2019. április 23. kedd, Béla napja
Ismét látogatható
Révay András
2016.06.11 23:22
A nyár közeledtével naponta szaporodnak azok a lehetőségek, melyek szabadtéri szórakozást kínálnak. Most a Dunán lehettünk tanúi egy ilyen eseménynek. Téli szállását elhagyva, visszatért állandó helyére, az Országház mellett felépült Látogatóközpont elé, Európa legöregebb folyami hadihajója. Fegyverei elnémultak, ma már kizárólag békés célokat szolgál, jelentősége több szempontból mégis kiemelkedő.

 Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik első monitora, a LEITHA az Első Magyar Pest-Fiumei Hajógyárban, 1871-ben épült. Maros nevű párjával együtt azonnal nagy nemzetközi figyelmet keltett. Ezek voltak ugyanis Európa első folyami monitorjai, a Monarchia első, fémből épült hadihajói, a Duna-medence első páncélosai és az első csavargőzösök, melyek önerőből fel tudtak menni Passauig. Az 1873-as bécsi világkiállításon óriási sikert arattak. A Lajta az I. Világháborúban súlyosan megsérült, a trianoni szerződés nyomán sem vitték el. Itthon maradt, úszó munkagép lett belőle. Helyreállítása szóba sem került, pedig ilyen korai típusú, folyami monitora a világ egyetlen országának sincs! Sok évtizedes hányódás után, felismerve páratlan jelentőségét, 1992. november 11-én a Hadtörténeti Intézet és Múzeum védetté nyilvánította a hajótestet. Jelenlegi formáját 2014-ben nyerte el, amikor az eredeti állapotnak megfelelően rekonstruálták.

 Már tavaly is nagy sikere volt a hajónak, mintegy tízezer látogató kereste fel – állapította meg dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Várhatóan idén sem lesz kevesebb érdeklődő, hiszen ez Európa egyetlen folyami monitora és a világon is csak nagyon kevés ilyen hadtörténeti emlék létezik. Nagy-Britanniában van egy hasonló korú, tengeri monitor, ami már régen múzeumhajó. Sokan, sokat dolgoztak azért, hogy ez a hajó most ebben a formájában itt lehessen, de még komoly jövő is vár rá. A tervek szerint Győrtől Mohácsig vontatva fogja járni a Dunát, hogy minél többen megismerkedhessenek történelmünk e legendás emlékével. Az ezredes szavait követően a hajó előtti árbocra katonai tiszteletadással felvonták az ország zászlaját, majd az ünnepség az államtitkár beszédével folytatódott.

A Lajta monitor nem csupán egy öreg hajó a múltból – hívta fel a figyelmet Varga Tamás, a HM miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár. Testvérhajójával a Maros monitorral együtt, már születése pillanatában rendkívülinek számított. Hiszen Amerikában 1862-ben alkották meg a legelső sekély merülésű hadihajót és mindössze tíz év múlva Magyarországon is elkészült és szolgálatba állt a Duna meder sajátos vízjárásához igazított változata. A hajótípus neve eredetileg őrzőt, figyelőt is jelent, legfontosabb jellemvonásuk mégis az erős páncélozottság és a nagy tűzerő volt. Széntüzelésű gőzgép hajtotta és a lövegtornyuk – abban a korban egészen egyedüli módon - forgatható volt. A Lajta monitort 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án már át is esett a tűzkeresztségen, amikor testvérhajójával együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézen levő belgrádi erőddel. Az I. Világháború idején több alkalommal vett részt a Száva-menti és al-dunai harcokban, míg 1918-ban, negyvenhat évi hadiszolgálat után leszerelték. Most ismét szolgálatban áll és a Magyar Honvédség tiszteletbeli zászlóshajójaként várja látogatóit.

 A hajó az I. Világháború időtartama alatt sok súlyos harcban vett részt. Katonai jelentősége nagy volt, mert a lövegtoronyban elhelyezett két, 1861 mintájú ágyúja volt a Monarchia első, hátultöltős lövege. A harcokban elsőként – 1914. augusztus 12-én – Új János esett el a fedélzetén. Az ő hősi halálának századik évfordulója és valamennyi magyar haditengerész előtt tisztelegve bocsátották vízre először az emlékezés koszorúját. Azóta ez hagyománnyá vált. Minden évben egy virágkoszorút engednek a Dunába és indítanak útnak a hajó fedélzetéről. A tiszteletadást valamennyi esetben a Flottilla Dunaföldvár nevű hajójának sortüze kíséri.

www.militaria.hu

Kapcsolódó témák

Magyarországot igen jól ismerő embereket is bizonyára próbára tenne a kérdés: melyik városunk kapta a nevét egy fáról? Feltehetők róla még egyéb, fogas kérdések is: a hódoltság idején miért nem pusztította el a török, legnagyobb költőink közül melyik lakott itt, tanított itt majdnem egy évtizeden keresztül?

Szokás szerint ismét két díszvendége volt az idei UTAZÁS Kiállításnak. Idehaza Bács-Kiskun megye mutatkozhatott be, külföldről pedig Algéria kapta a felkérést- Ennél persze jóval több úti cél között válogathattak a kiállítás látogatói és a megjelent utazási irodák sem csupán egy országba kínáltak utakat. Eltérően a korábbiaktól, most először a hazai kínálatról számolunk be olvasóinknak, a külföldi utazási lehetőségek a második részben következnek majd.

Ezoterikus és természetgyógyászati előadások, művészeti programokm ingyenes állapotfelmérés, tanácsadás, biobüfé, kiállítások és vásár.

Vendégeket hívott első születésnapjának megünneplésére Elizabeth. Ám az érkezőket nem habos kakaó és csokoládétorta várta, bohóc sem bújt elő a sarokból. Jóféle pálinkával köszöntötték őket, és kisvártatva frissen főtt, ízletes halászlét tálaltak eléjük, finom borok sorakoztak az asztalon. Ennyiből máris sejthető, nem kisgyerek volt az ünnepelt!

Nem utazási iroda, mégis vásárolhatunk a segítségével utazást, foglalhatunk hotelszobát, panziót. A nevét mindenki ismeri, bár hallatán egy nagy bevásárlóközpont tűnik fel lelki szemeink előtt. Önálló irodája – ahová bemehetnénk tárgyalni, utakat válogatni – nincs, ugyanakkor már jó néhány éve jelen van a magyar piacon. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon jó árakat kínál!

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!