2016. június 30. csütörtök, Pál napja

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást - köztük 61 Modigliani-művet, aktokat, portrékat és szobrokat felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországot évről-évre rengeteg külföldi turista keresi föl és ez a gazdaságunknak jó. Azt is tudjuk, hogy jöhetnének még sokkal többen, tehát a bevételeink lehetnének lényegesen nagyobbak, de hát ezért többet is kell tennünk. Ennek érdekében a tavasszal jelentős változás következett be a turizmus ágazatának hazai irányításában.

Fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepli egy ország. Közvetlen szomszédunk, tőlünk délnyugati irányban fekszik, természeti értékekben gazdag. Az pedig, hogy állami létében ennyire fiatal egy fontos előnyt is jelent: sohasem harcoltunk, sohasem háborúztunk egymás ellen, kapcsolataink most is kitűnőek!

A korok és szokások változásának számtalan jele van. Megmutatkozik mindennapi életünkben is. Elegendő például, ha megnézzük miben más egy asztal terítése ma és mondjuk 80-100 évvel ezelőtt. Eltérést fogunk látni akkor is, ha az összehasonlítást lehetőleg azonos színvonalon – egy ismert, drágább étteremben - megterített asztalnál végezzük.

kiemelet ajánlataink

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

Hévíz első wellness és gyógy szállodája „all inclusive” szolgáltatásokkal. Kényeztető kezelések a világhírű termál tó ásványokban gazdag vizével és gyógyító iszapjával.

A gyógyfürdő területén feltörő csodahatású forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket.

Rovatok
Budapest

Van egy rangos nemzetközi szervezet, melynek mibenlétéről eddig inkább csak az építész szakma legjobbjainak voltak ismeretei. Rajtuk kívül más alig halott róla. Pedig tevékenysége kiterjed az egész világra, szakértőinek véleménye fontos, iránymutató. Ez a szervezet most egyszerre két budapesti kerület munkáját is díjjal ismerte el!

Ugyanazon a napon – néhány óra eltéréssel – két szálloda megnyitására is sor került Budapesten. Az AccorHotels 2016. május 24-én, egy ünnepélyes megnyitó keretében mutatta be az első két stílusos szállodáját Magyarországon – az Ibis Styles Budapest Centert és az Ibis Styles Budapest City-t.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő munkásságát elismerve, és tisztelete jeléül kezdeményezte, hogy közterületet nevezhessen el a politikusról. Ezt a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyta. A terület a Révész utca és Viza utca között, Tom Lantos egykori iskolája, a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában helyezkedik el.

gasztronómia

Hiába őrködik oroszlán a bejáratnál, fején a magas, fehér sapka mutatja, csöppet sincs harcias hangulatban. Mögötte, az épületben pedig – a nevéhez illően – valódi, békebeli hangulat fogadja a belépőt. Valami olyan, ami a XIX. század fordulóján volt uralkodó a Császárváros vagy Budapest cukrászdáiban.

Negyvenhárom pincészet és mintegy háromszor annyi különféle pezsgő adott egymásnak – és a közönségnek – találkozót a Hotel Corinthia báltermében. Mindazok, akik a szakmai titkokban is elmélyedni kívántak, mesterkurzusokon frissíthették fel tudásukat.

A Hungarikum Szövetség tagjainak száma kettővel gyarapodott. Önmagában ez a tény még egy rövid hírnél többet nem érdemelne, ám az új tagok a magyar gasztronómia olyan értékeit képviselik, melyek – joggal mondhatjuk – világszerte híresek. A külföldi, ha hozzánk jön, először ezeket szeretné enni!

művészet, kultúra

Van egy kerület Budapesten, ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos – és nem túlzás – világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.

A Camerata Orphica vonószenekar ünnepi koncertjével megnyílt az első Zsidó Művészeti Napok rendezvénysorozata a Budapest Music Centerben. Mintegy ötven különböző program, felölelve a zene szinte minden műfaját, színházi előadások, irodalmi estek várják az érdeklődőket, egészen június 14-ig.

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

érdekesség

Megismerkedve Cegléd város értékeivel, érdemes körülnézi a szomszédságában is. Két olyan hely is van a közvetlen közelében ahol egy kicsit elidőzve, meglepő dolgokra bukkanhatunk. Az egyik Nyársapát, a másik Újszilvás.

