2018. november 14. szerda, Aliz napja
Náluk már tavasz van
Révay András
2018.09.10 23:11
Nem nézték el a naptárt, nem is tévedtek, pusztán csak előrelátó gondoskodással szeretnének az utazók kedvébe járni. Hogy könnyebbé tegyék a tervezést. Ebből a megfontolásból mutatta be már most a 2018 őszi – téli és a 2019 téli – tavaszi időszakra szóló katalógusát az 1000 Út Utazási Iroda.

Ötven úti célra, kilencven oldalon, száz időpontot ajánlanak egzotikus útjaikra és ebből az egyetlen mondatból is látható, hogy – némi malíciával szólva – könnyítésről nemigen beszélhetünk. Ámbár, ha jobban meggondoljuk, ugyanakkor Mozart, Szöktetés a szerájból vígoperájából is énekelhetnénk együtt a Szelim basának szóló kvartettet, mely szerint: „Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés…” A katalógus fedőlapján joggal áll címként a mondat: „Élmények világszerte” és ez nem túlzás. Amerika, Ázsia, Afrika, Európa, Ausztrália legkülönbözőbb tájaira kínálnak utat úgy, hogy – igénytől függően – a pénztárcánkat sem kell az utolsó fillérig kiüríteni. Hiszik vagy sem, százötvenezer forint alatt is van kínálat!

 Nálunk fontos a minőség, hangsúlyozta a katalógus bemutatásakor az iroda tulajdonosa, Ermilov Oleg. Az egzotikus utak szervezését négy évvel ezelőtt kezdték és leszűrve a tapasztalatokat szándékosan kis, kilenctől legfeljebb 22 személyig terjedő csoportos utak szervezését vállalják. Mivel mindig van elég jelentkező, bátran jelenthetik ki, hogy garantáltan el is indulnak a meghirdetett utak. A szállodai szobák minőségét előzetesen ellenőrzik, egészen olyan mélységig, hogy például a Maldív – vagy a Seychelle- szigeteken egyes szállodákban biztosan van-e többszemélyes, családi szoba. Amit ajánlanak, azért felelősséget vállalnak – beleértve a most meghirdetett árakat is! A másik fontos szempont, hogy a csoportok mellett mindig van magyar kísérő.

 A körutazások kifejezetten élménydúsak. Az Iroda csoportot kísérő munkatársa jól ismeri a helyszínt, a szokásos „turistalátványosságok” mellett oda is elkalauzolja az utasokat, ami a megszokott látványlistákon nem szerepel, mégis nagyon érdekes. Egy távoli, idegen országban a helyi nyelvet nem beszélő ember nagyon elveszettnek érezheti magát, ezért a vezető feladata, hogy reggeltől estig gondoskodjon érdekfeszítő programokról. A szállodák nevét előre megadják a csoportok tagjainak, így mindenki maga ellenőrizheti a weboldalon, hogy mire számíthat. Olvashatók ott más utasok véleményei még a csoportkísérőről is. Lehetőség van arra, hogy a kínált program előtt lehessen érkezni és utána még maradni – ha tetszik. A programot mindig fűszerezik valami különlegességgel, amit nem fakultatív – külön fizetendő – eseményként nyújtanak, és – ha lehet – igyekeznek olyan időpontra tenni, ami egybeesik valami helyi, különleges rendezvénnyel.

Tavaly kezdtek először szilveszteri utakat szervezni, idén már tizenhárom csoport indítását tervezik. A klasszikusnak számító Szentpétervár és Moszkva mellett köszönthetjük az újévet New Yorkban, Barcelonában, de – tengerparti pihenéssel összekötve – számításba jöhet Dubai, Kenya, Srí Lanka, Vietnámban Phu Quoc szigete vagy akár Costa Rica. Ez utóbbi programban a repülőgép mellett hajó és ökrös szekér is szerepel a közlekedési eszközök között. A cukornádföldről ugyanis ez utóbbival lehet eljutni a kakaóültetvényre, ahol az is kiderül, hogyan lesz a kakaóbabból finom csokoládé? Aki viszont a Szilvesztert Rio de Janeiróban kívánja tölteni, előtte mégy egy kétnapos kirándulást is tesz majd a Világörökség helyszíneinek listáján szereplő Iguazu-vízeséshez, meglátogatva annak brazil és argentin oldalát is.

