2019. augusztus 21. szerda, Sámuel és Hajna napja
Kadarkát a halászléhez!
Révay András
2018.12.01 21:47
A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

Karácsony közeledtével bort is kicsit másként kóstol az ember. Az jár a fejében, mi kerül majd az ünnepi asztalra, és mivel tudja az étkezéseket még ünnepibbé tenni? Az Adventi Zwack Open erre kiváló lehetőséget kínált. A Szekszárdon dolgozó Pastor Pincészet öt hektáron gazdálkodik, jellegzetes fajtái a Kadarka, a Kékfrankos, és a Cabernet. A Kékfrankos nem csak a Bikavér elengedhetetlen alkotórésze, készült belőle – reduktív eljárással – könnyed, friss, szinte roppanós rosé is. Napjainkra a rosé már nemcsak a tavasz és a nyár bora, hanem egész évben fogyasztjuk. A Kadarka – éppúgy, mint a Bikavér - a könnyedebb vörösborok közé tartozik. A Kadarkára a fűszeresség, a paprikás illat és ízvilág jellemző, olyannyira, hogy nélküle a halászlé szinte már el sem képzelhető! De érvényes ez jószerint az összes magyaros ételre is. A Bikavér 40% Kékfrankos, 10% Kadarka és 25-25% Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasításával készült. Ezt a bort az jellemzi, mint a jó házasságot, a társak egymás jó tulajdonságait még jobban felerősítik. Ennél a bornál ugyanezt tapasztaljuk: ott van benne a Kékfrankos gyümölcsössége, a Kadarka fűszeressége és a Cabernet komolysága.

A Benedek Pince Gyöngyöstarjánban található, 12 hektár andezites, vulkanikus talajú területükön fele-fele arányban termelnek magyar- és „világfajtákat”. Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Kékfrankos, Chardonnay és Pinot Noir képezi a választékot náluk. Az Irsai Olivér talán a legillatosabb magyar fajtának is nevezhető, Könnyű szerkezetű, gyümölcsös, friss fehérbor, jól iható, ajánlatos is egy év alatt elfogyasztani. Rendezvényeken, de otthon is kitűnő köszöntő, welcome drink lehet. A Pinot Noir Burgundiából, Franciaországból származó vörösbor. Ez sem nagyon nehéz, inkább légiesnek, könnyednek nevezhető. Mivel nagyon érzékeny szőlőfajta, a vörösborok hercegnője néven is emlegetik. Tanninok sem terhelik túl, szépen tükrözi a Mátrai borvidék sajátosságait. Mangalicához, bárányból készült ételekhez jól illik.

 Akik az Adventi Zwack Openen megálltak a Homola Pincészet asztala előtt azonnal rejtvények egész sorával találkozhattak. Megnevezésük szerint működésük területe Balatonfüred – Csopak, noha sokan Paloznakiaknak ismerik őket. Az asztalon sorakozó palackok között van, amiről semmi meg nem állapítható, bár az gyorsan kiderül, hogy a bor neve a címke színével azonos: Black! Fordított eljárással készült Olaszrizling, tölgyfahordóban erjesztették, és tartályban érlelték. Szerencsére a hátcímkéje némileg beszédesebb. Állnak mellette az asztalon 100% jelzésű palackok is, ahol a 100% Balaton kelt némi gyanakvást: a tó vizét töltötték volna bele? Szerencsére nem erről van szó A pincészetnek két borcsaládja van: a reduktív eljárással készül 100 % borok és Homola borcsalád, ami fahordós érlelést takar. A 100% Balaton: Olaszrizling, Szürkebarát és Tramini házasítása, száraz, de mégis finom, gyümölcsös lecsengéssel. A Balaton életérzését próbálták meg szimbolizálni vele. A 100 % Vörös ezzel szemben Merlot, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon összetételű cuvée, a szó jó értelmében „asztali” bornak szánták. Egy kis laza, könnyed vacsorához, beszélgetéshez való.

Megszokott már, hogy a Tokaj-hegyalja szívében, Mád dűlőiben fekvő, öthektáros Dobogó Pincészet, széles választékát vonultatja fel a kínálatának. Megalapításuk, 1995 óta legfontosabb célkitűzésük, hogy Magyarország és a világ számára megmutassák Tokaj friss, vibráló, izgalmas arcát, hogy náluk a magas minőségű bor nem csak az Aszút jelenti. Szinte minden ételhez tudnak bort ajánlani. Vendégváró aperetifként gyakran nagyon jól bevált a kissé túlhűtött Szamorodni. Bármely halétel vagy csirke mellé - finom sóssága miatt - bátran kínálhatjuk a Furmintjukat, a könnyű vörös húsokhoz, roséra sütött kacsamellhez pedig nem okoz csalódást az Izabella utca. A Sütőtökkrém-leves a Mylittával tud gyorsan összebarátkozni, a kacsamáj, libamáj vagy a kéksajtok a 6 puttonyos Aszúval alkotnak kiváló párost.

