2020. január 24. péntek, Timót napja
Jupiter vérét ittuk
Révay András
2015.04.21 21:56
Kétségtelen, az állítás valóban némi magyarázatra szorul – ezért erre később még visszatérünk. Elöljáróban csak annyit, hogy huszonhét toszkán pincészet részvételével szakmai napot szervezett Budapesten a VinCE Magazin a Corinthia Hotel Budapest rendezvényközpontjában. A látogatók egybehangzó véleménye szerint az ötlet – és a lebonyolítás is – jó volt, több hasonlóra lenne szükség.

 A rendezvényről szólva Lorenzo Millo, a PromoSiena vezérigazgatója elmondta, Magyarország fontos vásárlója a toszkán boroknak, az exportőrök szívesen mutatják be készleteiket Budapesten. Ezen a rendezvényen száznál is több, különféle bort kínáltak a reménybeli vásárlóknak, kereskedelmi és éttermi szakembereknek. Olyanokat, melyek többsége még ismeretlen a magyar fogyasztók előtt. Bár ez utóbbi a Chianti-ról már nem mondható el, azt valószínűleg kevesen tudják róla, hogy a hozzá leggyakrabban felhasznált szőlőfajta a Sangiovese. Nevének jelentése: „Jupiter vére” és az elnevezés illik is e vörösborra. A Badia a Coltibuono az egyik legrégebbi bortermelő birtok Toscanában, Chianti Classico borvidék szívében. Bencés szerzetesek alapítottak itt apátságot 1051-ben és ők telepítették az első szőlőket is. A hatvanhektáros területen már húsz éve bioművelés folyik, az apátság pedig borhotelként működik, főzőiskolával és étteremmel.

Persze téved, aki azt gondolja, hogy Toscanában kizárólag csak vörösborok készülnek. A Campo alla Sughera birtokon a Cabernet, Merlot, Petit Verdot fajtákon kívül megtalálható a Vermentino, a Sauvignon Blanc, a Chardonnay is. A belőlük készült Achenio Bolgheri 2013 fehérbor, tökéletesen kiegyensúlyozott, ásványossága csak enyhén érvényesül, nem nyomja el az ízeket. Összetétele: 40 % Vermentino, ez adja a frissességét, ásványosságát, ugyanannyi a Sauvignon Blanc, a többit a Chardonnay-ból teszik hozzá. A bor hat hónapot hordóban tölt, utána palackozzák. A pincészet filozófiája, hogy vörösboraikban megtalálják a Bordeaux-i fajták új kifejeződéseit, melyek hordozzák a Bolgheri terroirjának jellegzetességét is, elegánsak, hosszan érlelhetők.

A Cavalierino Organikus Borászat már a nevében is jelzi elkötelezettségét. Különleges és kiváltságos fekvést élvez a Poggiano hegyen, a történelmi Montepulciano és Pienza városoktól kőhajításnyira, Sienától kissé délre. A birtok egy „bio-sziget”. Nem határos más művelésű területekkel, csak erdőkkel. A 155 hektáron főleg Sangiovese és Cabernet Sauvignon fajtákat termelnek. Boraikra jellemző a frissesség, gyümölcsösség. Némelyik enyhén édes, lágy, ezt főleg a fiatal lányok kedvelik. Egy délutáni beszélgetéshez szinte hívogató. Bár a Cavalierino fiatal termelőnek számít – az első tőkéket 2000-ben telepítették – boraikkal fontos nemzetközi versenyeken máris több, rangos díjat nyertek. Többségüket előbb 12 hónapig barrique hordóban, utána ugyanennyi ideig palackban érlelik.

A Fattoria la Castellina sok szempontból a bemutató egyik különleges résztvevőjének számít. Történelmi helyszínen működik. A Squarcialupi palota az egyik legjelentősebb épület Castellinában, Chiantiban. Műkincsei mellett igazán híressé a toszkán nagyhercegek, III. Ferdinánd és II. Lipót látogatásai tették. Bár a borkészítés itt hosszú időkre tekint vissza, a minőség sokáig lecsúszóban volt, mígnem a pincészet 1989-ben a mai tulajdonosaihoz került. Ők korszerűsítették a termelést, az ősi palotát felújították, az épület ma elegáns hotelként működik, bár az érlelőpince továbbra is a kastélyban maradt. A vörösbor elengedhetetlen ezen a vidéken, a 2010-es Chianti Classico Riserva – melynek 90 %-a Sangiovese – már méltó a hagyományokhoz. Lágy, sima, igazán kellemes ital. Ám egy másik boruk, mely a bemutatón joggal keltett nagy feltűnést, még érdekesebb. A szőlőt (80 % Malvasia és 20 % Trebbiano) szeptember végi szüret után, levegős helyen két hónapig szárítják, ezáltal a cukortartalom koncentráltabb lesz. Decemberben dolgozzák fel, erjesztik, majd a bort négy - öt évig hordóban és egy évig palackban érlelik. Az eredmény a magyar Tokajihoz hasonló, enyhén diós illatú és ízű, csipetnyit narancsos színű, roppant finom fehérbor. Illik a kastély antik jellegéhez.

