2019. július 17. szerda, Endre, Elek és Dzsesszika napja
Háromszáz vulkán szigete
Révay András
2016.10.11 21:52
Cseppet sem hétköznapi találkozóra hívott utazási szakembereket a ViaSale Travel Canarias, valamint a Fuerteventurai Turisztikai Szövetség és a Lanzarotei Turisztikai Hivatal. Mivel ez utóbbi kettőről korábban bizony nem sokat tudtunk, így utólag megállapítható, hogy az összejövetel kifejezetten hasznosnak bizonyult.

 Ha egy közepesen tájékozott embert Magyarországon a Kanári-szigetekről kérdezünk, a többségük valószínűleg csak kettőt tud megnevezni: Tenerife és Gran Canaria. Pedig a Marokkó partjaihoz közelfekvő szigetcsoport az Atlanti-óceánban, hét nagyobb és több kisebb szigetből áll! Mindegyike valódi idegenforgalmi paradicsom. Roppant kedvező éghajlat és csodás tengerpartok várják itt az utazókat. Nem is meglepő, ha már a rómaiak Fortunatae Insulae, tehát Boldog-szigetek néven emlegették. A Spanyolországhoz tartozó szigetek turisztikai szakemberei most azért jöttek Budapestre, hogy bejelentsék: heteken belül elindulnak a Wizz Air új járatai a Kanári-szigetek magyarok által kevésbé ismert két tagjára, Fuerteventurára és Lanzarotéra.

 Lanzarote a kontrasztok szigete – emelte ki a szigetekről szólva őexcellenciája José Ángel López Jorrín, Spanyolország magyarországi nagykövete, aki maga is szívesen tölti ott a szabadidejét. Mindannyiunk számára fontos - mondta, hogy Tenerife és Gran Canaria után Lanzarote és Fuerteventura is közvetlenül elérhető lesz repülőgéppel Magyarországról. Ez a két sziget szinte kiegészíti egymást. Lanzarote a hét sziget közül a legkeletibb, legészakibb és egyben a legidősebb. Felszínét csaknem háromszáz tűzhányó teszi változatossá. A legutóbbi vulkánkitörés alig kétszáz éve, 1824-ben volt itt és ennek nyoma, hatása mind a mai napig jól látható. Fuerteventura a Kanári-szigetek második legnagyobb tagja. A hosszú, ámde igen keskeny sziget napsütötte, hosszú partját különösen finom homok borítja.

 Október 30-tól valóban új lehetőségek nyílnak meg a magyar turisták számára, erősítette meg Moisés Jorge Naranjo – a Fuerteventura Turisztikai Hivatal igazgatója. A szállodák többség négy és ötcsillagos ráadásul a legfiatalabb hotelláncok tulajdonában vannak. Ez önmagában is mutatja, milyen minőségű a felszereltségük. Tanultak más üdülőhelyek hibáiból, nem szeretnének tömegturizmust, azért már nem építenek több szállodát. Bárkit kérdezünk meg a Kanári-szigeteken, hogy hol találhatók a legszebb tengeri strandok, mindenki azt fogja mondani: Fuerteventurán! A százötven kilométeres partszakaszt borító homok egyenesen Afrikából érkezik a tengeráramlatok útján. A napsütéses órák száma meghaladja évente a háromezret! Szinte az egész sziget bioszféra rezervátum és itt van a szigetek legnagyobb állatkertje is, ezért a családok számára roppant kedvelt üdülőhely.

Az Oasis Park a legnagyobb tematikus park a Kanári-szigeteken. A nyolcezer négyzetméteres állat- és botanikus kertben 250 faj képviselője, összesen háromezer állat él. A park fő témája az afrikai szavanna. Az egészet úgy építették ki, hogy szinte odaviszik Afrikába a látogatót. Nem a máshol megszokott állatkert, itt ugyanis az állatok többségét meg lehet érinteni, etetni is lehet. A szórakozásról szervezett műsorokkal gondoskodnak. Van oroszlánfóka show, papagáj show, sas- és sólyombemutató. A gyerekek a megsimogatható lemmingeknek örülnek a legjobban, míg a felnőttek inkább a teve szafarit élvezik. Ebből kettő is van, az egyik útvonala a parkon kívül húzódik. A botanikus kertben 1500 növény él, majdnem az egész világról és itt van Spanyolország legnagyobb kaktuszkertje is. A parkban három étterem is működik, ahol jellegzetes helyi ételek és külön gyermekmenük kaphatók. Minden turistacentrumból ingyenes autóbuszjáratok jönnek ide, a belépőjegy árában a műsorok megtekintése is benne van.

