2018. december 10. hétfő, Judit és Loretta napja
Nem párbaj, inkább kettős, páros tánc
Révay András
2018.03.04 14:47
Valódi párbaj esetén egyenlőtlenek lettek volna az erőviszonyok, mert az előzetes válogatás után kiválasztott harminchárom pince közül 18 volt egri és csak 15 szekszárdi. Ám szerencsére összecsapásra – a szó valódi értelmében - nem került sor, bár azt sem tagadhatjuk, hogy ez a nap nem múlt el vérontás nélkül. Bőven folyt a bikavér!

 Az Eger – Szekszárd Bikavér párbajt a Corinthia Hotel báltermében rendezték meg és a szervezőknek az érdeklődésre nem lehetett panaszuk. A megjelent borászok és a látogatók véleménye egy ponton feltétlenül találkozott: szükség van ilyen rendezvényre! A Bikavér nevet egy időben sikerült elkoptatni és a „hétköznapi” borfogyasztók emlékeiben sajnos a szóhoz még negatív élmények társulnak. Ugyanakkor pedig a termelők jelenleg már komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ez alapjaitól változzon meg. Az állítás igaz mindkét borvidékre, amelyik a Bikavér név használatára jogosult. A bortípus rangjának emelésén sokat dolgoznak, hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és úgy vélik, ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor idehaza és külföldön is megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek.

Ám ha „párbaj” akkor azért legyünk lovagiasak és a találkozóról szóló tudósításban az „első lövés” jogát a címvédőnek, Szekszárdnak adjuk. A bikavér szó ugyanis onnan indult el, még 1846-ban, ismertté Garay János verse nyomán vált. Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok és palackjaik címkéjén is a dűlő neve olvasható. A szőlőt ide 2001 és 2004 között telepítették. A Faluhely csoportba a válogatásaikat sorolják és ennek egyik tagja a Cabernet Sauvignon, és a Merlot mellett a Bikavér. A pincészet ezt a borát a jól felismerhető, nyomott üvegű, feliratos, szekszárdi palackba töltötte. Tartalma 2015-ös évjáratú Kékfrankos – Merlot – Cabernet Sauvignon - Kadarka házasítás. Bár fiatal a bor, mégis szép eredményeket ér el és a kóstolók körében is népszerű.

A Bikavérünket mi könnyedebbre hangoltuk – mondta el a borról szólva ifj. Gál Tibor. Erre a párbajra ezúttal egy rendkívül friss, 2016-os TiTi Bikavért hoztak. Igazán gyümölcsös, ízgazdag, dinamikus, elegáns, egri vörösbor. A 2016-os hihetetlenül jó évjárat volt ezért a borok nagyon izgalmas savszerkezet mondhatnak magukénak, komoly gyümölcsös aromával és szép illatokkal társítva. A vulkanikus talaj és a kézi művelés mindezt még megerősítette. Ez a Bikavér Kékfrankos – Kadarka - Syrah alapú, de van benne egy kicsi Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot is így rendkívül sokszínű, sokrétű „díszes” borról beszélhetünk. Az elmúlt években az Egri Borvidék elindult a fiatalosítás irányába és ez a TiTi Bikavér ennek a lenyomatát őrzi. Játékos, kedves, behízelgő vörösbor.

Nagybetűvel írják – nem kicsivel - a nevet, ezért is tartják úgy az Egerben élő és dolgozó Balga családnál, hogy ez humorizálásra nem nyújt alkalmat. A hangsúlyt ők a bortermelésre helyezik! A bemutatóra a 2015-ös évjáratú Bikavért hozták. Az Egri Bikavér Szabályzatnak megfelelően, a házasítást Kékfrankosra építik, de van mellette még Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Blauburger. A vörösborokra általában jellemző, hogy a könnyebbet legalább félévig, a testesebbet inkább egy évig fahordóban érlelni kell. Ők erre a célra kisebb – többször töltött - barrique hordókat használnak, mert nem szeretnék, hogy a fa íze elnyomja a bor frissességét, üdeségét. Vannak, kik már a szüretkor egybegyűjtik a fajtákat – ők inkább külön szüretelnek, külön érlelnek és csak a palackozás előtt egy évvel kerül sor a házasításra, majd a bor 3-4 hónapot még a palackban is érlelődik. Ez a 2015-ös is a „könnyedebb” kategóriába sorolható, a cél egy „jóivású” bor elkészítése volt, ami rácáfol a még mindig létező előítéletre a 35 – 40 évvel régebben készített Bikavérekkel szemben. Ma már sok kis pincében jó és még jobb Bikavérek készülnek és a Balga pincészet is ebbe a sorba kíván tartozni.

