2017. január 16. hétfő, Gusztáv napja
Mindig kell valami új
Révay András
2013.09.27 21:38
A „Raffinée” szó franciául azt jelenti – kifinomult. Bárki, aki megkóstolja a ChocoMe cég legújabb termékeit, egyet fog érteni abban: a névválasztás tökéletesen sikerült. A megnevezés pontosan illik a dobozok tartalmára.

Az eladási statisztikák bizonyítják, hogy a vásárlók által már jól ismert és kedvelt ChocoMe csokoládétáblák nyolcvan százalékán valamilyen liofilizált gyümölcs van. Ez adta az ötletet – árulta el Mészáros Gábor, a ChocoMe tulajdonosa, hogy mi legyen a fejlődés, a továbblépés iránya. Nem akartam, hogy a fogyasztók beskatulyázzanak minket valamilyen termék szerint. Olyasmit akartunk előállítani, ami itthon még nincs. Mivel a cégnek, akitől vásárolunk, van liofilizált meggy- és eperszem is a kínálatában, kitaláltuk, hogy ezeket drazsírozó gépben étcsokoládéval vonjuk be. De nem a megszokott fényes felületű drazsét készítjük, mert az lassú, időpocsékoló munka és másoknak is van olyan.

Helyette a meggyet inkább kakaóporba, az eperszemeket pedig önmagába forgatjuk bele. A szemek egy részéből ugyanis liofilizált eperport készítünk. Mivel nyáron elkezdtük a világ legjobbjának tartott piemonti mogyoró felhasználását is, ebből is készítünk tejcsokoládéval bevont, fahéjporba hempergetett drazsét. Az is nyilvánvaló lett, hogy az újdonságok csomagolása fontosabb, mint a táblás csokoládénál. Ez utóbbiaknál a díszített csokoládé önmagában is szép látvány. A drazsénál ez nincs így. Az volt a cél, hogy a csomagoláshoz készített doboz kínáló funkciót is ellásson. Megjelenése legyen vonzó, de informálja is a fogyasztót a tartalmáról. Már rápillantva azt a hatást keltse, hogy ezt most meg szeretném kóstolni!

A finom golyócskák kisebb betonkeverőhöz hasonló gépben készülnek. Eperből 120 dekát, meggyből másfél kilót, mogyoróból legfeljebb négy kilót lehet egyszerre betenni. A forgódobba kis részletekben adják a gyümölcshöz a folyékony csokoládét, miközben egy csövön folyamatosan levegőt fúvatnak be. Időnként egy-egy szemet kivesznek, kettévágják, így ellenőrzik, milyen vastag már rajta a csokoládé réteg. Csak annyit adnak hozzá, hogy a gyümölcs természetes íze megmaradjon – ugyanakkor megjelenjen a csokoládé kellemes kísérő íze is. Ha a vastagság megfelelő, jöhet a kakaó-, az eper- vagy a fahéjpor és utána már csak a hűtés és a csomagolás következik.

Az eperből és a meggyből – mely nagy, de könnyű - száz gramm, a mogyoróból százhúsz gramm van egy dobozban. A bemutatóval egy időben az interneten, másnap pedig már a kereskedelmi partnereknél is kapható volt mindhárom újdonság. Áruk a táblás csokoládékkal azonos. A ChocoMe új termékeinek sora októbertől egy újabb taggal is gyarapodik majd – árulta el Mészáros Gábor. Cukormentes étcsokoládéjuk alapanyaga a harmonikusan telt ízvilágú, kiváló belga csokoládé lesz, 53,9 százalék kakaótartalommal. Édesítőként a teljesen mellékízmentes maltitolt használják hozzá. Gyümölcsös és olajosmagvas ízesítéssel hozzák forgalomba.

