2018. december 11. kedd, Árpád napja
Karácsonyi ajándék? Megoldva!
Révay András
2017.10.20 21:34
Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

Egy doboz, rajta a mindenki által ismert évszám; 1867, mely fordulópont lett Magyarország történelmében. Az évszám fölött egy aláírás, Ferenc József osztrák császáré, aki véreskezű hóhérból néhány évtized alatt a kedves, öreg „ferencjóska” lett. A fordulópont, a Kiegyezés, melynek éppen idén van 150. évfordulója. Az eseményre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy süteménykollekcióval eleveníti fel a Monarchia tradicionális édességeit. Az emlékezetünkben mai napig „Boldog békeidők” néven rögzült időszak ízeit, zamatát zárták a jelenkor legkiválóbb magyar cukrászai egy dobozba, megőrizve–megváltoztatva kissé annak a kornak cukrászati remekeit. Karácsony előtt – míg a háziasszonyok főznek – többnyire a férfiakat küldik: szerezze be az ajándékokat. Az ő feladataikat könnyíti meg a dobozban elhelyezett, hat különféle, nagyszerű sütemény, melynek egészen biztosan mindenki örülni fog.

Nekünk, cukrászoknak – emlékeztetett rá a sütemények bemutatásakor az Ipartestület képviseletében Vojtek Éva – ez a százötven évvel ezelőtti időszak hozta el a felemelkedést. Számos céhlegény indult felfedező útra. Elég, ha most csak a leghíresebb cukrászdáinkra, a Hauer-re vagy a Gerbeaud-ra gondolunk. Ízek receptek is vándoroltak az egész birodalomban. Ezekből próbáltunk most néhányat felidézni az „Édes kiegyezés” kollekcióban. A hat darab egyenként nem, csak a dobozban, együtt vásárolható meg. Ára 3200 forint lesz és ajánlatos az átadásig hűtőben tartani. Azokban a cukrászdákban, ahol a beszerzésre lehetőség lesz, mindenhol egységes plakát jelzi majd. A vevők a süteményekről, a receptekről is kaphatnak tájékoztatást. A minőség felügyeletét az Ipartestület vállalta, így kívánják elérni, hogy mindenhol azonos minőségű és méretű süteményeket áruljanak. Mindezeken felül az akcióban részt vevő cukrászdákban előadásokat is tartanak pályaválasztó fiataloknak, akik érdekességeket ismerhetnek meg a Kiegyezés koráról, az akkori életről. Hátha valaki a cukrász szakmához is kedvet kap. Az „Édes kiegyezés” komoly érdeklődést keltett Ausztriában és Szlovákiában, az együttműködésről már folynak a tárgyalások. A kollekciót 2017. november 8-tól 2018. március végéig lehet megvásárolni az ország húsz cukrászdájában, de számuk várhatóan nőni fog. Listájukat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete honlapján, (https://www.cukraszat.net) lehet majd megtalálni.

 A sütemények bemutatását a szombathelyi Mészáros Gábor, az esemény egyik mentora kezdte. A dobozba három osztrák és három magyar eredetű sütemény került. Igyekeztek a receptekben megőrizni a korhűséget, de igazodtak kissé a mai ízléshez is. Az általa készített Anna szelet Ludwig Dehne cukrásznak, a bécsi Császári és Királyi udvari cukrászatnak leghíresebb darabja, már 1786-ban ismert volt. Citrusok héjával ízesített, csokoládés piskótatészta, Amaretto likőrrel átitatva. Erre mézes tejszínhab és egy mandula-pralinés réteg került. Az egészet vékony, tejcsokoládés lap zárta. Most a tészta receptjéhez nem nyúltak, a rétegeket ropogós mandula-forgácsokkal tettek még izgalmasabbá. A tetejére mandulával kevert tejcsokoládés, nagyon könnyű, tejszínhabos mousse-t tettek, amit egy ugyancsak könnyű, narancsos zselé réteg fed be.

