2018. augusztus 18. szombat, Ilona és Ilka napja
Karácsonyi ajándék? Megoldva!
Révay András
2017.10.20 21:34
Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

Egy doboz, rajta a mindenki által ismert évszám; 1867, mely fordulópont lett Magyarország történelmében. Az évszám fölött egy aláírás, Ferenc József osztrák császáré, aki véreskezű hóhérból néhány évtized alatt a kedves, öreg „ferencjóska” lett. A fordulópont, a Kiegyezés, melynek éppen idén van 150. évfordulója. Az eseményre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy süteménykollekcióval eleveníti fel a Monarchia tradicionális édességeit. Az emlékezetünkben mai napig „Boldog békeidők” néven rögzült időszak ízeit, zamatát zárták a jelenkor legkiválóbb magyar cukrászai egy dobozba, megőrizve–megváltoztatva kissé annak a kornak cukrászati remekeit. Karácsony előtt – míg a háziasszonyok főznek – többnyire a férfiakat küldik: szerezze be az ajándékokat. Az ő feladataikat könnyíti meg a dobozban elhelyezett, hat különféle, nagyszerű sütemény, melynek egészen biztosan mindenki örülni fog.

Nekünk, cukrászoknak – emlékeztetett rá a sütemények bemutatásakor az Ipartestület képviseletében Vojtek Éva – ez a százötven évvel ezelőtti időszak hozta el a felemelkedést. Számos céhlegény indult felfedező útra. Elég, ha most csak a leghíresebb cukrászdáinkra, a Hauer-re vagy a Gerbeaud-ra gondolunk. Ízek receptek is vándoroltak az egész birodalomban. Ezekből próbáltunk most néhányat felidézni az „Édes kiegyezés” kollekcióban. A hat darab egyenként nem, csak a dobozban, együtt vásárolható meg. Ára 3200 forint lesz és ajánlatos az átadásig hűtőben tartani. Azokban a cukrászdákban, ahol a beszerzésre lehetőség lesz, mindenhol egységes plakát jelzi majd. A vevők a süteményekről, a receptekről is kaphatnak tájékoztatást. A minőség felügyeletét az Ipartestület vállalta, így kívánják elérni, hogy mindenhol azonos minőségű és méretű süteményeket áruljanak. Mindezeken felül az akcióban részt vevő cukrászdákban előadásokat is tartanak pályaválasztó fiataloknak, akik érdekességeket ismerhetnek meg a Kiegyezés koráról, az akkori életről. Hátha valaki a cukrász szakmához is kedvet kap. Az „Édes kiegyezés” komoly érdeklődést keltett Ausztriában és Szlovákiában, az együttműködésről már folynak a tárgyalások. A kollekciót 2017. november 8-tól 2018. március végéig lehet megvásárolni az ország húsz cukrászdájában, de számuk várhatóan nőni fog. Listájukat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete honlapján, (https://www.cukraszat.net) lehet majd megtalálni.

 A sütemények bemutatását a szombathelyi Mészáros Gábor, az esemény egyik mentora kezdte. A dobozba három osztrák és három magyar eredetű sütemény került. Igyekeztek a receptekben megőrizni a korhűséget, de igazodtak kissé a mai ízléshez is. Az általa készített Anna szelet Ludwig Dehne cukrásznak, a bécsi Császári és Királyi udvari cukrászatnak leghíresebb darabja, már 1786-ban ismert volt. Citrusok héjával ízesített, csokoládés piskótatészta, Amaretto likőrrel átitatva. Erre mézes tejszínhab és egy mandula-pralinés réteg került. Az egészet vékony, tejcsokoládés lap zárta. Most a tészta receptjéhez nem nyúltak, a rétegeket ropogós mandula-forgácsokkal tettek még izgalmasabbá. A tetejére mandulával kevert tejcsokoládés, nagyon könnyű, tejszínhabos mousse-t tettek, amit egy ugyancsak könnyű, narancsos zselé réteg fed be.

A kóstolóhoz összekészített tálon az Anna szelet az alsó sorban középen kapott helyet, a bal felső sarokban viszont a Tápiószecsőn dolgozó Ipacs Balázs Arisztokrata kuglófja látszik. A Monarchia idején a kuglóf az egyik leggyakrabban készített süteményfajta volt. Számtalan változatát sütik a mai cukrászatban is. Az Arisztokrata kuglóf legjobban talán a gyümölcskenyérre hasonlít, sok vajjal, tojással, liszttel, porcukorral készül, aszalt gyümölcsök is vannak benne. Leginkább kandírozott citromhéj, narancshéj, körte, sárgabarack, szilva is mehet bele. A tésztát sárgabarack-pürével áztatják át, ízét a Cointreau likőr teszi lágyabbá. Az elegy mintegy huszonnégy óráig pihen utána a tésztával összekeverve öntik a kuglófformába. Ez a sütemény a háztartásokban is nagyon népszerű.

