2020. január 29. szerda, Adél napja
Nevében a szeretet
Révay András
2016.10.13 01:00
Angolul tudók körében találós kérdésnek is jó lenne: melyik az az ország, amelyik nevében megtalálható a szeretet szó? Kipróbáltam. Tíz ember közül - három percen belül - egynek sem sikerült. A kérdés ugyanis nem annyira az ismereteket, inkább a vizuális képességet teszi próbára.

 Ez az ország Európa középső részén, a Velence – Bécs – Budapest által alkotott háromszögön belül helyezkedik el. Így már könnyebb? Idén ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját. Közvetlen szomszédunk, tőlünk délnyugati irányban fekszik, természeti értékekben gazdag. Az Alpok, a Földközi-tenger, a Karszt-vidék és a Pannon-síkság övezi. Ott a természet csodálatosan zöld. Az ország 60 százalékát erdőség borítja. Területének több mint kétharmada védett övezet. Az pedig, hogy állami létében ennyire fiatal egy fontos előnyt is jelent: sohasem harcoltunk, sohasem háborúztunk egymás ellen, kapcsolataink most is kitűnőek! Ha eddig nem sikerült kitalálni, akkor hát álljon itt a megoldás! A világon az egyetlen ilyen ország Szlovénia! Ha angolul írom: Slovenia – mindjárt érhető a megfejtés.

Az ország előkelő helyen szerepel az utazni vágyók listáján, de maga is mindent megtesz azért, hogy odavonzza a turistákat. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal pár nappal ezelőtt találkozót szervezett Budapesten, a szakma 28 képviselője jött el tőlük, hogy a magyar szakembereknek bemutassák kínálatukat. A résztvevőket őexcellenciája Škrilec Ksenija asszony, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte. Meg vagyok győződve arról – mondta, hogy az idegenforgalom a jószomszédi kapcsolatokat még szorosabbra fűzi. Szlovénia azért kedvelt hely a magyar turisták számára, mert szintén négy évszakos ország. Minden évszakra külön kínálata van. Nemcsak vonzó helyszínekkel, de kiváló ételekkel és borokkal is várja a látogatókat. Olyan változatos a kínálat, mint amilyen változatos Szlovénia földrajza. Lehet a tengerben fürdeni, a hegyekben kirándulni, barlangokban barangolni, régi városokat felfedezni, síelni és ezt mind többen ismerik fel. Az idén, januártól augusztusig már 14 százalékkal több magyar turista érkezett, mint tavaly! Ugyancsak sokan keresik fel az első világháborús emlékhelyeket, az Isonzó völgyét, ahol rendezett temetőkben számtalan magyar katona nyugszik.

Aki először indul Szlovéniába, jól teszi, ha előbb tájékozódik. Ebben kiváló partnerre is talál a Budapesten működő Kompas Touristik International-nál. Az eredetileg még Jugoszláviában, az ötvenes években alapított iroda 1992 óta tevékenykedik Magyarországon. A találkozón megjelent képviselője, Viktor Teimel véleménye szerint az ország nagy előnye, hogy a legfontosabb látványosságok könnyen elérhetők autópályán. Nem kell szerpentineken vezetni. Lehet leruccanni egy hétvégére, a legérdekesebb helyszínek pedig akár egy hét – tíz nap alatt bebarangolhatók. Vannak itt gyors folyók, hegyek, kiváló borvidékek, ritka természeti szépségek. A nyugaton elterülő titokzatos karsztvidéken több mint tízezer cseppkőbarlang található. Postojna barlangja például a leglátogatottabb egész Európában. Több kilométeres túrát tehetünk benne, a mozgást kisvasút segíti, mert – amit kevesen tudnak róla – régen katonai menedékhely volt. Aki békésebb látványosságra vágyik, felkeresheti Lipica híres ménesét, melyet még 1580-ban alapított I. Ferdinánd, aki pont a legzűrzavarosabb, törökellenes háborúk idején volt magyar király.

Az ország sokak által egyik legszebbnek tartott területe a Bled-i tó, mely mindössze 537 kilométerre van Budapesttől. Itt is van egy utazási iroda, a Bled Tours, ahol magyarul beszélő munkatársak, idegenvezetők segítik az érkezőt, hogy megtalálja a számára leginkább megfelelő nyaralási, szórakozási lehetőséget. Aki egész Szlovéniából csak ezt az alpesi ékszerdobozt látja, már annak is megérte az utazás – olvashatjuk róla a Hibernia Kiadónál megjelent „Csodaszép Szlovénia” című útikönyvben. A Bled-i kastély a legrégebbi Szlovéniában, írott források először 1011-ben említik. A parton, a tó fölött álló kastély, a romantikus szigettel és a templommal szinte az ország jelképe lett. A szigeten előbb a szerelem pogány istennője, Živa szentélye volt, csak később cserélték fel Máriával. Ma fenséges, gótikus templom áll a helyén.

