2019. szeptember 24. kedd, Gellért és Mercédesz napja
Három születésnap
Révay András
2019.06.25 20:55
Mindössze két repülőgéppel alakult meg 1959 decemberében a tajvani illetőségű China Airlines. Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő légitársaság útvonalhálózatában ma már a világ 29 országa és 156 városa szerepel. Összes európai járatán a legújabb Airbus 350-900 típusú repülőgépek közlekednek.

A közelgő ünnep alkalmából tartott tájékoztatón Doris Chen asszony, a légitársaság közép-kelet-európai igazgatója kiemelte: gépeik non-stop teszik meg a távolságot Európa és Tajpej között, négy órával megrövidítve a repülési időt. Ez a legfejlettebb technikájú, a legenergiatakarékosabb, a legkörnyezetkímélőbb és legcsendesebb utasszállító a világon jelenleg üzemelő repülők között. A farok függőleges vezérsíkján szilvavirág jelzést viselő gépek legújabb Rolls-Royce típusú hajtóművei a csökkentett üzemanyag fogyasztásuknak köszönhetően 25%-al kevesebb széndioxidot bocsájtanak ki. A magyar utasok körében Tajvanon kívül a legnépszerűbb China Airlines úti célok: Ausztrália, Új-Zéland, Bali, Vietnám, 13 japán város, a Fülöp-szigetek, Mianmar és Kambodzsa, de elérhető az USA, akár Hawaii is.

 A járatok Bécsből indulnak, de több utasnak vagy csoportoknak a China Airlines Budapest - Bécs között transzfert is biztosít. Az Új-Zélandra repülők megszakíthatják útjukat Ausztráliában. Az érkezők három hónapot vízummentesen tölthetnek Tajvanon. Az átszállásoknál lehetőség van zuhanyozásra, felfrissülésre, a várakozási idő kitölthető ingyenes városnézéssel is délelőtt vagy délután. Kedvező árúak a – szinte külön kabint kínáló - business osztályú jegyek, ám a legnépszerűbbek a Premium Economy osztályúak, a jó ár-érték aránynak, és a kínált kényelemnek köszönhetően. A turista osztály is rendkívül vonzó az utazók számára, nem csak a kiváló minőség, hanem a kedvező ár szempontjából is. Nagy várakozással tekint a légitársaság a 2020-ban rendezendő japán olimpiai játékokra, hiszen gépeivel Tajpejen keresztül 13 japán városba juthatnak el a sportolók és a rajongók, rövid utazási idővel.

 Fontos információ az Új-Zélandra utazóknak, hogy 2019. október 1-től a magyar állampolgárok, akik vízum mentesen utazhatnak Új-Zélandra, a jövőben egy NZeTA (New Zealand Electronic Authority) előregisztrációt kell végezzenek. Nélküle a légitársaságok, hajóstársaságok az utasokat nem veszik fel. Az NZeTA visszaigazolása minimum 72 órát vesz igénybe. Bevezették a környezetvédelmi adót - International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) is - amely minden, az országba érkező turistának kötelező. Ezek sajnos nem is olcsók. Az NZeTA költsége mobil applikáció használata esetén 9 új-zélandi dollár, míg a weboldalon igényléskor 12 NZ$-t kell érte fizetni, az IVL ára 35 NZ$. A díjakat együtt is ki lehet fizetni, de akik két éven belül többször is beutaznak, mindet csak egyszer fizetik.

 Ugyancsak születésnapot ünnepel az 1994-ben alapított Hahn Air. A világ vezető e-ticketing légitársasága 20 évvel ezelőtt kezdte meg a repülőjegy értékesítést és 2019-re több mint 359 partnerrel büszkélkedhet, 5 kontinens 196 országában és mintegy százezer utazási irodában használják a HR szolgáltatásait. A hazai utazási irodák körében is népszerű légitársaság - mára „világhatalommá” nőtt. Évente sok millió utas veszi igénybe, akik 4000-nél több célállomásra repülhetnek HR okmányon kiállított jegyekkel A világ 3900 pontján, átlagosan hat másodpercenként fogadnak el egy HR dokumentumon kiállított repülőjegyet. A Hahn Air csoport a világ számos országában rendelkezik saját irodával, telefonos utas segítő szolgáltatása a nap 24 órájában elérhető. A Hahn Air csoporton belül a Hahn Air Lines, mint IATA légitársaság, belföldi és nemzetközi, valamint charterjáratokat üzemeltet. A Hahn Air Lines-szal repülő utasok - függetlenül attól, hogy melyik osztályon repülnek - az induló és érkezési állomásokon igénybe vehetik a VIP vagy business várótermeket. Idén megújult a Hahn Air Lines honlapja. A felhasználóbarát honlap az utazóknak és a szakmának egyaránt szól.

