2015. szeptember 2. szerda, Rebeka és Dorina napja

A Tokaji Ősz idén 12. alkalommal várja a prémium borok és a fine dining kedvelőit. Az év borgasztronómiai eseményét egy Szepsy apa-fia borvacsora indítja. Magyarország Michelin-csillagos éttermei is képviseltetik magukat és itt debütál a világhírnévre pályázó RIEDEL furmint pohár is.

Szeptember első hétvégéjén több szempontból is különleges rendezvényre várjuk a látogatókat a Kincsem Parkba. Amellett, hogy három napon keresztül Közép- Európa leggyorsabb lovai és agarai mérkőznek meg egymással a versenypályán, az ország legjobb guruló konyháit és bárjait is kipróbálhatják az érdeklődők.

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Az esős időjárás előrejelzésre való tekintettel a fesztivált egy héttel későbbre halasztják a szervezők, azaz idén ősszel szeptember 11 és 13 között tartják meg! A 13-i nemzetközi maratonfutásra tekintettel nem az Olof Palme sétányon, hanem pár méterrel arrébb, a Felvonulási Tér Hősök Tere felé eső végén, közvetlenül az ARC plakátkiállítás mellett.

Jó érzékkel választották ki a rendezők a témát a nyári évad utolsó beszélgetéséhez az újlipótvárosi Firkász kávéház „Délutáni frissítő” című programsorozatában. A szétáradó verőfénytől búcsúzva, hazai képzőművészetünk egyik legérdekesebb egyéniségének – minden részletében még ma sem teljesen ismert – életútját tekintették át.

kiemelet ajánlataink

Hévíz első wellness és gyógy szállodája „all inclusive” szolgáltatásokkal. Kényeztető kezelések a világhírű termál tó ásványokban gazdag vizével és gyógyító iszapjával.

Szeretettel várjuk ebben a különleges környezetben, ahol a varázslatos természet és a magyar vendégszeretet harmonikus összjátéka várja a testet – lelket egyaránt elkényeztetni vágyó vendégeket.

A 2008 nyarán megnyitott 4 csillagos Anna Grand Hotel **** Wine & Vital a Balaton északi partján, Balatonfüred történelmi központjában található, mely az 1800-as évek óta Magyarország egyik kulturális centruma, a balatonfüredi Anna Bálok helyszíne.

Rovatok
Budapest

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

gasztronómia

Milyen a kóser füstölt libacomb? Hogyan készül a kóser sólet Jemenben és Galíciában? Mi a különbség a gerstlis és a lengyel sólet között? Ha ezekre a kérdésekre nem csak elméleti választ szeretnél kapni, hanem gazdagodnál egy kiadós kóser gasztronómiai élménnyel, akkor irány a Sóletfesztivál!

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

művészet, kultúra

A régi mondás értékét esetünkben még az sem módosítja, hogy jelző akár magyar-szlovén is lehetne, a negyedik pedig nem ráadás, hanem kivételesen megelőzte az összetartozó hármat. Ez utóbbiak - három kiállítás – együtt, egyszerre nyíltak meg a budapesti Műcsarnokban.

Már hagyomány a budapesti Benczúr Hotelben, hogy a szálloda földszinti terének falát galériaként használják, kortárs művészek bemutatására. Az augusztus 4-én megnyílt és szeptember 1-ig látható 117. kiállítás viszont egy kicsit eltér a korábbiaktól. A látogatók most nem egyetlen művész alkotásaival találkoznak és a képek többségének eredetije nem is itt található.

Szokatlan – mondhatni rendkívüli – eseménysor megnyitására került sor a Műcsarnokban. „Szlovén – magyar kapcsolat” összefoglaló címmel, egymás után négy kiállítást rendeznek, melynek első tagja augusztus 6-tól szeptember 27-ig várja a látogatókat.

érdekesség

A címben jelzett kifejezést sokszor, sokféle összefüggésben hallottuk már, ezúttal egy egészen új megközelítésben kerül elénk. Megfelelő módon, „okosan” használva, életmentő lehet.

