2024. április 27. szombat, Zita és Mariann napja
Másfélezer éves sportág
Révay András
2022.07.31 13:43
Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A muaythai története a thai nép története. Amikor a burmai hadsereg elpusztította Ayuthaya királyi várost, elégtek az állami irattárban az értékes, a muaythai keletkezésével és történetével kapcsolatos iratok is. Azt a keveset, amit tudunk, a régi burmai, kambodzsai és a Chiang Mai királyi krónikákból ismerjük. Amiben általában mindenki egyetért, az a tény, hogy a muaythai az ősi thai katonák harcművészete volt, kiképzésük részét képezte, amit meg kellett tanuljanak ahhoz, hogy fegyverek nélkül sikeresen megvédjék magukat. Ma a szakemberek azon vitatkoznak, hogy ennek a régi thai harcművészetnek, illetve a muaythai-nak hova nyúlnak vissza a gyökerei. A történet 648-ban kezdődik, a Tarawadee királyság megalapításával. A muaythai első virágzását 1219 körül élte, de az 1700 as évek végén már sportként tartják számon.

Magyarországon a Magyar Amatőr Muaythai Sportági Országos Szakszövetséget a Fővárosi Törvényszék 2009-ben vette nyilvántartásba. Jelenleg még nem olimpiai sportág, versenyzőink így a Világjátékokon vettek részt és az ideiről, az amerikai Birminghamból, két bronzéremmel tértek haza. Következményeként a sportolóinkat mindinkább keresik, hívják a nagy versenyekre. Az ilyen versenyeket – hasonlóan az olimpiához – négyévente rendezik olyan sportágakban, melyek az olimpián nem szerepelnek Ebben a sportágban első alkalommal volt jelen Magyarország és mindkét versenyzőnk dobogóra állhatott – hangsúlyozta Hajós István – az MMSZ elnökségi tagja.

A Magyar Muaythai Szakszövetség elnöke Dudok Károly, örömmel jelentette be, egy döntés nyomán tavaly nyár óta már van esélyünk arra, hogy Los Angelesben az olimpián ez a sportág is szerepelhet – bár ez még nem biztos. Versenyzőink folyamatosan ott vannak a nagy nemzetközi versenyeken és nagyon jó eredményeket érnek el. Olyannyira, hogy idén februárban a Muaythai Világszervezet főtitkára felkérte a szakszövetségünket: a következő világbajnokságot mi rendezzük meg Budapesten! A kérdés elbírálása a hazai Sportállamtitkárság feladata. A Szakszövetségünk persze boldogan közreműködne, már most készen állunk a feladat elvégzésére. A helyszín, az időpont – szeptember vége, október eleje - már megvan, de a magyar államnak kell a kormánygaranciát megadni. Százöt ország, közel kilencszáz résztvevője jönne hozzánk, ez minden szempontból nagy jelentőségű esemény lenne!

Sándorfi Ajsa a Világjátékok bronzérmes válogatott versenyzője számára mindössze tízhetes felkészülésre maradt idő az utazás előtt. Szerencsére edzésben volt, versenyre, a júniusi Superfight Series Hungary gálára készült, így szellemileg, fizikailag képes volt megfelelő teljesítményt nyújtani, ám - mint elmondta – a következő hasonló alkalommal még jobb eredményt szeretne. Most a felkészülés része volt, hogy elemezték az ellenfeleket, tudatosan „ellenük” készült. Már eddig is szép sikerekre tekinthet vissza, Thaibox Európa-bajnok, négyszeres junior magyar bajnok, korábban grafikus tanulmányokat is végzett, de most minden erejét az edzésekre fordítja. Amerikába ugyanis már úgy ment ki, hogy kis pihenés után szeretne minél több versenyen részt venni és idővel már övekért küzdene.

Ugyancsak bronzérmet szerzett Alabamában, Birminghamben, a Világjátékokon, Spéth Norbert. Eredményei és kitartása nyomán sokan őt a sportág „zászlóshajójának” tekintik. Hét hónapot töltött Thaiföldön, igyekezett jobban megismerni ezt a sportot. Róla szólva a szövetségi kapitány nem rejtette véka alá azt a véleményét sem, hogy most legutóbb, a pontozással nem volt minden rendben. „Norbinak a bírókat is meg kellett volna verni” – mondta. Szakmai szempontból elemezve a mérkőzést, többször megtekintve a felvételeket, határozottan jelentette ki, hogy azt a mérkőzést Spéth Norbert megnyerte! Ugyanakkor a pontozási anomália nem törte meg, példát mutat a fiataloknak sportemberhez méltó magatartásból!

Bányász Adrián szövetségi kapitány örömmel állapította meg, hogy a Magyar Muaythai felkerült a nemzetközi élvonalba. Már meg sem tudják számolni az érmeket, amiket az utóbbi években a világversenyekről hoztak. Először 2016-ban gondoltak arra, de jó is lenne kimenni a Világjátékokra, most pedig már – egy sikeres szereplés után – a másodikra készülhetnek. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta: Ez a sportág mára a világ egyik legkomplexebb állóharca lett. Sok száz évvel ezelőtt a thai hadviselés része volt, komoly szerepet játszott a Kambodzsa, Burma elleni hadjáratokban. Az idők folyamán szelídült sportággá és kapott szabályokat. A kick-boxtól eltérően mi használhatjuk a térdet, a könyököt. Van egy bizonyos „klincs” technika, összekapaszkodásban való küzdelem, onnan leforgatás a földre. A muaythaihoz képest a kick-box szelídebb.

 

Kissé diplomatikusabban fogalmazott Vojvoda György főtitkár, ITO (International Technical Official) nemzetközi bíró. Jelen volt az előző Világjátékokon is, ahol nem indult magyar versenyző ebben a számban. A mostani pontozást sajnálatosnak nevezte. Korábban minden nemzetközi versenyen nemcsak három, hanem öt pontozó bíráskodott. Ez két éve változott meg – nem biztos, hogy a sportág előnyére. A három mellett ül még két segédpontozó, és ha vitás helyzet alakul ki, az ő pontjaikat is beszámítják. Ez a rendszer nem jó, mi soha nem fogjuk bevezetni. Minden összehasonlítgatásnál többet mond, hogy egy több ezer embert befogadó csarnokban, ahol volt összesen talán húsz magyar szurkoló, a döntést akkora nemtetszés nyilvánítás követte, mint nálunk egy futballmecc en! A következő versenyeken sportolóinknak lesz még alkalmuk a bizonyításra.

Kapcsolódó témák

Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg 2022. november 28. és december 3. között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát. Az itt meghozott döntés nyomán első alkalommal került egy lófajta és annak tenyésztési hagyományai az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán működő Ludovika-történeti Kutatóműhely, 2020-ban, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója alkalmából már rendezett egy kiállítást, Zrínyiek a haza szolgálatában címmel. Most az Egyetemen egy újabb kiállítás nyílott, a Kutatóműhely Zrínyi-Újváron folytatott feltárási munkáinak eredményéből. A kiállítás szeptember 20-ig látogatható az Egyetem Hungária körúti Kari Könyvtárának épületében.