A China Airlines, Hahn Air és a Havas Creative Tours közös magyarországi képviselte, az Aviation Co. vezetője, Sárdi Rezső, a Rio de Janeiróban működő - idén harmincéves fennállását ünneplő - Havas Creative Tours tevékenységéről szólva az iroda rendkívül sokoldalú szolgáltatásaira hívta fel a figyelmet. Tulajdonosa, a magyar származású és magyarul kitűnően beszélő Franciso Havas irodája megnyitása előtt az idegenforgalom több, különböző területén dolgozott, egyebek mellett például a Brazil Turisztikai Hivatalnál is. Most saját cégénél különleges érdeklődéssel figyeli a magyar turizmus helyzetének változásait, jelenleg közel húsz magyar utazásszervező irodával áll közvetlen kapcsolatban. A foci VB alkalmával ötvenezer utas programját szervezte és hasonló méretű ügyfélköre volt az Olimpia idején is.

A köztudattal ellentétben elmondható, hogy Brazília nem csupán Rio de Janeiro. Az USA után földünk ötödik legnagyobb országában szinte minden megtalálható a dzsungeltől a mocsárvidéken át a történelmi városokig, nem is beszélve a 8 ezer kilométeres tengerpartról. A rövidebb, általában 2 hetet Brazíliában tartózkodó utazók hagyományos útvonala Rio de Janeiro, Salvador da Bahia és az Iguassu vízesés, de hosszabb tartózkodás esetén még egy dzsungeltúra is beiktatható. Szinte ismeretlen előttük a Pantanal 160 000 km2 kiterjedésű mocsárvidéke, mely ritka növény- és állatvilágával a top listán foglal helyet. Rengeteg növény-, madár-, hal-, emlős- és hüllőfaj, valamint jaguár, fekete kajmán, sörényes farkas, óriásvidra, óriástatú, vízidisznó és a brazil tapír is él itt. A mocsárvidéken 10 millió aligátor él. A vidék felejthetetlen élményt nyújt az ökoturizmus rajongóinak. Népszerűek az amazonasi hajóutak, a 25 éve a régió folyóin hajózó Desafío kétárbocos vitorlással. Ennek során megismerkedhetünk az esőerdők izgalmas világával és az ott élő indián törzsekkel.

A vallási turizmus szintén alig ismert a magyar utazók körében. Kuriózum a Nova Jerusalem-ben (Recifétől 200 km-re) minden évben megrendezett Krisztus keresztre feszítését bemutató passiójáték. A világ legnagyobb színháza több mint 550 szereplővel és statisztával működik 10000 m2-es területen. Egyszerre 10000 néző tekintheti meg az előadást. Ezek a helyek jól megközelíthetők repülővel, a BAP (brazil légibérlet) használatával. A repülési költségek így lényegesen olcsóbbak a nagy távolságokhoz viszonyítva. Akik rövidebb időre érkeznek és kerülni szeretnék a belföldi repülőutakat, csökkentve a költségeket, a Rio de Janeiro-i érkezést követően Costa Verde tengerpartján busszal mehetnek Sao Paulo-ba, megállva egy-egy tengerparti városnál. Anga dos Reis vagy Paraty az Unesco Világörökség része, majd egy rövid Sao Paulo-i tartózkodás után átrepülhetnek a három ország határán fekvő Iguassu vízeséshez, amely vízhozamával szintén a legek csoportjába tartozik.