A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A telihold fénye világítja meg 2015. augusztus 1-jén, szombaton Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét. Ezt a különleges hangulatot élhetik át mindazok, aki részt vesznek a Gemenc Zrt. túráján. Neszek, fények, illatok, amelyeket csak éjszaka érezhet az erdőjáró. – Ezt kínálja az erdőgazdaság programja.

koncert, fesztivál

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.

A tavalyi koncert sikerén felbuzdulva ismét megrendezésre kerül Balatonfüreden a Zene Gyógyító Ereje elnevezésű nemzetközi zenei fesztivál, ahol a családok együtt élvezhetik a koncerteket, hiszen minden korosztály megtalálhatja majd azt a stílust, amelyet a magáénak érez. Idén többek között olyan előadók lépnek fel a kezdeményezés jegyében, mint a Kerekes Aladár Band, az Ausztráliából érkező Steve Dankó, Farkasházi Réka, Tommy Steel and the Gents, a Korál, Takács Nikolas vagy Tóth Gabi.

A három napos rendezvény felidézi Gyula városának török kori történelmét, a végvári vitézek és a török hódítók életébe engedve bepillantást. Hagyományőrző egyesületek, csatajelenetek, rabszolgavásár, zenés estek és még sok más színes program várja a múlt iránt érdeklődőket a végvári rendszer egykori esősségének, Gyula várának tövében. A rendezvényen az idején idén jelmezes idegenvezetés lesz!

sör, bor, pálinka

Augusztus 28-án, péntek reggel zúgni kezdenek a motorok, és útjára indul a jubileumi, 20. Magyar Borok Útja Rallye. A száz autóból álló mezőny a Városligetből vág neki a közel 1000 kilométeres távnak. A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéket fogja bejárni.

A minőségi bor ugyanúgy hozzátartozik Alsó-Ausztriához, akár a sokszínű táj vagy a figyelemre méltó kulturális értékek. Az alsó-ausztriai BorŐsz idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, igencsak sokszínű kínálattal. A bor szerelmeseit és az ínyenceket 2015. augusztus 21. és november 20. között borbarát ünnepségek sorozata várja, borhoz illő különlegességekkel, ínyencfalatokkal. Az érdeklődőkre kedélyes felfedezőút vár, többek között meg lehet tekinteni a szüretelést, élő zene kíséretében részt lehet venni borászünnepségeken és pincesori mulatságokon, borutakon lehet túrázni, sétálni kijelölt útvonalakon a szőlősorok mentén.

A vincellérek régi, tréfás mondása, hogy van jó bor, van jobb bor, meg az én borom! Ha nem is szó szerint, de ennek a lényegét komolyan veszik a Matias Pincészetnél. Tevékenységük középpontjában folyamatosan a minőség javítása, az egyre kiválóbb borok készítése áll. Eredményeiket most partnertalálkozón is bemutatták.

