2015. július 29. szerda, Márta és Flóra napja

Szlovéniát, Magyarország egyik déli szomszédját, a hétköznapi beszélgetésekben bizony elég sokan tévesztik össze hasonló nevű északi szomszédunkkal. Bár közel van, mégsem tartozik a magyarok kézenfekvő utazási céljai közzé. Pedig valószínűleg sokkal többen és gyakrabban látogatnánk, ha jobban tudnánk, miért is érdemes odamenni.

A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A telihold fénye világítja meg 2015. augusztus 1-jén, szombaton Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét. Ezt a különleges hangulatot élhetik át mindazok, aki részt vesznek a Gemenc Zrt. túráján. Neszek, fények, illatok, amelyeket csak éjszaka érezhet az erdőjáró. – Ezt kínálja az erdőgazdaság programja.

Augusztus utolsó hétvégéjén indul majd el a hagyományos Magyar Borok Útja Rallye, de ez már a huszadik lesz a sorban! Nem véletlen tehát, ha a készülődés a megszokottnál is nagyobb a szervezők körében. Igaz, néhány dolog még titok, de van, amiről már beszámolhatunk olvasóinknak.

kiemelet ajánlataink

Különleges hangulatú gyógyfürdő az ország egyik legjobb gyógyvizével rendelkezik. Fürdőszolgáltatás, gyógyszolgáltatás, kemping tartozik a fürdő tevékenységi körébe.

Zalakaros erdőkkel, szőlőhegyekkel körülölelt vidéke, gyógyvize és –fürdője évtizedek óta csalogatja mind az aktív pihenést kedvelő, mind a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Rovatok
Budapest

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

Június 14-én a varázslatok birodalmává változik a Pagony! A Gellért Fürdő közvetlen szomszédságában, az egykori gyerekmedencék helyén, gyönyörű környezetben lép fel Hajnóczy Soma, kétszeres bűvész világbajnok, Kelle Botond és Juhász Marci, akik káprázatos trükkjeikkel varázsolják el a közönséget. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált a szórakozás!

gasztronómia

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

A június 8-14 közötti héten a Fesztivál résztvevőinek lehetőségük nyílik több olasz élelmiszer specialitás megízlelésére az olasz élelmiszerekre szakosodott üzletekben, amelyek egyre több minőségi olasz termékkel vannak jelen. De lehetőségük lesz cappuccinoból és briósból álló reggelit választani az elmúlt években megnyitott és nagy sikert elért kávézók és bárok egyikében, próbára tehetik a kitűnő olasz „street food” különlegességeit, amely növekvő tendenciát mutat Budapesten is, és végül - dulcis in fundo – a minőségi kézműves fagylaltot, amely hatalmas sikert ért el Magyarországon.

művészet, kultúra

A Munkácsy-díjas Somogyi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Házban. Neve a művészeteket kedvelők körében is kevéssé ismert, a – nem szakember – közönség pedig szinte semmit nem tud róla. Ám munkássága komoly figyelmet érdemel.

Budapesttől Londonig, hat helyszínen is láthatja az idén a közönség – június 29. és július 3. között - az Armel Opera Festival előadásait, és akkor a rádió és televízió közvetítéseket még nem is említettük. A műsoron sokak által jól ismert és kedvelt darabok mellett Magyarországon még sohasem játszott, mű is szerepel.

Szűknek bizonyult a DUAL ART Galéria a budapesti Királyi Pál utcában, amikor az ismert művész-házaspár „Egyensúly” című kiállítását nyitották meg. Olyannyira, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan – szakértő, műértő által tartott – megnyitó beszédet is a galéria előtt az utcán mondták el.

érdekesség

Főként ez a három szükséges ahhoz, hogy egy álom idén is megvalósuljon. Kellenek még segítők – jócskán – vállalkozók, no meg vállalkozó kedvű emberek, akik ott lesznek augusztus 29-én, a „Nagy Keresés Napján” a HUNGEXPO területén és részt vesznek a játékban.

Nem mindennapi képek készültek a Tejútrendszerről a Zselici Csillagparkban, amely június elején nyitotta meg kapuit Kaposvár mellett. Az alacsony fényszennyezésnek hála olyan ragyogóan látni a csillagokat, mint kevés helyen Európában.