A csokoládék mellé a bemutató más érdekességgel is szolgált. Az idei Hamburgerversenyt a Millenárison tartották június 24-én. A marhahúsból készült hamburger kategória nyertese, a városligeti Pántlika bisztró is jelen volt a csokigolyók bemutatóján. A győzelem titka a kézzel gyúrt húspogácsa kevés faggyúval, az egyéni recept szerinti fűszerezés, a fokhagymás, olívaolajas, kicsit majonézes mártás, no meg a zsemle. A Pántlikánál ez „lassúérésű” kovászolt kenyértésztából készül és kemencében sütik – nem túl szárazra. A zsemle és a hús találkozását sok friss zöldség, jégsaláta, paradicsom, uborka, hagyma koronázza meg. A bisztróban tucatnál is több - különböző városokról elnevezett - hamburger között válogathat a vendég, a városra jellemző ízkombinációban.

www.chocome.hu                                               www.pantlika.hu

Kapcsolódó témák

A Turizmus Világnapján nyitotta meg ismét a kapuit Pest városának legrégibb épülete, így a főváros legújabb turisztikai látványosságává vált. A páratlan építészeti és kulturális örökséggel büszkélkedő Belvárosi Plébániatemplom több mint két éves rekonstrukciót követően újból látogatható és a nyitás után tudatosan törekszik a helyszínben rejlő turisztikai adottságok kihasználására.

Új városrésszel gazdagodott a főváros XIII. kerülete. Az Árpád-híd pesti hídfőjénél egy jelentős területet a rendszerváltás utáni legelső köztársasági elnökről, Göncz Árpádról neveztek el. A kerületnek tehát az eddigi négy – önálló elnevezéssel jelzett – városrésze mellett már egy ötödik is van: a Göncz Árpád Városközpont!

2016.06.28 20:50

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországot évről-évre rengeteg külföldi turista keresi föl és ez a gazdaságunknak jó. Azt is tudjuk, hogy jöhetnének még sokkal többen, tehát a bevételeink lehetnének lényegesen nagyobbak, de hát ezért többet is kell tennünk. Ennek érdekében a tavasszal jelentős változás következett be a turizmus ágazatának hazai irányításában.

Van egy rangos nemzetközi szervezet, melynek mibenlétéről eddig inkább csak az építész szakma legjobbjainak voltak ismeretei. Rajtuk kívül más alig halott róla. Pedig tevékenysége kiterjed az egész világra, szakértőinek véleménye fontos, iránymutató. Ez a szervezet most egyszerre két budapesti kerület munkáját is díjjal ismerte el!

2016.05.28 23:27

Ugyanazon a napon – néhány óra eltéréssel – két szálloda megnyitására is sor került Budapesten. Az AccorHotels 2016. május 24-én, egy ünnepélyes megnyitó keretében mutatta be az első két stílusos szállodáját Magyarországon – az Ibis Styles Budapest Centert és az Ibis Styles Budapest City-t.