Az Adventi Zwack Openre két érdekes borral is érkezett Szecskő Tamás. Bár sokan Sopronhoz kötik, a Zöldveltelíni a Mátrai borvidéken is jelen van és nagyon jól érzi ott magát, mivel a klíma kiegyensúlyozott, nincs „hőstressz” és a Magas Tátra felöl a hideg szél is megszelídül, mire odaér. Az egyszerű, reduktív könnyedtől egészen a késői szüretelésű édesig szinte bármilyen bort lehet belőle készíteni. A bemutatóra száraz, 1 kg/egy tőke terhelésű szőlőből készült bort hozott, egész fürtös préselés után spontán erjedt. Nem kevésbé érdekes a vörösbor, a magyar nemesítésű Turán sem: Kadarkából, Csabagyöngyéből, Teinturierből és Medoc Noirból hozta létre, pont száz évvel ezelőtt Csizmazia-Darab József. A bor nagyon testes, rengeteg fenolos anyagot tartalmaz, a tanninok szép beérése érdekében itt is terméskorlátozásra van szükség. Akkor szüreteleik, amikor szemek 15-20 százaléka már töppedt. Korai állapotban rózsás, ibolyás illatú, de később ez háttérbe vonul és a bor még egy évtized múltával sem öregedik. Steak-hez, vörös húsokhoz, vadételekhez kiváló!

Az adventi bemutató legnagyobb különlegessége az osztriga és a hozzá kínált – olasz Glera szőlőből készült, száraz - Ca’ di Rajo prosecco volt. A Babka Budapest cég már több éve jó kapcsolatot épített egy megbízható francia nagykereskedővel. A tőlük vásárolt osztriga Normandiából érkezett, a vendégek előtt, frissen nyitottak minden darabot. Tárolni a felhasználás előtt jégágyon, a 0 fokhoz lehető legközelebbi hőmérsékleten kell. Fogyasztását nyersen, kevés friss citrommal megcsepegtetve javasolják. Az osztrigával való ismerkedést csak egy-két darabbal szabad indítani, ugyanis a legelső kóstoláskor – ha ritkán is, de - rosszullétet okozhat. Aki még nem ette, annak a szervezete esetleg nem ismeri fel ezt a fajta nyers fehérje bevitelt, érdemes tehát előbb kipróbálni. Később már tetszés szerinti mennyiségben fogyasztható.

Nem kellett sokat várni, hogy a kóstolni vágyók között sorra kerüljön olyan vendég, aki élete első osztrigáját kapta a tányérjára. Bevallása szerint a legjobban az lepte meg, hogy finom volt! Kicsit sós, kicsit savanyú – meglepően jó íze volt. Nem azt az élményt kapta, amit elképzelt, hogy ez valami nyálkás bizonytalanság, hanem – éppen ellenkezőleg – nagyon kellemes állagú étel. Már eddig is sokféle „tengeri herkentyűt” evett, de ez roppant finom volt és nem hasonlít egyikhez sem. A végén a száraz pezsgő pedig valóban nagyszerű kiegészítést jelentett.

 

