2016. május 30. hétfő, Janka és Zsanett napja

A Camerata Orphica vonószenekar ünnepi koncertjével megnyílt az első Zsidó Művészeti Napok rendezvénysorozata a Budapest Music Centerben. Mintegy ötven különböző program, felölelve a zene szinte minden műfaját, színházi előadások, irodalmi estek várják az érdeklődőket, egészen június 14-ig.

Ugyanazon a napon – néhány óra eltéréssel – két szálloda megnyitására is sor került Budapesten. Az AccorHotels 2016. május 24-én, egy ünnepélyes megnyitó keretében mutatta be az első két stílusos szállodáját Magyarországon – az Ibis Styles Budapest Centert és az Ibis Styles Budapest City-t.

Ha az országok területét az alapján osztanák, hogy ki hány korsó sört iszik meg egy évben, akkor a csehek, a maguk 144 literes egy főre jutó fogyasztásával világuralomra törnének. A dobogó második fokára meglepő módon a sörkultúrájáról kevéssé ismert Seychelle-szigetek kerülne, míg a harmadik legnagyobb területet Németország kapná. Hazánk a harmincegyedik helyen végezne, az atomhatalmak pedig leszerepelnének: az USA a tizenhetedik, a britek a huszonnyolcadik, India pedig az ötvennyolcadik lenne a sorban.

Idén rendeznek utoljára sörfesztivált a Budai Várban. Az Oroszlános udvarban még csapra verik a hordókat, de a vár egyedi környezetét ezután egy ideig biztosan nem élvezhetik a látogatók. A fesztivál, június 2-től 5-ig, éppen ezért számos újdonságot ígér, a legnagyobb sörgyáraktól, importőröktől és a kedvelt kézműves sörüzemektől kínált választékot idén is lehetetlen lesz végigkóstolni.

kiemelet ajánlataink

Dandár utcai népfürdő vázlatos tervét K. Császár Ferenc készítette. A fürdőt 1930-ban adták át, majd 1936-ban átalakították.

Zalakaros erdőkkel, szőlőhegyekkel körülölelt vidéke, gyógyvize és –fürdője évtizedek óta csalogatja mind az aktív pihenést kedvelő, mind a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Sümegen, a több mint hét évszázada épült Sümegi Vár lábainál fekszik a Hotel Kapitány Wellness és Konferencia.

Rovatok
Budapest

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő munkásságát elismerve, és tisztelete jeléül kezdeményezte, hogy közterületet nevezhessen el a politikusról. Ezt a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyta. A terület a Révész utca és Viza utca között, Tom Lantos egykori iskolája, a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában helyezkedik el.

Kilencven évvel ezelőtt 1925. szeptember 15-én az Új Századok című diáklapban jelent meg Radnóti Miklós első publikációja, a Mi szeretnék lenni? Az évforduló tiszteletére a költőnek szobrot állítottak Budapesten a XIII. kerületben. Az ünnepségen, mint korábban Bächer Iván emléktáblájának avatásán, százak jelentek meg.

Van a fővárosnak egy kerülete, amelyik szinte vonzza a kiváló személyiségeket. Bizonyos részein pár métert sem tehetünk meg anélkül, hogy minden második-harmadik házon emléktáblát ne találnánk, jelezve, kik éltek itt. De jelezve azt is, hogy tisztelet övezi emléküket.

gasztronómia

A Hungarikum Szövetség tagjainak száma kettővel gyarapodott. Önmagában ez a tény még egy rövid hírnél többet nem érdemelne, ám az új tagok a magyar gasztronómia olyan értékeit képviselik, melyek – joggal mondhatjuk – világszerte híresek. A külföldi, ha hozzánk jön, először ezeket szeretné enni!

A teára mostanság sokan úgy tekintenek, hogy az „unalmas” ital. Idős hölgyek teadélutánjaira való, egyébként pedig csak a betegek és a gyerekek fogyasztják. Lehet, hogy ez a nézet rövidesen felülvizsgálatra szorul.

A külföldről több-kevesebb rendszerességgel Magyarországra látogatók számára gyakran okoz gondot, hogy találjanak egy olyan éttermet, ahol az üzletfelekkel, de akár a rokonokkal, barátokkal is nyugodtan találkozhatnak. Nos, nekünk sikerült. Bizonyára lesznek, akiknek segít, ha tapasztalatainkat közreadjuk.

művészet, kultúra

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének tárlata nyílt meg Budapesten, a Nemzeti Galériában „Alakváltozások, 1895-1972” címmel. Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon július 31-ig lesz látható.

érdekesség

Féléves előkészület után, május végén egy új, elsősorban külföldi turistáknak szánt, Európában is egyedülálló esti produkció indul Budapesten, a Tesla Múzeum bárhelyiségében. A rendezők kerülik a szokványos és középszerű megközelítéseket, inkább igényes és szórakoztató élményt kívánnak nyújtani.

A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Megújulva, új időpontban és kibővült tematikával jelentkezett 2016-ban a tizedik, jubileumi FŐSZEZON utazási kiállítás és vásár. Ezentúl tavasszal, a nyári főszezon kezdetén várta az érdeklődőket egész évre szóló utazási és programajánlatokkal a Budai Várban, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon.

sör, bor, pálinka

Húsz éven át nagy szeretettel várt rendezvénye volt az autós és a borász társadalomnak, a Magyar Borok Útja Rallye. Ilyenkor mintegy száz autó – egyenként legalább két-három utassal – vágott neki több száz kilométernek, hogy bizonyítsa: az autó és a bor igenis jól megfér egymás mellett! Az idén új kistestvér született.

