2019. január 21. hétfő, Ágnes napja
Náluk már tavasz van
Révay András
2018.09.10 23:11
Nem nézték el a naptárt, nem is tévedtek, pusztán csak előrelátó gondoskodással szeretnének az utazók kedvébe járni. Hogy könnyebbé tegyék a tervezést. Ebből a megfontolásból mutatta be már most a 2018 őszi – téli és a 2019 téli – tavaszi időszakra szóló katalógusát az 1000 Út Utazási Iroda.

Ötven úti célra, kilencven oldalon, száz időpontot ajánlanak egzotikus útjaikra és ebből az egyetlen mondatból is látható, hogy – némi malíciával szólva – könnyítésről nemigen beszélhetünk. Ámbár, ha jobban meggondoljuk, ugyanakkor Mozart, Szöktetés a szerájból vígoperájából is énekelhetnénk együtt a Szelim basának szóló kvartettet, mely szerint: „Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés…” A katalógus fedőlapján joggal áll címként a mondat: „Élmények világszerte” és ez nem túlzás. Amerika, Ázsia, Afrika, Európa, Ausztrália legkülönbözőbb tájaira kínálnak utat úgy, hogy – igénytől függően – a pénztárcánkat sem kell az utolsó fillérig kiüríteni. Hiszik vagy sem, százötvenezer forint alatt is van kínálat!

 Nálunk fontos a minőség, hangsúlyozta a katalógus bemutatásakor az iroda tulajdonosa, Ermilov Oleg. Az egzotikus utak szervezését négy évvel ezelőtt kezdték és leszűrve a tapasztalatokat szándékosan kis, kilenctől legfeljebb 22 személyig terjedő csoportos utak szervezését vállalják. Mivel mindig van elég jelentkező, bátran jelenthetik ki, hogy garantáltan el is indulnak a meghirdetett utak. A szállodai szobák minőségét előzetesen ellenőrzik, egészen olyan mélységig, hogy például a Maldív – vagy a Seychelle- szigeteken egyes szállodákban biztosan van-e többszemélyes, családi szoba. Amit ajánlanak, azért felelősséget vállalnak – beleértve a most meghirdetett árakat is! A másik fontos szempont, hogy a csoportok mellett mindig van magyar kísérő.

 A körutazások kifejezetten élménydúsak. Az Iroda csoportot kísérő munkatársa jól ismeri a helyszínt, a szokásos „turistalátványosságok” mellett oda is elkalauzolja az utasokat, ami a megszokott látványlistákon nem szerepel, mégis nagyon érdekes. Egy távoli, idegen országban a helyi nyelvet nem beszélő ember nagyon elveszettnek érezheti magát, ezért a vezető feladata, hogy reggeltől estig gondoskodjon érdekfeszítő programokról. A szállodák nevét előre megadják a csoportok tagjainak, így mindenki maga ellenőrizheti a weboldalon, hogy mire számíthat. Olvashatók ott más utasok véleményei még a csoportkísérőről is. Lehetőség van arra, hogy a kínált program előtt lehessen érkezni és utána még maradni – ha tetszik. A programot mindig fűszerezik valami különlegességgel, amit nem fakultatív – külön fizetendő – eseményként nyújtanak, és – ha lehet – igyekeznek olyan időpontra tenni, ami egybeesik valami helyi, különleges rendezvénnyel.

Tavaly kezdtek először szilveszteri utakat szervezni, idén már tizenhárom csoport indítását tervezik. A klasszikusnak számító Szentpétervár és Moszkva mellett köszönthetjük az újévet New Yorkban, Barcelonában, de – tengerparti pihenéssel összekötve – számításba jöhet Dubai, Kenya, Srí Lanka, Vietnámban Phu Quoc szigete vagy akár Costa Rica. Ez utóbbi programban a repülőgép mellett hajó és ökrös szekér is szerepel a közlekedési eszközök között. A cukornádföldről ugyanis ez utóbbival lehet eljutni a kakaóültetvényre, ahol az is kiderül, hogyan lesz a kakaóbabból finom csokoládé? Aki viszont a Szilvesztert Rio de Janeiróban kívánja tölteni, előtte mégy egy kétnapos kirándulást is tesz majd a Világörökség helyszíneinek listáján szereplő Iguazu-vízeséshez, meglátogatva annak brazil és argentin oldalát is.

