2020. április 10. péntek, Zsolt napja
Minden cseppje élmény
Révay András
2016.05.31 23:37
Új, exkluzív, tizenkilenc pálinkát tartalmazó termékcsaláddal jelentkezik idén a Várda-Drink csoport, a magyar szeszesital piac egyik meghatározó szereplője. Az italkülönlegességek egyedülálló csomagolást is kaptak: karcsú üvegek, egyedi címkék és a parafa dugó rézgyűrűjén „EXCLUSIVE EDITION” gravírozás teszi őket elegánssá.

 A közel százéves múltra visszatekintő cég joggal lehet büszke eredményeire, amiket az 1922-ben történt alapítása óta elért. A Szabolcsi Gazdák Szeszfinomító Szövetkezete az évek során sok változáson esett át. Először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését – mondta el a rövid történetet Selmeczi Zsolt, ügyvezető igazgató. A cég nevet és tulajdonost is váltott, a Várda-Drink Részvénytársaság a management, valamint dolgozói tulajdonába került. Jól felépített értékesítési hálózatuk segítségével termékeik eljuthatnak az ország minden pontjára. Céljuk a kulturált italfogyasztás és a pálinka különlegességének hirdetése. A kétezres évek elejéig a pálinkának nem volt igazi rangja, alacsony minőségű italnak számított. A fogyasztó szokások viszont lassan megváltoztak. Ezt próbálta meg követni a Várda-Drink is az új termékei előállításakor.

A termékcsaládban megtalálhatóak a hagyományos, a zamatos gyümölcságyon, illetve a fahordóban érlelt pálinkák is. Az italokat a saját, vásárosnaményi főzdéjükben készítik nagy gondossággal, szakmai odaadással. A termékcsalád célközönsége a nívós éttermek magyar és külföldi vendégei, akik igénylik az exkluzív pálinkacsalád nyújtotta életérzést. Követve a fogyasztók visszajelzéseit, egyre magasabb minőségű italokat állítanak elő. A jó pálinka készítéséhez három dologra van szükség: kell hozzá hibátlan minőségű, válogatott gyümölcs, megfelelő technológia és maga szintű szaktudás, tapasztalat. Nekünk idehaza mindez rendelkezésünkre áll. A legízletesebb pálinkák alapanyagául szolgáló gyümölcsök a Kárpát-medencéből származnak, és híresek egyedülálló ízvilágukról. Magyarországon az egyik legjobb gyümölcstermő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belül található, ahol a Tisza és Szamos öntéstalaja, továbbá a Kárpátok közelsége kiváló mikroklímát teremt a gyümölcsöknek. Az alapanyagok többségét a Várda-Drink is innen szerzi be.

Tévednek, akik azt gondolják, hogy pálinkát csak étkezés előtt vagy után lehet fogyasztani. Erre alaposan rácáfol Koncz László, a budapesti La Perle Noir étterem konyhafőnöke. Egész ételsort lehet úgy összeállítani, hogy minden egyes fogásban a mellé kínált pálinka gyümölcsössége jelenjen meg! Azt könnyű belátni, hogy birsalmasajttal és pisztráng kaviárral, mandulás morzsával tálalt kacsamájhoz tökéletesen illik a birsalma pálinka. A cseresznye ízét pedig kölcsönösen kihangsúlyozza a cseresznyeleves mellé adott cseresznyepálinka. A levest picit a sósabb ízvilág felé viheti el egy kis „csirke osztriga” – a combnak egy apró része és kerülhet a levesbe még pálinkába pácolt cseresznyével töltött, sült derelye is. A kuktában vajpuhára megfőtt marhapofa, homoktövis pürével és áfonyás burgonyagombóccal, a berkenye pálinka aromáját még inkább kiemeli. Vajastészta kosárkára rásütött friss szilva el sem képzelhető mással a szatmári szilvapálinkán kívül, a barackos túró tortácska pedig – az étkezés lezárásaként - ágyas barackpálinkával jár kéz a kézben.

