2020. április 7. kedd, Herman napja
Nem félünk a vírustól – II. rész
Révay András
2020.03.03 11:03
Az UTAZÁS kiállítás hazai díszvendége idén Eger volt és ez jó alkalmat adott arra, hogy ne csak a város, de a tágabb környezete is bemutatkozhasson a közönség előtt. Heves mellett pedig egy másik megye, a 70. születésnapját ünneplő Bács Kiskun megye is kihasználta a lehetőséget, hogy megmutassa, mennyi élményt, különlegességet kínál a látogatóinak.

Eger és térsége, komplex kínálattal bíró vidék, sok egyedi attrakció, rendezvény várja az utazókat. A városba látogatók száma 2013 óta minden évben nő, ezért jelentős fejlesztések indultak. Megújult a Dobó tér, valamint a Végvári vitézek tere. Már látogatható a Török kert, növelik a bejárható kazamaták hosszát és számát. Rövidesen a Zárkándy bástya is elkészül, alagúttal kötik össze a belső várral. Kész viszont a nyugati oldalon a vársétány, itt egy tanösvény is helyett kapott. A Bazilikában 2022-re elkészül a rekonstrukció, megnyílik a Bazilika tornya is. Több, mint 10 km hosszú kerékpárút köti össze a város déli és északi pontját, Miskolctapolca - Ómassa irányában is van 60 km kerékpározási lehetőség. A borászaik kemény munkát végeznek, világszerte számos díjat szereztek az elmúlt években. Az Egri Csillag borok és a Bikavér Ünnepe is évről évre több látogatót vonz.

Szilvásváradról is bőséges ajánlattal érkeztek. Az itteni kirándulást a gyerekek gyorsan elfelejtik, mert az ősember barlangjába a túra bizony megerőltető. A Szalajka völgybe évente 600-700 ezer ember érkezik, mindent megtesznek azért, hogy őket ne csak odacsábítsák, de ott is tartsák. Elkészült a Lipicai Lovas Központ, itt díjugrató, díjlovagló és fogathajtó versenyeket, hagyományőrző lovas rendezvényeket szerveznek. Lesz lovastorna verseny is, ilyen eddig még az országban sehol nem volt. A Szalajka völgyben utazhatunk kisvonattal, ami az eseményekhez kapcsolódóan lehet mikulásvonat, nyuszivonat is. Az Ősember Fesztivál júniusban várja majd a látogatókat, júliusban rendezik Szilvásváradon a Gasztronómia kiállítást és kóstolást, természetesen a pisztrángra alapozva.

 Noszvajon nehéz kérdés: a programturizmus vagy az állandó attrakciók fejlesztése fontosabb? 2020-ban mind a kettőt gyakorolni fogják. Úgy látják: lényeges, hogy „jól megetessük, jól megitassuk” a hozzánk érkező turistákat, de programokat is kínáljunk számukra. Így lesz ez a Patakparti helyi termék piacon, ami 40 noszvaji termelőnek értékesítési pontja, mellette a rendezvénytérre kemencét építenek, ide kerül a háromnapos Kemencés napok és a Birs ünnep. A gyerekeknek szóló Meseút mellett lesz majd felnőtt Meseút, szerelemre, párkapcsolatra hangolva. A látogatás bombaszerű robbanását várják, a Galmping pikniken, május 24-én 10 svéd étterem vesz részt rajta. Noszvaj a különleges szálláshelyek Mekkája. A földön, levegőben, még föld alatt is vannak szokatlan szálláshelyek, lombkorona házak, buborék házak, konténerházak. Sok a barlang apartman is, a föld alatt is megszállhatnak a Noszvajra érkező vendégek.

Bélapátfalván áll Magyarország egyetlen épségben maradt, 1232-ben alapított ciszterci apátsága, ahol hazánk egyik legrégebbi templomi orgonáján csendülnek fel a dallamok koncert, szentmise során. Ezt a templomot egyszer az életben mindenkinek látnia kell. A barátságos, természeti és épített értékekben gazdag kisváros az év minden szakában várja látogatóit. A túrázóknak a Bélkő-hegy fehér mészkőszikláival kihagyhatatlan útvonal. A 816 méter magas csúcsára Magyarország egyetlen komplex típusú tanösvénye vezet fel. A hegy tetejére érve pedig páratlan látvány - hazánk egyik legszebb panorámája - tárul elénk, különleges sziklákkal: olyan, mintha nem is a saját bolygónkon lennénk. A Kéktúra is érinti Bélapátfalvát - ennek vonalán, az erdő közepén fekvő kis tisztáson található a Gilitka kápolna, melyet 1750-ben építettek Szent Anna tiszteletére. A gyönyörű környezetben a tavuk igazi horgászparadicsom. Kijelölt tűzrakó helyek csalogatnak bográcsozásra, nyárson sütésre, a nyáron pedig színvonalas kulturális események helye a tópart.

