2019. június 16. vasárnap, Jusztin és Arany napja
Királyi városok Szlovákiában
Révay András
2019.04.15 22:25
Ahogy közeledik a jó idő, úgy élénkül az utazási kedv. Sokan nem döntötték még el merrefelé is induljanak. Az ő elhatározásaikat igyekezett megkönnyíteni a Budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet azzal, hogy bemutatott néhány Magyarországhoz közel található érdekes helyszínt Szlovákia északi részén, a Szepességben. Történelmi és szakrális műemlékekben, természeti szépségekben gazdag vidék, könnyű felkeresni, megszeretni pedig még könnyebb.

 Bár a Szepesség már a középkor óta egyike volt Magyarország legvárosiasodottabb vidékeinek és 1870-ben 19 város volt a területén, Szepes vármegyéhez mégsem tartozott egyetlen város sem. A két szabad királyi város, Késmárk és Lőcse mellett a többiek is külön törvényhatóságot alkottak. E két város és a tőlük keletebbre fekvő Bártfa műemlékeinek java egyaránt szerepel az UINESCO Világörökség listáján. Késmárk 750 évvel ezelőtt lett város, IV. Béla adományozta a jogot számára. A vidék már a kőkorszakban lakott volt, a település neve írásban először 1251-ben szerepel. Az óváros északi részén egy XV. századi vár áll, mely 1583-tól a Thököly-ek birtoka volt. Az evangélikus fatemplom 1687 és 1717 között épült, érdekességes, hogy egyetlen vasszöget sem használtak fel hozzá. Az 1898-ban épült új evangélikus templom viszont azért fontos számunkra, mert a hozzá épített mauzóleumban van Thököly Imre sírja, eredeti sírköve, palástja és zászlói is láthatók.

Napjainkban egy másik okból is érdemes megjegyezni a város nevét. Pár száz évvel ezelőtt még azt hitték: minden egyes betegségre létezik, azt gyógyítani képes gyógynövény. Akik a növények titkát ismerték, saját keveréket készítettek, adtak hozzá egy kis mézet, fokhagymát és – alkoholt! Az ital neve már akkor is tea volt! Egy élelmes vállalkozó a 2000-es évek elején úgy döntött nagyszüleink receptjei közül kiválogatja a legjobbakat és megalkotja belőlük a TATRATEA-t. A főzde, ahol a gyártás 2003-ban megkezdődött, Késmárkon van. A tea alapú, de gyógynövények, gyümölcsök felhasználásával készülő italnak több fajtája van. Készül belőle 17, de 72 % alkoholtartalmú is, összesen tizennégyféle! A tea és gyógynövény kivonatot 8 hétig tölgyfahordóban érlelik, az italokat különböző, jellegzetes palackokban hozzák forgalomba.

 A szepesi vár, Közép-Európa egyik legnagyobb vára – azon kívül, hogy a Világörökség része - a világ száz legszebb várának listáján is szerepel. Építését már a XI. században elkezdték és több száz éven keresztül folytatták. Birtoklásáért számos csatát vívtak. Sokáig a Szapolyai család birtoka volt – nekik Mátyás király adományozta – ők székhelyüknek tekintették. Később a Habsburgoké lett, a kurucok is elfoglalták. A vár 1780-ban teljesen leégett, még a falak is leomlottak. Utolsó urai a Csáky-ak voltak, egészen 1948-ig. Műemlékké 1961-ben nyilvánították, helyreállítását 1970-ben kezdték meg. Az UNESCO Világörökség listájára 1993-ban vették fel. A vár ma már nagyobbrészt elkészült, büfé és információs központ is található benne, kivilágították, még éjjel is látogatható.

 Lőcse város első írásos említése 1249-ből való. A középkori városfalak a mai napig csaknem teljes egészében körülveszik a régi városrészt. Középpontja a Pál mester tér, melyen több mint hatvan gótikus és reneszánsz ház található. A tér közepén a száz évig épült Szent Jakab Bazilika áll, benne található a világ legmagasabb, fából készült gótikus oltára. A 18,62 méter magas oltárt alkotója, Lőcsei Pál mester 1517-ben fejezte be, pár évvel később, mint amikor Leonardo az Utolsó Vacsora freskóján dolgozott. Pál mesterről írásos adatok nem maradtak fenn, de a szobrait egy fül alakú mesterjellel látta el. Ő korának egyik leghíresebb fafaragó mestere volt. Lőcse városa és Pál mester műve 2009 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Ólubló vára III. András magyar király kezdeményezésére 1292 után épült, majd a XVI. században egy nagyméretű, reneszánsz erődítményt építettek rá. A település 1364-ben kapott I. Lajostól szabad királyi város rangot. Egy időben itt őrizék a lengyel koronázási ékszereket és ez volt Bourbon Izabella spanyol királyi hercegnő lakhelye is. Később, 1768-ban a várban raboskodott Benyovszky Móric. A várat igényesen helyreállították és ma az egész bejárható, megtekinthető. A város történelmi központját a Szent Miklós tér alkotja. Itt áll az egykori 16 város helytartójának székhelye, melyben ma egy galéria található. A tér központjának legérdekesebb épülete az 1280 körüli időszakban emelt Szent Miklós Templom. Barokk főoltára a XVIII. században készült. A város információs irodájában vakok és siketek számára külön tájékoztató csomagot adnak.

A lengyel határ közelében található Bártfa, Eperjestől mindössze 38 kilométerre, északra fekszik. Neve a magyar bárd szóból származik és az egy ember által, egy nap alatt, bárddal kivágható erdőrészt jelenti. A várost lengyel ciszterci szerzetesek alapították a XII. században és ugyancsak I. Lajos király emelte szabad királyi város rangjára. Határában a sós, vas- és jódtartalmú forrásra – még 1777-ben - gyógyfürdő épült. A terület ma önálló település Bártfafürdő néven. Bárfa városa szintén világörökségi helyszínnek számít, nevezetes műemléke a háromhajós, Szent Egyed bazilika. Miklós, bárfai mester kezdte el építeni a XV. században, de az eredeti épület 1878-ban leégett. Helyreállítását Steindl Imre tervei alapján végezték 1899-ben. Műkincsekben rendkívül gazdag. Ezek az egykor volt szabad királyi városok autóval is, vonattal is könnyen elérhetők, jó minőségű és megfizethető árú szállást mindenhol találhatunk. Egy néhány napos kirándulásra a vidék kiválóan alkalmas.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!