2017. szeptember 22. péntek, Móric napja
Kultúrák találkozása
Révay András
2017.09.09 21:00
A Szerb Kultúra Hónapja bevezető rendezvényeként, „Lásd Szerbiát!” címmel tartott bemutatót Budapesten Szerbia Idegenforgalmi Szervezete. Az este folyamán, melyen fellépett Bilja Krstić és a Bistrik zenekar is, a meghívott turisztikai szakemberek betekintést nyertek abba a színes kínálatba, amit Szerbia jelenthet az odalátogatóknak.

A 77 474 négyzetkilométer területű Szerbia hazánkkal közvetlenül határos, mégis, lássuk be – úgy általában – nem sokat tudunk róla. Sokakban még mindig az egykori „Jugó” él, amit szívesen látogattunk és e látogatásoknak elsősorban gazdasági okai voltak. Az idők közben megváltoztak, megszűnt a Jugoszláv Államszövetség és Szerbia 2006 óta önálló köztársaság, 2012 márciusától pedig hivatalosan is EU tagjelölt. Területén a VII. század második felétől élnek szerbek, sorsuk eléggé hányatott volt. Az országot előbb a bolgárok foglalták el, később a törökök és ők maradtak is ott, egészen az 1800-as évek végéig. Ez idő alatt a szerbek közül sokan menekültek Magyarországra – csak akkor még rácoknak hívtuk őket.

 Ritkán nyílik alkalma egy nagykövetnek, hogy szabadon dicsérhesse az országát – ez a mai ilyen – mondta el a vendégeket üdvözölve őexcellenciája Rade Drobac a Szerb Köztársaság budapesti nagykövete. Országaink között a kapcsolat jó, a politikai és a gazdasági együttműködés tekintetében is. Mivel a társadalmi és pénzügyi helyzet is stabil Szerbiában, ez jó lehetőségeket teremtett az idegenforgalom fellendítésére. Annál is inkább, mert az ország természeti és műemléki szépségei igazán vonzóak, adottságai lehetővé teszik, hogy egész évben látogatható legyen a turisták számára. Ezt a vonzerőt szeretnénk Magyarországon minél szélesebb körben ismertté tenni és ezt a célt szolgálja a most kezdődő Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozata is.

A Szerb Kultúra Hónapja fontos esemény számunkra, hangsúlyozta Marija Labovič, Szerbia Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója. Szerbia nagyon sokat adhat a látogatóinak és ezt az is bizonyítja, hogy évről-évre mind többen keresik fel. Az elmúlt hat évben, a beutazó turisták számában évente tízszázalékos növekedést könyvelhetünk el, az idén az első hónapokban pedig ez a szám még magasabb volt, elérte a tizenkilenc százalékot! Ennek ellenére sajnos azt kell látnunk, hogy még mindig nem vagyunk eléggé jelen a magyar közönség utazási terveiben, ám jó szomszédokként, ezen változtatni szeretnénk. Komoly segítséget jelent nekünk ebben a Vajdaság, ahol a magyarok különösen otthon érezhetik magukat, és ha itt már kedvet kaptak Szerbiához, bizonyára élvezni fogják a természeti szépségeket, a gasztronómia helyi különlegességeit az ország más vidékein is.

 Szerbia négy nagy régióra osztható. Az első Belgrád és vidéke, a főváros, mely mindössze négyszáz kilométerre fekszik Budapesttől. Szinte érthetetlen miért nem ülnek be többen a kocsijukba és jönnek át – csak egy-két napra, egy hétvégére – meglátogatni a híres Nándorfehérvárat, melyet nem is annyira az épületei, mint inkább a lakói tesznek érdekessé. Hiszen a város kapuként helyezkedik el kelet és nyugat között, sok különböző kultúrát olvasztott magába. Talán pont emiatt nyitott szellemiségű. Hangulatát két folyó, a Száva és a Duna, rengeteg kulturális esemény, sok érdekes látvány határozza meg. A bohémnegyed, a Skadarlija ódon utcáiban sok híres kávéház található, ahol örökzöld nóták szólnak és a nemzeti konyha ételei illatoznak. Az egykor önálló, ma már Belgrád városrészének tekinthető Zimony valaha két birodalom határán állt és ma is még az Osztrák-Magyar Monarchia légköre uralkodik benne.