Kapcsolódó témák

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Blog ajánló
Egy nap a városban Hogyan építs örökmozgó fagyigépezetet? - Minus11
Az ötlet elvileg rendben volt, senki nem tudna belekötni. Örökmozgót akartunk építeni, a végtelenített ingyenfagyi-gépet. Az volt a terv, hogy Misivel felmegyünk a Minus11 fagylaltozóhoz a Máriaremetei útra, egy-egy elektromos rollerrel. Ez egyrészt azért jó, mert régóta ki akartam próbálni a fagyizót, és olyan messze van a központtól, hogy kirándulni kell hozzá, másrészt azért jó, mert 230 méterrel van a tengerszint felett, a Moszkva tér meg csak 130-cal. Namármost. Lejtőn elvileg visszatölti a roller kereke az akksiba a forgási energiát, további, később felhasználható árammá alakítva. Így nem otthon kell töltenünk, ami kész haszon, így akár elkönyvelhetjük elfagyizható nyereségnek is. Azt, hogy a 7800 mAh-s akksiba hány forintnyi áram “fér bele”, szándékosan nem számoltuk ki, hogy ne rontsuk el az örömöt, a perpetuum mobile újabb kísérletét. Mondom, az alapötlet elviekben alá volt támasztva: veszünk odafent egy fagyit, aminek az árát a rollerek akkumulátorába visszatápláljuk, ahol legurulunk a lejtőn. A Moszkva téren megint felszállunk a 61-es villamosra (bérlet adottság, nem kell rá költeni), vagy ami elvisz a fagyizó közelébe, megint eszünk, megint visszatápláljuk. Magasztos küldetés. Örök ingyenfagyi. Akadtak nehézségek. Például hogy a villamos nem vitt el teljesen a fagyizóig - noha olyan sokáig haladtunk, hogy a Winettou-ból ismert tájakba futottunk be -, így felfelé is kellett még menni a rollerrel. Ami alapvetően nem baj, hiszen kellett az akksiba a hiány, hogy legyen mit feltölteni lefelé. Másrészt a fagyi nem olcsó, így a 100 méteres szintkülönbség kevésnek tűnt, különösen hogy baromi finom volt a cucc, így miután mindent végigkóstoltam a kóstolókanalakkal, a kecsketejjel készült XL csoki, a málna és a muscovado, vagyis barnacukor ízesítésű fagyikat is kikértem. A fagyik 440 és 540 forint között mozognak, szigorúan fedő alól, tehát állandó - mínusz 11? - fokos hőmérsékletről kanalazzák ki őket. Külön kanállal, nincs kanálmosás, legalábbis nem minden gombócot követően (komposztálható dolgok is vannak a boltban, így érthető ez a tudatosság). Könnyítette viszont a helyzetet, hogy Misi tej- és málnaallergiás, így nem volt olyan fagyi per pillanat a kínálatban, amit ehetett volna. Így végül is jól zártuk a költési szintet, alulbecsültük az elvártakat. A fagyi egyébként zseniális. A muscovado nem lesz sokak kedvence, visszafogott barnacukor íze nem kínál többet, mint amit egyáltalán adhat, a málna viszont oltári gyümölcsös, a csoki is sírnivalóan jó. Állagra szépen, komótosan olvad a fagyi, nincs az az érzésünk, hogy gumit nyalunk, sem az, hogy szétfolyik a cucc a kezünkben egy perc alatt. Kiültünk a bolt elé, és néztük a népeket, ahogy beállnak a menő autójukkal, és nyalnak. Ja, és ingyen tölthetik meg a kulacsokat vízzel, ha kérjük, a Refill programban is részt vesz a hely. Szimpatikus ez is. Végül elindultunk, hogy ledolgozzuk a bevitt kalóriákat, és kiadott összegeket. A kalóriákat azzal, hogy néha magunk lökjük a járgányt, a pénzt pedig az akksi töltésével. Na. A Fiókánál fogyott ki nafta a járgányokból, amit leginkább csalódott bambulással vettünk tudomásul, mint Walter, amikor megkérték, hgoy dobja ki a táskát a mozgó autóból. A gyakorlat győzött az elmélet felett, megint: a 100 méter szintkülönbséget korántsem egyenletes lejtőkön abszolváltuk, gyorsítottunk, lassítottunk, így nincs mit csodálkozni. Beugrottunk hát egy vacsorára, jólesett, ügyes konyha, közben töltöttünk annyit, hogy el tudtam vele jutni az autómig. Nem éreztem úgy, hogy kudarc volt a kísérlet, inkább találtam egy olyan utat, ami NEM működik az örök ingyen fagyi elérésére. De ez nem jelenti, hogy nem adom fel! A rollert az AQUA Webshoptól kaptuk teszteésre, Motus márkájú. Hamarosan beszámolok egy posztban arról, milyen egy hónapon keresztül csak ilyennel mászkálni a városban. Az AQUA a blog hirdetője.
Városlátogatások Karlovy Vary – Karlsbad
