2015. április 28. kedd, Valéria és Nimród napja

Még 2,8 milliárd forint van a 2013-ban feltöltött SZÉP Kártyákon, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja az érintett kártyabirtokosok figyelmét a lejáró összeg elköltésének közelgő határidejére. A szabályozás értelmében a pihenőkártyákra tavalyelőtt utalt pénzt május 31-ig lehet elkölteni, ezt követően a kártyán maradt összeg a kártyabirtokosok számára elvész.

Április 29-én kezdődik a japánok leghosszabb nemzeti ünnepe, az Aranyhét. Magyarországtól eltérően azonban ilyenkor nem az ünneplős ruha kerül elő, sokkal inkább a játszó; a japánok számára ez az időszak a pihenésé, a „nyaralásé” és a családé. Az Aranyhéten 2015-ben is utazási csúcsokat várnak a szakértők.

A Prágától kilencven kilométerre található Humpolec városa – talán nem túlzás azt mondani – mindeddig lényegében ismeretlen volt Magyarországon. Esetleg véletlenül vetődött oda valaki. Nem kell különösebb jóstehetség annak kijelentéséhez, hogy ez valószínűleg nem sokáig marad így.

Napfény, emelkedő hőmérséklet, közelgő nyár – ilyenkor az emberek többsége már nem igazán vágyik arra, hogy beüljön valahova. A mi kedvenc kiülős helyeinket ajánljuk most mindenki figyelmébe.

kiemelet ajánlataink

A gyógymedencéktől a látvány-medencékig, a gyermekmedencéktől az úszómedencéig, összesen tíz medencével, közel 1400 m2 vízfelülettel biztosítja a gyógyászati és wellness programokat.

Dandár utcai népfürdő vázlatos tervét K. Császár Ferenc készítette. A fürdőt 1930-ban adták át, majd 1936-ban átalakították.

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Rovatok
Budapest

Tizenkét minősített fürdő huszonegy szolgáltató egysége közül elsőként a budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda kapta meg a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot. A védjegyet szimbolizáló táblát Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója vette át a fürdő éttermében rendezett ünnepélyes védjegyátadáson Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkártól (NGM) és Czeglédi Gyulától, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnökétől.

Olaszországban kezdődött 1984-ben és 1986-ban már Magyarországon is megjelent. Nem kellett hozzá sok idő, hogy három kontinens húsz országában, százötven városnál is többen folytatódjon a futás a városért. Április 18-19-én nálunk is már harmincadszor kerül rá sor.

A Magyar Turizmus Zrt közreműködésével 2015. március 25-27. között hivatalos delegáció érkezett Magyarországra Kínából dr. Li Jinzao, a Kínai Állami Turisztikai Hivatal elnöke vezetésével. A látogatás célja a Kína-Közép-Kelet-Európa Turisztikai Promóciós Év ünnepélyes megnyitása volt A programsorozat megkoronázásaként került sor az Edutus Főiskola szenátusi ülésére, melyen Li Jinzao elnök úr részére Professor Honoris Causa címet adományozott a Főiskola Tudományos Tanácsa.

gasztronómia

Budapest belvárosában, a történelmi zsidónegyed központjában átalakulóban van egy étterem. Egy meglévő, már korábban is jól ismert helyszín új belső formát, friss tartalmat kapott. Hogy marad-e sikeres, azt majd a közönsége dönti el.

Új kreatív séffel bővült a Gourmet Box csapata. A cég nem csak Magyarországon, de a közép-európai régióban is egyedüliként kínál olyan csúcsgasztronómiai fogásokat, amelyeket bárki otthon is 10 perc alatt elkészíthet és frissen tálalhat, ételkészítési szaktudás nélkül is. A sous vide (vákuum alatt) technológiával előkészített ínyenc fogások hosszan eltarthatóak, és a feltálalás előtt rövid idő alatt tökéletesre készíthetőek.

Nem panaszkodhatott az érdeklődés hiányára a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. A negyedik „Badacsony New Yorkban” rendezvényükre ismét több százan voltak kíváncsiak. Szerencsére nem kellett hozzá átrepülni az óceánt, a budapesti New York Palotában nemcsak a legújabb badacsonyi borokat, hanem az előszezoni balatoni programokat is megismerhették a résztvevők.

művészet, kultúra

Április 24-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be a Budapesti Operettszínház, Farkas Ferenc legendás Csínom Palkó című daljátékának újragondolt, felfrissített és maivá varázsolt változatát. A bemutatóval egy időben Farkas Ferenc életútjáról kiállítás is nyílt a színház első emeleti folyosóján.

