2019. november 13. szerda, Szilvia napja
Kultúrák találkozása
Révay András
2017.09.09 21:00
A Szerb Kultúra Hónapja bevezető rendezvényeként, „Lásd Szerbiát!” címmel tartott bemutatót Budapesten Szerbia Idegenforgalmi Szervezete. Az este folyamán, melyen fellépett Bilja Krstić és a Bistrik zenekar is, a meghívott turisztikai szakemberek betekintést nyertek abba a színes kínálatba, amit Szerbia jelenthet az odalátogatóknak.

A 77 474 négyzetkilométer területű Szerbia hazánkkal közvetlenül határos, mégis, lássuk be – úgy általában – nem sokat tudunk róla. Sokakban még mindig az egykori „Jugó” él, amit szívesen látogattunk és e látogatásoknak elsősorban gazdasági okai voltak. Az idők közben megváltoztak, megszűnt a Jugoszláv Államszövetség és Szerbia 2006 óta önálló köztársaság, 2012 márciusától pedig hivatalosan is EU tagjelölt. Területén a VII. század második felétől élnek szerbek, sorsuk eléggé hányatott volt. Az országot előbb a bolgárok foglalták el, később a törökök és ők maradtak is ott, egészen az 1800-as évek végéig. Ez idő alatt a szerbek közül sokan menekültek Magyarországra – csak akkor még rácoknak hívtuk őket.

 Ritkán nyílik alkalma egy nagykövetnek, hogy szabadon dicsérhesse az országát – ez a mai ilyen – mondta el a vendégeket üdvözölve őexcellenciája Rade Drobac a Szerb Köztársaság budapesti nagykövete. Országaink között a kapcsolat jó, a politikai és a gazdasági együttműködés tekintetében is. Mivel a társadalmi és pénzügyi helyzet is stabil Szerbiában, ez jó lehetőségeket teremtett az idegenforgalom fellendítésére. Annál is inkább, mert az ország természeti és műemléki szépségei igazán vonzóak, adottságai lehetővé teszik, hogy egész évben látogatható legyen a turisták számára. Ezt a vonzerőt szeretnénk Magyarországon minél szélesebb körben ismertté tenni és ezt a célt szolgálja a most kezdődő Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozata is.

A Szerb Kultúra Hónapja fontos esemény számunkra, hangsúlyozta Marija Labovič, Szerbia Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója. Szerbia nagyon sokat adhat a látogatóinak és ezt az is bizonyítja, hogy évről-évre mind többen keresik fel. Az elmúlt hat évben, a beutazó turisták számában évente tízszázalékos növekedést könyvelhetünk el, az idén az első hónapokban pedig ez a szám még magasabb volt, elérte a tizenkilenc százalékot! Ennek ellenére sajnos azt kell látnunk, hogy még mindig nem vagyunk eléggé jelen a magyar közönség utazási terveiben, ám jó szomszédokként, ezen változtatni szeretnénk. Komoly segítséget jelent nekünk ebben a Vajdaság, ahol a magyarok különösen otthon érezhetik magukat, és ha itt már kedvet kaptak Szerbiához, bizonyára élvezni fogják a természeti szépségeket, a gasztronómia helyi különlegességeit az ország más vidékein is.

 Szerbia négy nagy régióra osztható. Az első Belgrád és vidéke, a főváros, mely mindössze négyszáz kilométerre fekszik Budapesttől. Szinte érthetetlen miért nem ülnek be többen a kocsijukba és jönnek át – csak egy-két napra, egy hétvégére – meglátogatni a híres Nándorfehérvárat, melyet nem is annyira az épületei, mint inkább a lakói tesznek érdekessé. Hiszen a város kapuként helyezkedik el kelet és nyugat között, sok különböző kultúrát olvasztott magába. Talán pont emiatt nyitott szellemiségű. Hangulatát két folyó, a Száva és a Duna, rengeteg kulturális esemény, sok érdekes látvány határozza meg. A bohémnegyed, a Skadarlija ódon utcáiban sok híres kávéház található, ahol örökzöld nóták szólnak és a nemzeti konyha ételei illatoznak. Az egykor önálló, ma már Belgrád városrészének tekinthető Zimony valaha két birodalom határán állt és ma is még az Osztrák-Magyar Monarchia légköre uralkodik benne.

