2019. április 25. csütörtök, Márk, Márkó és Márkus napja
Kevesebb mesterséges, több természetes
Révay András
2018.01.11 20:17
A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

 A célt, mely szerint a jövőben ételeinkbe kevesebb mesterséges adalék és több természetes összetevő kerüljön, a két verseny fővédnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fogalmazta meg. Kiemelte: az elmúlt évek alatt 29-ről 79 milliárd forintra emelték a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrásokat, ez pedig fedezetet teremt arra, hogy a korábbiaknál jobb minőségű alapanyagokból tudjanak a – közben lényegesen korszerűbbé tett és jobban felszerelt - konyhákban dolgozni. A széles körben meghirdetett szakácsversenyek és a hasonló kezdeményezések jelentősége abban is áll, hogy hatásukra új receptek alapján még egészségesebb ételeket tudnak készíteni az éttermek vendégeinek és az iskolákban étkező tanulóknak.

 A Budapesti Gazdasági Egyetem, hazánk legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme, nagy figyelmet fordít a gyakorlatorientált képzésre és a szakmai kapcsolatok ápolására. Folyamatosan együttműködik a vendéglátás különböző szereplőivel. Büszkék arra, hogy hallgatóik rendszeresen vesznek részt segítőként neves gasztronómiai eseményeken és jelentős eredményeket érnek el a hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Idén márciusban az Egyetem rendezi meg a neves francia Olivier Roellinger melegkonyhás szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjét, ahol a versenyzőknek fenntartható gazdálkodásból származó tengeri halakat kell majd alapanyagként felhasználniuk – mondta el dr. Jancsik András, az egyetem oktatási rektorhelyettese. Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja ezt még azzal egészítette ki, hogy az elmúlt években felújították az egyetem Alkotmány utcai tankonyháját, így a naprakész, azonnal alkalmazható tudás mellett, nemzetközi szinten is versenyképes technológiai környezetben tudnak gyakorlati képzést nyújtani hallgatóiknak. Dr. Lugasi Andrea, az egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja azt hangsúlyozta, hogy törekvéseikkel összhangban kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható vendéglátás, valamint az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítésére, e területek oktatására és kutatására Céljuk, hogy a vendéglátás minél több területét bemutassák hallgatóiknak.

 A versenyek kiírói és lebonyolítói szeretnének egyszerre több célt is elérni. Kizökkenteni a szürkeségből a közétkeztetést, javítani az ott dolgozó, túlterhelt munkatársak hangulatát, növelni a magyar vendéglátás nemzetközi presztízsét és minél több szakácsot motiválni, hogy keressék az újat, a korszerűt, az egészségeset kínálatuk összeállításában. Hasznos lesz mindez az üzleteknek is, mert kész, új recepteket kapnak és ezzel remélhetőleg több vendéget csábíthatnak magukhoz. Lesz az ételeknek allergénmentes változata is, az ugyanis már ma is tapasztalható, hogy ez mind több ember számára fontos. A „Magyarország étele 2018” országos melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND)  hirdeti meg. Győztese a „Magyarország étele 2018” cím jogos használója lesz. A szakértői zsűri elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyen elkészíthető, ám a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételt vár a versenyzőktől. A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, a feltételek elérhetők a www.magyarorszagetele.hu weboldalon.

 Az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében hirdetik meg. Célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, de 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol. A verseny során készülő ételek kötelező alapanyaga a köles és a csirkecomb. A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, a részletek elérhetők a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon. Mindkét verseny résztvevői számára jó tanáccsal szolgálhat Marcus Aurelius egy mondása: „Szeresd a magad mesterségét, amibe beletanultál, és találd meg benne a kedvedet!” 

Kapcsolódó témák

De azért mégis van. Szokatlan találkozásra került sor a minap Budapesten, a Szarka utcai Andreas bisztróban. Mivel a jótékony ajándékozások többsége Karácsonykor éri el tetőpontját, akadt valaki, aki úgy gondolta, nem szeretne csepp lenni a tengerben. A jótékonyság nem egyszeri alkalom, be kellene építeni a mindennapokba és közösen más vállalatvezetőkkel, egész évben kell rendszeresen teret adni a segítésnek. Így talált egymásra a Pizza D’Oro cég és a bisztró – de még mások is.

A Budapesti Gazdasági Egyetemről elmondhatjuk, hazánk legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme. Nagy figyelmet fordít a gyakorlatorientált képzésre és a szakmai kapcsolatok ápolására. Folyamatosan együttműködik a vendéglátás különböző szereplőivel. Ezúttal már másodszor rendezhette meg a neves francia Olivier Roellinger melegkonyhás szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjét, ahol a versenyzőknek fenntartható gazdálkodásból származó tengeri halakat, illetve más „tenger gyümölcseit” kellett alapanyagként felhasználniuk.

Szokatlan esemény helyszíne lett Budapest egyik legismertebb borkereskedése, a Dohány utcai Veritas. Első pillanatban az ember talán azt gondolná, hogy zászlót váltottak és az alkoholellenesek táborához csatlakoztak, de elég körülnézni a helyiségben, hogy nyilvánvaló legyen: erről azért szó sincs! Van itt bor bőséggel, de most van valami más is.

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!