 Jövőre, február 21-24 között kerül sor a Riói karneválra, a győztesek parádéjára pedig február 29-én. Ez is egyre népszerűbb a turisták körében a nyugalmasabb környezet, és a lényegesen kedvezőbb árak miatt. A program viszont legalább akkora élményt nyújt, mint maga a karnevál. Akik szeretnék elkerülni a karneváli nyüzsgést, egész évben ellátogathatnak a legnevesebb szamba iskolákba, megtekinthetik a karneváli felkészülést, ízelítőt kaphatnak az iskola táncaiból, zenéjéből. Maguk is karneváli öltözékbe bújhatnak és megtapasztalhatják a karneváli érzést. Aki viszont nem kíváncsi a karneválra, az inkább kerülje az utazást februárban Brazíliába, mivel ilyenkor a szolgáltatások és a repülőjegyek is jóval drágábbak. Jó hír viszont, hogy Rióban – mint minálunk – szintén ingyenes a tömegközlekedés a 65 évnél idősebbeknek. Ajánlatos ezért az útlevél adatoldalának egy másolatát magunknál tartani.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Meglepően jó túrótortát ettem, túró nélkül - Cziniel
Mivel a feleségem, Évi nem ehet tejfehérjét, egyre többször futunk bele alternatív megoldásokba a vegán édességek terén, amiknél a felhasznált alapanyagok között nem lehet tejtermék. Korábban a tojást is kizártuk. Nehéz ügy. A túró például egy olyan jelenség ebben az  alternatív univerzumban, mint nálunk az ezotéria. Elvileg létező dolog, gyakorlatilag túlságosan el kell vonatkoztatni ahhoz, hogy értelmezni tudjuk. Mondjuk egy dolog mindig is segítette a hazai próbálkozásokat: nálunk általában csak rossz túrót kapni. Nem nehéz tehát egy ehhez hasonló műtúrót kreálni, és nem várt helyről érkezett a megoldás: az óbudai Cziniel cukrászda oldotta meg a kérdést. A Cziniel olyan arrafelé, mint délebbre a Daubner. Többen mennek oda megszokásból, mint meggyőződésből. Vannak egészen jó, és egyészen átlagos dolgaik. Ági például esküszik a muszkauerjükre, és tényleg egészen jó. Viszont én nem ezért jöttem, hanem mert korábban egy baráti születésnapon kínáltak meg a Cziniel áltúrótortával, ami mellesleg paleo összetevőkkel is bír. Basszus, mondom, ez simán elmenne egy átlagos túrótortának, ami nagy szó. Aztán kiderült, hogy tojás azért van benne, ebben tévedtek az akkori vendéglátóink: a túró tojásfehérjehabból, kókuszkrémből és kókuszolajból készült, amihez a cukrászdában külön kanálon érkezik az erdei gyümölcs öntet, ami meg egyenesen fantasztikus. Nem túl édes, a torta sem, viszont együtt elég komoly élményt adnak.   Ha holnaptól nem fejnénk több tehenek, ezzel ellennénk innentől kezdve. Nem lenne életünk legjobb túrója, de az átlag magyar túrót simán hozza. Gratula. CzinielCím: 1031 Budapest, Nánási út 55.
Egy nap a városban Ilyen, amikor a sztárpék fánkozót nyit - Bomboloni
A Pozsonyi úton nyílt nemrég Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico tulajdonos-pékjének új egysége. Megszoktuk, hogy az Olaszországból hazaimportált tudást itthon befektető gasztro-üzletember nem ijed meg egy-egy új hely nyitásától a munkaerőhiány kellős közepén sem, és ezek a helyek a legritkább esetben hagyományos pékségek, sőt igen változatosak. Szabi munkabírása irigylésre méltó. A legújabb hely egy fánkozó. Tudom, fánkozóból van már egy pár, és sokan arra használják ezt az édességet, hogy kevés befektetett tudással, erős marketingeszközökkel becsalják az újdonságra vágyó budapestieket, de Szabi a másik irányból érkezik. Abból az irányból, amit a “Freyja - The croissant story” mutatott be a legszebben: ha összezsugorítod a portfóliót, és csak egyvalamire koncentrálsz, akkor nemhogy arányosan kisebb lesz a sikered, de egyenesen nagyobb. Merthogy simán árulhatna egy pék fánkot, és valószínűleg árul is sok helyen, vállat vonunk rá. De ha a fánkjait egy külön üzletbe teszi, saját branddel, teljes koncentrációval, akkor eldurran az agy. Szabitól elvárható az is, hogy figyel a minőségre, a vajra, a tojásra, a lisztre. Nem is felejtette el a logó alá odaírni: by Panificio Il Basilico. A bomboloni jelentése gyakorlatilag fánk, vagyis: fánkok, a bombolone többesszáma. Olasz fánk, és persze ahány régió, annyiféle recept, amihez nyilván a pék is hozzáadja a saját ízlését és szokásait. A Bomboloni fánkjainak tésztája masszívabb, rágósabb-gumisabb állagú, íze sem az olaj és fehérliszt behízelgő találkozása, hanem egy karakteresebb fánkíz. Különféle feltétekkel kérhető, házi készítésű lekvárokat raktak el külön erre a célra - láthatóak a polcon is a hatalmas üvegek -, de kérhető pisztáciakrémes változat is, ami tényleg szemet gyönyörködtető. A krém íze remek, az állaga viszont a formázhatósági szempontok miatt túl határozott nekem, én inkább a lekvárokra voksolok, meg a krémesebb betöltött cuccokra, ha lesznek. Az árak is a termék állagához hasonlóan határozottak, a pisztáciás fánk 690 forint volt. Egy próbának jó, de nem érzem a vágyat arra, hogy visszatérjek ide, viszont a Szent István parkban játszadozó gyerekek édesség iránti vágya jobb, ha itt teljesedik ki, mint az üzletekben. Szóval jó a pozicionálás, kellett ide a Bomboloni, és sikeres is lesz. BomboloniCím: 1137 Budapest Pozsonyi út 49.
Városlátogatások A Neretva folyó völgyében
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!