A Vajdaság; Újvidék, Karlóca, Bács, Palánka, Szabadka, Zenta, Zombor – csupa ismerős nevek. A látnivalók felsorolhatatlanok. Pétervárad – a Duna Gibraltárja, alsóvárosát szűk utcák, barokk épületek jellemzik. A Tarcal-hegység – a Fruška Gora – Nemzeti Park kedvelt kirándulóhely, a területén lévő kolostorokat érdemes megtekinteni. Bács, a csipkés szoknyák és színesen díszített házak világa, de maradandóan kellemes emléket jelenthetnek a bácskai csárdák halételei is. Titkos a receptje a nagyon csípős bácskai kulent sárkánykolbásznak és erre fut az EuroVelo 6-os kerékpárút is. Zenta volt a színhelye 1679-ben a törökök és a Habsburg Birodalom közötti, sorsdöntő csatának, melyet egy kiállításon kétezer emberalak jelenít meg. Zombornál pedig a Gornje Podunavlje, Duna-menti rezervátum a természet egyik megőrzött szigete. Itt él a fehér farkú rétisas és a ritkaságnak számító fekete gólya.

 A modern Szerbia gyökerei Nyugat- és Közép-Szerbiában találhatók. Szokták a bor és a gyógyvizek vidékének is nevezni. Az erre járót bizonyára meglepi a norvég ház Takovóban, melynek története a II. Világháborúhoz kapcsolódik. Čačak és Lučani a kolostorok, trombiták és furulyázók vidéke. A szerbek, a törökök elöl a hegyekbe menekülve számos kolostort emeltek, melyek a mai napig léteznek, látogathatók. Šabac a Kis Szerb Párizs, ahol igen nagy az egy főre jutó kávéházak száma. A szép kis falu, Lipolist viszont az egymillió (!) rózsatövéről nevezetes, júniusban pedig hársfák ezrei virágoznak. A Drina folyó partján a kitűnő, helyben főzött halászlét kóstolhatja az utazó, amennyiben a raftingozás, kajakozás, tutajozás során itt száll partra egy időre. A Tara Nemzeti parkban a sziklára épült magányos ház is valódi látványosság, az itteni síterepeken pedig a gyerekeket külön sílift szállítja.

Kelet-Szerbia római és török emlékekben gazdag, no és itt van – Szerbia és Románia határán - a Vaskapu. Nevét a rómaiak adták, mélységét Jacques Cousteau, a víz alatti világ ismert kutatója mérte meg és a Gospođin vir-nek, Úrasszony örvénynek nevezett helyen úgy találta, hogy a folyófenék kilencven méter mélyen van! A folyót bortermő vidékek kísérik, ideális az aktív pihenést kedvelőknek. Errefelé mintegy kétszáz fesztivált rendeznek évente, minden korosztályú és érdeklődésű ember megtalálhatja a neki tetszőt. Szerbiát Magyarországgal leginkább a gasztronómia rokonítja. A szerb konyha ugyan más, de az ételek ízletesek. Itt is bőven használnak paprikát, a paprika szó maga is szerb eredetű. Így tehát bátran megállapíthatjuk: Szerbiába látogatni annyi, mint összegyűjteni a szép emlékek sokaságát!

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Hol lehet a legjobb hummuszt enni a zsidónegyedben?