 Ha pedig az előbb már a tradicionális vörösbort említettük, ennek egyik legjobb képviselője volt a bemutatón az ugyancsak biogazdálkodást folytató Poggio al Gello birtok 2010-es Fosso del Nibbio, Montecucco Rosso bora. Erősen tanninos, illatában a Cabernet-het hasonló, ízében borsos képzeteket keltő, testes vörösbor. Vadhúsoknak, beafsteak-nek kiváló kísérője lehet. Száz százalékban Sangiovese adja. A 16 hektáros birtok művelése természetes módszerekkel folyik, gyomirtók alkalmazása nélkül. A talaj javítására is kizárólag természetes, szerves anyagokat használnak, növényvédelemre pedig rezet és ként. Csak egészséges szőlőt dolgoznak fel, a gyümölcsöt már a szüret idején kiválogatják. A pincemunkáknál kénből a bio minősítési szabályok által engedélyezett mennyiség felénél is kevesebbet használnak.

A Solariana egy családi tulajdonban lévő kis borászat Montalcinoban. Ötven hektárnyi szőlőterületei a hegy dél-keleti lejtőin, háromszáz méterrel a tengerszint felett fekvő természetes fennsíkon helyezkednek el, ahol a növények hajnaltól szürkületig napfényben fürdenek. A Sangiovese így elérheti a tökéletes érettséget. A tulajdonosok álláspontja szerint a szőlőművelés és a borkészítés igen komoly szaktudást követel meg, de a borász felkészültségénél is fontosabb a napfény, ami a szőlőnek karakter ad, érleli és egyedivé teszi. Véleményük leginkább a joggal exkluzívnak nevezhető Solarianne Toscana Rosso 2010-ben tükröződik, mely 60 %-ban Cabernet Sauvignon és 40 % Sangiovese Grosso-ból álló testes, nehéz vörösbor.

Amikor hagyományos toszkán szőlőművelésről beszélünk, nem kerülhető meg a vidék északi részén, Firenzétől húsz kilométerre található Capezzana. Itt már háromezer évvel ezelőtt is volt szőlőművelés, az első írásos emlékek 804-ből származnak! Ez a terület mindig is nagyszerű borokat adott, így ma is elsősorban a terroir egyedi ízeinek a megőrzése a cél. A Tenuta di Capezzana kilencven hektáros szőlőterületén 2009 körül kezdtek el új módszereket alkalmazni, fokozatosan törekedve arra, hogy megfeleljenek az organikus művelés követelményeinek. A bio minősítést várhatóan még ebben az évben elnyerik. A bemutatón komoly érdeklődést keltett Villa di Capezzana Carmignano négy év érlelés után egy évig még palackban pihent, a Sangiovese mellett csak 20 % Cabernet Sauvignont tartalmaz. Ez a bor is főként vörös húsokhoz ajánlható.

 Érdekes utat járt be a Villa i Cipressi gazdaság. Itt harminc évvel ezelőtt méhészettel kezdtek foglalkozni, szőlőt csak a kilencvenes évek elején telepítettek a Montalcino határában elterülő birtokon. Először 1995-ben kezdtek Brunello-t és Rosso di Montalcino-t készíteni, ma már évi húszezer palackos teljesítménynél tartanak. A Sangioveset két különböző, összesen öthektáros területről szüretelik, ezek mikroklímája is eltér. A magasabban fekvő a testes erőteljességet, az alacsonyabb az illatokat, aromát adja a bornak. A tisztán Sangioveset tartalmazó, feltűnő, színes címkéjű Zebras, Brunello di Montalcino-ra három éves hordós érlelés után még két évnyi palackos érlelés vár, csak ez után juthat a fogyasztóhoz. Érthető, ha így az illat, sav és a tannin tökéletes harmóniában érvényesül.

Talán a legtöbbet, tíz bort a még fejlődésben, növekedésben lévő Villa Trasqua pincészet hozott a budapesti bemutatóra. Az 56 hektárnyi terület számos fajtának ad otthont és ezáltal a borásznak is tág lehetősége nyílik a kísérletezésre, házasításra. Persze a fő fajta itt is a Sangiovese, de mellette megtalálható még a Merlot, a Cabernet, a Malvasia, a Colorino és a fehérbort adó Vermentino is. Egyik borukat, a Trasanto-t érdemes volt a kóstolás végére hagyni, ez ugyanis – magyar szemmel nézve is – meglehetősen különleges. Egy, az átlagostól eltérő Sangiovese fajtán megél errefelé a Tokajban jól ismert Botrytis cinerea nevű penészgomba, ami itt ugyanúgy nemesrothadást idéz elő. A különbség az, hogy ebben a gazdaságban a szőlőt december elejéig a tőkén hagyják, és csak akkor szüretelik. A bor kezelése 150 literes gesztenyefa hordóban történik, majd 225 literes hordóba töltik át, ahol legalább 36 hónapig érlelik. Palackozás után további érlelés már nem szükséges, finom, ízgazdag desszertbor érkezik a fogyasztóhoz – várhatóan rövidesen talán már Magyarországon is.

Kapcsolódó témák

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!