Az 1000 Út iroda tevékenységének bővülését jelzik az utak, melyek az idén először kerültek bele a katalógusba. Az afrikai utazások kínálata az most Marokkóval bővült, ahol a nyolcnapos körutazás során az Atlanti-óceántól a királyi városokig, minden fontos helyszínt, beleértve nyolc várost is - felkeresnek. Bekerült a sorba Libanon, és bármennyire is meglepő, már foglalások is vannak erre az útra. Persze érthető, mert természeti szépségei mellett, a környező országokhoz képest itt várják a legkülönlegesebb gasztronómiai élmények az érkezőt.  Ugyancsak először szerepel Vulcanus atlanti birodalma, a Kanári-szigeteken, ahol egész napos túrára invitálják az utazókat a Ruta de los Volcanes vulkáni vonulatain keresztül, a ma is aktív vulkánok között.

 Most tessék meglepődni! El lehet menni Észak-Koreába is! A tizenkét napos „Egy félsziget – két ország” elnevezésű út Pekingben kezdődik, mert Phenjan csak onnan érhető el. Az első éjszakát mindenki Pekingben tölti. Észak-Koreáról azt tartják: addig kell megnézni, amíg lehet! A szinte elkerülhetetlen egyesülés után ott is minden meg fog változni. Most viszont még belefér a programba a 38. szélességi fokon a demilitarizált övezet felkeresése és – egyebek mellett – egy buddhista templom is. Phenjanból ismét vissza kell repülni Pekingbe, onnan pedig már Szöul lehet az irány. Amint az várható is: ez egy teljesen más világ. Itt a program része egy street food kóstoló csakúgy, mint néhány világörökségi helyszín, királyi palotakomplexum. Nem akármilyen élmény lesz a demilitarizált övezet másikoldalának megtekintése sem.

Bőven kínál lehetőséget az 1000 Út azoknak is, akik csoport helyett inkább az egyéni üdülést kedvelik. Bali, Dubai, a Maldív-szigetek jöhet szóba, hogy csak néhányat említsünk. A legfontosabb szempont itt is a minőséggarancia, no meg az, hogy nincsenek rejtett költségek és magyar kísérő ilyenkor is rendelkezésre áll – a háttérben, ha kell. Dubaiban „gyermekbarát” szállodát is kínálnak az őszi és a tavaszi szünetre. Mauritiuson viszont az Ambre Mauritius csak felnőtteket fogadó, tengerparti üdülőközpont, az éttermekben a helyi éttelekkel is meg lehet ismerkedni. Golfpálya is van. Ugyancsak 18 éven felülieket fogad az ötcsillagos Paradise Cove Boutique Hotel, így lehet tökéletes helyszíne a romantikára vágyóknak vagy a nászutas pároknak.

www.1000ut.hu

Kapcsolódó témák

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!

Ha az Egyesült Államokról esik szó, többnyire legelőbb New York, Washington, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco – a nagyvárosok jutnak eszünkbe. Pedig hát, tudjuk jól, az a hatalmas ország nemcsak városokból áll. E cikksorozat első két részéből már kiderült: utunk célja ezúttal Pennsylvania volt, és ott sem egy nagyváros.

2018.09.29 17:33

Sok érdekes újdonsággal találkozhattak a meghívott magyar szakemberek a Szlovén Turisztikai Szervezet hagyományos, évi bemutatkozó rendezvényén. Az idén az országot a látogatók egy egészen új oldaláról ismerhették meg.

Szerbia Köztársaság idegenforgalmi kínálatának megismertetésére látványos turisztikai fórumot tartottak a Köztársaság budapesti nagykövetségén a témakör magyarországi szakemberei számára. A rendezvényt a belgrádi Szent György Folklór Egyesület tánccsoportjának műsora nyitotta meg.