 A Twickel Szőlőbirtok Bikavére Gróf Zichy névvel állt az asztalon és ennek komoly oka van. A tulajdonos édesanyját Zichy Mária Teréziának hívták, és a családja iránti tiszteletből kapta a pincészet prémium minőségű bora a nevet. A címke alatt, a palackban 2013-as évjáratú Bikavér rejtőzött, alapja 55 – 60 százaléknyi Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon és kevés Kadarka hozzáadásával. A 2013-as év kisé hűvösebb volt, de nem volt rossz. Inkább könnyedebb, gyümölcsösebb stílusú borok készítésére volt alkalmas. Éppen ezért ők sem új hordókba, inkább másod-harmadtöltésűekbe tették a bort, ezért lazább, jól fogyasztható csak csekély „hordófűszerrel” bíró bort kaptak. Mindegyiket külön érlelték, de a házasítás után a Bikavért még félévig tartályban érlelték tovább, majd a palackban is eltöltött még egy évet, mielőtt forgalomba került. A Kékfrankosnak köszönhetően, kimondottan jól illik a libacombhoz, nem túl fűszeres húsokhoz.

Sok évtizeddel ezelőtt Verpelét nevéhez még inkább az Olaszrizling kapcsolódott. A Varsányi Pincészetben is termelik, mind a mai napig, büszkék is rá, de a párbajra ők is Bikavért hoztak, mindjárt kettőt. Egy 2013-as és egy 2015-ös évjáratút. Mindkettőt úgy készítették, hogy az eredmény itt is inkább könnyed, gyümölcsös bor legyen. Ezért a 13-as két évet, a 15-ös pedig csak egy évet töltött tölgyfahordóban. Harmincöt százaléknyi Kékfrankos, 20 % Blauburger van benne, ezen kívül még Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Zweigelt teszi változatossá az ízeket. A 2013-as kissé eltér: 40 % Kékfrankos van benne és a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc 20-20 százaléknyi mennyiségben van jelen, a többi csak a „maradékon” osztozik. Pohárba kitöltve a kettőt – mivel két év van közöttük, az öregebb sokkal érleltebb hatást kelt, testesebb, karakteresebb fiatalabb társánál.

Ahogy mondani szokták, szinte zsebkendővégről párbajozott egymással a Vesztergombi és A Juhász Testvérek Pincészete, mert egyetlen asztalon, egymás mellett kaptak helyet. A Vesztergombi, Szekszárdról 2015-ös Bikavérrel állt ki a pástra, a borvidéken belüli előválogatás során erre esett a választás. Véleményük szerint ez nem is párbaj, inkább duett, együtt gondolkodás, páros tánc. Mivel csak ez a két borvidék használhatja a Bikavér elnevezést, jó, ha együttműködnek. A Vesztergombi az egyik legrégebbi olyan pincészet Szekszárdon, ahol Bikavér készül. Már az 1992-es Bikavér meghozta nekik „Az év borásza” címet és azóta az összetételben nem változtattak. Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot és Kadarka adja a győztes receptet. Ezek íz- és illatjegyei jelennek mega borban, de a cél mindig az, hogy ne különálló fajták összességeként, hanem egy új egészként jelenjen meg a Bikavér. A lelkét a Kadarka adja, a fűszerei eredményezik a jó összhatást, amit a Bikavértől elvárnak.

Juhász Ádám, az egri Juhász Testvérek Pincészet főborásza, munkája során igen széles, nemzetközi tapasztalatokra támaszkodhat. Dolgozott Új Zélandon, majd egy Európai Uniós ösztöndíjnak köszönhetően a mesterképzés tanulmányait Franciaországban, Németországban és Dél-Afrikában folytathatta. Itt az egyetem elvégzése mellett dolgozni is volt lehetősége, közvetlenül ismerkedhetett meg a helyi szőlőtermeléssel, borkészítéssel. Ilyen szemmel nézve az egri Bikavért kétségtelen, hogy a nagy múltja mellett volt egy komoly megingás, ám most ismét nagy jövője van. Jó az irány, amit a borvidéken képviselnek, és ha sikerül a Bikavért egységesíteni, akkor az a bornak és a borvidéknek is nagy kiugrási lehetőséget jelenthetne. Jól látható, amikor külföldiek járnak a vidéken, hogy a bor nagy üzleti potenciált is hordoz. Igen fontos bora lehet Magyarországnak. Náluk a 2015-ös egri Bikavér Selection ötös házasítás. Negyven százalék Kékfrankosból, 20 % Blauburgerből, 20 % Merlotból és 10-10 % Cabernet Sauvignon – Cabernet Francból áll. Hordóban 18 hónapig érlelték és csak három hónappal ezelőtt palackozták. Szép, elegáns, mély, rubinvörös színe van, illatában a meggy és a szilva dominál. A Cabernetnek köszönhetően karaktere fűszeres. Kóstoláskor közepes testű száraz vörösbornak érezzük, mély, „húsos” tanninokkal, lecsengése közepes hosszúságú. A nemzetközi összehasonlítást tekintve ennek a Bikavér Párbajnak komoly jelentősége van. Külföldön sok hasonló kóstolót szerveznek. Nagyon fontos ugyanis, hogy a fogyasztók találkozhassanak a borászokkal, megismerhessék filozófiájukat. A borásznak is jó a fogyasztóval találkozni, meggyőzheti, hogy a Bikavér kilépett korábbi állapotából, ma már sikeres márkának ismerhető el!

Kapcsolódó témák

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!