Felvitte az isten a dolgát a Rosaliának. Legalább is, ami a hirdetményét illeti, jó magasra került. A Vajdahunyad vára hídjáról tekintve lefelé hívogatja a látogatókat – immáron a pezsgő nevével is kiegészülve. Két napig a rosé borok otthona lett a Liget.

A Dél-balatoni Borút Egyesület április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

Blog ajánló
Városlátogatások Barcelona nevezetességei: A Szent Pál kórház
A Szent Pál kórházA katalán modernizmus jelképes épületegyüttese a Hospital de Sant Pau , azaz a Szent Pál kórház.Tervezője Lluís Doménech i Montaner (1850-1923), aki Antoni Gaudi mellett a másik meghatározó alakja volt a Barcelona építészeténekMontaner számos nagyszabású és gyönyörű épületet tervezett, többek között a Barcelonai Zenepalotát is. (Palau de la Música Catalana)A kórház alapítása Paul Gil i Sera bankár nevéhez fűződik, aki végrendeletében úgy rendelkezett, hogy az általa adományozott pénzből építsenek egy modern kórházat Barcelonában. A megvalósításra kiírt tervpályázatra beérkező terv mindegyikét elvetette a zsűri. Ebben az időben Montaner a Santa Creu kórház felújítását irányította. Végül úgy döntöttek, hogy az új kórházat is ide építik, egyesítve a Santa Creu-val, és a megbízott építész Montaner lett. Az elvárás az volt, hogy a kórház a városközponttól kellő távolságban épüljön, és szeparált pavilonokból álljon.Doménech i Montaner számos európai kórházépítési példát tanulmányozott a tervezés megkezdése előtt, így például a párizsi Lariboisiére kórházat és a londoni Saint Thomas's Hospitalt. Montaner építészeti felfogásában meghatározó volt a szerkezet, a funkció és a díszítés egysége. A hagyományos elemek modernista megjelenítése jellemezte a stílusát.A Sant Pau kórház építkezései 1902-ben kezdődtek meg, és 1930-ra fejeződtek be teljesen. Az eredetileg elképzelt 47 pavilon helyett mindössze 12 épület valósult meg. Egy adminisztrációs pavilon, egy műtéti, nyolc a páciensek részére és kettő megfigyelésre. A pavilonokat egy összesen egy kilométer hosszú földalatti folyosórendszer köti össze.Az üvegablakok is reprezentatív látványt nyújtanak. Ez különösen az adminisztrációs pavilon épületén jellemző, melynek hatalmas gótikus óratornya templomként magasodik az épület fölé.A kórház épületei a gótikus, a román, és mór építészet stílusjegyeinek sajátos egységében helyezkednek el. A pavilonokat változatos témájú mozaikok és faragványok díszítik. A falra vetített képeken a mindennapi betegápolás mozzanati láthatóak.A kórház ma is működik, csak kertje és a nyilvános épületek látogathatóak, de kívülről zavartalanul gyönyörködhetünk a csodálatos épületekben.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=vxzOWdpQxeg               2016 tavasz                                         Készítette: vinpet
Egy nap a városban Gyereket csinál 20 RED-esből a Vodafone
Disclaimer: A Vodafone az Egy nap a városban blog hirdetője és ez most egy hirdetés. Azóta tudjuk, hogy milyen jó RED-esnek lenni, amióta a Vodafone-nal közösen készítjük a nyaralós videókat. Az előfizetők ugye kívánhatnak egyet, amikor a RED-hez csatlakoznak és ezeknek a kívánságoknak egy részét a Voda teljesíti. Mi akkor kerülünk a képbe, amikor valaki nyaralást kér: tavaly már elvittük a szerencsés nyerteseket Rómába, Firenzébe, Madridba, Londonba, Párizsba és a Mikuláshoz, hogy aztán egy-egy videót is készítsünk a túrákról, idén meg pont a héten volt a második évad premierje Barcelonával:   Na de a Voda nemcsak nyaralásos kívánságokat teljesít, hanem mindenfélét, most hétvégén, gyereknap alkalmából például meghívtak húsz redest a Gellért fürdő egykori gyerekstrandjára, a Pagonyba, ahol a medencébe borítottak 40 ezer labdát, hogy a nyertesek megint kicsinek érezhessék magukat. De a móka nemcsak arról szól majd a 20 nyertesnek és fejenként öt kísérőjüknek, hogy végre megint fogalom nélkül szórakozhatnak a labdák közt (egyébként ez is őrült jó, én ha a lányommal játszóházba megyek, rendszeresen beugrok a labdamedencékbe, és amikor kérdőn néznek rám az alkalmazottak, mindig a gyerekre mutogatok, hogy ő követelte), de a medencében ott vannak elrejtve ajándékok is: a nyertesek kívánságai. Reméljük, senki nem kérte Monica Belluccit vagy Ryan Goslingot, mert béna lenne előhúzni a hullájukat a labdahegy alól, de mindenféle más jópofaság felbukkanása tökéletesen elképzelhető. Ha valami csoda történik, arról beszámolunk, ha nem, akkor meg várjátok a nyaralós videók következő epizódját jövő héten, még mindig Barcelonából! És ha arra jártok, nézzetek be ti is egy bambira a Pagonyba!
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!