2019. december 10. kedd, Judit és Loretta napja
Három születésnap
Révay András
2019.06.25 20:55
Mindössze két repülőgéppel alakult meg 1959 decemberében a tajvani illetőségű China Airlines. Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő légitársaság útvonalhálózatában ma már a világ 29 országa és 156 városa szerepel. Összes európai járatán a legújabb Airbus 350-900 típusú repülőgépek közlekednek.

A közelgő ünnep alkalmából tartott tájékoztatón Doris Chen asszony, a légitársaság közép-kelet-európai igazgatója kiemelte: gépeik non-stop teszik meg a távolságot Európa és Tajpej között, négy órával megrövidítve a repülési időt. Ez a legfejlettebb technikájú, a legenergiatakarékosabb, a legkörnyezetkímélőbb és legcsendesebb utasszállító a világon jelenleg üzemelő repülők között. A farok függőleges vezérsíkján szilvavirág jelzést viselő gépek legújabb Rolls-Royce típusú hajtóművei a csökkentett üzemanyag fogyasztásuknak köszönhetően 25%-al kevesebb széndioxidot bocsájtanak ki. A magyar utasok körében Tajvanon kívül a legnépszerűbb China Airlines úti célok: Ausztrália, Új-Zéland, Bali, Vietnám, 13 japán város, a Fülöp-szigetek, Mianmar és Kambodzsa, de elérhető az USA, akár Hawaii is.

 A járatok Bécsből indulnak, de több utasnak vagy csoportoknak a China Airlines Budapest - Bécs között transzfert is biztosít. Az Új-Zélandra repülők megszakíthatják útjukat Ausztráliában. Az érkezők három hónapot vízummentesen tölthetnek Tajvanon. Az átszállásoknál lehetőség van zuhanyozásra, felfrissülésre, a várakozási idő kitölthető ingyenes városnézéssel is délelőtt vagy délután. Kedvező árúak a – szinte külön kabint kínáló - business osztályú jegyek, ám a legnépszerűbbek a Premium Economy osztályúak, a jó ár-érték aránynak, és a kínált kényelemnek köszönhetően. A turista osztály is rendkívül vonzó az utazók számára, nem csak a kiváló minőség, hanem a kedvező ár szempontjából is. Nagy várakozással tekint a légitársaság a 2020-ban rendezendő japán olimpiai játékokra, hiszen gépeivel Tajpejen keresztül 13 japán városba juthatnak el a sportolók és a rajongók, rövid utazási idővel.

 Fontos információ az Új-Zélandra utazóknak, hogy 2019. október 1-től a magyar állampolgárok, akik vízum mentesen utazhatnak Új-Zélandra, a jövőben egy NZeTA (New Zealand Electronic Authority) előregisztrációt kell végezzenek. Nélküle a légitársaságok, hajóstársaságok az utasokat nem veszik fel. Az NZeTA visszaigazolása minimum 72 órát vesz igénybe. Bevezették a környezetvédelmi adót - International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) is - amely minden, az országba érkező turistának kötelező. Ezek sajnos nem is olcsók. Az NZeTA költsége mobil applikáció használata esetén 9 új-zélandi dollár, míg a weboldalon igényléskor 12 NZ$-t kell érte fizetni, az IVL ára 35 NZ$. A díjakat együtt is ki lehet fizetni, de akik két éven belül többször is beutaznak, mindet csak egyszer fizetik.

 Ugyancsak születésnapot ünnepel az 1994-ben alapított Hahn Air. A világ vezető e-ticketing légitársasága 20 évvel ezelőtt kezdte meg a repülőjegy értékesítést és 2019-re több mint 359 partnerrel büszkélkedhet, 5 kontinens 196 országában és mintegy százezer utazási irodában használják a HR szolgáltatásait. A hazai utazási irodák körében is népszerű légitársaság - mára „világhatalommá” nőtt. Évente sok millió utas veszi igénybe, akik 4000-nél több célállomásra repülhetnek HR okmányon kiállított jegyekkel A világ 3900 pontján, átlagosan hat másodpercenként fogadnak el egy HR dokumentumon kiállított repülőjegyet. A Hahn Air csoport a világ számos országában rendelkezik saját irodával, telefonos utas segítő szolgáltatása a nap 24 órájában elérhető. A Hahn Air csoporton belül a Hahn Air Lines, mint IATA légitársaság, belföldi és nemzetközi, valamint charterjáratokat üzemeltet. A Hahn Air Lines-szal repülő utasok - függetlenül attól, hogy melyik osztályon repülnek - az induló és érkezési állomásokon igénybe vehetik a VIP vagy business várótermeket. Idén megújult a Hahn Air Lines honlapja. A felhasználóbarát honlap az utazóknak és a szakmának egyaránt szól.