 Szanyó Gyula pálinkamester szakmérnök véleménye szerint a pálinka fogyasztásakor igen fontos a pohár alakja és az ital hőmérséklete. Kóstolásra a legalkalmasabb a tulipán alakú pohár és a 18 – 20 fokos hőmérséklet. Itt teljesednek ki a legjobban az íz- és az aromaanyagok. Hűtéssel inkább a kevésbé jól sikerült italok hibáit próbálják elrejteni. A pálinkát a pohárba a gömbölyű has legszélesebb vonaláig töltjük, így találkozik a legnagyobb felületen a levegővel. Fölötte a keskenyülő rész „kéményhatást” hoz létre, felgyorsítja a párolgást, jobban érezzük ezáltal az illatot. Ezért a pálinkát – a bortól eltérően – nem kell forgatni a pohárban. Nézzük meg a színét is az italnak. A legtöbb tiszta, átlátszó, de bizonyos gyümölcsök esetében a sárgás szín is elfogadható. Az igazi, finom pálinkát ne egyszerre hajtsuk le, hanem lassú apró kortyokban ízlelgessük!

A vállalat pálinkaüzemét 1990 óta Csobolya Attila pálinkamester, a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend főpohárnoka vezeti. Álláspontja szerint a gyümölcs lelkét kell itallá varázsolni. A Várda Distillery Exclusive Edition pálinka termékcsaládnak valóban minden egyes cseppje élmény. A különleges gyümölcsöket kézzel szedik, válogatják és az italokat a legkorszerűbb, számítógéppel vezérelt eljárással állítják elő. A tavalyi országos pálinkaversenyen Champion-díjas birspálinkájukra nagyon büszke, ezt a gyümölcsöt ugyanis csak nagy gonddal, kézimunkával lehet feldolgozni. A lepárlás után nem mindegy a tárolás sem. A cseresznyepálinkát például cseresznyefából készült hordóban érlelik, ez hangsúlyosabbá teszi a gyümölcs jellemvonásait. Persze ügyelni kell arra, hogy a hordó ne váljon uralkodóvá. A zempléni tölgyfa az egész világon híres, a Szatmári szilvapálinkát ebben érlelik.

 Az Exclusive Edition termékcsaládot az alábbi különlegességek alkotják: Special Varietal – fajtaazonos gyümölcsből készült Besztercei szilva-, Penyigei szilva-, Conference körte-, Bosc Kobak körte- és fürtös meggypálinkák. Master Specialty – különleges gyümölcsökből készült bodza-, birs-, berkenye-, muskotályos szőlőpálinkák. Barrel Reserva – fahordóban érlelt cseresznye cseresznyefa hordóban, szilva eperfa hordóban, Szatmári szilva tölgyfa hordóban, kajszi eperfa hordóban, kajszi tölgyfa hordóban, 5 éves Szatmári szilva tölgyfa hordóban érlelt pálinkák. Grand Vintage – évjáratonként szelektált különlegességek: 2014-es Szatmári szilva- és 2015-ös Szatmári szilvapálinka. Extra Delicious – gyümölcságyon pihentetve készült pálinkák: ágyas szilva- és ágyas barackpálinka. A fahordókban érlelt pálinkák címkéinek színe megegyezik a fahordó típusával. A címkézés manufakturális folyamat, így minden címkén megtalálható a pálinkafőző mesterük aláírása, a palack száma és az évjárat is.

www.vardadrink.hu

Kapcsolódó témák

Bár a cím ellentmondásnak látszik – valójában nem az. Két, egymással jó kapcsolatban álló pincészet mutatta be Kékfrankos borait egy kis budai borbárban. A Kóstolom borbár szerényen bújik meg a Lövőház és Káplár utca kereszteződésénél, de aki egyszer már felfedezte, nagyon valószínű, hogy vissza fog térni ide.

A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Blog ajánló
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!