2024. április 28. vasárnap, Valéria és Nimród napja
Két új GUINNESS rekord Szilveszterkor
Révay András
2023.01.05 18:46
Az Arab-félsziget délkeleti részén található Egyesült Arab Emirátusok, hét emírségből álló szövetségi állam. Közülük méreteit és lakóinak számát tekintve a negyedik helyen áll Ras Al Khaimah, mely az utóbbi években mind gyakrabban hívja fel magára a figyelmet különleges turisztikai attrakcióival. A legutóbbi, a 2022. évi szilveszterkor sem volt ez másként.

Szilveszteri tűzijáték valószínűleg minden országban van, ám Ras Al Khaimah az elmúlt négy évben rendezett szilveszteri tűzijátékainak mindegyikével minden évben újabb és újabb Guinness-rekordokat döntött meg. Az apró ország más, érdekes címeket is magáénak mondhat. Itt található a Jebel Jais hegy, amely az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb, 1484 méteres csúcsa és olyan látnivalókkal büszkélkedhet, mint a Jais Flight, a világ leghosszabb, közel 3 km hosszú zipline-kötélpályája. Az ilyen pályákon a két végpont között kifeszített drótkötélen, ülő vagy fekvő helyzetben rögzítve, egyedül száguldanak végig az utasok. A Jais Sledder, a régió leghosszabb szánkópályája, és az 1484 by Puro, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabban fekvő étterme.

Az újévet minden évben legendás módon köszöntő Ras Al Khaimah már számos világrekord birtokosa híres szilveszteri tűzijátékainak kapcsán. A 2023-at egy lenyűgöző piro-zenei show-val köszöntötte, amely két régebbi GUINNESS rekordot is megdöntött. A #RAKNYE2023 elnevezésű szilveszteri ünnepség során több mint 15.000 tűzijátékot lőttek a magasba és több száz drónt vetettek be, hogy azok kagylóformákat öltve színes táncot járjanak a zene ritmusára és tegyék emlékezetessé 2022 utolsó napját. Az egész műsort több mint 5000 munkaórával és 130 tengeri, úszó ponton állomás kialakításával tervezték meg, a pirotechnikai eszközök - tradicionális tűzijáték gyártó családok mellett - Európa legjobb gyáraiban készültek az elmúlt hónapok folyamán.

A 12 perc hosszú tűzijátékot több mint 4,7 kilométer hosszan lehetett látni az Al Marjan-sziget és Al Hamra falu közötti vízparton. Az egyedülálló látványosság a rekordot jelentő 671 drónnal nyerte az „Egyidejűleg a levegőben levő legtöbb drón által vezérelt tűzijáték” címet, és 673 drónnal új világrekordot állított fel „A legnagyobb, drónok által alkotott, levegőbe írt szöveg” címmel. A drónok vezérelte show fényeket, színeket és formákat vonultatott fel, sajátos ritmusokra koreografálva. Ezzel az emírségnek a tavalyi saját 458 drónos rekordját is sikerült megdönteni. A tűzijáték az új kezdetet jelző, „Happy New Year 2023” és a „ras al khaimah NATURALLY MAGICAL” üzenetekben csúcsosodott ki. Ezután a szöveget Ras Al Khaimah logójára változtatták át, ami az emírség három legjellemzőbb természeti elemét a hullámzó tengert, a lankás sivatagi dűnéket és a magas hegyeket mutatja.

Raki Phillips, a Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hatóság vezérigazgatója az idei világrekordot jelentő tűzijátékot kommentálva elmondta: Ras Al Khaimah ismét bebizonyította, hogy vezető turisztikai célpont, amely a világ minden tájáról fogadja az embereket. Nemcsak két új GUINNESS WORLD RECORDS™ címet állítottunk fel a #RAKNYE2023 ünnepségünkkel, de ami a legfontosabb, látogatók és lakosok ezreinek nyújtottunk egy olyan szilveszteri show-t, amelyet soha nem fognak elfelejteni. Ez nagyszerű kezdetét jelenti annak, ami egy rendkívül izgalmas és mozgalmas évnek ígérkezik számunkra, miközben tovább építjük Ras Al Khaimah hírnevét, mely az országot a 2023-as év kihagyhatatlan úti céljai közé emeli.

Kapcsolódó témák