A China Airlines, Hahn Air és a Havas Creative Tours közös magyarországi képviselte, az Aviation Co. vezetője, Sárdi Rezső, a Rio de Janeiróban működő - idén harmincéves fennállását ünneplő - Havas Creative Tours tevékenységéről szólva az iroda rendkívül sokoldalú szolgáltatásaira hívta fel a figyelmet. Tulajdonosa, a magyar származású és magyarul kitűnően beszélő Franciso Havas irodája megnyitása előtt az idegenforgalom több, különböző területén dolgozott, egyebek mellett például a Brazil Turisztikai Hivatalnál is. Most saját cégénél különleges érdeklődéssel figyeli a magyar turizmus helyzetének változásait, jelenleg közel húsz magyar utazásszervező irodával áll közvetlen kapcsolatban. A foci VB alkalmával ötvenezer utas programját szervezte és hasonló méretű ügyfélköre volt az Olimpia idején is.

A köztudattal ellentétben elmondható, hogy Brazília nem csupán Rio de Janeiro. Az USA után földünk ötödik legnagyobb országában szinte minden megtalálható a dzsungeltől a mocsárvidéken át a történelmi városokig, nem is beszélve a 8 ezer kilométeres tengerpartról. A rövidebb, általában 2 hetet Brazíliában tartózkodó utazók hagyományos útvonala Rio de Janeiro, Salvador da Bahia és az Iguassu vízesés, de hosszabb tartózkodás esetén még egy dzsungeltúra is beiktatható. Szinte ismeretlen előttük a Pantanal 160 000 km2 kiterjedésű mocsárvidéke, mely ritka növény- és állatvilágával a top listán foglal helyet. Rengeteg növény-, madár-, hal-, emlős- és hüllőfaj, valamint jaguár, fekete kajmán, sörényes farkas, óriásvidra, óriástatú, vízidisznó és a brazil tapír is él itt. A mocsárvidéken 10 millió aligátor él. A vidék felejthetetlen élményt nyújt az ökoturizmus rajongóinak. Népszerűek az amazonasi hajóutak, a 25 éve a régió folyóin hajózó Desafío kétárbocos vitorlással. Ennek során megismerkedhetünk az esőerdők izgalmas világával és az ott élő indián törzsekkel.

A vallási turizmus szintén alig ismert a magyar utazók körében. Kuriózum a Nova Jerusalem-ben (Recifétől 200 km-re) minden évben megrendezett Krisztus keresztre feszítését bemutató passiójáték. A világ legnagyobb színháza több mint 550 szereplővel és statisztával működik 10000 m2-es területen. Egyszerre 10000 néző tekintheti meg az előadást. Ezek a helyek jól megközelíthetők repülővel, a BAP (brazil légibérlet) használatával. A repülési költségek így lényegesen olcsóbbak a nagy távolságokhoz viszonyítva. Akik rövidebb időre érkeznek és kerülni szeretnék a belföldi repülőutakat, csökkentve a költségeket, a Rio de Janeiro-i érkezést követően Costa Verde tengerpartján busszal mehetnek Sao Paulo-ba, megállva egy-egy tengerparti városnál. Anga dos Reis vagy Paraty az Unesco Világörökség része, majd egy rövid Sao Paulo-i tartózkodás után átrepülhetnek a három ország határán fekvő Iguassu vízeséshez, amely vízhozamával szintén a legek csoportjába tartozik.