Budapest méltán híres pezsgő és dinamikusan fejlődő éjszakai életéről: éttermek, klubok, kocsmák, romkocsmák és szórakozóhelyek rendkívül széles palettája fogadja a városba özönlő turistákat, akik közül sokan kifejezetten szórakozási céllal érkeznek ide, és persze a helyiek is szívesen kapcsolódnak ki a színes, izgalmas budapesti éjszakában. Természetesen nem hiányozhatnak a kínálatból a kaszinók sem a szerencsejátékokat kedvelők számára. A fővárosban jelenleg öt játékterem várja az érdeklődőket öt különböző belvárosi és külvárosi helyszínen, melyek mind a Las Vegas Casino láncolathoz tartoznak. A kaszinók 2014-ben és 2015-ben néhány éves szünet után nyitottak újra, így a főváros lakói és látogatói megújult és színvonalas helyszíneken élhetik át ismételten a játék izgalmait és a nyerés élményét.

koncert, fesztivál

A három napos rendezvény felidézi Gyula városának török kori történelmét, a végvári vitézek és a török hódítók életébe engedve bepillantást. Hagyományőrző egyesületek, csatajelenetek, rabszolgavásár, zenés estek és még sok más színes program várja a múlt iránt érdeklődőket a végvári rendszer egykori esősségének, Gyula várának tövében. A rendezvényen az idején idén jelmezes idegenvezetés lesz!

Versengő utcazenészekkel, izgalmas nemzetközi produkciókkal és kiváló hazai formációkkal várja Veszprém megújult belvárosa az OTP Bank Veszprémi Utcazene Fesztivál látogatóit július 22-25. között. A fesztivál kezdetével indul a szavazás is és a végén kiderül, ki lesz idén az ország legjobb utcazenésze.

Három nap múlva ismét a Budai Várban ünnepelhetünk az ország első számú sör- és gasztrofesztiválján. A június 11-14. között zajló V. Jubileumi Sörfesztivál 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Budai Várban. Az idei vendégország Belgium, kiemelt szerepet kap a streetfood, és természetesen a SÖR. A fesztivál szervezői a Magyar Sörgyártók Szövetségének közreműködésével öt olyan, sörrel kapcsolatos érdekes tényre hívják fel a figyelmet, amelyet a magyar sörfogyasztó közönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismer.

sör, bor, pálinka

Harmadik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Tagore sétányon, az ország talán legszebb vízpartján a VinCE Balaton borfesztivált. A Kékszalag tókerülő vitorlásversennyel egyidőben hűs borral teli pohárral szurkolhatunk a versenyzőknek a parton, de akár hajóról is, a fesztivál különlegessége ugyanis, hogy boros „élménykurzusokat” tartanak yachtok fedélzetén. A VinCE Balaton idén már a Nagyon Balaton programsorozatának része.

Június közepén zajlott hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. Az idei volt a borverseny történetének legjobb sorozata: kiváló borok versengtek, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga.

Augusztus 1-jén street food finomságokkal, remek borokkal és élőzenével várják a látogatókat a Gilvesy pincészet Szent György-hegyi birtokán.