Blog ajánló
Egy nap a városban Konyha: a legjobb dolog, ami a budapesti gasztronómiával történhetett
Többször írtunk már a helyről, először, amikor megnyílt és elkezdett ebédmenüt kínálni, aztán Ádám jött rá, hogy imád itt dolgozni, amivel szerencsére nincs egyedül. Most viszont megváltozott a helyzet. Valami más lett.  …dobpergés… Leszerződött a Konyhába Huszár Krisztián! (fotó: Konyha, Facebook) Oké, nem akarunk belterjesebbnek tűnni a legbelterjesebbeknél, és úgy tenni, mintha ez nem szorulna magyarázatra. Dióhéjban: Huszár egészen eddig a Zónában dolgozott. Abban az étteremben, ami ugyan nem kapott Michelin-csillagot, ettől függetlenül ott tudtad a legjobb kajákat enni Budapesten a Laci!Konyha! mellett. Mindkettőre jellemző a szenzációs minőség, és még valami, ami a Michelin-csillagosokból gyakran hiányzik: az őrült kísérletezés, az ízeknek mindenféle modorosságtól vagy szabályszerűségtől mentes hajszolása, imádata, és a végeredmény ennek megfelelően mindig közel tökéletes, de ennél sokkal fontosabb, hogy fokozhatatlanul izgalmas!  Ezek tették naggyá a Zónát és ezért olyan jó folyamatosan a Laci. És ezért lesz mostantól megkerülhetetlen tényező a Konyha is, ami a furcsa eredettörténet miatt olyan menő gasztrókeverékké állt össze, hogy nem találsz hasonlót a városban. Nézzük az adottságokat: a belváros közepén van a belső tér minden eltúlzott eleganciától mentes, biciklik, fadobozok közt kajálsz az atmoszféra szuperlaza, simán felrakod munka közben a lábad az asztalra, és ez belefér a személyzet fiatal, kedves, de inkább haverok ők, mint klasszikus értelemben vett pincérek, ami itt JÓ és az egészen a közepén ott van a város egyik legjobb séfje És akkor most képzeld el, hogy épp dolgozol a laptopodon, lábad a fadobozon, a pincérrel elnevetgélsz valami poénon, körülötted özönlenek az emberek, mert rengetegen járnak ide, majd mindenféle túlmisztifikálás nélkül kapsz egy olyan kaját, amilyet csak nagyon-nagyon kevés helyen Budapesten, eszel délben három fogást kétezerért, mellé iszol a kihelyezett kancsóból ingyen vizet, majd a szinte szakrális magasságokat elérő gasztronómiai élmény után újra felrakod a lábad a fadobozra és dolgozol tovább. Soha ilyen laza nem volt még a csúcsgasztronómia Budapesten. És tényleg csúcs. Pedig a tegnapi menü elvileg tök szimpla volt, ugyan mi a franc tud érdekes lenni egy paradicsomsalátában, igaz? Hát csak annyi, hogy ha a séf reggel a saját kezével válogatja ki neked a legjobb paradicsomot, meg a hozzá való zöldségeket, rak mellé ezt-azt, majd az egészet nyakon önti egy szenzációs házi majonézzel, ami nemcsak krémes, de savanykás mellékízével hihetetlenül jól hozza helyzetbe a paradicsom édességét, akkor hirtelen egészen más minőségről beszélünk. Vagy ott van az étlap alapján elég semmilyennek tűnő baszk kolbász babpürével és salátával, aztán elkezded enni és fogalmad sincs, melyikért légy jobban oda. A babpüréért, aminél krémesebb, lágyabb, visszafogottan édeskésebb cucc még nem volt a tányérodon, az ezzel bátran szembeszálló, kraftos, fűszeres kolbászért, az egész kompozíciót pont jó ütemben könnyítő salátáért, vagy azért a tök jó színdarabért, amit ez a három eltérő karakter rendez a szádban? És persze a tejberizs is egészen más szint, mint amit megszoktunk, csak a desszerthez érve szokás szerint kifogytam a jelzőkből. Szóval irány a Konyha, ahol mondjuk már kedden is annyian voltak, hogy a menüztetéssel legjobb tudomásom szerint eddig nem próbálkozó Huszár komoly stressznek lehetett kitéve, mert ezt a minőséget ekkora mennyiségben tényleg elég problémás előállítani, és persze nem akarom én, hogy bárki összeomoljon a konyhában, de ezt tényleg meg kell kóstolnotok. Ha van bennetek egy kis emberség, nem mindannyian a cikk publikálásának a napján, hanem a következő két hétben elszórva néztek be hozzájuk. KonyhaBudapest, Madách Imre út 806306333608