Amerika más, Amerika nagy, Amerikát nem lehet elmesélni - szokták mondani azok, akik ott élnek vagy már sokszor jártak az Egyesült Államokban. Mert hiszen Amerika valóban nagy! Két nagy kontinens, Észak- és Dél-Amerika és persze nemcsak egy ország helyezkedik el rajtuk. Ám - itt Magyarországon – ha kimondjuk a nevét, szinte mindenki, automatikusan az északi részen található Egyesült Államokra (U.S.A.) gondol és eszébe sem jut, hogy mondjuk Mexikó is Amerika és azt is egyesült államok alkotják.

Blog ajánló
Városlátogatások Győr a folyók városa
Győr a folyók városaMár az ókorban is lakott terület volt, római kori neve ma is ismerősen cseng. A Felső Pannóniai római város az Arrabona nevet az Arrabo folyóról kapta, amit ma Rába néven ismerünk. A város a Mosoni Duna, a Rába és a Rábca torkolatánál fekszik, ezért nevezik a „folyók városának” is.A település történelme meglehetősen eseménydús volt A honfoglalás előtt hunok, avarok, majd frankok uralták a területet.Szent István székesegyházat építtetett és püspökséget alapított a városban. Győr fontos kereskedelmi központ és várispánsággal az élén megyeszékhely lett. Az évszázadok során dúlták a tatárok, tűzvész pusztította, a török időkben Bécset védő végvár szerepét töltötte be. A török megszállás elől elmenekült lakosság csak lassan tért vissza. A város korszerűsítése csak a XVII. században kezdődhetett meg. Az ide települő kereskedő és iparosok felépítették Magyarország egyik legszebb barokk városát, mely Mária Teréziától megkapta a szabad királyi város jogát. Egy rövid időre még Napóleon is elfoglalta a várost.Ismerkedjünk meg a mai várossal:Győr történelmi belvárosa:A Király utca a Bécsi kapu tér északi részét köti össze a Széchenyi tér sarkával. A macskaköves borítású ódon hangulatú utca valamennyi háza műemlék. Az utca északi házsora mögött húzódik a Káptalandomb várfala. Az olaszországi hangulatot árasztó sikátorban lakott gyermekkorában Blaha Lujza. Az utca nevezetesebb épületei a Napóleon-ház kétemeletes barokk épülete, a Probst-ház, a Pápai pálosok háza és az egykori Fekete Sas Fogadó.Napóleon császár egy napot töltött az épületben. A győri csatát a franciák olyan nagy fegyvertényként értékelik, hogy a párizsi Diadalívre is felvésték Győr német nevét, Napóleon győztes csatáinak a sorába.Az egykori Fekete Sas Fogadó a Király utcábanA bazilika:A Győri Püspökséget Szent István alapította. A győri Bazilika alapjait is az ő ideje alatt rakták le. Az első tornyok Omodé püspök idejében, a XIII. században épültek. A XIV. század végén Héderváry János püspök gótikus kápolnával bővítette a templomot. A Szent László herma és Boldog Apor Vilmos püspök síremléke is itt található. II. János Pál pápa 1996-ban adományozta a bazilika címet.A herma:A Győri Egyházmegyei Kincstár legjelentősebb darabja a pompás Szent László-herma, amely ma a székesegyház legféltettebb kincse, Győr városának is szimbóluma. Szent László koponya-ereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban őrzik. Az eredeti herma 1405-ben egy tűzvészben megsemmisült. A Győrben látható ereklyetartó-másolat a tűzvész után készült. Az ereklye tisztelete az 1763-as földrengés után terjedt el. A hívek Szent Lászlót kérték, hogy a földrengés pusztításától mentse meg a várost. A katasztrófa elmaradt, ezért 1763. június 27-én Zichy Ferenc püspök hálaadó ünnepséget rendezett, és elrendelte, hogy minden évben körmenetben hordozzák körül az ereklyét a belvárosban.Püspöki palota:A Káptalan-domb évszázadok óta a város központja Itt található az ezeréves győri püspökség székhelye, a Püspökvár is, melynek ékessége a XIII. századból származó lakótorony és a XV. századi Dóczy-kápolna.A II. világháborúban a kiszolgáltatott asszonyok védelmében vértanúhalált halt és boldoggá avatott Apor Vilmos emlékét kiállítás és szobor is őrzi.A Loyolai Szent Ignác Bencés templom:A kéttornyos kora barokk