Két éves munka után elkészült a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának felújítása. Április 18-ától az új kiállítások mellett látogatható a Várkápolna és részlegesen a Studiolo, azaz Vitéz János reneszánsz freskókkal díszített dolgozószobája. A projekt az Európai Unió támogatásával, a KDOP-2.1.1/B-12-2012-0005 azonosító számú, „A Magyar Nemzeti Múzeum kulturális turisztikai attrakciófejlesztése az esztergomi királyi várban” című pályázat keretében valósult meg.

Kínán kívül Magyarországon mutatkozik be először a 20. századi kínai festészet egyik legkiválóbb mestere, Qi Baishi, az egész életművét átfogó, retrospektív kiállításon. A Magyar Nemzeti Galériában a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből közel 110 festmény látható június 28-ig.

érdekesség

Átadták a Bati-kereszt kilátót, a Gemenc Zrt. új turisztikai attrakcióját Szekszárd mellett. Az erdőgazdaság új beruházása eddig soha nem látott nézőpontból tárja fel a Szekszárdi borvidék egyedi panorámáját és Sötétvölgy erdőtömbjének különleges látványát.

A fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a FIDELIO – ALICE UTAZÁSA nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők díját. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää MEGLÉPTEK című alkotásának. A 2015. április 10-18. között Budapesten rendezett 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon nyolc, egy-egy kivételes női sorsot ábrázoló film versenyzett a Hullámtörők-díjért. Idén a közönség díjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a HÉTKÖZNAPI VÁMPÍROK kapta.

Óvatosak viszont legyünk! Több körülmény kedvezőtlen hatásának következményeként az utóbbi években elszaporodtak a kullancsok és a szúnyogokkal is gond van. Betegséget terjesztenek, de van mód a megelőzésre. A permetezés nem megoldás. Mindenkinek saját magáról kell gondoskodni, mert csak az egyéni védekezés megbízható!

könyv

Szakkönyv ugyan, de akár tankönyv is lehetne a kötet, amit a napokban mutattak be a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Ennyire részletes, alapos feldolgozás eddig még nem jelent meg Magyarország szerepéről az I. Világháborúban. Eloszlat sok félreértést, cáfol tévhiteket.

Katonák gyakrabban, hadtörténészek ritkán írnak memoárt. Hogy a hadtörténész katona is legyen és már katonaként részletes, alapos feljegyzéseket készítsen – ráadásul mind fenn is maradjon érintetlenül – nos, ez még sokkal ritkább. Esetünkben erről van szó.

Bizonyára sokan vannak, akik ennek a felszólításnak gyakran tesznek eleget és még többen, akik ugyan gyakran tennének, de nincs rá mindig módjuk. Ez utóbbi csoport létszámának növekedéséhez most egy új könyv is hozzájárul.

koncert, fesztivál

A tavasz egyik legjobban várt elektronikus zenei rendezvénye kétségkívül Fritz Kalkbrenner budapesti dupla fellépése április 16-án és 17-én az Akvárium Klubban!

Budapestre jön a generációk zenei ízlését meghatározó Thievery Corporation alapítótagja, Rob Garza! A nu-disco pioneer Budapest egyik legizgalmasabb zenei - kulturális eseménye, a Petőfi Rádió BACKSTAGE vendégeként lép fel február 12-én, csütörtökön az Akvárium Klubban.

Június 13-án 22.00 órai kezdettel egyedülálló fényárba borul a 16. Open Road Fest nagyszínpada, amikor is felcsendül a rock egyik univerzális himnusza, a Final Countdown.