Ki gondolta volna még pár éve, hogy ilyen címmel írok posztot? Én biztosan nem! A helyzet az, hogy a város multikulti gasztronómiai palettája folyamatosan bővül, egyre megszokottabbak lesznek idegen országok gulasch-ai, sőt már túl is haladunk azokon, a fejlődés következő szintjeit ostromolva. Ahogy a pho leves uncsivá vált abban a szent pillanatban, hogy elfogadható mennyiségű helyen lehetett belőle elfogadható minőséget enni (a szusi az egyetlen, ami azelőtt ment ki a divatból, hogy ehettünk volna belőle jókat ötnél több helyen), úgy jár ugyanerre a sorsra talán a hummusz is nemsokára. Pedig most kezdene beindulni. Izraeli ismerősünk például úgy húzza a száját a budapesti hummuszra, mintha Tel-Avivban minden sarkon lehetne első osztályú gulyást enni. Volt azonban egy hely, ami neki is megfelelt, sőt, oda jár minden alkalommal, amikor Budapesten időzik. “Olyan, mint Izraelben” - mondja. Úgyhogy kíváncsi voltam, hol ez a rejtélyes hely a zsidónegyedben. Először azt hittem, a Dobrumba lesz az. A helyen a megnyitása óta nagyon nehéz leülni evésidőkben, én a legjobb hummusz tálamat itt ettem például. A FEJEDELMI HUMMUSZ TÁL nevű költemény egy szem húst nem tartalmaz, de nem is hiányzik belőle. Van rajta tahinikrém, marinált csicseriborsó, bio hagyma saláta, savanyú uborka, zöld olivabogyó, tojás, koriander és sült édeskömény. Baromi izgalmas cucc, élmény, nem a hummusz miatt persze. Az egyszerűen csak rendben van, amilyen rendben csak egy hummusz lehet. Mint kiderült izraeli ismerősöm nem erre a helyre gondolt, bár ezt is próbálta. A Dobrumbát lelkes utazók alapították, összesen hat barát, akik bejárták a Közel-Keletet, és egyszerre szeretik az izraeli, az arab, az örmény, a török konyhát, mindezt pedig egyben mutatják meg, egy nagyvárosi food barban. Azt a helyet, amit mi keresünk, izraeli tulajdonos nyitotta, és első ránézésre semmilyen körülmények között nem mennél be. Már a neve is olyan, mint ami saját magát is unja: Falafel Bar. Pedig a Wesselényi utcában található hely tényleg ígéretes. A 2600 forintos dubrumbás fejedelmi tál helyett itt a maximum, amit kiadhatsz egy hummusz tálért, az 1990 forint, 1890-ért csirkehúsos verziót adnak, sok zöldséggel. A zöldségek frissek, ízletesek, de nem olyan izgalmasak, mint a másik helyen. Ami izgalmat adhat, az a csípős szósz, meg persze a hús is nagyon rendben van. Összességében viszont a tál jó, ízletes, öröm: De kóstoljátok meg magatok, ne bízzatok bennem. Mindkettő szuper élmény, jó hummusztál, mindenféle jósággal. A Falafel Bar inkább az "utcai verzió", helyi zöldségek, könnyű elkészítés, míg a Dobrumba a bisztrós verzió, különlegesebb, aprólékosabb cuccokkal. DobrumbaCím: 1074 Budapest, Dob u. 5 Falafel BarCím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 30.
Városlátogatások Chania
Chania, Kréta szigetének egykori fővárosaAz egyedülálló hangulatú, történelmi város Kréta északnyugati részén fekszik, 160 km-re a fővárostól, Herakliontól. Az ókori települést még Homérosz is említi Odüsszeusz történetében. A minószi királyság idején a virágzó város neve Kydonia volt, mai elnevezése a bizánci birodalomhoz köthető, eleinte Al Hanim-nak nevezték, majd az arab nevet módosítva, a Hania (Chania) lett a város neve. A település az évezredek során több ízben is gazdát cserélt, a görög, arab, bizánci, velencei és török uralom jellegzetességei ma is fellelhetőek. Az óváros jelentős része a velenceiek által létrehozott kikötő köré épült. A világ egyik legöregebb és legszebb világítótornya. ma a város jelképe. A kikötőt védő hullámtörő végére épült torony, ma már nem navigációs pont, csak történelmi emlék.A varázslatos település sajátos, mediterrán hangulatát, a faborítású ablakok, a tengerparti éttermekkel és kávézókkal díszített sétány, és a gyönyörű aprócska tereken megbúvó templomok teszik teljessé.A Velencei kikötő:A velenceiek által épített ívelt kialakítású kikötő, ma már történelmi és turisztikai látványosság, melynek egyik oldalán a várost védő Firka erőd bástyái magasodnak, míg a másik oldalon a már említett, egy minaret formáját utánzó világítótorony áll.A védett öbölben épült a Velencei hajógyár, melynek 23 műhelyéből napjainkra csak 7 maradt fenn.Panagia Trimartiri (Szűz Mária) templom:A templom a 13. századtól a török megszállásig (17. század) fogadta a hívőket, ekkor a hódítók elűzték a papokat és szappangyárat működtettek az épületben. Később megegyeztek a törökökkel és velencei stílusban újjáépítették.Agora:Chania árubőségtől roskadozó, a marseille-i piac mintájára tervezett, fedett piaca az agora, szintén a város egyik szimbólumává vált. A Hassan Pascha mecset:Az öbölben, a vízpart közelében található a gyönyörű mecset, amelyben most művészeti kiállítások láthatóak. A kikötőben álló mecset és a város több épülete is az oszmán időszak emlékét őrzi, ezek adják Chania keleti varázsát.Fedezzük fel a történelmi város igazi arcát, sétáljunk az óváros zegzugos utcáin és régi, szemet gyönyörködtető velencei épületek, hangulatos kávézók és éttermek bukkannak elénk.Nézzünk meg egy videót:           https://www.youtube.com/watch?v=hotI_cIF08A                                                                   Készítette: vinpet                             
