Csak annyit tennék hozzá, hogy a quinoáról itt egy szó sem esik, pedig a magvak, amiket egy növény csúcsáról gyűjtenek össze, és nem is gabonák, baromi jók itt salátaköretnek. Nem szívták tele magukat, mégis megtartják a saláta remek lecsét. Igen, lecsét. A saláták hűtve vannak, amire alapesetben azt mondanám, hogy akkor ez nem annyira friss, mint szeretném, viszont így nyáron baromi jól esik. És nem jutott eszembe a cuccról, hogy nem friss, szerintem pörögnek eleget a saláták itt ahhoz, hogy frisset kapj. TökmagCím: 1136 Budapest Hollán Ernő utca 5.
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!