A Vajdaság; Újvidék, Karlóca, Bács, Palánka, Szabadka, Zenta, Zombor – csupa ismerős nevek. A látnivalók felsorolhatatlanok. Pétervárad – a Duna Gibraltárja, alsóvárosát szűk utcák, barokk épületek jellemzik. A Tarcal-hegység – a Fruška Gora – Nemzeti Park kedvelt kirándulóhely, a területén lévő kolostorokat érdemes megtekinteni. Bács, a csipkés szoknyák és színesen díszített házak világa, de maradandóan kellemes emléket jelenthetnek a bácskai csárdák halételei is. Titkos a receptje a nagyon csípős bácskai kulent sárkánykolbásznak és erre fut az EuroVelo 6-os kerékpárút is. Zenta volt a színhelye 1679-ben a törökök és a Habsburg Birodalom közötti, sorsdöntő csatának, melyet egy kiállításon kétezer emberalak jelenít meg. Zombornál pedig a Gornje Podunavlje, Duna-menti rezervátum a természet egyik megőrzött szigete. Itt él a fehér farkú rétisas és a ritkaságnak számító fekete gólya.

 A modern Szerbia gyökerei Nyugat- és Közép-Szerbiában találhatók. Szokták a bor és a gyógyvizek vidékének is nevezni. Az erre járót bizonyára meglepi a norvég ház Takovóban, melynek története a II. Világháborúhoz kapcsolódik. Čačak és Lučani a kolostorok, trombiták és furulyázók vidéke. A szerbek, a törökök elöl a hegyekbe menekülve számos kolostort emeltek, melyek a mai napig léteznek, látogathatók. Šabac a Kis Szerb Párizs, ahol igen nagy az egy főre jutó kávéházak száma. A szép kis falu, Lipolist viszont az egymillió (!) rózsatövéről nevezetes, júniusban pedig hársfák ezrei virágoznak. A Drina folyó partján a kitűnő, helyben főzött halászlét kóstolhatja az utazó, amennyiben a raftingozás, kajakozás, tutajozás során itt száll partra egy időre. A Tara Nemzeti parkban a sziklára épült magányos ház is valódi látványosság, az itteni síterepeken pedig a gyerekeket külön sílift szállítja.

Kelet-Szerbia római és török emlékekben gazdag, no és itt van – Szerbia és Románia határán - a Vaskapu. Nevét a rómaiak adták, mélységét Jacques Cousteau, a víz alatti világ ismert kutatója mérte meg és a Gospođin vir-nek, Úrasszony örvénynek nevezett helyen úgy találta, hogy a folyófenék kilencven méter mélyen van! A folyót bortermő vidékek kísérik, ideális az aktív pihenést kedvelőknek. Errefelé mintegy kétszáz fesztivált rendeznek évente, minden korosztályú és érdeklődésű ember megtalálhatja a neki tetszőt. Szerbiát Magyarországgal leginkább a gasztronómia rokonítja. A szerb konyha ugyan más, de az ételek ízletesek. Itt is bőven használnak paprikát, a paprika szó maga is szerb eredetű. Így tehát bátran megállapíthatjuk: Szerbiába látogatni annyi, mint összegyűjteni a szép emlékek sokaságát!

Kapcsolódó témák

Vetélkedő műsorokban is megállná a helyét a kérdés: melyik a harmadik város a világon, amit kifejezetten fővárosnak terveztek és építettek? Az első kettőt már elöljáróban eláruljuk. Az első - Per-Ramszesz - ma már nem létezik, II. Ramszesz egyiptomi fáraó építtette. A másodikról már sokkal többen hallottak – remélhetőleg látták is – ez Washington, az Amerikai Egyesült Államok fővárosa. No de a harmadik?

Már a kilencedik – tehát joggal hagyományosnak nevezhető - bemutatóját tartotta a Szlovák Turisztikai Képviselet Budapesten, a Gerbaud Házban. Ilyenkor a turisztikai újdonságok, érdekességek mellett a szlovák konyha remekeinek megismertetésére is jó alkalom kínálkozik, és ami legalább ilyen fontos, a magyar szakemberek a szakterület magas rangú szlovák vezetőivel is találkozhatnak.

2017.07.31 18:15

A Hollywood szó hallatán a legtöbb embernek azonnal Kalifornia, Los Angeles és főként a filmvilág jut eszébe. Pedig Hollywood nemcsak Kaliforniában van. Például Floridában is van egy Hollywood. Pontosabban Hollywood Beach. Amerikai tudósítónk arra járt, beszámolót és egy képriportot küldött Hollywood Beach-ről.

A mindennapi életben használ bankkártyák közül valószínűleg a Mastercard a legelterjedtebb. Annak érdekében, hogy használóinak életét színesebbé tegye, a vállalat egy nem mindennapi online kiadvánnyal örvendeztette meg az utazókat. Negyvennégy európai ország módszeres feltérképezésével elkészült az Európa rejtett kincseit felvonultató lista, melyben az országok egy-egy kevésbé ismert, különleges táját rangsorolták. A legjobbak közé Magyarország is bekerült!

