2019. szeptember 24. kedd, Gellért és Mercédesz napja
Indonéz Napok
Révay András
2019.06.19 15:28
Két napig tartott a látványos, szórakoztató összejövetel az Indonéz Köztársaság Nagykövetségéhez tartozó parkban, Budapesten, a Városligeti fasorban. A hetedik Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár keretében a távoli ország kultúrájával, népművészetével, jellegzetes ételeivel ismerkedhettek meg a látogatók.

 Amíg a gyülekező közönség a rendezvény hivatalos megnyitójárat várt, autentikus indonéz hangszereken játszó együttestől „Gamelán” zenét hallgathatott. A fiatalokból álló együttes 2010-ben jött létre, leginkább Bali és Jáva szigetén elterjedt zenét játszanak. A szó a jávai gamel- ből ered, jelentése, kalapács, ütés, ütni, a hangszerek többsége is így szólaltatható meg. Nincs két egyforma gamelán együttes, és mindegyikük igen sok hangszert használ. Ezeket egymáshoz tartozónak készítik és összehangolják. Műsorukban megzenésített költeményeket énekelnek, játszanak zenét hagyományos táncokhoz, kísérnek bábelőadásokat. A zenészek ruhája pontosan jelzi, az ország melyik vidékéről érkeztek. Rövid fellépésük után a találkozó hivatalos megnyitását a roppant kellemes hangzású indonéz himnusz jelezte.

 Ez a hetedik év, hogy megrendezzük az Indonéz Napokat. Remélhetőleg a résztvevők száma az elkövetkezőkben még nagyobb is lesz, és talán egyszer még a Duna partján is megtarthatjuk – fejezte ki reményét őexcellenciája, Abdurachman Hudiono Dimas Wahab nagykövet. Néhány nap múlva a Vásárcsarnokban is bemutathatjuk majd az indonéz áruk itt felvonultatott kínálatát. Az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár egyrészt az indonéz kultúra népszerűsítését tűzte ki célul, másrészt pedig szándékunk, hogy segítsük az indonéz kis és középvállalkozásokat, hogy a termékeiket széles körben ismertté tehessék. Segítségünkre vannak a rendezvény munkatársai is, most valamennyien az ország más-más vidékéről származó népviseletet hordanak. Mivel ez jótékonysági rendezvény is, a bevétel tíz százalékát a magyarországi Hospice Alapítvány kapja, a többivel pedig az indonéz vállalkozásokat támogatjuk.

Az első Indonéz Napokat 2013-ban tartották, akkor még csak néhányan vettek részt rajta. Fokozatosan vált egyre nagyobbá a rendezvény most pedig már nemcsak indonézek voltak jelen – akik saját termékeiket mutatták be – részt vettek magyar importőrök is, szélesítve ezzel a kínálatot. A rendezvény egyik helyszínén – az épület előtt – hat pultnál sorakoztak az indonéz gasztronómia képviselői, náluk frissen készült ételeket, italokat, édességeket lehetett megkóstolni. Az egyiknél a Nagykövetség dolgozóinak feleségei voltak a szakácsok! A rengeteg fajta népművészeti és egyéb tárgyak bemutatója egy ettől elkülönült, nagyobb területet kapott, hiszen összesen tizenkét kereskedő vonultatta fel áruit. Közülük négyen egyenesen Indonéziából érkeztek, rajtuk kívül hét magyar résztvevő volt – ők magyar importőrök – egy cég képviselői pedig Szlovéniából jöttek el a találkozóra. A termékek között voltak kézműves termékek, ezüstáruk, batik ruhaanyagok, kész ruhák és jelen volt egy különleges indonéz masszázst kínáló vállalkozás is. A batik és az indonéz szőttes idén Nyugat-Timorról érkezett Budapestre. A termékek bemutatásán kívül a rendezvény másik célja a jótékonyság. Az előző évben összesen 6 800 000 forint volt a bevétel - ez 371 800 000 rúpiát jelent – a nagyobb létszámú rendezvény során az idén várhatóan meghaladják majd ezt az összeget – hangzott el a bevezetőben.