Blog ajánló
Egy nap a városban Retró cukrászda félelmetes pogácsákkal - Rigó Jancsi
Voltam pár éve egy borozással egybekötött rigójancsi-kóstoláson, a Hotel Nemzetiben. Azért éppen ott, mert a legenda szerint abban az épületben született meg a desszert. Ott kérte meg a szálloda cukrászát a híres cigányprímás, Rigó János, hogy készítsen egy tortát szerelme, Clara Ward számára. A hölgy ekkoriban a a belga Chimay herceg hitvese volt, szóval csúnya ügy, na. Végül a hölgy megszökött a prímással, aztán szakítottak, miután a seggére vertek nagyon sok pénznek. Aztán Clara csapódott jobbra-balra, végül fotómodellnek állt, mert kitagadták az örökségből és elapadt a pénzcsap. Ami megmaradt, a sütemény neve, amit a cukrász sikeresen elterjesztett: rigójancsi. Hogy miért mesélem ezt el? Mert erre az eseményre a Rigó Jancsi cukrászdát is hívták, hogy vegyen részt. Nem kellett volna más tenniük, mint küldenek egy saját készítésű változatot, de nem akartak. Idegennek érezték maguktól ezt a dolgot, újságíróstul, webkettes megosztásostul, mindenestül. Aztán mikor ellátogattam a helyre, rájöttem, miért. A Rigó Jancsi cukrászda egy igazi retró hely. A szerethető retró, ami régi szabályok szerint, de becsületesen üzemel, ami legenda lett a saját környékén, és sosem adott rá okot, hogy ne maradjon az. Korosabb felszolgálók lesik a beérkező emberek kívánságait, és van is dolguk mindig: szinte mindig sor van odabent, annak ellenére, hogy nem épp ezt a helyet osztják meg az Instagramon minden nap, és a Facebook-kommunikációban sem erősek. Szerintem nem is nagyon tudja odabent senki, hogy egész pontosan mire lenne az jó. Nem baj. Tök szerethető. A hűtőben várakozó tavaszi párizsis zsemlékkel együtt. Hát az valami zabálnivaló, nézzétek: Akik ide járnak, azt mondják, sok jó cuccot árulnak, de mind közül a legjobb a burgonyás pogácsájuk. Franciska legalábbis biztosan ezt mondta, és én hittem neki. Kértünk egy adagot, 2400 forintos kilóáron. És hát tényleg. Zsíros, vastag, hedonista pogácsa, olyan, amit csak úgy kiveszel egy házibulin, hogy letöröld a szád belsejéről a sört, aztán csak nézel hitetlenkedve, hogy mi volt ez. Hogy lett a statisztából főszereplő. Gyorsan túl tudod zabálni belőle magad, nagyon-nagyon gyorsan. Ettem egy meggyes rétest is, az is eléggé rendben volt. Nem életem rétese, de azért masszív dög, jó töltelékkel, pont kellemes tésztaellátottsággal. De van itt barackos hájas, meg narancsos keksz, meg kalács, briós és lekváros bukta. Pohár, 2 dl, 10 forint. A nyitvatartási tábla láthatóan a legújabb szerzemény az egész helyen. Rajta a hét minden napja, sorban, egymás alatt, akkor is, ha hétfőtől péntekig ugyanazok a számok sorakoznak mellettük: 07:00 - 19:00. A "Vasárnap" alatt egy felirat, amit nyilván mindenki ért, aki ide valósi. Ü.V.: Bukovicsné. Egyetlen névvel. Csak így. Szuper időutazás, és ezzel a felirattal is tökéletesen látszik, micsoda zárt kis közösség a Hegyvidéknek ez a szelete. Imádnivaló. Rigó JancsiCím: 1126 Budapest XII.kerület, Böszörményi út 17/aNyitva: H-P 07:00 - 19:00SZ-V 09:00 - 19:00
Egy nap a városban Hajsza a nugát sarok után - Marangona
Minden családban vannak állandó kedvencek, amik újra és újra stabil helyet kapnak az ünnepi asztalon, amiben nem csalódunk, amit mindenki szeret, és ami után mindenki felnyög, hogy istenem, de jó. Ez lehet a mama töltött káposztája, a nagynéni pogácsája, vagy a sarki cukrászda sütije. Nálunk is van egy ilyen állandó szereplő. Amikor a budapesti rokonság összejön, és egy asztalhoz ül, szinte biztos, hogy a desszert a "nugát sarok" lesz. A bátyám és párja, Kati talált rá Pesterzsébeten, az akkori Szauer cukrászdában, és onnantól kezdve nem volt megállás. Minden családi bulin felbukkant a süti, és mindig az asztalt csapkodta mindenki, hogy ez de milyen állati. A kakaós