 Jövőre, február 21-24 között kerül sor a Riói karneválra, a győztesek parádéjára pedig február 29-én. Ez is egyre népszerűbb a turisták körében a nyugalmasabb környezet, és a lényegesen kedvezőbb árak miatt. A program viszont legalább akkora élményt nyújt, mint maga a karnevál. Akik szeretnék elkerülni a karneváli nyüzsgést, egész évben ellátogathatnak a legnevesebb szamba iskolákba, megtekinthetik a karneváli felkészülést, ízelítőt kaphatnak az iskola táncaiból, zenéjéből. Maguk is karneváli öltözékbe bújhatnak és megtapasztalhatják a karneváli érzést. Aki viszont nem kíváncsi a karneválra, az inkább kerülje az utazást februárban Brazíliába, mivel ilyenkor a szolgáltatások és a repülőjegyek is jóval drágábbak. Jó hír viszont, hogy Rióban – mint minálunk – szintén ingyenes a tömegközlekedés a 65 évnél idősebbeknek. Ajánlatos ezért az útlevél adatoldalának egy másolatát magunknál tartani.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Egy nap a városban Döbbenet ez a Fővám téri étterem-pince, főleg a föld alatt - Up & Down
A Fővám tér, úgy tűnik, kapott egy kis flancot. Nem messze onnan, ahol a város legkorábban nyitó kocsmája volt, hogy a hajnalban érkező kofák még éppen találkozhassanak az éjszakai tivornya végén a biliárdasztalon alvó lumpokkal (ez a mostani Burger King helyén állt a csarnok nyitása után), több olyan hely is nyitott, ami nem az egyszerű megjelenésével hódít. A Váci utcai forgatag egyik fontos kiömlésénél, az egyik nagy budapesti turistanevezetesség, a Központi Vásárcsarnok előtt állunk, így számíthatunk rá, hogy az egyszer beköszönő vendégek felülreprezentáltak lesznek. Az egyik itteni étterem facebookos véleményei például szinte kizárólag idegen nyelven íródtak. Aki ide jön tehát, az jól tudja, kiket akar megszólítani, és az csak részben az itt élő közösség. Így aztán az Up & Down név tökéletesen passzol ebbe az elgondolásba. Nehéz lett volna olyan nevet választani, amiről több vendég tudja, mit jelent. Már csak az a szó, hogy “étterem”, eleve leszűkíti a kört a felére. Aki egy idegen városban el akar igazodni, és meg akarja érteni az útbaigazítást, legalább az irányokat jelölő szavakat ismernie kell angolul. Kivéve Olaszországban, ott kár tudni bármit, bárhogy, az olaszon kívül. Elég menő helyen van az étterem, és a berendezés is eléggé ott van. Első ránézésre úgy érzed, hogy ez valami nagyon drága hely, nem is hinnénk, hogy van például ebédmenü, és nem is olyan unalmas, “adj valami ezeröté” fajtából, ami egyébként is kezd teljesen kiveszni a belvárosból. Steak, friss halak, rákok, szarvasgerinc mellett olyan hagyományos magyaros ételek is kérhetőek, mint a töltött káposzta gulyás vagy mangalica pofapörkölt. Mint mondtam, a turisták...De nemcsak a flanc van itt, hallottam hírét olyan tojásos nokedlinek, aminél a tojássárgáját használták csak fel, és carbonara-szerű nokedlis ételt faragtak belőle, természetesen fejes salátával. Amikor azonban egy ilyet kértem volna, a pincér közölte: már nincs az étlapon ez, és a séf is más lett azóta. Ilyen hamar séfváltás? Nem hangzik úgy, mint egy száz éves pályafutásra ácsingózó hely. De lehet, hogy csak pech, kértem az ebédmenüt. Közben elmentem a mosdóba, amihez egy lépcsőn kellett lemenni az alsó részbe. Én azt hittem, hogy odalent legfeljebb egy raktárat találok (a látványkonyha helyét belépéskor láttam), de meglepetésemre odalent a fentivel megegyező méretű pincébe jutottam. Nem is akármilyenbe: Micsoda kontraszt! Nézzük csak meg egymás mellett, milyen fent és lent. Up & Down: Állítólag amikor kikukázták a lenti részt, találták a falra kihelyezett berendezések, gépek, mérők, csövek, egyebek nagy részét. Persze a börtönajtót máshonnan akasztották, de a teherlift ajtaja - ami most a raktárat rejti - itt volt. Rendezvényekre adják ki. A vécében ezt találtam: Nem tudom, a nőiben mi lehetett, nem akartam benyitni. Az ebéd milyen volt? Nem rossz. Az előétel kocsonya pirítóssal, egészen kellemes állaggal, fürjtojással, nyers, bölléres ízekkel. A csirkemell supreme megfelelő minőségű volt, kissé szűkös adag, a mellé adott hajdinás "rizottó" köret is meglepően jól működött, annak ellenére, hogy a hajdinát nem is szeretem. A desszertet viszont nem tudtam értelmezni, a mézes krémesnek elvileg a krémes és a ropogós állagot kellett volna játékosan kevernie, de inkább száraz volt és kellemetlen. De a konyha láthatóan igyekszik, és vannak jó pillanataik. Viszont a hely maga egy vidámpark igényével bizonyította be, hogy a névadás nem üres frázis, hanem játékos látványosság, ennek pedig nagyon örülök. A kilátás pazar, a hely maga igényes, így érdemes elmenteni magunknak, ha találkozót beszélnénk meg a környéken. Up & DownCím: 1056 Budapest Fővám Tér 1.