 Fuerteventura tartogat néhány érdekességet a látogatóinak. Itt készül a világ legjobb kecskesajtja, természetesen ez a helyi konyha egyik jellegzetessége, sokféle étel készül belőle. Az utcákon sétálókat meglepheti, hogy az Aloe vera errefelé szinte gyomnövénynek számít, az utak mentén nő. Érthető tehát, hogy a helyi feldolgozóipar fontos alapanyagát szolgáltatja. A különféle módon elkészített termékeiből bőven válogathatunk. A néphagyomány szerint Kolumbusz is járt errefelé, tőle jegyezték fel a mondást, miszerint az ember jólétéhez mindössze négy növényre van szükség. Kell búza, szőlő, olajfa és Aloe vera! Ha pedig ugrunk pár száz évet és mai szemmel nézünk körül, feltűnhet néhány „melegbarát szálloda”. Spanyolországban az egyneműek kapcsolata teljességgel elfogadott!

 Lanzarote más – hangsúlyozta a találkozón Héctor Fernandez Machando – a Lanzarotei Turisztikai Hivatal igazgatója. Itt évi 365 napig tart a szép idő, egyáltalán nincs szúnyog és nem véletlenül nevezik a tűz és a bor szigetének sem! A környezet védelmének fontosságát szinte génjeikben hordozzák az itt lakók és ezt jól látják a turisták is. A sziget kisebb, mint Fuerteventura, de a jól kiépített autóutak segítségével könnyen bejárható. Története érdekes. Mivel a sziget mindössze száz kilométerre van az északnyugat-afrikai kikötőktől, előbb a marokkói, később az angol és a francia kalózok fosztogatták, az eredeti őslakosság szinte teljesen kihalt. Tovább rontották a helyzetet az 1730-as évek sorozatos vulkánkitörései, melyek jórészt elpusztították a sziget legjobb termőföldjeit. Ám a vulkáni hamu később kiváló talajnak bizonyult a szőlő számára és ez fellendítette a bortermelést. Különösen a Malvázia vált népszerűvé.

 Ma a szigeten pezsgő élet folyik. Tökéletes a kapcsolat a művészet és a természet között. Itt van a Museo Atlántico, Európa egyetlen víz alatti múzeuma! A tíz különálló, nagyméretű installáció és a háromszáznál is több szobor elhelyezésének az volt a célja, hogy különleges élőhelyet hozzon létre itt őshonos, tengeri fajoknak. A felszínen, a szárazföldön kiterjedt sportélet folyik. Évente közel negyven nemzetközi sporteseményt rendeznek. Szeretnének Európa sportközpontjává válni. A turistáknak kedvenc kirándulóhelye a Lanzarotetől északra fekvő kis sziget, La Graciosa, aminek a felkeresése egyedi élményt ad. Olyan, mintha visszamennénk az időben. Itt nincsenek aszfaltozott utak, így hát autók is alig, valódi lehetőség a tökéletes kikapcsolódásra.

Az utazás Lanzarote és Fuenteventura szigetére azért is lehet roppant kellemes, mert itt nem kell az európai kultúrától eltérő helyzetre számítani. A két sziget történelme, gasztronómiája és hagyományai ugyan hűen tükrözik a vidék sokszínűségét, de a szolgáltatások és a környezet minőségét illetően, az Európában megszokottakra számíthat a látogató és ez a fajta biztonság sokak számára megnyugtató lehet. Az árszínvonal sem riasztó. A bolti élelmiszer árak olcsóbbak, mint Budapesten az éttermi árak pedig nagyjából egy közepes szintű itthoninak felelnek meg. A magyar utazók bízhatnak abban, hogy az összes helyszínen magyarul beszélő, tapasztalt segítőket találnak, akik minden helyzetben, a nap 24 órájában rendelkezésükre állnak.