Városlátogatások Antwerpen
           AntwerpenA város címere, utal az elnevezésének eredetére. A város neve a "handwerpen"  - flamandul: eldobott kéz -  szóból ered. A monda szerint a Schelde folyó partján élő Antigoon nevű óriás minden áthaladó hajótól pénzt követelt és levágta azok kezét, akik ezt megtagadták, vagy megpróbálták elbliccelni (nem akarok ötleteket adni a BKV-nak). Végül egy Brabo nevű ifjú római katona megölte az óriás vámszedőt és kezeit a folyóba dobta. A városháza előtt álló szobor is ennek a legendának állít emléket.Antwerpen sokféle arcát mutatja a látogatóknak.A várossal ismerkedve szembetűnő, hogy itt már nem beszélhetünk olyan középkori időutazásról, mint Bruges vagy Gent esetében. Itt sajátságos, különleges szimbiózisban egyesül a történelem és a modern világ.A Városháza (Stadhuis):A Grote Markton (Piactéren) találhatjuk zászlóerdőbe burkolózva. Az egyik legrégebbi reneszánsz épület középső részét Justitia és Prudentia  szobrai díszítik. A homlokzaton pedig II. Fülöp spanyol király és Antwerpen címerét láthatjuk. A homlokzat közepén egy Madonna-szobrot látunk, korábban a várost megszabadító bátor Brabo szobra állt itt. Antwerpen központi tere a régi város hangulatát idézi. A Városháza szemléletesen ötvözi a reneszánsz és gótikus hatásokat.A városházát a céhek és kereskedők épületei fogják közre, néhány épületen a céhek védőszentjeit is felfedezhetjük. A főtéren épült a Miasszonyunk katedrális, mely égbenyúló tornyával kiemelkedik a tér házai közül, magassága a város messzi pontjaiból is tisztán látható.                                               A központi pályaudvar: Az antwerpeni központi pályaudvar egyike a világ egyik legimpozánsabb vasútállomásokon. Szépsége miatt előszeretettel nevezik a "Vasúti katedrális" -nak, és az egyik fő látványossága Antwerpennek. A Miasszonyunk-székesegyház: A 14. században kezdték építeni és 1518-ban fejezték be. Rubens négy festményét is itt láthatjuk: „Krisztus színeváltozása”, „Keresztállítás”, „Levétel a keresztről” és „Krisztus feltámadása”.Rubens városa:Nem csak a templomban, hanem a város számos közintézményében felelhetőek Rubens képek. A művész szinte iparszerűen gyártotta a képeket, Rubens megfestette a fő alakokat és motívumokat, a részleteket segédek és festőtanoncok festették a vázlatai alapján.Természetesen a legjobb megoldás ellátogatni, a festő egykori otthonában mely egykor a lakóháza volt, napjainkban pedig múzeum. Rubens nem éhező, nyomorgó festő volt, Albert főherceg udvari festőjeként elvett egy gazdag polgárlányt, gyönyörű házat építtetett, itt kapott helyet gazdag könyvtára és műgyűjteménye is. Rubens kedvelte és szívesen örökítette meg vásznain a telt idomú nőket. A” rubensi alkat” fogalommá vált. Műveiből árad az életöröm. A „Három grácia” című festményét elnézve, nem tudom, vajon mit kezdene a mester, a mai aneroxiás csajokkal?A Diamond City: Nem lenne teljes képünk a városról, ha nem tennénk egy sétát a nemzetközi gyémántkereskedelem fellegvárában. A világ csiszolatlan gyémánttömegének 85 százaléka, a csiszoltnak a fele az antwerpeni tőzsdén cserél gazdát.Bizonyára nem véletlen, hogy a gyémántkereskedők zöme hasida zsidó, bár az utóbbi időben indiai és örmény kereskedők egyre nagyobb teret nyernek a gyémántüzletben.A Gyémántmúzeumban a teljes folyamatot végigkövethetjük a hasítástól a késztermékig, és ha szerencséd van mindezt magyar szakember kalauzolásával, mert, ugye magyarok is előfordulnak a világ minden részében.Az "Antwerpen Cut” és az „Antwerpen Quality"nemzetközileg elismert kifejezések, melyekkel a kiváló minőségű gyémánt termékeket jelölik.A zsidónegyed: A pályaudvarhoz közelében található a város, jelentős lélekszámú ortodox zsidó közössége. A fekete kaftános, esernyős felnőttek és a pajeszos