A kóstolóhoz összekészített tálon az Anna szelet az alsó sorban középen kapott helyet, a bal felső sarokban viszont a Tápiószecsőn dolgozó Ipacs Balázs Arisztokrata kuglófja látszik. A Monarchia idején a kuglóf az egyik leggyakrabban készített süteményfajta volt. Számtalan változatát sütik a mai cukrászatban is. Az Arisztokrata kuglóf legjobban talán a gyümölcskenyérre hasonlít, sok vajjal, tojással, liszttel, porcukorral készül, aszalt gyümölcsök is vannak benne. Leginkább kandírozott citromhéj, narancshéj, körte, sárgabarack, szilva is mehet bele. A tésztát sárgabarack-pürével áztatják át, ízét a Cointreau likőr teszi lágyabbá. Az elegy mintegy huszonnégy óráig pihen utána a tésztával összekeverve öntik a kuglófformába. Ez a sütemény a háztartásokban is nagyon népszerű.

A megjelenésében is igazán nőies, rózsaszín, Blaha Lujza szelet a Frer Cukrászdában, Budapesten készült. Alkotója, Erdélyi Balázs. A torta alján diós lap húzódik, rajta vékony réteg málnalekvárt, majd egy Dobos-lapot találunk, amit szintén lekentek málnalekvárral. Könnyedségét a Mascarponés, tejszínes málna mousse adja. Díszítése málnából, tejszínből, fehér csokoládéból készült hab és egy csokoládé pasztilla. A másik, barnás tortaszelet egy titokkal övezett sütemény. Az Eszterházy szelet keletkezésére mai napig nem derült fény. Ami majd a dobozba kerül, az a Salgótarjánban dolgozó G & D Cukrászat mesterének Szó Gellértnek munkája. Szerinte az eredeti krémje nagyon vajas volt, a tészta pedig túl tömör. A cukortartalmat is csökkentette, de meglocsolta a tésztát egy kis rummal. Mascarponés, tejszínes, tojássárgájás krémmel töltötte, gorombára darált diót is adott hozzá jócskán. Igen finom, diós ízével, talán a legjellegzetesebb darabja a kollekciónak.

 A csákvári Csuta Zsolt Indiánerének megjelenése Bécshez kötődik. A legenda szerint nagy sikerrel szerepelt ott egy sötétbőrű, indiai művész, akit indiánnak hittek. Pálffy gróf – a bécsi színház intendása felkérte a saját szakácsát, hogy alkosson a művészhez hasonló színű süteményt. Ebből született az Indiáner fánk, két piskóta-halom, tejszínhabbal, csokoládéval összeragasztva. Hatalmas sikere lett és elterjedt az egész Monarchia területén. Jelen formájában – a régi külsőt megőrizve – pikáns ribizli lekvárral töltve kínálják. A hatodik sütemény az ugyancsak híres és szintén a művészettel kapcsolatos Rigó Jancsi. Történetét szinte mindenki ismeri, a cigányprímás és a hercegné szerelme máig közmondásos. Ezt a süteményt a szombathelyi Mészáros cukrászda mestere, Varga Ádám adja a kollekcióhoz. Alakja új, nem kocka, hanem tortaszelet. Az alján csokoládés piskótalap, rajta ropogós, étcsokoládés réteg, csokoládé mousse. Kapott egy tejszínhab töltést és egy csokoládélapot a tetején, rajta csillag a díszítés. Bizonyosra vehető, hogy aki ezt a díszdobozt – telve finomabbnál finomabb süteményekkel, Karácsonykor megkapja, számára az ajándék sokáig emlékezetes lesz.

Kapcsolódó témák

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

A régi sláger dallamára, akár azt is énekelhetnénk: nehéz a szójátéknak ellenállni… kivált, ha ennyire kézenfekvően kínálja magát. Bár kitapasztalni a tapas-t, egy alkalom biztosan kevés, azért Spanyolország Nagykövetsége és a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal által, a Tapas Világnapja alkalmából a budapesti El Asador de Pata Negra étteremben szervezett bemutatón mégis bőséggel nyílott rá lehetőség.

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!