2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina és Kende napja
Náluk már tavasz van
Révay András
2018.09.10 23:11
Nem nézték el a naptárt, nem is tévedtek, pusztán csak előrelátó gondoskodással szeretnének az utazók kedvébe járni. Hogy könnyebbé tegyék a tervezést. Ebből a megfontolásból mutatta be már most a 2018 őszi – téli és a 2019 téli – tavaszi időszakra szóló katalógusát az 1000 Út Utazási Iroda.

Ötven úti célra, kilencven oldalon, száz időpontot ajánlanak egzotikus útjaikra és ebből az egyetlen mondatból is látható, hogy – némi malíciával szólva – könnyítésről nemigen beszélhetünk. Ámbár, ha jobban meggondoljuk, ugyanakkor Mozart, Szöktetés a szerájból vígoperájából is énekelhetnénk együtt a Szelim basának szóló kvartettet, mely szerint: „Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés…” A katalógus fedőlapján joggal áll címként a mondat: „Élmények világszerte” és ez nem túlzás. Amerika, Ázsia, Afrika, Európa, Ausztrália legkülönbözőbb tájaira kínálnak utat úgy, hogy – igénytől függően – a pénztárcánkat sem kell az utolsó fillérig kiüríteni. Hiszik vagy sem, százötvenezer forint alatt is van kínálat!

 Nálunk fontos a minőség, hangsúlyozta a katalógus bemutatásakor az iroda tulajdonosa, Ermilov Oleg. Az egzotikus utak szervezését négy évvel ezelőtt kezdték és leszűrve a tapasztalatokat szándékosan kis, kilenctől legfeljebb 22 személyig terjedő csoportos utak szervezését vállalják. Mivel mindig van elég jelentkező, bátran jelenthetik ki, hogy garantáltan el is indulnak a meghirdetett utak. A szállodai szobák minőségét előzetesen ellenőrzik, egészen olyan mélységig, hogy például a Maldív – vagy a Seychelle- szigeteken egyes szállodákban biztosan van-e többszemélyes, családi szoba. Amit ajánlanak, azért felelősséget vállalnak – beleértve a most meghirdetett árakat is! A másik fontos szempont, hogy a csoportok mellett mindig van magyar kísérő.

 A körutazások kifejezetten élménydúsak. Az Iroda csoportot kísérő munkatársa jól ismeri a helyszínt, a szokásos „turistalátványosságok” mellett oda is elkalauzolja az utasokat, ami a megszokott látványlistákon nem szerepel, mégis nagyon érdekes. Egy távoli, idegen országban a helyi nyelvet nem beszélő ember nagyon elveszettnek érezheti magát, ezért a vezető feladata, hogy reggeltől estig gondoskodjon érdekfeszítő programokról. A szállodák nevét előre megadják a csoportok tagjainak, így mindenki maga ellenőrizheti a weboldalon, hogy mire számíthat. Olvashatók ott más utasok véleményei még a csoportkísérőről is. Lehetőség van arra, hogy a kínált program előtt lehessen érkezni és utána még maradni – ha tetszik. A programot mindig fűszerezik valami különlegességgel, amit nem fakultatív – külön fizetendő – eseményként nyújtanak, és – ha lehet – igyekeznek olyan időpontra tenni, ami egybeesik valami helyi, különleges rendezvénnyel.

Tavaly kezdtek először szilveszteri utakat szervezni, idén már tizenhárom csoport indítását tervezik. A klasszikusnak számító Szentpétervár és Moszkva mellett köszönthetjük az újévet New Yorkban, Barcelonában, de – tengerparti pihenéssel összekötve – számításba jöhet Dubai, Kenya, Srí Lanka, Vietnámban Phu Quoc szigete vagy akár Costa Rica. Ez utóbbi programban a repülőgép mellett hajó és ökrös szekér is szerepel a közlekedési eszközök között. A cukornádföldről ugyanis ez utóbbival lehet eljutni a kakaóültetvényre, ahol az is kiderül, hogyan lesz a kakaóbabból finom csokoládé? Aki viszont a Szilvesztert Rio de Janeiróban kívánja tölteni, előtte mégy egy kétnapos kirándulást is tesz majd a Világörökség helyszíneinek listáján szereplő Iguazu-vízeséshez, meglátogatva annak brazil és argentin oldalát is.

Az 1000 Út iroda tevékenységének bővülését jelzik az utak, melyek az idén először kerültek bele a katalógusba. Az afrikai utazások kínálata az most Marokkóval bővült, ahol a nyolcnapos körutazás során az Atlanti-óceántól a királyi városokig, minden fontos helyszínt, beleértve nyolc várost is - felkeresnek. Bekerült a sorba Libanon, és bármennyire is meglepő, már foglalások is vannak erre az útra. Persze érthető, mert természeti szépségei mellett, a környező országokhoz képest itt várják a legkülönlegesebb gasztronómiai élmények az érkezőt.  Ugyancsak először szerepel Vulcanus atlanti birodalma, a Kanári-szigeteken, ahol egész napos túrára invitálják az utazókat a Ruta de los Volcanes vulkáni vonulatain keresztül, a ma is aktív vulkánok között.