Blog ajánló
Egy nap a városban Házhoz jönnek a balatoni biohúsok
Járosi Tamásékról ezen a blogon még nem sokat írtam, de a másikon, a balatonin már sokszor, mert igazi könyvekbe illő sztori az övék: nagyvárosi értelmiség úgy dönt, hogy nyom egy resetet, leköltözik vidékre és a kényelmes lakást, az éttermi vacsorát hajnali kelésre és földmunkára cseréli. A filmek itt szoktak véget érni, a főszereplők boldogan, ölelkezve néznek bele a földek mögött lemenő Napba, zene, függöny. Tamásnak, feleségének azonban itt kezdődött a java, ha ugyanis nem állnak rendelkezésedre állami kapcsolatokon keresztül végtelen források és valóban minőségre törekszel, akkor ez a fajta életmód az egyik legkeményebb, amit választhatsz magadnak és Tamásék mögött aztán pokolian nehéz évek állnak, amikor sokszor volt kérdés, hogy tudják-e egyáltalán folytatni, illetve hogy hányszor lehet újrakezdeni. De a Fekete Bárány biogazdaság terményeit egyre lelkesebben kezdték el vásárolni a környék legjobb éttermei, óriási siker a mangalica és a saját alapanyagokra építő füredi Malackrumpli éttermük is tele van nyaranta vendégekkel. A gazdaságról és a Malackrumpliról is készítettem nyáron videót: A csavar a történetben, amiért bekerülhetett a történetük az Egy nap a városban blogba a házhozszállítás: amennyire tudom, ezt csak mostanában kezdték el, legalábbis én tavaly év végén kaptam az első hírlevelet, amiből kiderült, hogy hetente egyszer pénteken házhoz viszik a friss húsokat Budapestre. Most csak a húsokat, mert tavasztól nyilván jönnek a zöldségek is, viszont ha kell bármi egy mangalicából, azt már januárban is megrendelheted. Rendelhetsz zsírt (1500/kg), kolbászt (2900/kg), hurkát (2200/kg), de olyat, amit egy napja vágtak, darált húsokat (2500/kg), szalonnát (2600/kg), tarját (4900/kg), karajt (4900/kg), és ezek persze nem olcsók, mert mondjuk kétszer többe kerülnek, mint amit a sarki hentesnél kapsz, viszont itt aztán szinte percre pontosan le tudod követni, ha akarod, hogy hol, milyen körülmények közt nőtt fel a mangalica, ami a részeket szolgáltatta, szóval a végeredmény sokkal egészségesebb, és sokkal finomabb, mint amit bárhol megkapsz Budapesten. Nekem épp tegnap jött meg a szállítmány, fotót nem sokat készítettem, de a videóban 10:22-nél kezdődik a vonatkozó rész: A marketing és a technikai háttér most még elég kezdetleges, weblap nincs, hírlevél van, azt küldik ki szerdánként, ha bármilyen infót meg akartok tudni, szerintem ide írjatok, bár van esély arra, hogy a rendelés része még nem fog olajozottan működni, főleg, ha most sokan írtok egyszerre. Illetve időnként kerülnek fel infók a blogjukra is.
Egy nap a városban Ország Lili kiállítás a várban: nem a legviccesebb, de nagyon erős program hétvégére
A Nemzeti Galéria mindig tudja, hogyan kell az évszakra rátenni egy lapáttal: tavasszal vagy nyáron rendszerint olyan színes, vidám kiállítások vannak itt, hogy kilépve a várból legszívesebben táncra perdülnél a Savoyai Jenő szobor körül, mint egy Audry Hepburn filmben. Télen meg megkaptuk Ország Lilit, hogy a várból kilépve, a sötét, hóval borított városban botorkálva olyan zenéket akarj hallgatni, mint a My heart's in the highlands Else Torp előadásában. Aki ezek után sem akarja levetni magát a várfalról, az átment az Ország Lili-teszten, bírja a gyűrődést. Mondjuk Ország Lilinek pont sokkal több jutott gyűrődésből az elviselhetőnél, ami hatással is volt egész pályájára: kislányként egy téglagyár udvarán várta, hogy haláltáborba szállítsák, és bár sikerült megszöknie és túlélnie a második világháborút, ez a szörnyű várakozás bevésődött és megváltoztatott mindent. Személyisége a történtek hatására bizonytalan, festészete sötét és útkereső maradt egész életében, viszont az útkeresés a művészetben már semmilyen módon nem kapcsolódik a bizonytalansághoz, csak a kísérletezéshez: Ország Lilit számos hatás érte életében, amik később fordulópontkén jelentkeztek a képein, ezek miatt váltották a téglagyáras eseményekből táplálkozó falas képeket később transzcendens elemek, majd jelentek meg városalaprajzok a prágai zsidó temetőben tett sétája után. A kiállítás ettől zseniális: nagyon jól szemléltei a fordulópontokat egy önmagában bizonytalan művész életében, akit pont ez a bizonytalanság tett szabaddá, emiatt mert egyik pillanatról a másikra gyökeresen változtatni korábbi stílusával és ennek köszönhetően jutott el végül a 48 festményből és 60 monotípiából álló Labirintus-sorozatig, amit egy labirintusszerű térben mutatnak most be a Nemzeti Galériában. Ha a térdcsapkodós gurgulázva röhögésre vágysz a hétvégén, akkor szerintem hagyd ki az Ország Lili kiállítást, de minden mást esetben nem is lehetne adekvátabb program egy havas januári szombaton ennél (jó, leszámítva persze a szánkózást és a hógolyózást). Ország Lili: Árny a KövönMagyar Nemzeti Galéria2017. március 26-ig.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!