2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Még az égiek is szeretik a gulyást
Révay András
2014.09.20 21:51
Bár a hét az özönvízszerű esőzések jegyében telt Szolnokhoz kegyes volt az ég. Szakadt az eső pénteken és vasárnap is, de szombaton reggeltől a késő délutáni eredményhirdetésig száraz maradt az idő.

A 16. Szolnoki Gulyásfesztivál valójában már pénteken elkezdődött. Ekkor nyílt meg a Damjanich János Múzeumban a „Lengyel etüd”, a Magyarországi Lengyel Alkotói Fórum művészeinek kiállítása. Tizenöt alkotó több, különböző irányzatot megjelenítő munkája lesz látható, egészen október 26-ig. Amíg a hivatalos megnyitóra sor került, egy Dél-Lengyelországból érkezett együttes szórakoztatta a gyülekező közönséget. Szolnokon tizenhat éve működik lengyel önkormányzat, számos, igen sikeres rendezvényt szerveztek már. Jelen volt a kiállításon őexcellenciája Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, aki magyarul köszöntötte a vendégeket.

Mivel a kiállítás a 16. Szolnoki Gulyásfesztivál első hivatalos eseménye is egyben, a nagykövet elmondta: a „gulás” szót lengyelül is használják, de a magyartól eltérő ételt értenek alatta. A lengyel gulás inkább a magyar pörköltnek felel meg. A gulyáslevest nem ismerik. Szólt egy másik fontos eseményről is. A magyarországi lengyeleknek a szeptember igen különös hónap. Úgy emlegetik: „A lengyel szeptember Magyarországon”. Ebben az évben még inkább figyelemre méltó, ugyanis 75 éve, hogy a magyarok befogadták a németek elöl menekülő több, mint százezer lengyelt, amikor kitört a háború. Külön emlékmondatuk is van rá: Polonia semper fidelis – Lengyelország örökké hű marad! Sok lengyel éppen Szolnokon talált akkor békés életet, munkát, barátokat, esélyt az életre!

Másnap, a Gulyásfesztivál szokás szerint a majorettek és a fúvószenekar felvonulásával kezdődött a szolnoki Tiszaligetben. A fesztivál már évek óta több mint egyszerű főzőverseny. Egyszerre sok helyszínen zajlanak az események. Van szépségverseny, néptáncosok és versenytáncosok bemutatója a különböző színpadokon, magyar élelmiszerek mustrája, hagyományőrzők felvonulása, kézműves termékek vására, még kutyaiskolai bemutató is. No és természetesen nem maradhat el a „Gulyás foci kupa” a Sportcentrumban.

 Bár a sport- és egyéb látványosságok is vonzzák a gyerekeket, a legnagyobb sikere mégis minden évben a Honvédelmi Minisztérium által támogatott bemutatóknak van. Aki csak teheti, igyekszik kívül-belül, minél közelebbről megismerkedni a harci járművekkel, fegyverekkel, az aknakereső robot irányítása sem mindennapi szórakozás. Persze bőséggel van azért a Tiszaligetben sokkal békésebb gyerekprogram is. Kis mini vidámpark, ugrálóvár, bábszínház, a különböző életkornak megfelelő foglalkozások, játék- és ajándéktárgy készítés szakszerű irányítás mellett.

Azért egy gulyásfesztiválon mégis csak az a legfontosabb pillanat, amikor a hivatalos lista szerinti 462 bogrács alatt fellobban tűz. A Szolnoki Gulyásfesztivál az elmúlt 15 év alatt kilépett a városból, ki a megyéből, az országból is. A 16. fesztiválon már 18 országból volt jelen résztvevő. A Vajdaságból például évek óta rendszeresen egy egész autóbusznyi csapat érkezik. Érdemes felfigyelni arra, hogy amikor a hétköznapi életben magyar a magyarral is alig ért szót – a külföldiekről már nem is beszélve – itt a Tiszaligetben egy szempillantás alatt létrejön a közös nyelv. Érdeklődéssel látogatják egymás főzőhelyeit még az idegenek is. Nyomban előkerülnek a boros, pálinkás üvegek, kínálják a látogatót, nincs itt sehol, semmilyen ellentét senki fia között!

