2024. április 27. szombat, Zita és Mariann napja
Jégbe hűtött csodák
Révay András
2022.07.15 17:43
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén a 25. alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A negyedszázados születésnap szép évforduló, hát még akkor, ha ebben az egész ország érintett. Céljuk volt – mint korábban mindig - a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb fagylaltokat kínáljon vendégei számára. A díjnyertes fagylaltokat ugyanis az egész ország területén kóstolhatjuk majd!

A versenyre három kategóriában lehetett nevezni. Az „A” kategória, a cukrászdák, fagylaltozók versenye kétfordulós volt. Ebben a kategóriában olyan fagylaltokkal indulhattak, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval készülnek. Az „M” Mentes kategória is a cukrászdák, fagylaltozók versenye volt és ugyancsak kétfordulós. A fagylaltok nem tartalmazhattak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi (előkészített, félkész) termékeket. Cukor helyett édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol). Ebben a kategóriában minden induló csak egy fagylaltot nevezhetett a versenyre. A harmadik, a „C” Céges kategória az alapanyaggyártók, forgalmazók versenye, csak egyfordulós volt.

Az Ipartestület 1998 óta szervezi meg ezt a verseny – emlékezett vissza - Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Célkitűzésünk az elmúlt években mindig teljesült, egyre jobb minőségű fagylaltokat hoztak a versenyzők. Az idén már 74-et neveztek be. Ráadásul azt tapasztaljuk, hogy a verseny folyamatosan erősödik, egyre jobb fagylaltokat tesznek a zsűri elé! A díszítések is mindinkább szebbek, a nem ehető dolgok eltűntek a fagylaltokról. A verseny első fordulója az ország négy régiójában zajlott. Az 1. Régió: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém megye volt, a második: Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye. A 3. Régió: Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, míg végül a 4. Régióban indulók Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye versenyzői közül kerültek ki.

Felemelő érzés volt – mondta el a szakmai zsűri elnöke, Szűcs Árpád, járni az országot és végigkóstolni a jobbnál jobb fagylaltokat. A régiós versenyek legjobbjai kerültek be az országos döntőbe. A zsűrizés teljes folyamatában egyetlen szót kerestünk, az pedig nem más, mint az egyensúly! Egyensúlyba kell hozni a nyersanyagokat, az összetevőket, az állagokat és a textúrákat valamint a fagylalthoz készült dekorációt. Ez évről-évre egyre jobban sikerül. Változatlanul azt javasoljuk, hogy a legmodernebb anyagokat és technológiákat mindenki folyamatosan építse bele a munkájába. A zsűri több tagja nagyon korán kelt, hogy lássa, a versenyzők hogyan dolgoznak az előkészületek során, jövőre ez már a pontokba is bele fog számítani. Fontos ugyanis, hogy ne csak a végtermék legyen tökéletes, hanem a mögötte lévő munka is!

A szakmai szervezetek zsűrije nevében Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke megerősítette, olyan kreációkat kóstoltak, melyek látványban és ízben egyaránt különleges élményt jelentettek. Szakmai szemmel is vizsgálta a fagylaltokat és több olyat is talált, melyeket nagyon szívesen felvenne a protokoll rendezvények vendéglátása során felhasználtak közé. Mindegyikre joggal lehetünk büszkék, ráadásul igen különleges, nem hétköznapi és egyáltalán nem szokványos alapanyagokat, kifejezetten tetszetős dekorációkat fedezett fel a versenyművekben. Mindenki, aki részt vett és valamilyen helyezést ért el ezen a versenyen roppant figyelemre méltó teljesítményt nyújtott.

Az eredményhirdetés a Közönségdíj átadásával kezdődött, melyet a Komáromban működő IREKS-Stamag Kft., Benkő Péter által készített BELLA SERRATA fagylaltja nyert. A Szakmai szervezetek különdíját a MOGYORÓ YUZU MÁLNA fagylalt – Marsa Éva Heléna cukrász, a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászda kapta. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíja Balatongyörökre, a Promenád Kávéházba került, nyertesét a TRÓPUSI ÉDENKERT fagylaltot Vadócz Jenő készítette. Az első helyezettek, az aranyérmesek sorát a „Céges, mentes” kategória nyitotta, az érmet a RIBIZLIS MÁKFAGYLALT-ért Cseri Róbert, a budapesti KEN Carpathia Kft. vihette haza. A már nem mentes, „Céges” kategóriában Debrecenből a SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL Rétfalvi Attila – Master Martini Kft. - diadalmaskodott.

A cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében az „M-Mentes” kategória legjobbjának járó aranyérem Balatonmáriafürdőn a Pingvin Fagylaltozó és Cukrászdának jutott, a SZILVÁS FEKETE TEA fagylalt készítője Wilheim Dávid révén. Az ÉV FAGYLALTJA kitüntető cím viselésével járó aranyérem és a vándorkupa birtoklásának joga 2022-ben Balatonfüred kedvelt Füredi Fagyizó nevű cukrászdáját és benne Dobó Norbertet illeti meg a SZŐKE ZSERBÓ fagylalt elkészítéséért. Ő két évvel ezelőtt már birtokolta a kupát. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta: „nagyon szeretjük a sütemények között a zserbót, a barackot és a diót, ezekből kívántuk a fagylaltot a saját képünkre formálni. Csempésztünk bele egy kis pekándiót, egy pici maracuját tettünk a baracklekvárba, a klasszikus csokoládé helyett karamellizált fehér csokoládét használtunk. Figyelembe vettük a számításokat, hogyan lehet kiegyensúlyozni a zsír-, szárazanyag-, gyümölcstartalmat, kísérleteztünk, végül megkaptuk a végleges – immáron győztesnek nevezhető formát.

Kapcsolódó témák

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!

Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.

2023.12.04 13:24

A címben szereplő tanácsot Kiss Zoltán cukrászmester adta a résztvevőknek az Év Bejglije verseny eredményének kihirdetésekor – nem véletlenül. Feltételezzük, az otthoni bejglisütésre vállalkozók is tudják ezt, de azért nem árt ismételni. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület a negyedik alkalommal hirdette meg és az idén már ötvennél is több alkotás versengett a díjakért és a kitüntető címekért.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.