 Most tessék meglepődni! El lehet menni Észak-Koreába is! A tizenkét napos „Egy félsziget – két ország” elnevezésű út Pekingben kezdődik, mert Phenjan csak onnan érhető el. Az első éjszakát mindenki Pekingben tölti. Észak-Koreáról azt tartják: addig kell megnézni, amíg lehet! A szinte elkerülhetetlen egyesülés után ott is minden meg fog változni. Most viszont még belefér a programba a 38. szélességi fokon a demilitarizált övezet felkeresése és – egyebek mellett – egy buddhista templom is. Phenjanból ismét vissza kell repülni Pekingbe, onnan pedig már Szöul lehet az irány. Amint az várható is: ez egy teljesen más világ. Itt a program része egy street food kóstoló csakúgy, mint néhány világörökségi helyszín, királyi palotakomplexum. Nem akármilyen élmény lesz a demilitarizált övezet másikoldalának megtekintése sem.

Bőven kínál lehetőséget az 1000 Út azoknak is, akik csoport helyett inkább az egyéni üdülést kedvelik. Bali, Dubai, a Maldív-szigetek jöhet szóba, hogy csak néhányat említsünk. A legfontosabb szempont itt is a minőséggarancia, no meg az, hogy nincsenek rejtett költségek és magyar kísérő ilyenkor is rendelkezésre áll – a háttérben, ha kell. Dubaiban „gyermekbarát” szállodát is kínálnak az őszi és a tavaszi szünetre. Mauritiuson viszont az Ambre Mauritius csak felnőtteket fogadó, tengerparti üdülőközpont, az éttermekben a helyi éttelekkel is meg lehet ismerkedni. Golfpálya is van. Ugyancsak 18 éven felülieket fogad az ötcsillagos Paradise Cove Boutique Hotel, így lehet tökéletes helyszíne a romantikára vágyóknak vagy a nászutas pároknak.

www.1000ut.hu

Kapcsolódó témák

Szerbia Köztársaság idegenforgalmi kínálatának megismertetésére látványos turisztikai fórumot tartottak a Köztársaság budapesti nagykövetségén a témakör magyarországi szakemberei számára. A rendezvényt a belgrádi Szent György Folklór Egyesület tánccsoportjának műsora nyitotta meg.

Amerika más, Amerika nagy, Amerikát nem lehet elmesélni - szokták mondani azok, akik ott élnek vagy már sokszor jártak az Egyesült Államokban. Mert hiszen Amerika valóban nagy! Két nagy kontinens, Észak- és Dél-Amerika és persze nemcsak egy ország helyezkedik el rajtuk. Ám - itt Magyarországon – ha kimondjuk a nevét, szinte mindenki, automatikusan az északi részen található Egyesült Államokra (U.S.A.) gondol és eszébe sem jut, hogy mondjuk Mexikó is Amerika és azt is egyesült államok alkotják.

Úgy hozta a sors, hogy az itt következő beszámoló szerzője csak kétjegyű számmal írhatná le, hányszor tette meg a Budapest – New York távolságot. Igénybe vette a Malév, Delta, Air France, British Airways, Air Berlin szolgáltatásait és máskor, más irányokban is megismert még néhány légitársaságot. Összehasonlítási alapja tehát elég széles. Idén Pennsylvaniába utazott.

A 2018-ra szóló utazási ajánlatainak katalógusában az 1000 Út Utazási Iroda 140 oldalon rengeteg olyan érdekességet vonultatott fel, ami sok-sok ember gyerekkori álmainak megvalósulását jelentheti. Olykor még a pénztárca sem lehet akadály, mert – bármennyire hihetetlen – százezer forint alatti kínálat is szerepel benne.

Bemutatta a 2018-ra szóló utazási ajánlatainak katalógusát az 1000 Út Utazási Iroda. Szinte nincs is már a földnek olyan országa, ami a 140 oldalon felvonultatott kínálatban ne szerepelne, vagy ha mégis van, egészen biztos, hogy az utazó kérésére meg tudnak szervezni oda is egy tartalmas kirándulást.

Blog ajánló
Városlátogatások Parga Görögország
PargaParga színpompás épületeivel Görögország egyik ékszerdoboza. A kék tengeröblöt félkaréjban övező bűbájos szépségű település a girbegurba utcácskákkal, a szorosan egymás mellé épített pici, tarka házakkal, mesekönyvbe illő látvány. Fényképről első ránézésre könnyen összetéveszthető a népszerű olasz turistacélponttal, Cinque Terré-vel.Az aprócska kis városka vagy falu Görögország észak-nyugati partvonalán az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, mely az ókori görögök hite szerint Hádész birodalmának bejárata volt, ahová az alvilág révésze, Kharón az Acheron folyón úszó ladikján vitte a holt lelkeket.Parga történelme az antik időkbe nyúlik vissza. Számos náció uralkodott itt, a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok váltották egymást. Ebben az időben a települést Torininek hívták. A legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Szerencsés döntés volt, mivel a későbbiek során Torini városát földrengés pusztította el.A település híres szülötte Pargali Ibrahim Paşa, akit hatéves korában kalózok raboltak el, majd később Szulejman török szultán nagyvezíre lett, miután feleségül vette annak húgát. Szobra állítólag a városka fölé magasodó erődben látható, a nagy melegben eltekintettünk a felkapaszkodástól.Az öböl bejáratát apróbb-nagyobb szigetecskék tarkítják, egyik, a Panagia sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis fehér templom látható. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is van. Ha már nagyon melegünk van, akkor irány a strand! Szikrázó a napfény, kék tenger, fehér homok vagy apró kavics. Mi kell még! Csobbanjunk!A tengerparti főutcán és a kacskaringó mellékutcákban egymást érik a tavernák, éttermek, kávézók, bárok és ajándékboltok. A történelmi múlt, az idilli környezet és a romantikus atmoszféra Pargát méltán tartják Görögország egyik legszebb városkájának.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=wqzrRwcpqTE                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!