Karlovy Vary – KarlsbadA híres fürdőváros neve szó szerint „Károly forrását” jelenti. A fáma szerint, az uralkodó vadászat közben járt erre, és lenyűgözte a táj szépsége. Később, várost alapított itt, melyet róla neveztek el Karlsbadnak.Számos híres ember fordult meg itt: Goethe, Gogol, Tolsztoj, Liszt Ferenc, Chopin, Beethoven valamint I. Péter, és most V. Péter látogatott ide.Arany így írt a fürdőről: a Toldi szerelmében: "Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind – mind elvesznének."  A városban több száz kisebb-nagyobb gyógyvíz-forrás található, melyek hőmérséklete 34 és 73 fok között van, de a gyakorlatban 12 forrást használnak gyógyításra, a 13.-ik is jelentős gyógyerővel rendelkezik, ez aBecherovka. Érdekes módon ennek a hatása látszik meg a leghamarabb.A híres Grandhotel Pupp-ban foglaltunk szállást, tudjátok ez az, amelyikben a Last Holiday (Utolsó vakáció) című film is játszódik, melyben Depardieualakítja a szálló főszakácsának szerepét. Egyébként fogattak itt egy James Bond filmet is. /Casino Royal/                                          A híres tükörteremA szállodát nem volt könnyű megtalálni a rengeteg sétálóutca miatt, itt már teljesen eldobta az agyát a GPS, ezért, közel egy órát bolyongtunk mire ráleltünk erre a gyöngyszemre. A fogadtatás méltó volt a hotel hírnevéhez, már a parkolóban név szerint vártak, és azonnal jött a londiner a csomagokért. A szobában a Tv-t bekapcsolva, ez a kép fogadott:Karlovy Vary, igazi kozmopolita város, rengeteg náció fordul itt elő, de túltengnek az orosz vendégek, ami azért probléma, mert felverik az egyébként is magas árakat, és igénytelenségükkel rontják a színvonalat. Itt már nem a spájzban vannak, hanem a lakosztályokban. Képesek susiban, vagy gatyában lejönni, reggelizni, és a pénzük miatt nem szól rájuk a személyzet.No, de térjünk vissza a gyógyforrásokhoz.Ivókúra:Szinte minden sétálgató ember kezében, furcsa formájú csőrös pohárkát láthatunk, melyből időnként kortyolnak egyet-egyet. Eleinte irigykedve néztem, mert azt hittem mindenki Becherovkát iszik. Később tudtam meg, hogy a poharakban meleg, ásványi sókban gazdag forrásvíz van. Rögtön eszembe jutott gyermekkori élményem, amikor a Dagály strandon a tízórai zsíros-döngő befalása után az ivókúthoz mentem, és melyből számomra borzalmas ízű meleg-víz jött, ami azonnal kihozta a tízórait is.Ma erre mondják, hogy búvárital, azaz lemegy, körülnéz és visszajön. Tehát a tapasztalataim birtokában, én csak a 13-as számú gyógyvizet ittam, bár kíváncsiságból megkóstoltam egy 52 fokos gyógyforrás vizét, de egy félreeső helyen diszkréten kiköptem.                Ez az ősforrás, melyből rotyogó, sós forró víz tör elő                       Nem lehet elég korán kezdeni a gyógyfürdőzéstBecherovka:Eredeti neve: "karlsbadi Becher-keserű", nevét Josepf Becher patikusról kapta, aki, másokkal együtt, kikísérletezte, a 21 fajta gyógynövényből álló összetételt, ami természetesen szigorúan titkos.A környékén található több mint száz természetes gyógyforrás közül csak tizenkettőt használnak gyógyításra, de több mint 40 éven át, a Becherovkát is gyógyszerként árusították. Angol keserűként is ismert volt /English Bitter”/,mivel egy angol orvos is közreműködött a recept kidolgozásában. Koktélokat is készítenek belőle, az egyik legnépszerűbb, a „beton”, ez becherovka és tonik keveréke. A múzeum-látogatáson igazi nemzetközi társaság vett részt. Rajtunk kívül voltak svédek, spanyolok, egyiptomiak és lengyelek, csak, Rejtőt idézve: csak az orosz hússaláta hiányzott.Karlovy Vary-ban a környezet is a teljes kikapcsolódást szolgálja: az erdőkkel körülvett dimbes-dombos város területének közel felét borítják erdők, ligetek, vagy parkok, a híres promenádok és sétálóutcák. A Teplá folyó hídjain hangulatos kiülőkből gyönyörködhetünk a fantasztikus panorámában.   Ez a híres kolonnád, ahol találjuk a különböző hőfokú forrásokat                      Akár belsőleg, akár külsőleg igényled a fürdőzést, ebben a régióban minden kényeztetést megtalálsz.Nézzünk meg egy videót:  https://www.youtube.com/watch?v=JqRhPgqs_eI                                                 