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy július elejétől újra kívánja indítani budapesti járatait a TAP Portugál Légitársaság. Ezúttal már arról adhatunk hírt, hogy a szándék megvalósult. Július 3-án délután három órakor – a szokásoknak megfelelően – ünnepélyesen, vízfüggönnyel fogadták a Liszt Ferenc repülőtéren leszálló gépet.

Blog ajánló
Egy nap a városban Sophie & Ben Garden: csodás vidékies étterem Budapesten gyerekekkel!
Akinek családja van kisebb gyerekekkel, az pontosan tudja, hogy mennyire nehéz olyan éttermet találni, ahol jó a kaja a gyerekek le tudják kötni magukat A családosoknak ez a két feltétel annyira fontos, pontosabban a második, hogy az szinte felül is ír mindent. Bőven opció egy szarabbul főző hely, ha közben nem ütik szét evőeszközzel az asztalt az unatkozó gyerekek. Szóval a két feltétel egyidejű teljesülése maga a Kánaán. Pár hete hétvégén kitaláltuk, hogy elmegyünk valahova négyesben reggelizni, de a felmerülő opciók mindegyikétől görcsbe rándult a gyomrunk: nem, az zárt tér, nincs hely a gyerekeknek az nyitott, de nincs játék az túl nyitott, elszaladnak És így tovább. Aztán váratlanul beugrott Dórának a Sophie & Ben Garden, ami egyébként a barátnője családjáé (disclaimert hallottak), és ami már vagy fél éve megnyitott a Hidegkúti úton, de eddig nem sikerült eljutnunk oda, na ennek vége: csekkoltuk a helyet, és csodás volt. A belvárostól kábé 15 percet autózol, és egy kicsit a Káli medencében találod magad, nekem legalábbis a Kővirág ugrott be. Nyugis kert, nagyjából elzárva a főúttól, mindenféle játékokkal, amikkel a gyerekek tök jól lekötik magukat, amíg készül az étel, meg olyan kis részletekkel, amik szintén elterelik a figyelmüket arról, hogy ők most tulajdonképpen nem játszóházban vannak. Erre jön rá remek bónuszként, hogy az étel remek: jók az üdítők, a bundáskenyerek, de ettünk halloumi sajtos bagelt, eggs benedicttet, és mindegyik nagyon finom volt. A problémát csak az jelentette, hogy a sarokban észrevettük ezt: Elkezdtem beszélgetni a Barbecue Mannel és kiderült, hogy már vagy 13 órája füstöli az ételeket, amik egy órán belül lesznek készen. Bár csak reggelire érkeztünk, innentől már nyilvánvaló volt, hogy megvárjuk ezt is: Ó te jó ég. A barbecue tányéron volt marhaoldalas, marhaszegy, sertésoldalas, pulled pork, csirkecom, minden, amit el tudtok képzelni. Őrületesen finom! Engem főleg a marhaoldalas kötött le, de az egész tál úgy ahogy van, legalább egyszer kötelező. Bónusz: ott voltunk mindennel együtt vagy négy órát, és nemcsak jókat ettünk, de a gyerekek sem őrjítettek meg minket egy pillanatra sem, sőt, nagyon jól mulattak. Barbecue nincs minden nap, de reggeli igen, meg rendes ebédmenü is. Sophie & Ben Garden1028 BUDAPEST, HIDEGKÚTI ÚT. 81.+36 30 182 0100H-P: 11-22:30Sz-V: 9-22:30
Egy nap a városban A tökéletes ázsiai gyorskajálda: Baotiful
Egyszer már írtunk erről a helyről, de az még annyira az elején volt, azóta harmincszor kicserélődött a személyzet (és talán most, a harmincegyedik verzióban végre jó pincérek lesznek, mert a múltban is voltak ugyan jó találatok, de voltak egészen katasztrofálisak is), az eredeti menüből alig maradt valami, szóval erről én most írni fogok nektek. Azért, mert a Baotiful az elmúlt években abszolút top kedvenc lett: ha valahova be akarunk ülni, nem akarunk túl sokat fizetni, de valami nagyon jót akarunk enni, akkor tízből nyolcszor ide megyünk. Mert a környezet tök jó, a Szabadság tér a belvárosban van, mégis zöld, szinte nincs autós forgalom, a gyerekek szaladgálhatnak, meg játszótér is van a közelben, jó a hatalmas volt MTV-s székház előtt ücsörögni és tök jó a garázsokból kialakított belső tér is. De ennél sokkal többet tud a hely: igazán zseniális ázsiai kajákat készítenek. Úgy értem nem közepesen, éppen jókat, mint a mostanában újra egyszer középszerűbb mezőny, ez a hely