templom, Győr óvárosának főterén, a Széchenyi téren áll.Karmelita templom:A Bécsi kapu tér Győr történelmi belvárosának egyik legjelentősebb tere, Magyarország legszebb barokk tereinek egyike. A tér déli oldalán álló templom Győr legjelentősebb barokk épületei közé tartozik.Győr hangulatos sétálóutcája a Baross utca hívogató üzletekkel, teraszos kávézókkal várja a látogatókat. A csónakos szobor mely a „Nosztalgia egy letűnt életkor után” címet viseli, nagy népszerűségnek örvend, mivel a legenda szerint, aki a csónakban ülő férfi fütyiét megérinti, azt a hölgyet szerencse éri a magánéletben. Úgy látszik sokan várnak valami kedvező lehetőségre, mert a testrész egyre fényesebb.A Bécsi kapu téren áll Kisfaludy Károly szobra, kezében jegyzetlapokat és tollat tart. A fáma szerint felírja a későn jövő diákoknak a nevét és a tilosban parkoló autók rendszámát.A Városháza:Korábban a város szimbóluma a Tűztorony, vagy más néven Várostorony volt. Amikor 1894-ben a városvezetés elhatározta, hogy lebontják a tornyot az új városháza építése miatt, a polgárok ragaszkodtak a régi torony megtartásához. A reneszánsz, neobarokk stílusú épületet a középső óratorony mellett, két kisebb toronnyal is díszítették. A toronyból minden órában a „Fújdogál a szél az öreg Duna felől” kezdetű népdal hangzik el, valamint 11 és 17 órakor egy kétperces harangjáték is felcsendül.Egyéb érdekességek:Itt tanított Jedlik Ányos, a dinamó és más elektromos készülékek mellett a szódavíz feltalálója. Történt egyszer, hogy Fáy András szüreti vendégségbe hívta barátait, ahová Jedlik magával vitte szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére szódavizet spriccel a borba. az italt németesen spriccernek nevezete el. Vörösmartynak nem tetszett ez a szó, és fröccsre módosította.Manapság Jedlik tiszteletére Győrben évente Fröccsfesztivált rendeznek. A vaskakas története:Győr ismert szimbólumát, a vaskakast a törökök a város elfoglalásakor állították széljelzőként a Dunakapu térre. A törökök hittek abban, hogy a vár bevehetetlen és büszkén azt jósolták: Győr akkor lesz ismét keresztény kézen, ha a vaskakas elkezd kukorékolni, és a félhold teliholddá változik. Később, amikor a magyar sereg elérte a Fehérvári-kaput, egy bátor huszár felmászott a vaskakashoz, és a hajnali derengésben trombitájával utánozta a kakaskukorékolást, és mivel a felkelő nap sugaraiban a félhold teliholdként pompázott, a törökök azt hitték, hogy a jóslat beteljesedett, istenük a magyarok pártjára állt. A nagy pánikban felrobbantották a lőporos hordókat, megpecsételve ezzel a csata sorsát.A lőcsei fehér asszony története:Jókai Mór ismert regényhősnője, a „lőcsei fehér asszony”, Korponainé Géczy Julianna 1713-ban a régi városháza börtönében raboskodott. Azzal vádolták, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején segített az ostromló császári csapatok kezére juttatni Lőcse városát. Valójában nem volt áruló csak leveleket és üzeneteket közvetített a két harcoló fél között, mégis úgy gondolták, hogy az ő árulása miatt esett el a város. Hosszas bírósági eljárást után 1715. szeptember 25-én a győri piactéren lefejezték. Történetét Jókai Mór örökítette meg „A lőcsei fehér asszony” című regényében.A városban szebbnél szebb cégéreket is láthatunk.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=MpenzvOljuI                                                                                           By vinpet
Városlátogatások Cesky Krumlov a meseváros
