2020. április 7. kedd, Herman napja
Nem félünk a vírustól – I. rész
Révay András
2020.03.02 10:07
Bár az impozáns méretű pavilon - mely a kínai ajánlatokat mutatta volna be – az idén üres maradt, a látogatók szemlátomást nem dőltek be a kezdődő hisztériának. Mint eddig minden évben, most is kíváncsiak voltak, milyen nyaralási, szórakozási lehetőségek közül válogathatnak az idén – és ebben természetesen nem is volt hiány. Bőven akadt érdekesség, újdonság a nagyvilág közeli és távolabbi tájain.

 Az utazóközönség előtt jól ismert a Kartago utazási iroda, mint Tunézia és Egyiptom szakértője. Aki viszont fellapozza az idei katalógusukat, meglepetést is talál benne. Újdonságuk egy charterjárat Fuerteventurára, illetve Gran Canariára, hiszen a fapados járatok leálltak és most már egyáltalán nem lehet oda Budapestről elutazni. Ezért gondoltuk – mondta el dr. Füri Mihályné, az iroda igazgatója, hogy - egy másik irodával együtt - elindítjuk ezt a chartert. Nagyon népszerű a Kanári szigetek a magyar utazók körében. Ez egy egészéves úti cél, a charterjárat viszont júniustól október végéig közlekedik majd. A szigetek arról is híresek, hogy ott bármilyen szolgáltatás elérhető - ellentétben mondjuk az egyiptomi vagy törökországi szállodákkal, ahol elsősorban all inclusive ellátást kínálnak. Itt a vendégek rengeteget kirándulhatnak, a szigetek között hajókázni is tudnak. Ezt segíti az apartmanos elhelyezés, az apart hotelek pedig reggelivel vagy félpanzióval is elérhetőek. De akinek szüksége van arra, hogy szállodából akár egész nap ki se mozduljon, csak pihenjen, ő az all inclusive ellátást is megtalálja. Mindenhol van magyar idegenvezető is. Ez charterjárat, klasszikus nyaraló program, tehát alapvetően csak a szállást, transzfert illetve a repülőjegyet kínáljuk, de természetesen a helyszínen szervezett formában elérhetők a fakultatív kirándulások Ha az utazóknak egyéni igényeik vannak, az idegenvezetők segítenek azok megszervezésében.

Törökország is nagyon fontos a kínálatunkban. Több mint 140 szállodát ajánlunk az utasoknak. Heti három charterjáratunk van, mind a három a Smart Wings-el, elég jó menetrendekkel, úgyhogy nagy az érdeklődés irántuk. Az utazó szemével nézve sokszor nehéz a döntés Egyiptom és Törökország között. Nem lehet azt mondani, hogy Törökország elsősorban a családosoké, hiszen Egyiptomba is rengetegen utaznak családosok. Egyiptomban is vannak homokos tengerpartok, bár ott a kultúra, a történelem azért hangsúlyosabb, hiszen nagyon tartalmas kirándulásokat lehet tenni a piramisokhoz vagy Luxorba. Bár nem feltétlenül nyár közepén, inkább a szezon elején vagy a szezon végén. Ott a Vörös-tenger, ahol sok az olyan látnivaló, ami nincs Törökországban. Mind a két területen számtalan olyan szálloda van, ahol aquaparkokat találunk, all inclusive ellátással és a kisgyerekeknek mindent megadnak. Törökországnál - ha lehet ezt mondani - még jobban odafigyelnek, szinte minden szálloda gyerekbarát. A tengeri élővilág nem annyira gazdag, viszont ott is nagyon sok a homokos, lassan mélyülő tengerpart, ami a legjobb a családoknak.

 Brazíliából érkezett az UTAZÁS kiállításra Rosane Palha, a HAVAS Creative Tours képviselője. Ő volt a társaság első alkalmazottja, harminc évvel ezelőtt, 1989-ben lépett be a céghez. Jelenleg az iroda, többek között Magyarországért is felelős sales managere. A brazíliai idegenforgalom területén folytatott sok évtizedes tevékenységének elismeréseként a Brazil Idegenforgalom Nagykövete rangos kitüntetésben részesült. Idehaza a HAVAS Creative Tours DM C-t több, mint 10 éve az AVIATION GSA képviseli a magyar és a kelet-európai piacon. Rosane különösen nagy hangsúlyt helyez a magyar piacra és évente ellátogat Budapestre, hogy részt vegyen az Utazás kiállításon így is tartva kapcsolatot utazási iroda partnereivel. Idén a riói karneválon való részvételt cserélte fel budapesti útjáért. Jó hír, hogy a február 21-24 között megrendezett karnevál belépőjegyei olcsóbbak lettek. Sokkal kedvezőbbek azonban az árak, a szokásosan a karnevál utáni héten rendezett - a turisták körében egyre népszerűbb - Champions Parade (Győztesek Bemutatkozása) eseményre, amely tökéletesen visszaadja a karnevál hangulatát, de nyugalmasabb körülmények között. Természetesen a szolgáltatások árai is lényegesen kedvezőbbek ilyenkor. A karnevál mindig a Hamvazó szerdát megelőző pénteken kezdődik, melynek Rióban a Sambadrome ad otthont. Nem szabad megfeledkezni a többi brazil nagyvárosban rendezett karneválról sem, amelyek eredetiségükben vetekednek a rióival, így külön ki kell emelni a szambaiskolák versenyének gigantikus helyszíneit Sao Paulót, Salvadort, Olindát és Recifét, ahol a karneválnak nagy hagyományai vannak, de a turisták kevésbé ismerik.