Arról pedig, hogy valahol nehogy túl hamar elfogyjon a „célzóvíz” és a paprika a bogrács mellé szóródjon, számos kiváló hazai termelő gondoskodott. A Szolnokhoz viszonylag közel, Újszilváson működő Bolyhos pálinkafőzde rendszeres résztvevője a fesztiválnak. Eddig már kétszer nyerték el egy-egy nedűjükkel „az ország legjobb pálinkája” címet, érthető, ha a fesztiválon is népszerűek. De persze nem ők az egyedüliek. Sok neves hazai pincészet hozta el legjobb borait, pálinkából is volt választék. Ugyanakkor azt is el kell mondani a Gulyásfesztiválról, hogy bár több tízezer ember látogatja, a főzőverseny időtartama alatt magáról megfeledkező részeget itt nem látunk!

Ez utóbbi ténynek két szempontból is jelentősége van. A rendezvény hírét ugyanis nem csak a külföldről érkező főzőcsapatok viszik magukkal. A Gulyásfesztiválnak már évek óta külföldi díszvendége is van. Lehetőséget kap arra, hogy országát bemutassa a látogatóknak, kedvet ébresztve ezáltal, egy esetleges utazáshoz. Az idén a díszvendég Horvátország volt. A bemutató sátorban Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének igazgatója – aki tökéletesen beszél magyarul – fogadta az érdeklődőket és adott számukra különféle, színes tájékoztató füzetet Horvátország nyaralóhelyeiről.

Megjelent a fesztiválon őexcellenciája dr. Gordan Grlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete, és egy csapásra meghódította a megnyitó ünnepség hallgatóit azzal, hogy magyarul köszöntötte őket. Elmondta, Horvátországban is kedvelik a gulyást, jól ismerik a magyar ételeket, de nincs is ebben semmi meglepő: mintegy nyolcszáz évig egyazon, közös országban éltünk. A kosár, sátor, kupica szavakat például náluk is pont ugyanígy értik és használják. A rokoni érzések talán azóta sem gyengültek és a magyarok, akik nyaranta Horvátországba látogatnak, talán még érzik is ezt. A nagykövet a hivatalos megnyitó után hosszabb sétát tett a fesztiválon, több helyen kóstolgatott is, a sok jó közül a túrkevei birkagulyás ízlett a legjobban.

Szolnok város polgármestere. Szalai Ferenc szerint a „Családi piknik” kifejezés mutatja igazán, hogy miről is szól ez a rendezvény. Amikor 16 évvel ezelőtt felvetődött az ötlet, a város azonnal mellé állt, mert úgy gondolták, ez a rendezvény kell! Mára felnőttek legalább akkorára, mint a Bajai Halászléfőző Verseny vagy a Békéscsabai Kolbásztöltő Fesztivál. A magyaros ételek, a gulyás hagyományának őrzése Szolnokon nagyon erős, joggal használják „A gulyás fővárosa” címet. Családok, munkahelyek, baráti társaságok jönnek a Tiszaligetbe és érzik jól magukat az egész nap folyamán.

A Gulyásfesztivál legfontosabb eseménye azért mégis csak a főzőverseny. A közel ötszáz csapatból 120 nevezett be a versenyre, alaposan megnehezítve ezáltal a szakértőkből álló zsűri dolgát. A zsűri elnöke, Opoczky István mesterszakács tapasztalatait így foglalta össze: Minden étel finom volt, ennek legjobb bizonyítéka, hogy az összes bogrács igen gyorsan kiürült. Mivel az ételekkel kapcsolatban komoly kifogásra ok nem volt, a zsűri foglalkozhatott más szempontokkal is, melyek a magyaros vendéglátásban ugyancsak fontosak. Így például egy ilyen rendezvényen nincs helye a pásztorkonyhában a pillepalacknak, nem illik a tornacipő a „bőgatyához”. Ez bizony a pontokban is tükröződött!