Blog ajánló
Egy nap a városban Nyers hús sörrel nálam az idei sláger - Frappáns
Soha nem gondoltam volna, hogy ilyet is lehet. Mindig csak sandítva néztem az étlapokon az előételek között a kimagaslóan drága tatár bifsztekre, amit ugyan nagyon szeretek, de egy vacsora vagy ebéd előtt mégsem vághatok be egy negyed kiló nyers marhát, mert akkor mi lesz a zsíros sültekkel, a rotyogó fazekakkal, meg egyáltalán. Soha nem gondoltam volna, hogy ez a tökéletes sörkorcsolya. Felejtsétek el a mogyorót, meg a nachost. Nyáron a legjobb, ha kikérsz egy kosár pirítóst, egy kissé hideg tatár bifszteket, rákened egyiket a másikra, és boldogan öblíted le a falatot négy-öt korty sörrel. Örömkönnyek. Persze lehet azt mondani, hogy ez valami burzsuj kicsapongás, vagy hogy a tatárhoz inkább egy jó bort kell inni, de ez nem igaz. Azt iszol hozzá, amit akarsz. A másik érvelést, miszerint tatárt kérni egy étteremben olyan, mint céltáblával a mellkason érkezni a sportlövő szakosztály bulijára, elfogadom. Nyers húst és nyers tojást hoznak, ami miatt kénytelen vagy bízni valakiben, a konyhában dolgozó séfben, úgy, hogy nem is láttad. És választanod kell, melyiket képzeled el, ezt: Vagy ezt: A Frappánsba már kétszer is betévedtem. Egyszer egy ebédre: 1090 forintért két fogást adtak, egy jó kis zöldbablevest, és egy pörccel gazdagon megszórt, vérszegény bolti tésztás csuszát kaptam. Rendben volt ennyiért, de nem ragadtam billentyűzetet az élmény hatására. Aztán egyik este enni akartunk valamit egy barátommal a bulinegyed közepén. Valami rendes, asztalhoz ülős meleg ételt, nem gyorskaját. Tudom, azt mondjátok, hogy minden sarkon van egy elfogadható étterem, de a helyzet az, hogy ezek vagy nem kiemelkedőek, vagy unom már őket. A Gozsdu-udvar pedig újabb kihívás. A Spílerben legfeljebb étvágyoltó falatkákat, hamburgert, kenyérlángost, salátát kapsz, egyedül a Sanghaiban van egy kicsit nagyobb választék, a gulyásleves és csirkepaprikás mellett tekercseket és pad thai fogásokat is kapni. De még ez sem az a választék, amit kerestünk. A DiVino Gozsduban szűk az étlap, de vannak rajta kincset érő fogások. Itt más a baj: egy átlagos nyári estén úgy tele van, hogy állóhelyért is sorba kell állni. Vannak még itt éttermek, de vagy ezek is tele vannak, vagy _nagyon_ éttermek. Nem az a laza, részben bárként, részben bulihelyként funkcionáló, jó hangulatú hely, amit a fentieknek, meg a Kolornak és a többieknek sikerült meghonosítani itt.  Úgyhogy maradt a Frappáns, egy új valami, ahol egyelőre nem sokan ülnek, és ami ezt a buli/bár/étterem potmétert egy kicsit az étterem irányába húzta, de nem túlságosan. Még pont úgy, hogy szívesen beülsz dumálni, elviseled a lágyabb elektronikus zenét, és a több helyen is az utca felé nyitott homlokzatnak hála érzed a kapcsolatot a Király utca lüktetésével. Na, itt történt, hogy kértünk egy tatárt, és mellé a sört.  Egyébként a tatár bifsztek ára itt a legalacsonyabb, amit valaha láttam: 1990 forint egy adag, és ez egy szép, rendes porció. Hátszínből készül, tehát nem a nemesebb bélszínt választották, nem is volt agyonérlelve a hús, de pont emiatt volt laza, könnyű nyári kaja. Friss volt, jól fűszerezett, kellemes cucc. Ha ehhez hozzáveszem, hogy egy korsó Drehert 350-ért adtak akcióban, egy kimondottan olcsó esti kiruccanásról beszélhetek. És örülök a Frappánsnak, mert nagyon jó érzékkel állították be a hely hangulatát, kellően megtartva a bár vonalat, de már éppen átcsúszva a választékot nyújtani tudó étterem státuszba, figyelve az alapanyagokra, hogy frissek legyenek, de ne kelljen magas árakat írni miattuk az étlapra.  Oké, lehet, hogy ez csak a beetetési időszak, de most akkor is jó. Korán nyitnak, van egy csomó reggelijük, aztán ebédmenüjük, és a konyha egészen hajnali egyik üzemel. Naponta minimum 18 órát. FrappánsCím: 1075 Budapest, Király utca 15.Nyitva: minden nap 7:00–4:00 (a konyha 01:00-ig üzemel)
Városlátogatások Szentpétervár főbb látnivalói 1.rész
Szentpétervár főbb látnivalói 1.részAz Ermitázs:Mivel is kezdhetnénk mással egy szentpétervári sétát, mint az Ermitázs és a történelmi nevezetességű Palota tér látogatásával.Az Ermitázs több épületből áll: a Téli Palota, és a szomszédos cári épületek: a Kis Ermitázs, a Régi és az Új Ermitázs, továbbá az Ermitázs Színház alkotják. Ez volt az orosz cárok első számú rezidenciája. A Palota térhez vezető Milliomosok utcájában egykor a cári családhoz közeli arisztokrácia élt. A félköríves vezérkari épület, és a Téli Palota által közrefogott tér közepén a Napóleont legyőző I. Sándor 47 méter magas oszlopa emelkedik. A korabeli cári ukáz szerint, ennél magasabb épület nem lehet a városban. Egyetlen, 600 tonnás gránittömbből faragták ki, amivel a világ legnagyobb, egy darabból álló emlékművének számít. A téren, ahol egykor a vöröskatonák rohamoztak, most különféle előadásokat, rock-koncerteket rendeznek, látogatásunk idején itt volt a nemzetközi maratoni verseny befutója.Az épületek káprázatos, aranydíszítésű márvány lépcsőin turisták százai tülekednek.A termekben több különálló gyűjtemény tekinthető meg. A reneszánsz festők közül Leonardo da Vinci, Michelangelo és Tiziano, a későbbi korszakokból Nicolas Poussin, Renoir, Degas, Monet, Matisse, Gauguin, Van Gogh, valamint Picasso képei láthatók. Nyugodtan állíthatjuk, hogy nincs olyan jelentős alkotó, akinek a képeire ne lehetne rábukkanni a szövevényes barokk folyosókban és termekben bolyongva.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=zN18Rv_qUzEA Vérző Megváltó templom:A lenyűgöző szépségű építmény egy emléktemplom, melyet II. Sándor cár életét kioltó merénylet helyén emeltek. A látvány kívül-belül fantasztikus. A mozaikokkal burkolt falak ezernyi tükörként verik vissza a fényt, az egész belső tér aranyban ragyog.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=sFnMe-O-nc4                                                                                                             Forrás: Internet                                         2015 jún.                                                       Made by peter
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!