a hazai gasztroforradalom legjobb korszakában nyitott, amikor mindenki meg akarta lepni valamivel a budapestieket, és a Baotiful azóta is hozza ezt a szintet. Múlt héten barátokkal ültünk be és nagyjából végigettük az étlapot. Jött tavaszi tekercs, japanese chick, light and green, spicy bao burger, kimchi bao burger, yum yum rice bowl és dan dan noodle. És itt a kaják a nagyon jó és az őrült jó közt mozognak, az árak meg kétezer forint környékén, szóval nem a parízeres zsömle mezőnye, meg nem az ipari menzáé, de kábé közvetlenül utána már a Baotifulnál is vagyunk, csak hát ugye közben ízekben meg fényévekre. Ha még nem próbáltátok, csapjatok le rá, főleg, amíg a Szabadság téren vannak, mert télre átköltöznek a Kamermayer térre, és ott már bezártság jön meg fűtés. Baotiful1054, Szabadság tér 17.H: ZárvaK- Cs: 12-22P-Szo: 12-24V: 12-20
Városlátogatások Tampere Finnország
Irány észak – Go to NorthSzámos védekezési mód kínálkozik az izzasztó kánikula enyhítésére. Csobbanhatunk, ihatunk hideg sört, sőt ezt a kettőt egyszerre is tehetjük vagy helyben járunk a párakapuk alatt. Mi egy északi utazás mellett döntöttünk, nem gondoltuk, hogy Finnországban, közelebbről Tamperében is hőhullám dühöng.A helyiek rövidnadrágban, ujjatlan pólókban sétálnak az utcán.Ha előbukkan a nap, érdekes módon a 20-21° C-ig is felkúszó hőmérséklet nagyon forrónak tűnik. Itt azért óvakodni kell a sörivástól, mert 5€ alatt nem nagyon kapsz egy korsóval. Gondoltad volna, hogy a finnek szaunázással védekeznek a hőség ellen, azt mondván, ha kijönnek a forró szaunából, a kinti levegő egész kellemes. A kikötőben még szaunahajó is bérelhető.Ennyi előzetes után ismerkedjünk meg a várossal is.TampereA terület már az ókorban is lakott volt, a két nagy tó és az őket összekötő folyó partja kedvezett a település kialakulásához. A falusiak a mezőgazdaságból és állattenyésztésből  éltek. A folyó nagyszerű lehetőségeket kínált a halászathoz, különösen a lazac fogásához. A várost III. Gusztáv svéd király alapította Tammerfors néven, mely a XVIII. század végére jelentős kereskedelmi központtá vált. Finnországhoz csatolva, Tampere hamarosan az ország egyik legnagyobb piacának és ipari központjának számított, a textil és a vasipar volt a meghatározó. Az ipari termelés mintegy felét itt állították elő, jellemzően „Északi Manchesternek” nevezték. A Näsijärvi és Pyhäjärvi tavak közötti 18 méteres szintkülönbség következtében, a gyorsfolyásúTammerkoski folyó energiájának a felhasználásával villamos erőművet építettek.A város számos területen úttörő szerepet játszott, napjainkban az informatika és a távközlési ipar a meghatározó. Az egyik városrészt, „Finnország Szilícium-völgyének” is nevezik. A városképet ma is uralják a magas kémények és vörös téglás gyárépületek, melyekben éttermek, mozik és egyéb szórakoztató intézmények működnek.Tampere, 200 ezer fő lakosságával (agglomerációval együtt 300 ezer), az ország második legnagyobb városa. A település legszembetűnőbb látnivalója a Näsijärvi tó partján lévő „Nasinneula” kilátótorony, mely 168 méteres magasságával Skandinávia legmagasabb építménye. Tengerszint feletti magassága 278 méter. A tetején kilátó és forgó étterem található. A torony liftjei 30 mp alatt visznek a látogatószintre, ahonnan teljes panorámájában nézheted a várost.A másik kilátó a Pynikki Observation Tower, ahonnan szintén gyönyörű a kilátás.A kilátótorony, a Särkänniemi szórakoztató park része, delfináriummal, hullámvasúttal és ezerféle más szórakoztató eszközzel. A hurokkal és csavarokkal megtűzdelt, Tornado névre keresztelt hullámvasút résztvevőinek sikítása már messziről hallatszik. Szem és gatya nem marad szárazon.