 Egy évvel ezelőtt a Wizzair kezdte, március végével pedig a Ryanair is leállítja járatait a Kanári-szgetekre. A legfontosabb újdonság ezért a ViaSale Travel-nél, hogy a Kartago utazási irodával közösen, június közepétől október 27-ig, Budapestről, charter járatokat indítanak. Az elmúlt hat év alatt ilyet még nem tettek, de az utazóközönség kiszolgálása elsődleges a számukra. A szigeteken egész évben fantasztikus, tavaszi-nyári időjárás uralkodik. Fuerteventura a 150 km. hosszú, fehérhomokos partjairól híres, Gran Canaria pedig egy változatos minikontinens. Déli részén vannak a csodaszép szállodák, a homokdűnék, a nyüzsgő éjszakai élet, a sziget középső és északi részén pedig ott a rengeteg látnivaló. Két, szervezett magyar nyelvű kirándulásukon mutatják meg az utasoknak minden héten a szigetet, mindkét sziget megér egy-egy hetet, érdemes meglátogatni. A charter Fuerteventurára délelőtt 10 óra környékén fog érkezni, és hogy el ne felejtsük a Kanári-szigetek negyedik gyöngyszemét, terveznek olyat is, ahol lehetőség lesz egy héten belül két sziget meglátogatására. Lanzarotén három napot tölthetnek el az utasok, Fuerteventurán pedig további négy napot pihenhetnek - ez inkább a lazításra, strandolásra való hely. Az árak ott olcsóbbak, mint Magyarországon, 6,5-7% az ÁFA, két személy 30-35 euróért már megebédelhet vagy megvacsorázhat. Az északi kis falvakban, tapasokkal, borral vagy sörrel ez még 15-20 Euró is lehet. A két szigetre kétszázezer forintnál olcsóbb árért lehet elutazni. Ez a két- háromcsillagos önellátó szállásra igaz, de egy négy- ötcsillagos, félpanziós, all inclusive ellátást is megfizethető. Végül, ami még nagyon fontos, mindhárom szigeten – életvitel szerűen ott élő – a helyi adottságokat pontosan ismerő, magyarul beszélő munkatársak segítik az utasokat, valamint 24 órás hotline telefonvonal is szolgálja a biztonságukat.

 Aki nem akar sokat utazni vagy talán az ideje nem engedi, hogy hosszabban távol legyen, annak Szlovákia igen kényelmes úti cél. Ott így fogalmazták meg: „Élményt kell kínálni, nem tárgyakat!” Igazuk is lehet, mert az ötmillió lakosú országot tavaly hat és félmillió turista kereste fel. Magyarországról is 11 %-kal több vendég érkezett, mint korábban. A kínálat Kassától a Szlovák Paradicsomig, Iglótól a Magas Tátráig terjed. Ez a hegység az egész világból vonzza a turistákat. A híres útikönyv, a Lonely Planet, 2019-ben Szlovákiát a legjobb nyári úti célnak nevezte. Az AquaCity Poprád egész Európában a legnagyobb „zöld” élményfürdő, ott mindent termálvízzel működtetnek. A nyári szezon június 15-én kezdődik, akkor nyitják meg a hegyi utakat. A tátralomnici felvonóra ettől kezdve érdemes interneten előre jegyet foglalni, a hegység alatt pedig elkészült egy 300 kilométer hosszú kerékpárút. A Tátrai Kulturális Nyár rendezvénysorozata júniustól szeptemberig tart, a kedvezményes jegyek megvásárlására alkalmas Tatry Card pedig már utasbiztosítást is tartalmaz. Aki csak egy pohár jó borra vágyik, annak sem kell sokáig keresgélni arrafelé. A magyar határtól alig néhány kilométerre, Nagykürtösön a Movino Borászat magyarországi pincészeteket maga mögé utasítva nyerte meg az Olaszrizlingek versenyét!

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Visegrádi Fellegvár
Városlátogatások A vadregényes Hortobágy folyó
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!