 A Gyógyvizek Völgyében három település, Egerszalók, Demjén és Egerszólát fogott össze, egymást erősítve jelennek meg a turisztikai palettán. Egerszalók, Európában egyedülálló látványosságával, a Sódombbal, de emellett a barlanglakások és Sáfránykert is egyre népszerűbb célpont. A 3D barlangmozi a technika segítségével repít vissza a dinoszauruszok idejéig. 2020-ban 12 nagyobb rendezvénnyel várják a vendégeket. Van hagyományőrző, népi mulatság, bor és gasztronómiai-, családos-, és fiatalos zenei program is. A következő a Szalóki Húsvét lesz. Idén több új attrakcióval készülnek, Tücsökkereső kalandjátékra hívják a gyerekeket és a szülőket. Elrejtőztek a kis tücskök a faluban, végig kell járni, begyűjteni a furfangos kérdések válaszait. Elkészül az Egerszalókot Egerrel összekötő kerékpárút, melynek segítségével már könnyedén elkerekezhetnek a vendégek akár a Bükk-hegységig. A túrára indulók részére helyi kerékpáros térképpel készülnek.

Folyamatos az érdeklődés a Zsóry-fürdő és a matyó népművészet iránt. Az idén 80 éves Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, a fedett élményfürdő, a csúszdapark minden évszakban kikapcsolódási lehetőséget kínál a gyerekekkel érkező családoknak. A víznek itt van a legmagasabb kéntartalma az egész országban. Az idei szezonra elkészül a fürdő előtt a Zsóry Gyógy- és Egészségpark és egy gyógyhelyhez méltó központ. Itt játszótér, növénytorony hang- és fényjátékkal, futópálya, fitnesz eszközök, állapotfelmérő pontok, aszfaltrajz, kávézó és információs pont is helyet kap. Fedett kerékpártároló és elektromos autótöltési lehetőség is lesz majd. A szezont április 12-13-án a Matyó Húsvét nyitja, itt a család minden tagja megtalálja a szórakozását, a kézműves vásártól a népi játékudvaron át a tojásfestésig. A színpompás matyó viseleteket közelről lehet megcsodálni, sőt fel is lehet ölteni egy fotózásra. Július első hétvégéjén a Város Napja, második hétvégéjén a Zsóry Fesztivál, augusztus első hétvégéjén pedig a Matyóföldi Folklórfesztivál következik. A leglátogatottabb a Matyó Múzeum, az UNESCO szellemi világörökség részét képező hímzéseseket, viseleteket évente ezrek nézik meg. Számos érdekességet tartogat a Mezőgazdasági Gépmúzeum is, itt a működőképes gépek, vízimalom, kovácsműhely és matyó fogadószoba látható. A Hadas városrész alkotóházaiban, a bútorfestő, mézeskalácsos, fazekas, szövő mesterségek és a népi hangszerek világába nyújtanak betekintést.

 Aki Budapest felől érkezik erre a vidékre, annak érdemes megállni Hatvanban. A főbb turisztikai célpontok egyike a régi pompájában álló Grassalkovich kastély, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont. A 2021-es Vadászati Világkiállítás helyszíne lesz, a természet szeretetén alapuló vadászatot mutatják be a látogatóknak. Áprilisban itt a hatvani csata ideje, felelevenítik a dicsőséges tavaszi hadjárat első győztes ütközetét. A vendégek korhű bemutatót látnak, huszárokkal, fegyverekkel, ágyútűzzel. Érdekes lesz a hatvani Tuning és veteránautó találkozó, május elején több száz jármű érkezik. A hangnyomás mérés roppant szórakoztató, de legalább olyan érdekes lesz a Retro partizánok című rendezvény szeptember elején. A 60-as 70-es 80-as években Magyarországon is elérhető legteljesebb járműpalettát fogják bemutatni. A Sörfesztivál látogatóinak száma sem kevés, egyedi recept alapján készült barna- és búzasör is kóstolható. A legnagyobb kulturális attrakció a Munkácsy kiállítás lesz, kultúrtörténeti mérföldkőként emlegetik. A Hatvany Lajos Múzeumban, március 17. és július 14. között látható a világhírű Ásító inas és más páratlan alkotások sora. Különösen a kisgyermekes családoknak és a természetkedvelőknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget a hatvani Vadaspark ahol számos magyar állat megtalálható. Többek között szürke marhát, vízibivalyt, mosómedvét, nyulat és szamarat is láthatunk.