gyerekek zavartalanul élik a saját vallásos életüket, ügyet sem vetve a sok fényképező turistára.Egyéb érdekesség: Külföldön sokszor tapasztalhatjuk, hogy az illemhelyeknek különleges elnevezést adnak, de az számomra is meglepő volt, hogy egy antwerpeni étteremben a mosdó „John”felírással volt jelezve. Még jó, hogy nem hagytam az utolsó pillanatra a dolgot, mert beletelt néhány perc, mire rájöttem, hogy hova kell mennem, mivel a rövid folyosó végén volt két ajtó, „OliviaNewton John” és „Elton John” felirattal. Ismerve a népszerű énekes nemi identitását, próbáltam keresni egy harmadik ajtót, de nem volt. Végül óvatosan bemerészkedtem az Elton John ajtón, és sikeresen elintéztem a dolgot, de azért vigyáztam, hogy ne fordítsak hátat senkinek.Befejezés:Antwerpen, Belgium egyik legváltozatosabb városa. Ipari és kereskedelmi központ, jelentős kikötőváros, számos gyönyörű műemlékkel, élénk kulturális élettel, nem is beszélve az éjszakai élet nyújtotta örömökről. Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=-d_HT5OGYuA                       2015 aug.                                          Made by vinpet
Egy nap a városban Gőzburger: Budapest egyik legjobb hamburgere egészen spéci módon készül
Pista báról már korábban is írtunk, például mert olyan fantasztikus szendvicseket készít, amilyeneket kevesen a városban. Egy ideje már hallottuk, hogy nekiállt valami egészen különlegesnek, a gőzburgernek, de csak tegnap sikerült kipróbálnunk az új csodát. Pedig a név alapján egyáltalán nem gondoltam, hogy olyasmiről van szó, ami érdemben beleszólhat a budapesti élmezőny alakulásába, annak ellenére sem, hogy Pista bá a nagy átlagnál sokkal ügyesebben kísérletezik az ízekkel. Egyszerűen előítéletem volt a gőzburger kifejezéssel, mindig a gőzgombóc jutott eszembe róla, aminek meg semmi köze a burgerekhez. És tényleg elég spéci receptről van szó, az Egyesült Államokban is csak Connecticutban kóstolhatsz hasonlót. A recept lényege, hogy a húst nem sütik, csak gőzölik, amitől jobban benne maradnak az aromák, de egyszersmind kicsit undorítónak is tűnik az egész. Amíg meg nem kapod a rendelésed. Mert akkor minden megváltozik. Kihozzák eléd ezt a csodálatos, dupla húsos szörnyet és szerelembe esel. Rómeó nem nézett úgy Júliára, mint a burgerre éhes tesztelő erre a dögre: És beleharapsz. És az egész elkezd masszává válva szétfolyni a kezeid közt. És közben olyan ízeket érzel, amilyenekre nem is számítottál. A marhahús gőzölve szenzációs, lágy és karakteres. A ciabatta hiánypótló, a régi Zing eltűnése óta várjuk, hogy valaki újra ilyesmivel kísérletezzen, a sajt nyúlik, de jó félméteresre, a karamellizált hagyma visszafotott, a spéci majonézes házi szósznak meg azonnal rajongója lettem. És az egész mellett ott az uborka, amitől bájosan tájjellegű vizuálisan a cucc, és ami ízben hibátlanul passzol ehhez az egész izéhez. További fotóim nincsenek, mert amint elkezded enni, egy végeláthatatlan dzsuva az egész kezed.  A Pista bá gőzburgere kihagyhatatlan minden burger iránt elkötelezett magyar nőnek és férfinak, általa válik jobbá a nemzet. Ez az egyik legjobb hamburger, amit itthon ehetsz, ha eddig kimaradt, próbáld ki: egy hússal 1500 forint, azzal is bőven eltelsz, két hússal 1980-ért meg akkora az adag, hogy ha 3-4 körül betolsz egyet, este 8-9 körül még bőven bírni fogod újabb kaja nélkül. Pista báMadách Imre út 1.0617899420H-Szo: 11:30- 22:00
Városlátogatások Gent, Észak Firenzéje