Egy nap a városban Házi tárlatvezetés egy fotóművésztől, aki mobillal fotózza a várost, ahol éppen jár
Amikor az ember sok dologgal foglalkozik egyszerre, időnként óhatatlanul is összeérnek az egyes tevékenységek. Még akkor is, ha elvileg nem érhetnének össze. Így aztán amikor levelet kaptam Sebestyén Sárától, hogy férjével megnéznék egy különleges helyen lévő high-tech házat, amit épp árulunk az én Menő Lakásom ingatlanközvetítői “lábán”, beugrott valami. Utánanéztem, és tényleg: Sára fotóművész, különleges formákat lát meg maga körül, ezekből pedig olyan összeállításokat készít, amik együtt képzőművészeti szempontból is értékelhető alakzatokat hoznak létre. Ahogy beszéltünk telefonon, rákérdeztem, és kiderült, hogy igazam volt. Közben persze benne voltam az ingatlanközvetítői “szerepben”, ami nálam pont olyan szerep, mint az összes többi, az újságírószerep, az urbanistaszerep, a gasztromegmondóember-szerep, a kritikus-szerep, az Apple-szakértő szerep. Levetkőznivaló, nyűgös, szűk ruha, amit az első adandó alkalommal eldobok, mert utálom, amikor egy elvárt viselkedési mintával vetnek össze. Feszengek, hülyén áll. Elvállalok időnként előadásokat, oktatásokat, moderátori szerepet is, csak hogy azok határait is kifeszegethessem annyira, hogy kényelmesen beleférjek. November végén egy T-Systems-es rendezvényen beszélek majd idegesítő vekkerekről és szemtelen tehenekről. Ez is egyfajta alkotó munka, azt hiszem. De lehet, hogy csak így érzem jól magam, vagy én így lázadok. Így teszem bele magam - a környezetembe. Szóval az ingatlanról gyorsan a művészetre terelődött a szó, onnan meg az ő házukra, ami egy hatalmas modern villa. – Egyébként eladó, nem akarod árulni? Ha eljössz, egy otthoni tárlatvezetést is tartok neked. – De, persze, megpróbálom eladni. A tárlatvezetés meg istenien hangzik, már indulok is. Ezennel összeolvadt a két szakma, elválaszthatatlanul. A ház maga egy nagyon különleges darab, egy 2000-ben átadott háromszintes villa, egy komoly építész munkája, aki értette, hogyan lehet izgalmas tereket létrehozni (eladó is, hehe). Itt kísért körbe Sára, aki elmondta: a képeket Leica lencsével ellátott okostelefonnal készítette, a hétköznapi élete, munkája, gyermekei nevelése közben. Elsőre azt gondolnánk, ilyet bárki készít nap mint nap, aki szeret közeli témákat fotózni, de Sára képei olyan arányokat, formákat fognak meg, amik valahogy, megmagyarázhatatlan módon "egyben vannak", és egyszerre tűnnek időtlennek és pillanatnyinak. Van, amelyik egy háztető és a napsugár találkozását örökíti meg, egy másik viszont egy függöny libbenését. Előbbi inkább időtlen, utóbbi inkább egyszeri és megismételhetetlen. Fény-árnyék, sima és egyenetlen felületek, textúrák. Olyan dolgok, amik körbevesznek minket minden nap, de így, kiemelve a kontextusból, figyelemreméltóvá válnak. Mindez egy különleges ház falain, átjárókban, szobákban, még a garázs egyik kivezető folyosóján is. Sára alkotását először a Három Hét Galériában, Maurer Dóra fotói mellett állították ki (összesen tíz művész munkáit lehetett megnézni), ezt egyébként igen megtisztelőnek érezte. Később Esztergomban, szülővárosában, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában állított ki egy adag fotót Tomas Opitz, a TOBE Gallery vezetőjének kurátori segítsége mellett, nyert már díjat a Ph21 Gallery egyik nemzetközi fotópályázatán, és az Ukiyo-e pályázaton eddig beválogatták a legjobb 60 közé. Szerettem látni, hogy az értékes alkotás lehetősége mindenki előtt ott áll, sem technológiai, sem időbeli akadálya nincs annak, hogy a bennünk élő kreativitást értékes módon éljük ki. Eszembe jutott Ion Barlandeanu, és az Ion B. szerint a világ című dokumentumfilm. A román művész sorsa olyan, mint valami mese: az utcán, pontosabban egy panelház tövében, a szabad ég alatt élt, eközben a szemetesből kikukázott magazinokból vágott ki képeket, majd ezeket kollázsokká illesztette össze. Az így kapott képek annyira erősek és sokatmondóak voltak, hogy sztárművésszé változtatták a hajléktalan Barlandeanu-t, aki még a legfontosabb megnyitója előtt is az utcán borotválkozott meg. Eszköze a művészetére egy koszos olló és ragasztó volt, lehetősége arra, hogy bárki lássa a műveit: gyakorlatilag semmi. Tök jó látni, hogy megtörténhet velünk is, már amennyiben van mondanivalónk, és látásunk a vizuális vagy más művészetekre, esztétikára. És - ez nagyon fontos - alkotunk annak ellenére, hogy tudjuk, valószínűleg magunknak tesszük azt.