Az 1000 Út iroda tevékenységének bővülését jelzik az utak, melyek az idén először kerültek bele a katalógusba. Az afrikai utazások kínálata az most Marokkóval bővült, ahol a nyolcnapos körutazás során az Atlanti-óceántól a királyi városokig, minden fontos helyszínt, beleértve nyolc várost is - felkeresnek. Bekerült a sorba Libanon, és bármennyire is meglepő, már foglalások is vannak erre az útra. Persze érthető, mert természeti szépségei mellett, a környező országokhoz képest itt várják a legkülönlegesebb gasztronómiai élmények az érkezőt.  Ugyancsak először szerepel Vulcanus atlanti birodalma, a Kanári-szigeteken, ahol egész napos túrára invitálják az utazókat a Ruta de los Volcanes vulkáni vonulatain keresztül, a ma is aktív vulkánok között.

 Most tessék meglepődni! El lehet menni Észak-Koreába is! A tizenkét napos „Egy félsziget – két ország” elnevezésű út Pekingben kezdődik, mert Phenjan csak onnan érhető el. Az első éjszakát mindenki Pekingben tölti. Észak-Koreáról azt tartják: addig kell megnézni, amíg lehet! A szinte elkerülhetetlen egyesülés után ott is minden meg fog változni. Most viszont még belefér a programba a 38. szélességi fokon a demilitarizált övezet felkeresése és – egyebek mellett – egy buddhista templom is. Phenjanból ismét vissza kell repülni Pekingbe, onnan pedig már Szöul lehet az irány. Amint az várható is: ez egy teljesen más világ. Itt a program része egy street food kóstoló csakúgy, mint néhány világörökségi helyszín, királyi palotakomplexum. Nem akármilyen élmény lesz a demilitarizált övezet másikoldalának megtekintése sem.

Bőven kínál lehetőséget az 1000 Út azoknak is, akik csoport helyett inkább az egyéni üdülést kedvelik. Bali, Dubai, a Maldív-szigetek jöhet szóba, hogy csak néhányat említsünk. A legfontosabb szempont itt is a minőséggarancia, no meg az, hogy nincsenek rejtett költségek és magyar kísérő ilyenkor is rendelkezésre áll – a háttérben, ha kell. Dubaiban „gyermekbarát” szállodát is kínálnak az őszi és a tavaszi szünetre. Mauritiuson viszont az Ambre Mauritius csak felnőtteket fogadó, tengerparti üdülőközpont, az éttermekben a helyi éttelekkel is meg lehet ismerkedni. Golfpálya is van. Ugyancsak 18 éven felülieket fogad az ötcsillagos Paradise Cove Boutique Hotel, így lehet tökéletes helyszíne a romantikára vágyóknak vagy a nászutas pároknak.

www.1000ut.hu

Kapcsolódó témák

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!

Ha az Egyesült Államokról esik szó, többnyire legelőbb New York, Washington, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco – a nagyvárosok jutnak eszünkbe. Pedig hát, tudjuk jól, az a hatalmas ország nemcsak városokból áll. E cikksorozat első két részéből már kiderült: utunk célja ezúttal Pennsylvania volt, és ott sem egy nagyváros.

2018.09.29 17:33

Sok érdekes újdonsággal találkozhattak a meghívott magyar szakemberek a Szlovén Turisztikai Szervezet hagyományos, évi bemutatkozó rendezvényén. Az idén az országot a látogatók egy egészen új oldaláról ismerhették meg.

Szerbia Köztársaság idegenforgalmi kínálatának megismertetésére látványos turisztikai fórumot tartottak a Köztársaság budapesti nagykövetségén a témakör magyarországi szakemberei számára. A rendezvényt a belgrádi Szent György Folklór Egyesület tánccsoportjának műsora nyitotta meg.

Amerika más, Amerika nagy, Amerikát nem lehet elmesélni - szokták mondani azok, akik ott élnek vagy már sokszor jártak az Egyesült Államokban. Mert hiszen Amerika valóban nagy! Két nagy kontinens, Észak- és Dél-Amerika és persze nemcsak egy ország helyezkedik el rajtuk. Ám - itt Magyarországon – ha kimondjuk a nevét, szinte mindenki, automatikusan az északi részen található Egyesült Államokra (U.S.A.) gondol és eszébe sem jut, hogy mondjuk Mexikó is Amerika és azt is egyesült államok alkotják.