Azt biztosan sokan tudják, hogy Bács-Kiskun megye területe a legnagyobb az országban. De azt már kevesebben, hogy itt terem a legtöbb szőlő és itt készül az a bor, amit különösen a fiatalok szeretnek, illatos és könnyed. Főleg a nyári hőségben szívesebben isznak ilyen borokat, mint, amiből egy pohárral is sok. A megyében, Hajóson van Európa legnagyobb pincefaluja. Több mint 1100 pince van itt, nincs hozzájuk lakóház, csak pince. Mellette van még másik három település, ahol szintén több száz pince van, csak nem ilyen egyediek, hogy lakóépület nélkül állnak. Ezt a négy falut 300 évvel ezelőtt, főleg sváb betelepülők hozták létre. Megóvott sváb jellegük miatt érdemes felkeresni, mindegyikben más-más különlegességek vannak Az egyiken, Nemesnádudvaron nemrég készül el a szenzációs babamúzeum.

 Ebben a megyében van a legtöbb termál- és gyógyfürdő, érdemes eljönni, mert itt gyógyulni lehet. Ilyen például Kiskunmajsa, Tiszakécskén szálloda is van. A megye kerékpáros lehetőségei ideálisak. Nincsenek hegyek, nem kell félni attól, hogy a gyerek begyorsul, aztán lezúg a domboldalon. A 3-5 méteres dombocskák itt már hegynek számítanak. A Duna-parton húzódik az Eurovelo 6-os útvonal. Van egy 200 kilométeres zarándokút is, amely része a magyar zarándokútnak. Esztergomtól indul és Kalocsát érintve, a Duna bal partján fut végig, a máriagyűdi kegytemplomig. Minden faluban van olcsó, 2000 Ft alatti szálláshely a zarándokok számára. Aki nem akar 10 kilométernél többet gyalogolni - a szomszéd falu épp annyira van - így különleges élménnyel gazdagodik. Nem kell csoportot szervezni, el lehet indulni egyedül vagy kettesben is. Szebb és és élményben gazdagabb, mint az El Camino!

Vannak a megyének természetes vizei, sokaknak fontos lehet, hogy ne az uszodák fertőtlenített klóros vagy másképp tisztított vizét használják. A kisgyermekeseknek jók a sekély tavak, a Soltvadkert mellettihez akár 1-2 éves gyerkőccel is oda lehet menni. Az ország 5. legnagyobb tava, a Szelidi-tó is itt van. Fantasztikus élményeket nyújt a szabad víz, a Duna is. Kenuval, kajakkal tökéletes kikapcsolódást kínál a rengeteg holtág. Áthúzódik ide a Gemenci erdő, benne szenzációs, természetközeli élményeket találunk. A falusi turizmus során biotermelők között lehet megtapasztalni, mennyivel más a fóliákban nagyipari módon megtermelt zöldség és gyümölcs, mint a bio módon megtermelt élelmiszer. A magyar nyelv szépen fejezi ezt ki, van az élelem és van a táplálék, ez utóbbi, amelyiket úgy gyártanak.

 

Szolnokon működik Magyarország egyetlen katonai repülőgép múzeuma, a RepTár. 2016 szeptemberében nyílott és már ebben az évben megkapták az év turisztikai attrakciója címet. Azóta is évente közel 80 ezer látogatója van és nemcsak múzeum, családi élmény is. Ugyanis a kiállított eszközöket gépek mellett tevékenységek is várják a látogatókat, például a MIG-29 szimulátorban. Van 4D mozi, új attrakció a 3D karika, ami vadászpilóta kiképző, a bátrak azt is kipróbálhatják. Beülhetnek két repülőgépbe, egy MIG-21 es vadászgépbe és egy JAK-52es gyakorló gépbe. Nagyon szeretik, mert pilótának érzik magukat benne. A legkisebbeket egy tematikus játszótér várja a szabadtéren. Egy katonai akadálypálya is rendelkezésére áll a látogatóknak, ahol vak labirintus, illetve csúszópálya található, a katonai kiképző eszközökkel együtt. Kúszó, mászó, erőt próbáló eszközök, minden, amihez erő és bátorság kell. A legnagyobb attrakció, amire Mosonmagyaróvárról, Budapestről, Zalaegerszegről, az ország minden pontjáról eljönnek, ez egy Messerschmitt BF-109-es. A legendás messzer, a második világháborús vadászgép, március 15-ig látható. Van egy nagyon friss információ, talán kulisszatitok is még, hogy egy kicsit tovább marad itt, ugyanis Krakkóból kapták kölcsön a Repülőmúzeumtól és egy második világháborús repülőgép is érkezni fog, de az még titok!

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Visegrádi Fellegvár
Városlátogatások A vadregényes Hortobágy folyó
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!