Féléves előkészület után, május végén egy új, elsősorban külföldi turistáknak szánt, Európában is egyedülálló esti produkció indul Budapesten, a Tesla Múzeum bárhelyiségében. A rendezők kerülik a szokványos és középszerű megközelítéseket, inkább igényes és szórakoztató élményt kívánnak nyújtani.

A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

sör, bor, pálinka

Aki utazik, jól tudja, olykor az embert a legváratlanabb helyeken érik kellemes, maradandó élmények. Az ilyenekért nem is kell külföldre menni, itthon is van rá lehetőség bőven. Budapestről Szolnok felé autózva, elég, ha a ceglédi elágazásnál balra térünk le és felkeressük Újszilváson a Bolyhos pálinkafőzdét.

Hamvas Béla véleménye szerint a soltvadkerti borok duhajabbak a kiskőrösinél, de ez nem baj. Míg ugyanis a Parlamentben osztják a sebeket a vadkerti kocsmában gyógyítják! Úgy is kell fogyasztani ott a borokat, hogy velük bizony sebeket lehet gyógyítani! Lelkieket bizonyosan.

Valószínűleg csak a madártan szakemberei tudják, hogy a dél-balatoni borvidékhez tartozó Kishegyen él az ország legnagyobb gyurgyalag kolóniája. A hegyen dolgozó Pócz pincészet ezt a madarat választotta borai címerének – derült ki azon a bemutatón, amit a napokban, a főváros szívében, a népszerű Kadarka Borbárban tartottak.

Blog ajánló
Egy nap a városban Monofu: hogyan csinálj tuti desszertezőt egyféle desszertből?
Akkora mostanában a zaj Budapesten, annyi jó hely nyílik, hogy elég nehéz új szereplőként szóhoz jutni. Néhány éve még elég volt jó minőséget adni, ma már  inkább valami kiválót kell letenni az asztalra, és kell még egy ötlet. Szuper cukrászdád van? Remek, tépj egy sorszámot és állj be a sorba. Nyilván persze egy jó minőséget kínáló sütiző még most is nagy dobás tud lenni Budapesten, de a Monofu tulajdonosai érezték, hogy ennél több kell, szóval kitaláltak egy izgalmas koncepciót is a színvonal mellé: mindig csak egyféle édességet készítenek, persze azt számos ízesítésben, de itt vagy ez van, vagy az, egymást váltják a sütik és sosincs egyszerre dobos torta, rigójancsi meg rákóczi túrós. Már csak azért sem, mert a Monofu (a név egyébként a Monofoodból, szóval egyféle kajából származik) inkább franciás sütiket készít, méghozzá zseniális minőségben. Amikor két hete voltunk, épp éclair futott és amennyire látom a facebookos kommunikációból, még mindig ez a süti van, azelőtt brülék voltak és így tovább. Az éclair 19. századi francia süti, megtöltve és megkenve valami finom krémmel, aztán jól lehűtve. A tészta ugyanaz, mint a profiterole-nál, az ízesítés meg százféle lehet, amit pont a Monofu bizonyít, sütinként haccázé. Itt legalábbis van ananászos sóskaramelles, mangó-passió-mogyorós, eper-rebarbarás, madagaszkári vaníliás, málna-licsis, sós pisztáciás, feketeribizlis ibolyás, és kábé ennyit sikerült felírnom, pedig volt még bőven. És nyilván fantasztikus volt mindegyik. Hármat kértünk ki, ebből kettőt sikerült lefotóznom még a felfalás előtt: a tészta könnyű, kívül nagyon enyhén roppan, belül puha, a krémek kívül-belül fantasztikusak és jó ízléssel készítették őket: nincs bennük semmi émelyítő, gejl, kiváló ízpárosítások jöttek létre, hogy a végeredmény egy tök jó, könnyű nyári desszert legyen, ami harminc fok fölött is jól tud esni. És ez csak most van: jövő hónapban új kaja jön és így tovább, hogy mindig legyen okod visszalátogatni. Monofu1027 Budapest, Margit krt. 62.H-P: 10-19Sz-V: 12-19
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!