A megjelenésében is igazán nőies, rózsaszín, Blaha Lujza szelet a Frer Cukrászdában, Budapesten készült. Alkotója, Erdélyi Balázs. A torta alján diós lap húzódik, rajta vékony réteg málnalekvárt, majd egy Dobos-lapot találunk, amit szintén lekentek málnalekvárral. Könnyedségét a Mascarponés, tejszínes málna mousse adja. Díszítése málnából, tejszínből, fehér csokoládéból készült hab és egy csokoládé pasztilla. A másik, barnás tortaszelet egy titokkal övezett sütemény. Az Eszterházy szelet keletkezésére mai napig nem derült fény. Ami majd a dobozba kerül, az a Salgótarjánban dolgozó G & D Cukrászat mesterének Szó Gellértnek munkája. Szerinte az eredeti krémje nagyon vajas volt, a tészta pedig túl tömör. A cukortartalmat is csökkentette, de meglocsolta a tésztát egy kis rummal. Mascarponés, tejszínes, tojássárgájás krémmel töltötte, gorombára darált diót is adott hozzá jócskán. Igen finom, diós ízével, talán a legjellegzetesebb darabja a kollekciónak.

 A csákvári Csuta Zsolt Indiánerének megjelenése Bécshez kötődik. A legenda szerint nagy sikerrel szerepelt ott egy sötétbőrű, indiai művész, akit indiánnak hittek. Pálffy gróf – a bécsi színház intendása felkérte a saját szakácsát, hogy alkosson a művészhez hasonló színű süteményt. Ebből született az Indiáner fánk, két piskóta-halom, tejszínhabbal, csokoládéval összeragasztva. Hatalmas sikere lett és elterjedt az egész Monarchia területén. Jelen formájában – a régi külsőt megőrizve – pikáns ribizli lekvárral töltve kínálják. A hatodik sütemény az ugyancsak híres és szintén a művészettel kapcsolatos Rigó Jancsi. Történetét szinte mindenki ismeri, a cigányprímás és a hercegné szerelme máig közmondásos. Ezt a süteményt a szombathelyi Mészáros cukrászda mestere, Varga Ádám adja a kollekcióhoz. Alakja új, nem kocka, hanem tortaszelet. Az alján csokoládés piskótalap, rajta ropogós, étcsokoládés réteg, csokoládé mousse. Kapott egy tejszínhab töltést és egy csokoládélapot a tetején, rajta csillag a díszítés. Bizonyosra vehető, hogy aki ezt a díszdobozt – telve finomabbnál finomabb süteményekkel, Karácsonykor megkapja, számára az ajándék sokáig emlékezetes lesz.

Kapcsolódó témák

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

A régi sláger dallamára, akár azt is énekelhetnénk: nehéz a szójátéknak ellenállni… kivált, ha ennyire kézenfekvően kínálja magát. Bár kitapasztalni a tapas-t, egy alkalom biztosan kevés, azért Spanyolország Nagykövetsége és a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal által, a Tapas Világnapja alkalmából a budapesti El Asador de Pata Negra étteremben szervezett bemutatón mégis bőséggel nyílott rá lehetőség.

Blog ajánló
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Piran, a szlovén tengerpart gyöngyszeme
Piran, a szlovén tengerpart gyöngyszemePiran a Szlovén Riviéra hangulatos városa. A Dél-Szláv háborús osztozkodásban Szlovéniának csak 45 km hosszú partszakasz jutott, melyen öt település található. Úgy tűnik, hogy a közel 6000 km hosszú horvát tengerpart nem elég a horvátoknak, még próbálnak néhány km.-nyi szakaszt elvitatni Szlovéniától. Gazdasági szempontból Koper a legjelentősebb, mint kereskedelmi kikötő. Ha bulizni akarsz, irány Portoroz, de ha az ivászat és buli helyett tartalmas nyaralási élményekre vágysz, akkor Piranba kell látogatnod.Piran történelmi óvárosa a velencei stílust idézi. A város neve, a legendák szerint, a görög pyros (tűz) szóból származik. Éjjelente fáklyák világítottak az Isztriai-félsziget északnyugati csúcsán, a mai rondella környékén, utat mutatva a közelitő hajóknak. A római birodalomban Piranum néven említik, később bizánci, majd a velencei városállam fennhatósága alá került. A modern időkben a város az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, azután az olaszoké lett, majd Jugoszlávia része, melynek széthullásával a független Szlovénia tengerparti nyaralóhelyeként fogadja a látogatókat.A város központja, a leghíresebb szülöttéről, Giuseppe Tartini zeneszerzőről elnevezett hangulatos tér. A gyönyörűen felújított ódon házakkal keretezett Tartini térről indulnak a kis utcácskák a városka minden részébe.A szobor mögötti impozáns épület a neoreneszánsz városháza, mely középkori elődje helyén épült a XIX. sz. közepén. A tér egyik legszebb épülete a Benečanka, a jellegzetes velencei gótikus stílusban épült palazzo-t egy gazdag, Beppo nevű kereskedő építtette fiatal szeretőjének. Kedvesét a környék rossznyelveitől óvva, a homlokzatra íratta, Lassa pur dir, azaz „Csak hadd beszéljenek!”.Szent György-templom:Az óváros felett magasodik a templom és a velencei Szt.Márk–toronyra emlékeztető campanilé, ahova az edzett látogatók 147 lépcsőfokon tudnak felmászni és kissé elhomályosult látással gyönyörködni a páratlan tengeri panorámába, de a templom körülifalakról is káprázatos a kilátás. A templom kapuja általában nyitva áll, egy rácsozaton keresztül lehet benézni a barokk stílusú belső térbe.Nézelődjünk kicsit!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9gdF-fNDlX8                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!