Blog ajánló
Városlátogatások Salzburg, Mozart városa
Salzburg, Mozart városaA tekintélyes hegyek ölelésében fekvő város nevét, a fehér aranyról, a sóról (Salz) kapta, mivel gazdagságát és jólétét a sókereskedelemnek köszönheti. Az Alpok északi kapuja, Ausztria egyik legjelentősebb és egyben legrégebbi városa, melyet a Salzach folyó szel ketté. A város a középkortól független, katolikus hercegérsekek irányítása alatt állt. A sókereskedelem jelentős hasznából gyönyörű barokk települést építettek, melyet észak Rómájaként is emlegetnek. A városképet uralja a Hohensalzburg fellegvár, óvárosa 1997 óta a világörökség része. Egy kis történelem:Salzburg nevében és történelmében szinte minden a sóról szól. 1517-ben nyílt meg itt az első bánya és abban az időben a sónak az aranyhoz mérhető értéke volt. A város jelentős bevételekre tett szert és gyorsan fejlődött. Gyönyörű templomok, pompás polgári paloták épültek, a fellegvárról nem is beszélve. Érdekes, hogy a só, ma étkezésünk első számú közellensége, sok étteremből eltűntek a sótartók is. Emlékezzünk csak gyermekkorunk egyik kedves meséjére, melyben a legkisebb királykisasszony azt mondta az apjának, hogy úgy szeretlek, mint az emberek a sót. Az öreg király először méregbe gurult, majd később belátta, hogy só nélkül az ételek ehetetlenek. A mai ostoba tiltás helyett a mértékletességre kellene nagyobb figyelmet fordítani. És ez nem csak a sófogyasztásra vonatkozik!Salzburgot ma mégsem a só révén emlegetjük, a város híres szülöttének Wolfgang Amadeus Mozartnak a neve összeforrt a településsel. A belvárosban sétálva lépte-nyomon valamilyen Mozarttal kapcsolatos relikviával találkozunk, a turisták kedvence mégis egy édesség, a Mozart golyó.A nugátkrémet, csokoládét és marcipánt tartalmazó gömb alakú édességet Paul Fürst nevű salzburgi cukrász készítette el. Sajnos a kiváló zeneszerző nem kóstolhatta meg ezt a cukrászati remeket, hiszen az édesség Mozart halálának 100. évfordulójára készült.   Séta a városban:A Fellegvár:Az erőd Salzburg város egyik jelképe. A kitűnő állapotban lévő erődítmény építése 1077 - ben, Gebhard érsek uralkodása alatt kezdődött, majd századokon keresztül folyamatosan erősítették tornyokkal, bástyákkal, falakkal és sáncokkal. Mai későgótikus formáját a középkorban, Leonhard von Keutschach érsek alatt nyerte el. Az erődöt többször megostromolták, de soha nem sikerült elfoglalni.A Salzburgi Székesegyház:A székesegyház építése 1614-ben kezdődött, Markus Sittikus érsek idején, az olasz udvari építész, Santino Solari tervei alapján. A tornyokat csak később, 1652 és 1655 között fejezték be.  A székesegyházba bejutni három hatalmas bronzkapun lehet, melyeket a hit, a szeretet, és a remény szimbólumai díszítenek. Több mint 10 000 ember befogadására alkalmas. A 71 méter magas nyolcszögletű kupola freskói az Ótestamentum eseményeit ábrázolják.A Mirabell kastély és kert:Az egykori Altenau kastély 1606-ban épült, Wolf Dietrich von Raitenau építette szerelmi ajándékként kedvesének, Salome Altnak. Halála után keresztelték át Mirabell kastélynak. A csodálatos barokk kastélyt 1818-ban a nagy tűzvész szinte teljesen elpusztította. A kastélyban ma a Salzburgi polgármester hivatala működik.A Mirabell kertben szebbnél-szebb virágokban gyönyörködhetünk, a sétautak mentén szökőkutakat és szobrokat láthatunk.A Mozart tér:Nem könnyű Wolfgang Amadeus Mozart szobrát turistamentesen lefotózni. Mozart bronzszobrát Mozart fiai jelenlétében leplezték le ünnepélyesen.Mozart szülőháza:A Gabonakereskedők utcájában, pontosabban 9. szám alatt született 1756. január 27-én Wolfgang Amadeus Mozart. Jelenleg az épület a Mozart Alapítvány tulajdona, és a művész hangszereit és a család képeit, dokumentumait bemutató kiállításnak ad otthont.Az aranygömb:Hivatalosan Sphaera az alkotás neve, a köznyelvben Férfi a Mozart golyón. Az alkotás a „Salzburgi művészeti projekt” 2007 keretében készült. A hivatalos leírások szerint nem Mozart-golyó, hanem egy modern alkotás, aminek a tetején áll egy férfi, aki "lehetne bármelyikünk".A Getreidegasse Salzburg bevásárló utcája:Színpompás, ötletdús cégérek jelzik a nemzetközi márkák, luxusholmik, ajándéktárgyak, hangulatos üzletek és kis butikok kínálatát.Sétáljunk egy kicsit a városban:Salzburg a zene európai fővárosa, évente több mint négyezer rendezvénye ide vonzza a zenerajongókat. Salzburg nem csupán a zene miatt érdekes város. Óvárosában sétálva, mintha Ausztria történelméről szóló könyv lapjai elevenednének meg a szemünk előtt. Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=-pLsMbD6ypk                                                                                              By vinpet
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!