 Bár a rendezvény egyik célja, hogy népszerűsítse az indonéz kulturális örökséget, gasztronómiát, turisztikai és gazdasági lehetőségeket, meggyőződésem, hogy évről-évre többet tudunk meg ilyenkor Indonéziáról. Páratlan kulturális kincsei lenyűgözőek és egyre népszerűbbek a budapestiek körében - hangsúlyozta Nagyné Varga Melinda főosztályvezető, aki Budapest főváros képviseletében köszöntötte a résztvevőket. Egyre ismertebbek a híres jávai és bali táncok, a bábművészet kedvelői itthon is szeretik az árnyjátékot. Sok magyar turista keresi fel Indonéziában a Kulturális Világörökség részét képező helyszíneket. A lenyűgöző, klasszikus zene, a gamelán is mindinkább népszerűbbé válik a magyar fiatalok körében. Összeszámolni is nehéz, hány fajta hagyományos táncstílust ismernek Indonéziában itt ezekből is látható ízelítő. Ezzel a gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal bíró országgal 2008 óta van kapcsolata fővárosunknak, több magas szintű delegáció kereste fel – kölcsönösen – országainkat, diákok, sportolók is utaznak hozzánk és tőlünk is Indonéziába.

Az esemény bővülését jól jelzi, hogy az idén először már utazási iroda is megjelent. A szekszárdi székhelyű Analit elsősorban on-line értékesítéssel kínálja útjait, melyek lehetősége rendkívül széles. Görögországtól kezdve Hawaii-ig terjed a választék, a hazai tour-operátorok útjai náluk is megrendelhetők. Saját szervezésű útjaik közül viszont az egyik legérdekesebb Bali, és ennek az utazók szempontjából kedvező háttere is van. Az igazgató testvérhúga ott él, segítségére van az érkezőknek, hogy minden a legtökéletesebb legyen az ott tartózkodásuk ideje alatt. Sokak számára van ennek jelentősége, ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a Bali szigetén megtartott esküvő iránt. Vonzereje abban rejlik, hogy életre kel a filmekben látott szertartás. Fehér ruhában, mezítláb a fehér homokban áll a pár, gyönyörűek a helyi népviseletbe öltözött táncosok, de akár a pár is viselheti a helyi népviseletet. Indonéz szertartás szerint történhet az esküvő, ami viszont idehaza honosítható, az ott kimondott igen így Magyarországon is érvényes házasságnak számít!