Egy nap a városban Hogyan lehet megkülönböztetni a jó éttermet az izgalmastól?
Tíz év gyakorlata alapján van egy tizenöt-húsz tételből álló csekklistám, amit végigfuttatok a fejemben, ha belépek egy helyre. Muszáj: a fene sem akarja vesztegetni az idejét rossz helyeken, mikor annyi felfedezni váró kincs van a városban. Ebben a listában a bejárat előtti táblák tartalmától kezdve a pincérek viselkedésén keresztül az étlap formátumáig sok minden benne van, hogy még azelőtt menekülhessünk, mielőtt megmelegedne alattunk a párna. Ez a poszt nem erről szól, de ha szeretnétek, egyszer összeszedem ezeket is. Ez a poszt egyetlen nagyon gyors megállapításról szól: az egyébként ígéretes étterem, ahol ülünk, mennyire halad a korral, a séf mennyire tartja rajta a kezét szakmája ütőerén? Tehát feltételezzük, hogy egy friss, ambiciózus étteremről van szó, kizárjuk tehát a versenyből azokat a vendéglátóipari egységeket, ahol az étlap egy pontján azt olvashatjuk: frissensültek. Ők a Karcsikám-helyek, külön értékelési táblát érdemelnek. Vajon miként tudjuk megállapítani, hogy a csillogó felszín és az egyébként tehetséges főzőtudomány mögött lassan ellaposodó unalom, vagy a kihívásokra érzékeny, a trendeket követő lelkesedés dolgozik-e? Hogyan tudjuk gyorsan elválasztani a jót a legjobbaktól? A trükk: nézzük meg, milyen a vegán kínálat az étlapon. Egyáltalán: van-e ilyen fogás, legalább egy, és abban van-e spiritusz? Nem arról van szó, hogy vegánnak kell lenni, vagy hogy szimpatizálni kell a vegánokkal. Ez a trükk a húsevők számára is működik. A tisztán növényi alapú alapanyagok felhasználása ugyanis eleve megkövetel egy olyan fokú rendet a konyhában, ami elképzelhetetlen a közepes helyek esetében. Annyi mindenben van tejpor, tojáspor, hogy kiszűrni ezeket, megtalálni a helyettesítőket, áldozatokat követel. Mint ahogy áldozatokat követel kölesből ízletes habot készíteni, tejszínhab helyett. Másrészt a vegán fogás tehetséget követel minden szakácstól. Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbbször az tud igazán jó vegán kaját készíteni, aki tud - vagy valaha tudott - nemvegánt is. Az érti az egyensúlyt, a savakat, az ízek egymást kiegészítő egységét, aki nem eleve egy hiányos palettából dolgozik, hanem csakazéris eléri, hogy minden színt használhasson, ha akar. Csak melósabb. (Egész életében vegán szakácsként dolgozó tehetségek most kezdenek kibontakozni, mint második generáció). Nyilván vannak helyek, ahol kizárólag steak-eket árulnak, a világ minden tájáról. Hogy náluk nincs vegán fogás, érthető, mondjuk a konyhának sok dolga nincs, egy ilyen hely inkább a beszerzésről szól. Ha tudsz jó érlelt húst venni, bárki meg tudja sütni a két oldalát. Egy olyan étterem étlapját forgattam a nyár végén, amit eddig sokra értékeltem. Úgy gondoltam, odafigyelnek az alapanyagokra, úgy gondoltam, minden területen tudnak ügyeset alkotni. Tudjátok, milyen vegán fogást találtam a kártyán? Paradicsomsaláta. Ennyi. Még a kovászos uborka esetében sem tudták megoldani, hogy tejpor-mentes kenyérrel indítsák be az erjedést. Ez pedig lustaság, az odafigyelés hiánya, a vendégek egy részét pedig elküldik haza még azelőtt, hogy betették volna a lábukat az ajtón. Vegán fogást tartani az étlapon egyrészt egy szélesebb vendégkör kiszolgálását jelenti, másrészt egy nagy “challenge accepted” bélyegző, annak az üzenete, hogy a szakács szereti a kihívásokat, és nem bújik bele az általa ismert kényelembe. A legjobbak tudják ezt. És a legjobbak az összes fogás esetében felmutatják ezt a kreativitást. Ha valaki éttermet próbál tesztelni, igyekszik olyan fogásokat választani, amik meg tudják mutatni, mit tudnak a falak mögött. Ma ez a fogás számomra a legjobb vegán étel, csak utána jönnek a többiek.
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!