piskótalapon egy hajszálvékonyra sütött karamellás réteg, amit nugát ágyba forgatnak, végül belga csokoládéból készült tejszínes csokoládés mousse-szal borítanak be. Nem lehet megunni. Sajnos azonban, mire odaértem volna a Szauer cukrászdába, hogy utánajárjak a süti forrásának, csak lehúzott rolókkal találtam szembe magam. Bezárt. Ezért bizonytalan időre elnapoltam ennek a posztnak a megírását: ha ti nem tudtok bemenni egy cukrászdába, és rendelni egy ilyet, akkor minek írjak róla, ugye. A családi összejöveteleken azért továbbra is ott volt az asztalon a nugát sarok, mert egy telefonszámot felhívva egy tortányi adagot át lehetett venni a Tortuga étteremben. Aztán valamiért a a kispesti Hópehely cukrászdába tévedtem. És ott megláttam. Újra. 490 forintért árultak egy nugát sarok nevű desszertet, ami kinézetre megegyezett a híressel, és megkóstolva biztossá vált: ez ugyanaz. Ismét felvettem a nyomozás fonalát. Kiderült, hogy a desszertet a Marangona cukrászat készíti, akiknek nincs saját üzletük, csak gyártják sorozatban az édességeket, és kiszállítják oda, ahová kérik, és igen, mondták: a Hópehyelybe is nyomnak a sütikből. A weboldalukon megtaláltam a kedvencünket, szebb fotóval, mint amit én készítettem: Egyébként gyönyörű menyasszonyi meg egyéb tortákat készítenek, nézzétek például ezt: Vagy ezt: A telefonban elmondták, hogy egy nagy újítással készülnek: hamarosan feltöltik a webshopjukat egy csomó édességgel, amiket házhoz szállítanak majd. Ha megkívánsz egy tortát, már rendelheted is, és odaviszik, ahol megkívántad. Nem neked kell elzarándokolni valahová, ők zarándokolnak hozzád. Figyeljétek tehát ti is a Facebook-oldalukat, szerintem nemsokára elindul ez a lehetőség. Vagy menjetek egy a Hópehely cukrászdába, Kispestre, és kóstoljátok meg a nugát sarkot. Ez az édességtippem erre a hétre. MarangonaTelefon: (1) 315 0058
Egek Ura Vietnám pörög - Néhány klassz fotó az A350, Dreamliner és A32x-es flottából
Vietenámban nagyüzemben megy a repülés. A Vietnam Airlines, amelyik Skyteam-tag és tényleg remek légitársaság Dreamlinerekkel és Airbus A350-esekkel fogja repülni az interkontinentális útvonalait, a rövid- és középtávú szakaszokat pedig az Airbus A321-es flotta és az ATR-ek repülik. Januári túrámon repültem velük Kuala Lumpur - Hanoi szakaszt, ami one way volt, de 18900 forintért sikerült megcsípni a három és fél órás útra szóló jegyet, ez csomagos ár volt. (Sajnos a piszkok Flying Blue mérföldet már nem adtak érte...) Kicsit a chckn-nél problémáztak a oneway jegy miatt, de ez leginkább a szocialista túlellenőrzés volt, végül semmi kivetnivalót nem találtak a doksikban. A viszont ráksalátát is adtak enni, meg finom tésztákat. !!!TIPP!!! Ha vietnámi túrát szerveztek, mindenképpen próbáljátok meg a keresett járatot megnézni a Vietnam Airlines oldalán is, mert nekem egyik nagy kereső sem adta azt az árat, amit végül náluk sikerült megcsípni. Hogy mennyire fejlődik a légi közlekedés odaát, arra jó példa, hogy az Airbus 9000.-ik leszállított utasgépét a helyi VietjetAir (local  Wizz) vette át, ez egy Sharkeltes A321-es volt. Ez a légitársaság egyébként elképesztő dinamikusan fejlődik: 2007-ben alakult, 2011-ben kezdte meg a működését, most 23 gépe van és elképesztő olcsó árakkal dolgoznak. Mondjuk, olyanok, mint a Wizz volt az elején, nagyon sokat késnek, mi is belefutottunk egy két és fél órás csúszásba egy eredetileg este nyolckor induló járatnál Hanoi és Saigon között. Ezen az útvonalon egyébként napi 21 (!!!) járatot üzemeltetnek. Amikor először megláttam ezt, nem akartam hinni a szememnek, de így van. És így kapták meg a 9000.-ik Airbust: (kattints) Alább pedig néhány kép a Vietnam Airlines szélestörzsűiről, egy épp elkészült Dreamlinerről és egy Airbus A350-900-ról.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!