www.viasaletravel.hu

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Igazi régi, jó falusi kenyeret lehet venni a Wekerlén!
Tudjátok, milyen az a régi, jó falusi kenyér? Megmondom: amelyiket hétnaposan is jóízűen eszed. Csikorog benne a kés, olyan tömör, annyira egyben van, de nem száraz, hanem még mindig puha, a szónak egy neológ, felfújt biciklibelsős értelmében. Az íze olyan, mint egy érett furmint. Tökéletesen élvezhető, hétnaposan is. Nem savanyú, nem teng benne túl a kovász, de azért ott van az is. De más nincs a liszten, a són és a vízen kívül. Tudniillik hetente egyszer volt sütés. Fontos volt kifejleszteni ezt a fajta kenyeret. Na, egy ilyet találtam a Wekerlén, természetesen a Másik Bolt nevű intézményben. A Másik Bolt eddig - meg hétközben most is - a legjobb budapesti pékektől rendelt kenyeret - már aki szállítóképes -, minden nap más volt a producer. Most viszont ő is beállt a sorba, és pénteken meg szombaton a saját kenyerét árulja. Ami nem akar olyan lenni, mint a többieké, és ez benne a szép. Új stílus, de magas minőség. A pék neve: Irén. Úgy került ide a közigazgatásból, hogy szeretett sütni, és még ráadásul tudott is. És megmutatta Fábinak a tudományát, és Fábi azt mondta, hogy oké. Akkor csinálok egy műhelyet, kemencével, és tessék befáradni, szabad kézzel. Irén 10-15% kovászt használ csak, szemben a kézműveseknél szokásos 20-30% helyett. És frissen a kenyere sokkal nedvesebb, mint a megszokott. Kell egy 24 óra, hogy olyan legyen, mint máshol a friss, aztán még 24, hogy úgy magára találjon. Előtte is jó, de 48 óra kell ahhoz, hogy megtalálja a karakterét. A lendület kitart még pár napig, onnantól pedig az érett kenyér minden előnye megmutatkozik. Vajas vagy zsíros kenyeret most a legjobb kenni: büszkén tartja magán a cuccot, és nem eteti magát halálra. Mire végzel egy karéjjal, megfontoltan, meg tudod válaszolni magadnak tiszta fejjel a kérdést: vajon kell még egy szelet? Mit vittem még a boltból a kenyér mellé? Sárga cseresznyét. Mi mást? A hűtőben találtam virágokat is, de azt visszatettem, mert kissé perverznek találtam. Napi 60 kiló a kibocsátása a műhelynek, az összes kenyér elfogy, vagy le van foglalva. Ha előre szólsz, akkor tudnak félretenni. Csak pénteken és szombaton. Ahogy itt szokás, és ahogy kell is: "laza rendszerességel". A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Egy nap a városban Ha sosem tudtad, miért jó egy saláta, ezt kóstold meg
Baromi jó, és egyben forróság-kompatibilis saláta jelent meg Budapest utcáin. Leginkább a Hollán Ernő utca körúti végén, amit szokás sétálóutcaszakasznak is tartani, és ezzel nem is vitatkoznék, merthogy egyébként abszolúte az. Itt található a Tökmag vegán bisztró, ahol az egyébként jellegtelen vagy kevésbé összeszedett szendvicsek és hamburgerek mellett egy sokkal inkább üdvözlendő - merthogy ritkább - műfajban, a salátában is alkotnak. Amire én a címben utaltam, az a marokkói quinoa saláta, ez:   A hely így jellemzi a saját termékét: Citrom és narancssárga színekben pompázik egyszerre édes és sós, ízélményben pedig a narancs, a cayenne és az édeskés aranymazsola- aszalt sárgabarack kockák dominálnak. Mindez friss roppanós sárgarépa spagettivel, petrezselyemmel és sült csicseriborsóval tálalva. Csak annyit tennék hozzá, hogy a quinoáról itt egy szó sem esik, pedig a magvak, amiket egy növény csúcsáról gyűjtenek össze, és nem is gabonák, baromi jók itt salátaköretnek. Nem szívták tele magukat, mégis megtartják a saláta remek lecsét. Igen, lecsét. A saláták hűtve vannak, amire alapesetben azt mondanám, hogy akkor ez nem annyira friss, mint szeretném, viszont így nyáron baromi jól esik. És nem jutott eszembe a cuccról, hogy nem friss, szerintem pörögnek eleget a saláták itt ahhoz, hogy frisset kapj. TökmagCím: 1136 Budapest Hollán Ernő utca 5.
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!