Városlátogatások Santorini
Santorini az Égei-tenger gyöngyszemeA napfényben fürdő kék-fehér mesevilág a valóságban is olyan, mint a reklámokban, az utazási irodák prospektusaiban.A tenger felől közelítve a vízből kiemelkedő hatalmas sziklát látod, melyet a hegytetetőn épült hófehér házacskák mirtuszkoszorúként öveznek.A közel 300 méter magas meredek szikla tetejére három féle módon lehet feljutni: felvonóval, szamárháton és gyalog. A 600 lépcső megmászása ember és szamárpróbáló feladat, nézzünk csak az előző képen a cikk-cakkban felvezető útra. Tájékoztatásul csak annyi: az egyirányú szamár 5 € -ba kerül, de lehet retúrjegyet is venni.Egy kis történelem:Santorini a görög szárazföldtől dél-keletre fekvő a Kikládok szigetcsoport legnagyobb és legnépszerűbb szigete. Első lakói a minósziak. Konstantinápoly bukása után velencei uralom alá került, ekkor kapta mai nevét is, korábban Thirának hívták. A következő évszázadokban Naxos urai és az oszmánok irányították a szigetet, egészen addig, míg Görögországhoz nem csatolták. A bájos, idillikus sziget kialakulása meglehetősen drámai módon ment végbe. Mai félhold alakját az ie. 1500 körül bekövetkezett vulkánkitörés után nyerte el a korábban köralakú sziget. A kitörést követő szökőár elpusztította többek között a krétai civilizációt is. Egyes kellő fantáziával megáldott történészek szerint az elveszett Atlantisz legendája szervesen kapcsolódik Santorini történetéhez. Fira, Santorini fővárosa a tengerből kiemelkedő kalderára (vulkáni szikla tetejére), épült. A félhold alakú beomlott kráter meredek és sziklás hegyoldalára, szinte egymásba érve épültek a fehér-kék házak és templomok.A sziget Európa egyik legismertebb idegenforgalmi célpontja, a világ minden tájáról özönlenek a turisták. Az öbölben naponta kötnek ki az óriás, többezer utast szállító luxushajók, az érdeklődők mellett Santorini kedvenc helye a nászutasoknak is, sokan itt fogadnak örök hűséget. Fira luxusüdülőhely, drága szállodákkal és üzletekkel, sok filmcsillag és más celebritás is ellátogat ide. Csodálatos a kilátás innen a kalderára, különösen naplementekor.Fira leghangulatosabb, legszebb utcája a Plátia Firosztefáni, ahol az Ájiu Miná templom is található: a kék kupolás, fehér harangtoronnyal rendelkező templom Fira egyik jelképe.A vakító fehér házak és a kék kupolák mellett, a kis utcácskákat virágerdő övezi, ez tényleg a földi Paradicsom.A sziget teleülései közötti közlekedésre a legnépszerűbb járgány a quad, bár a meredek szerpentineken nem árt az óvatosság. Egy helyi monda szerint a legveszélyesebb kanyarokban még a buszvezetők is becsukják a szemüket.Sétáljunk egy kicsit a szigeten:Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=y6YryG3rldw                                                                                                  Készítette: vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!