Gent, Észak FirenzéjeA város a Schelde és a Lys folyó torkolatánál fekszik, a település neve, a kelta 'ganda' összefolyás torkolat szóból ered. A történelmi emlékekben és műkincsekben rendkívül gazdag várost számos kis csatorna szeli át, észak Firenzéjének is szokták nevezni.A Graslei és a Korenlei rakpart házai felejthetetlen látványt nyújtanak.Genti látnivalók:A Városháza:Gent egyik nevezetessége a Városháza, melyet körbe sétálva felér egy építészeti stílus tanulmányúttal a gótikától a reneszánszig.Az épület két szárnya két teljesen eltérő stílust képvisel, de mégis, összességében harmonikus egység.A Belfried torony: A genti függetlenség jelképe.Gravensteen vár:A város másik látványossága a  a flandriai grófok várkastélya.  Philip Alsace gróf a keresztes lovagok várának mintájára építette a XII. században. Ma az épületben múzeum található, amely a Gentben használt kínzó és harci eszközöket mutatja be.A középkori várépítők bizonyára nem sejtették, hogy a várfalak alatt majd villamos csenget, turistabuszok araszolnak a fényképezőgépekkel felfegyverzett turisták tömege között. Még az (örök) ifjú házasok is itt kezdik a nászutat. Egy csipetnyi középkor a belvárosban!A vár egyébként sohasem állt ostrom alatt, a legnagyobb veszélyben akkor volt, amikor kezdték elhordani a köveit, hogy lakóházakat építsenek belőlük. A korabeli városatyák segítségével a vár hősiesen ellenállt a rombolásnak, így ma is gyönyörködhetünk szépségében.A vár egyébként olyan, mint amilyeneket ügyes kezű apukák építenek a gyerekeiknek a tengerparton, csicsás bástyákkal, tornyokkal.Szent Bavo katedrális (flamandul Sint-Baafskathedraal):A dóm névadója, a flandriai Szent Bavo a VII. század közepén élt, és a Genti Apátságban van eltemetve. A Genti Egyházmegye alapítása után lett dómmá a város főtemploma, az akkori Szent János templom, és azóta viseli Szent Bavo nevétA gótikus katedrális főhajóját és a kórust 24 kápolna veszi közül. A dómban olyan híres művészek alkotásai láthatók, mint Hubert van Eyck a „Titokzatos bárány imádása” című oltárképe 1432-ből, amelyet testvére Jan van Eyck fejezett be, valamint Rubens 1624-ben befejezett oltárképe, amely Szent Bavo kolostorba lépését örökíti meg.A templom a gótika egyik legszebb épülete Belgiumban, és húsz táblaképből álló szárnyas oltár a legnagyobb művészettörténeti értéke. Graslei rakpart:A Graslei rakpart a város legszebb, leghangulatosabb része. A folyó mellett egymás után sorakoznak a korabeli kereskedőházak, raktárak és a különböző céhek székházai. Természetesen nem maradhat ki a vámház és a posta sem. A középkori flamand építészet jellegzetes formái és élénk színei ma is szemet gyönyörködtetőek.A gazdag rakománnyal érkező kereskedelmi hajók helyett ma turistákkal zsúfolt sétahajók közlekednek a csatornákon.A kőfaragók céhének a háza:Gent másik nagyon érdekes látnivalója a kőfaragók céhének a háza, melynek érdekessége a tetőt díszítő hat különböző szélforgó.Az impozáns óratornyú korábbi posta épületet átépítik, ez év végén egy exlusiv bevásárlóközpont nyílik a patinás épületben. A flamand színház: Különleges a festett homlokzat.Járda és fal díszítés:        Szent Miklós templom: Az egykori gabonapiac terén magasodik.A belga sört Gentben is meg kell kóstolni, hiszen a sok gyönyörű látvány és a hosszas séta során érthető, ha megszomjazik az ember. Nosza, irány a híres Dulle Griet (Veszett Margit) söröző, amely egy XV. századi öntött vas ágyúról kapta nevét.Kissé szűkös a választék, csak 250 féle sörből választhatsz. Ha nagyon szomjas vagy érdemes MAX sört rendelni, bár ez esetben a pincér elveszi a fél pár cipődet, beleteszi egy kosárba, amit felhúz a plafonig, és addig nem kapod vissza, amíg meg nem ittad az egészet. Ha nem tudod meginni, marad a cipőd. Mezítláb távozó vendéget nem láttam!Gent városa maga a történelem, Párizs után a középkor második legnagyobb városa volt. Méreteiben ma már jelentősen elmarad Európa nagyvárosai mögött, sajátságos középkori hangulatát megőrizte.Ezt az alábbi videó is bizonyítja: https://www.youtube.com/watch?v=bt1j7oq773E        2015 aug.                                                                  Made by vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!