Cesky Krumlov a mesevárosEz a Moldva vagy helyi nyelven a Vltava folyó ölelésében fekvő Dél-Bohémiai kisváros olyan, mintha egy megelevenedett meseváros lenne. A bájos városka az UNESCO világörökség része, rengeteg látogatóval. A dombokkal övezett völgyben megbúvó település a piros háztetőkkel, a zeg-zugos utcácskákkal, az égbenyúló tornyokkal és a zúgó folyócskával, egy mesekönyv lapjaira kívánkozik. Azt gondolná az ember, hogy a vártoronyban egy világszép királykisasszony vár a szabadító lovagjára, még a több mint 200 lépcső sem lehet akadály.Egy kis történelem:A folyókanyarulat már időszámítás előtt is lakott volt. A kelták után az i.e. 6. század táján jöttek ide a szlávok, majd a középkorban több cseh család is uralta a folyóvölgyet. A várat a Vitkovciak kezdték építeni a 13. században, a család kihalása után a Rosenbergek birtokolták a területet és virágoztatták fel tündéri, reneszánsz várossá. Később eladósodtak, pedig akkor még nem volt ismert a svájci frank alapú hitel. Az új tulajdonos, II. Rudolf német-római császár nagybátyja II. Ferdinánd az Eggenbergeknek ajándékozta a várost, de ez a család is kihalt, úgy tűnik, a környék nem kedvez a potenciának. A 20. századi államosításig a Schwarzenbergek birtokában volt. A zömmel németek lakta várost korábban Krumaunak hívták, a cseh csapatok bevonulása után kapta a Cesky Krumlov nevet.A városkában sétálva úgy tűnik, mintha az elmúlt századokban valaki megállította volna az időt, mégis a melankolikus középkori hangulat helyett, jókedvű turisták tömegével találkozhatunk.Sok házon feltűnik a Rosenbergek ötszirmú rózsája, ami a vár tornyán is látható. A feltűnő vörös színű házban lakott a korabeli híres alkimista, Anton Michael von Ebbersbach. Ő nem az aranycsinálásra összpontosított, fő tevékenysége az örök életet és fiatalságot garantáló életvíz elixír létrehozása. Legújabb ötlete a pénzsokszorosító lötty előállítása volt. Az elásott pénzt ezzel kellett volna locsolni és később kiásni a hasznot. Petr Vok Rosenberg uraság ettől már besokallt és börtönbe csukatta a mágust, pedig még rengeteg ötlete volt.Itt élt egy ideig Egon von Schiele osztrák festő is, de a nyers szexualitást ábrázoló képei és erkölcstelen életmódja miatt a városlakók kiutálták.A főtéren álló régi városházát két régebbi gótikus ház összeépítésével alakították ki a 16. században. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace /Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni./Cesky Krumlovban a házak homlokzatán gyakran láthatunk sgraffito díszítéseket. A sgraffito olasz eredetű szó, karcolást jelent. A technika lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű, vékony vakolatréteget visznek föl egymásra. Az alsó réteget hagyják megszáradni, a felső rétegbe pedig még nedves állapotában, arra alkalmas szerszámmal kontúrokat, illetve felületeket vágnak vagy karcolnak. Ezáltal az eltávolított területek alatt láthatóvá válnak az alsóbb, más színű rétegek is. Az utcákon sétálva több ilyen mintás házat is megfigyelhetünk.Cesky Krumlovban a házak homlokzatán gyakran láthatunk sgraffito díszítéseket. A sgraffito olasz eredetű szó, karcolást jelent. A technika lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű, vékony vakolatréteget visznek föl egymásra. Az alsó réteget hagyják megszáradni, a felső rétegbe pedig még nedves állapotában, arra alkalmas szerszámmal kontúrokat, illetve felületeket vágnak vagy karcolnak. Ezáltal az eltávolított területek alatt láthatóvá válnak az alsóbb, más színű rétegek is. Az utcákon sétálva több ilyen mintás házat is megfigyelhetünk.A medveárok:A vár kapujához vezető híd a medveárok felett ível át. Az árokban három medve lustálkodik, kevés a beeső turista. De miért medvék vigyázzák a vár békéjét?A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A medvék a 18. századtól kezdve élnek a várárokban. Most elbújtak valahová, vagy már téli álmot alszanak?A monda szerint a malmot és a molnár házát egy vízimanó védte, szobrát ma is megnézhetjük.Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a sörről, illetve ne beszéljünk, inkább igyunk finom krumlovi Eggenberg sört!Egészségetekre!Nézzünk meg egy videót is: https://www.youtube.com/watch?v=d6kQEu7mWU4                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!