Az elmúlt években a fesztiválon a különböző helyezést elért versenyzők mindig oklevelet és érmet kaptak. Most kedves meglepetés volt az évek óta rendszeresen részt vevő vajdasági csapat vezetőjétől, Ősz Szabó Imrétől, hogy az idén – a helyezéseknek megfelelően - kerámiából készült okleveleket hoztak magukkal és ajándékozták a fesztivál szervezőinek. Ez a papírnál maradandóbb emlékül szolgálhat a győzteseknek. Ilyet kapott például „a legszebb asztal” kategóriában győztes „Nők szervezete” nevű csapat Felsőhegyről.

A különféle gulyásételeknek megfelelően kialakított kategóriákban mindenhol hirdettek első, második és harmadik helyezettet. Ám az igazán vágyott díj, a legmagasabb pontszám birtokosáé, aki egy évig viselheti a „Gulyáskirály” megtisztelő címét. A koronát mindig az előző évi király, jelen esetben a tavalyi királynő, Bagi Erzsébet adta át a győztesnek. Őfelsége, Rövid Iván, bár tanult szakács, jelenleg présgépkezelőként dolgozik az F. Segura Hungária Kft.-nél. A cég csapatával indult a versenyen és nyerte el a díjat. A valenciai székhelyű spanyol családi vállalkozás, közel 25 éve tervez és gyárt számos autómárka- például a Ford, a Volvo, a Land Rover, a Volkswagen és a SEAT- számára motorhoz és autókarosszéria-elemekhez tartozó fém alkatrészeket. A vállalat egyetlen külföldi üzeme az F. Segura Hungária Kft. a szolnoki Ipari Parkban található, 2009-ben kezdte meg működését. A 23 éves korában trónra lépett uralkodó marhalábszár-gulyást főzött – ahogy ő mondta – a legősibb magyar módszer szerint, melyet Vass Imre tanár úrtól tanult. A helyzet érdekessége, hogy a tanár úr jelen volt a zsűriben, de a pontozás rendszere miatt az ítészek nem tudják, kinek az alkotását bírálják. Igen büszke volt egykori tanítványára, akinek jóvoltából a Gulyásfesztivál híre immáron egészen Spanyolországig jut el.

Kapcsolódó témák
2019.10.17 20:43

Érte némi meglepetés azokat, akik az elmúlt hétvégén, Budapesten, a Tűzoltó utcában betértek az egyik romkocsma területén működő, „Pancs gasztroplacc” termelői piacra. A máshol is megszokott választékot itt most egy gombabolt gazdagította, de önmagában még ez is kevés. A piacon valóságos szarvasgomba minifesztivált rendeztek

Amibe, ha elég nagy volna, talán a Boldogasszony csipkéje is beleférne, de sajnos ez lehetetlen. Ez a tarsoly nem egy régi táska és a csipke sem valamilyen terítő vagy horgolt ruhadísz. Mindkettőt meg lehet enni! Bizonyára sokan meg is fogják, augusztus 18-19-20-án. Ebben a három napban várja ugyanis látogatóit a Magyar Ízek Utcája.

Gyerekkora óta szakácsnak készült és legalább ugyanennyi ideje vágya volt, hogy egyszer saját étterme lehessen. Céltudatosságát, elhatározásának következetességét mi sem jelzi jobban, minthogy 21 évesen ő lett Magyarország legfiatalabb vendéglőse. Az idén negyedszázados évfordulóját ünneplő Matusz-Vad Zrt. tulajdonosa érdekes utat tudhat maga mögött.

A legjobb hazai éttermek, pincészetek, séfek, cukrászok sörfőzők mutatkoztak be a közönségnek – no meg egymásnak is – a négy napos Gourmet Fesztiválon, Budapesten, a Millenárison. Az óriási szabadtéri kóstoló – a hűvös idő ellenére – már a legelső napon rengeteg érdeklődőt vonzott.

De azért mégis van. Szokatlan találkozásra került sor a minap Budapesten, a Szarka utcai Andreas bisztróban. Mivel a jótékony ajándékozások többsége Karácsonykor éri el tetőpontját, akadt valaki, aki úgy gondolta, nem szeretne csepp lenni a tengerben. A jótékonyság nem egyszeri alkalom, be kellene építeni a mindennapokba és közösen más vállalatvezetőkkel, egész évben kell rendszeresen teret adni a segítésnek. Így talált egymásra a Pizza D’Oro cég és a bisztró – de még mások is.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!