Nagy sikere volt a látogatók körében a Seblak-nak. Ez a sós, fűszeres étel – bár Indonéziából származik – egész Délkelet-Ázsiában elterjedt. Elsősorban Nyugat-Jáva és Bandung város specialitása. Összetétele izgalmas. Kell hozzá a hagyományos indonéz keksz, a krupuk, azután pedig tojás, csirke, tenger gyümölcsei vagy marhahús megfőzve, fűszeres mártásban tálalva. A mártás legfontosabb eleme a kencur, egy aromás gyömbér, kerül még bele fokhagyma, mogyoróhagyma, édes szójaszósz és chili. Attól függően, hogy milyen húsféleség képezi az alapját, más jellegű ételt kapunk. Ez az egyik legnépszerűbb utcai étel Indonéziában, különösen Bandungban és Jakartában. Az indonéz ételek iránt érdeklődők nemcsak az elkészített fogásokat kóstolhatták, bekapcsolódhattak a főzés menetébe is. Főként a különböző tésztaféleségek elkészítésének fortélyait leshették el.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Meglepően jó túrótortát ettem, túró nélkül - Cziniel
Mivel a feleségem, Évi nem ehet tejfehérjét, egyre többször futunk bele alternatív megoldásokba a vegán édességek terén, amiknél a felhasznált alapanyagok között nem lehet tejtermék. Korábban a tojást is kizártuk. Nehéz ügy. A túró például egy olyan jelenség ebben az  alternatív univerzumban, mint nálunk az ezotéria. Elvileg létező dolog, gyakorlatilag túlságosan el kell vonatkoztatni ahhoz, hogy értelmezni tudjuk. Mondjuk egy dolog mindig is segítette a hazai próbálkozásokat: nálunk általában csak rossz túrót kapni. Nem nehéz tehát egy ehhez hasonló műtúrót kreálni, és nem várt helyről érkezett a megoldás: az óbudai Cziniel cukrászda oldotta meg a kérdést. A Cziniel olyan arrafelé, mint délebbre a Daubner. Többen mennek oda megszokásból, mint meggyőződésből. Vannak egészen jó, és egyészen átlagos dolgaik. Ági például esküszik a muszkauerjükre, és tényleg egészen jó. Viszont én nem ezért jöttem, hanem mert korábban egy baráti születésnapon kínáltak meg a Cziniel áltúrótortával, ami mellesleg paleo összetevőkkel is bír. Basszus, mondom, ez simán elmenne egy átlagos túrótortának, ami nagy szó. Aztán kiderült, hogy tojás azért van benne, ebben tévedtek az akkori vendéglátóink: a túró tojásfehérjehabból, kókuszkrémből és kókuszolajból készült, amihez a cukrászdában külön kanálon érkezik az erdei gyümölcs öntet, ami meg egyenesen fantasztikus. Nem túl édes, a torta sem, viszont együtt elég komoly élményt adnak.   Ha holnaptól nem fejnénk több tehenek, ezzel ellennénk innentől kezdve. Nem lenne életünk legjobb túrója, de az átlag magyar túrót simán hozza. Gratula. CzinielCím: 1031 Budapest, Nánási út 55.
Egy nap a városban Ilyen, amikor a sztárpék fánkozót nyit - Bomboloni
A Pozsonyi úton nyílt nemrég Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico tulajdonos-pékjének új egysége. Megszoktuk, hogy az Olaszországból hazaimportált tudást itthon befektető gasztro-üzletember nem ijed meg egy-egy új hely nyitásától a munkaerőhiány kellős közepén sem, és ezek a helyek a legritkább esetben hagyományos pékségek, sőt igen változatosak. Szabi munkabírása irigylésre méltó. A legújabb hely egy fánkozó. Tudom, fánkozóból van már egy pár, és sokan arra használják ezt az édességet, hogy kevés befektetett tudással, erős marketingeszközökkel becsalják az újdonságra vágyó budapestieket, de Szabi a másik irányból érkezik. Abból az irányból, amit a “Freyja - The croissant story” mutatott be a legszebben: ha összezsugorítod a portfóliót, és csak egyvalamire koncentrálsz, akkor nemhogy arányosan kisebb lesz a sikered, de egyenesen nagyobb. Merthogy simán árulhatna egy pék fánkot, és valószínűleg árul is sok helyen, vállat vonunk rá. De ha a fánkjait egy külön üzletbe teszi, saját branddel, teljes koncentrációval, akkor eldurran az agy. Szabitól elvárható az is, hogy figyel a minőségre, a vajra, a tojásra, a lisztre. Nem is felejtette el a logó alá odaírni: by Panificio Il Basilico. A bomboloni jelentése gyakorlatilag fánk, vagyis: fánkok, a bombolone többesszáma. Olasz fánk, és persze ahány régió, annyiféle recept, amihez nyilván a pék is hozzáadja a saját ízlését és szokásait. A Bomboloni fánkjainak tésztája masszívabb, rágósabb-gumisabb állagú, íze sem az olaj és fehérliszt behízelgő találkozása, hanem egy karakteresebb fánkíz. Különféle feltétekkel kérhető, házi készítésű lekvárokat raktak el külön erre a célra - láthatóak a polcon is a hatalmas üvegek -, de kérhető pisztáciakrémes változat is, ami tényleg szemet gyönyörködtető. A krém íze remek, az állaga viszont a formázhatósági szempontok miatt túl határozott nekem, én inkább a lekvárokra voksolok, meg a krémesebb betöltött cuccokra, ha lesznek. Az árak is a termék állagához hasonlóan határozottak, a pisztáciás fánk 690 forint volt. Egy próbának jó, de nem érzem a vágyat arra, hogy visszatérjek ide, viszont a Szent István parkban játszadozó gyerekek édesség iránti vágya jobb, ha itt teljesedik ki, mint az üzletekben. Szóval jó a pozicionálás, kellett ide a Bomboloni, és sikeres is lesz. BomboloniCím: 1137 Budapest Pozsonyi út 49.
Városlátogatások A Neretva folyó völgyében
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!