Üljünk fel egy kisvonatra és ismerkedjünk a várossal.Bár nem egyszerű rátalálni a kisvonat megállóhelyére. Négy helybelit is megkérdeztünk, mindenki nagyon készséges volt, egyikük még bement a sarki ABC-be is érdeklődni, de nem tudtak segíteni. Tanácstalanul bámészkodtunk egy buszmegállóban, amikor észrevettem a kis táblát.Kiderült, hogy a megállótól kb.20 méteres körzetben érdeklődtünk. Úgy látszik a helyi lakosok nem utaznak a kisvonattal. Álljunk meg Tampere első szabadtéri szoborcsoportjánál, ugye nem baj, ha nem írom ki a finn nevét?A park tele van kisebb-nagyobb szobrokkal. A legmeghatóbb Yrjö Liipola emlékszobra, a „Kuru” nevű hajó áldozatairól. A parttól 1 km.-re futott zátonyra és 138 tengerész veszett hullámsírba.Egyéb kis szobrocskák és ötletes gyermekjátékok:Játszó gyerekeket ábrázoló szökőkút:Nézzük meg a Városházát!A politika és a történelem iránt érdeklődőknek ajánlható a Lenin Múzeum, melyet azon a helyen létesítettek, ahol Lenin és Sztálin találkozott 1905-ben.Lenin és én! A Lenin múzeum melletti sétányon látható a polgárháború emlékműve. Gondolom, azt jelképezi, ha háborúzol, nem marad se inged, se gatyád.A város egyik leghíresebb és legszebb temploma a Tampere  Katedrális, melyet Lars Sonck tervezett a nemzeti romantika stílusában. Építését 1907-ben fejezték be. A székesegyházban Hugo Simberg színes freskóit láthatjuk.Látogassunk el a piacra is, és kóstoljuk meg a híres helyi különlegességet, a mustamakkarát, amit mi egyszerűen csak véres hurkának hívunk. Érdekes, hogy a kisebb gyümölcsöket és zöldségféléket literben mérik.Nézzünk meg néhány szép épületet:Gyönyörködjünk a vidám, mosolygós finn lányokban: Tampere néhány évtizede még jellegzetes gyárváros volt, mára a város teljesen szinte zöldövezetté vált, csak a hatalmas vörös téglakémények emlékeztetnek a gyári időszakra. Élénk a kulturális élet, most rendezték meg a Tammerfest-et, mely népszerű zenei fesztivál. Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=Wfct6UtR_RM                                                                                              by vinpet
Városlátogatások Taormina, Szicília drágaköve
Taormina, Szicília drágaköveA szicíliai városkáról hallva, képzeletünkben azonnal a Görög Színház és Csontváry csodálatos festménye jelenik meg. A személyes élmény messze felülmúlja a képzelet szépségeit. Taormina nem véletlenül vált Szicília jelképévé, itt megtapasztalhatjuk az egész sziget romantikus és mediterrán hangulatát. Már az ókorban is kedvelt üdülőhelynek számított, kellemes klímája és varászlatos atmoszférája miatt.A település természetes teraszként magasodik a kék tenger fölé, lélegzetelállító kilátást nyújtva az idelátogatónak.Sétáljunk végig a város főutcáján, a Corso Umbertón!  Gyönyörű mediterrán házak, épületek, az ezernyi áruval csalogató boltocskák, éttermek és fagyizók követik egymást. A szűk sikátorokkal szabdalt főutcát szinte mindenhol virág borítja. Az erkélyeken, kapualjakban és ablakokban pompázó díszes virágerdő szépségével és illatával teljesen elbűvöli a turistákat.Taormina legjelentősebb antik épülete a Görög Színház. A „Teatro Greco” valóban a görög időkből származik, de a római korban átépítették. A fantasztikus látvány Csontváryt is megihlette, több képet is festett róla. Híres festménye: A „Taorminai görög színház romjai” mellett itt készült többek között a „Holdtölte Taorminában” című kép is.A színpad háttere a naxoszi tengeröböl és az Etna gyakran füstölgő csúcsa. Szicília második legnagyobb szabadtéri színháza napjainkban divatbemutatóknak, koncerteknek és színielőadásoknak ad otthont.Taormina és Castelmola távolról nézve bikaszarv alakot képez, innen ered a város elnevezése is. (Taormina - Taurus)A várost a XX. század elejétől a művészek és írók fellegváraként tartják számon, sok külföldi híresség látogat ide. Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=waMuNfYNS1A                                                                                                  by vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!