Egy nap a városban Ilyen, amikor egy igazi olasz fagyis Bud Spencert idéz Budapesten
Újlipótvárosban kerestem meg azt az IGAZI olasz fagyizót, amit egyik olvasónk ajánlott, így: A tulaj, Vittorio készíti és árulja a fagyit, ami tényleg olyan mintha Olaszországban ennéd, sőt, igazi olasz ristrettója is van (nem az a vizes magyar espresso). Kicsit olyan a srác, mintha Roberto Benini tesója lenne, és az egész több mint egy szimpla fagyizás, nagyon barátságos csóka, szívesen mesél magáról is ha kérdezzük. Nem lehet eltéveszteni, a Visegrádi és Kádár utca sarkán észre fogjuk venni a Vittorio nevet a cégtáblán. És Bud Spencert: a cégérnél is kiemeltebben kapjuk magunk elé gyerekkorunk legbarátságosabb óriását, aki Terence Hilllel a mai napig letörölhetetlen vigyort csal az arcomra, és a most felnövő generáció ugyanolyan imádattal nézi a filmjeiket, ha megismertetjük őket ezekkel. Az örökkévalóságnak szóló filmek ezek. A felirat kissé különös. Egyértelmű, hogy az idézet abból a jelenetből van, amikor Johnny Firpo szeretne mindenáron pisztáciát enni, de Charlie momentán kifogyott belőle (És megint dühbe jövünk c.). Ami a fura, hogy mi úgy ismerjük a kínálatot gyerekkorunk óta, hogy van: vanília karamell tutti-frutti rumosdió és kávé A táblán meg ez olvasható: vanília csokoládé eper citrom kávé Azt meg ugye mindenki tudja, hogy “csokoládé nem is volt”, úgyhogy végképp nagy a zavar. Odabent divatos szemüvegben, belőtt séróval, sportos ötvenes benyomást keltve várja a betérőket Vittorio. Angolul lehet vele beszélgetni, meg persze olaszul. Megkérjük, hogy jöjjön ki, és olvassa fel nekünk az eredeti kínálatot, amit Charlie Firpo tartott, hiszen mi végig abban a hitben voltunk, hogy tutti-frutti és rumosdió is van. Íme:   Odabent egyébként Vittorio is egészen jó fagyikat árul, hátul figyelnek a gépek, amikkel készíti. A honosítás itt is látszik, hiszen egy méretes PUNCS felirat is látszik, alatta a szokásos színű fagyi. “Bármit ajánlok, csak azt nem, nem is értem, hogy miért szeretik ezt, de hát kell ilyet is tartanom” - mondja Vittorio. Tessék, kérem, nem csak a tutti-frutti az, ami különös lényként megjelent a fagyik magyarítása közben. Vittorio kávéja tényleg jó, olaszos, de vannak savai, van teste, a presszó is elég erős, én nem mozdultam rá a kétszer töményebb - egyébként meg koffeinben szükségképp szegényebb - ristrettóra. Itt az első korty után, mikor rájöttem, hgoy ez tényleg jó: Vannak itatóedények is a járdán, mindenféle állat számára (volt egy MÉHEK feliratú is, de makrolencsés felvételt nem tudtam): Itthon megkerestem a jelenetet olaszul, Charlie sokkal szelídebb itt, mint a magyar verzióban: Tényleg úgy volt, ahogy a felirat mutatta: vanília csokoládé eper citrom kávé Gelateria VittorioCím: 1132 Budapest Visegrádi utca 6.
Városlátogatások Hollókő vára
Hollókő váraA Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítményt, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait.Hollókő várát Károly Róbert 1313-ban Szécsényi Tamás vajdának adományozta és ebből az időszakból származik első írásos említése is "Castrum Hollokew" néven.1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen.  Egy legenda szerint a várat furfangos módon foglalták vissza. Néhány magyar vitéz kereskedőnek öltözve bekérezkedett a várba, ahol portékájukkal lekötötték a törökök figyelmét, majd leeresztették a felvonóhidat és beengedték a kint lesben álló magyar katonákat. Kilátás a várból:A várat véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, majd I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de felrobbantására nem került sor. Így maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait.Nézzünk meg egy videót a várról és erről a gyönyörű településről!https://www.youtube.com/watch?v=t5MQrulkFqUhttp://www.youtube.com/watch?v=9mDtGK2l1JY                                                                                       vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!