A fővárosról, Ljubljanáról is kevesen tudják, hogy a központja egy szigeten terül el. Itt áll a vár, mely több, mint fél évezrede koronaként magasodik a város fölé és impozáns erődítményként a város jelképe is lett. Ljubljana 2016-ban elnyerte az „Európa zöld fővárosa” címet és ezt a látogató pontosan érzékelheti is. A vár felfedezése már a városközpontban elkezdődik, ahonnan panoráma siklóval lehet néhány perc alatt feljutni a várdomb tetejére. Már innen gyönyörű a kilátás, de a kilátótoronyból szép idő esetén majdnem az ország egyharmada belátható. Ráadásul a várban, a kilátótorony felé vezető úton berendezett állandó kiállításon a látogatók felfedezhetik, miként változott a városkép az elmúlt 4500 év folyamán. Befejezve a sétát, megpihenhetünk a számtalan étterem egyikében. Szlovéniában 170 hagyományos étel ismeretes. Az ízletes, helyi termelésű ételek még a legigényesebb vendégek igényeit is kielégítik.

A Földközi-tenger partvidéke ideális lehetőséget nyújt az úszásra, vitorlázásra, az utazó bejárhatja a Szlovén Riviéra gyöngyszemének is nevezett Piran, a középkori város szűk utcáit is. Innen továbbhaladva Olaszország felé, útba esik a Strunjan Nemzeti Park, ahol pár napot akár el is tölthetünk a Belvedere Hotels – no nem szobáiban – hanem a tengerre néző, kis, különálló villácskáiban. Majd tovább a 111-es úton, ott lesz előttünk Isola, a régi halászfalu, ami ma már inkább számot tarthat „A Helyi Fesztiválok Városa” névre. Itt évente mintegy húsz, különböző fesztivált rendeznek. Van Narancs bor fesztivál, Filmfesztivál, Oliva fesztivál, Halászfesztivál, Sörfesztivál, Bazsalikom fesztivál, Chili fesztivál, még Paradicsomszósz fesztivál is! Hát csak tessék választani! Szlovénia egész éven át várja az élményekre vágyó felfedezőket.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Munkába menet az utcán fotózol mindenféle alakzatot, a következő nap művészettörténeti kontextusba helyezik, amit csinálsz
Talán emlékeztek, hogy milyen kalandos magán-tárlatvezetésen vettem részt nemrég. Sebestyén Sára egy eladó lakás miatt keresett meg, amiről az Én Menő Lakásom blogunkon olvasott, végül meghívást kaptam az otthonukba, amit szintén segítettünk árulni. A bejárás nem volt mindennapi: a falakon lógó fényképeket néztük végig, mert Sára a gyermekei nevelése közben is imádott fotózni - azzal, ami kézügyben volt, a mobiljával. A képek pedig azért voltak kinyomtatva, mert szülővárosában már volt egy kiállítása, Élek címmel. A cím kettős jelentésű, ugyanis a képeken általában erős kontraszttal különféle anyagvégződések, falrészletek, árnyékok, éles szélű tárgyak látszódnak, a körülöttünk lévő valóság olyan apró részletei, amik önmagukban szépek, önmagukban arányosak, harmonikusak. Múlt héten már a Fugában is megnyílt Sára önálló kiállítása, szintén Élek címmel. Sára 50. születésnapján a képek egy nagyon különleges helyre kerültek. A Fuga ugyanis építészeti központ, az itteni kiállítások jellemzően olyan műalkotásokra reflektálnak, amik önmagukban, épített voltukban számítanak alkotásnak, a róluk készült fotó csak hűen bemutatja azok jellegét, látványát, formáit. Sára esetében azonban a képek elkészülte AZ alkotó folyamat, maguk az épített környezet alkotásai, művészeti jelentőségei itt háttérbe szorulnak, nem is látszódnak. A tárlatot Szöllősi-Nagy András nyitotta meg, és méltatta Sára munkáit. Sőt, elemezte. Sőt, behelyezte azt a művészettörténet világában egy meghatározható pontra, mert ez valahol hard edge, de az élek mégsem annyira élesek - lévén a valóság adja a szabálytalan éleket -, valahol colorfield, de a színek sem annyira homogépek. Lévén a valóság tapintható színei. Néztem Sárát és kíváncsi voltam, milyen érzés lehet. Milyen érzés lehet, hogy hirtelen ott találod magad a stílusok és művészek tengerében, és kategóriát kapsz, és azt mondják, építész szemed van, az arányok, a formák úgy vannak felépítve, mint egy struktúra. Amikor a művészetedet a nagyokhoz hasonlítják, nem feltétlenül azt jelenti, hogy te is nagy vagy, de azt mindenképpen, hogy VAN MŰVÉSZETED. Ez a művésszé válás folyamata. Amikor elkezded, hobbinak tűnik, megmutatod a férjednek, a gyerekednek, játszol vele, szűrőket raksz rá. Minden alkotás művészet, persze, de amit magányosan csinálsz, és csak a szűk környezeted látja, csak ő ismeri el, az más. Olyankor béna dolog olyanokról beszélni, hogy ez hard edge, meg colorful. Önkényesen sosem kerülsz méltatásra a művészet világa által létrehozott kategóriákban, abba csak valaki más sorolhat be. Mi kell ahhoz, hogy ebből eljuss addig, hogy kiállítják ezeket a képeket? Akarod-e, hogy ez megtörténjen? Mit teszel érte. De ezt se feledjük: tényleg annyit ér-e, amit csinálsz, hogy ez megtörténjen? Ez utóbbiban sosem biztos az ember, ha alázattal csinálja, akkor még a csúcson sem. De én csak nézem Sárát, aki épp bontogatja a szárnyait, és megtörténik vele épp most az, hogy egyik nap még az utcán fotózott két helyszín között rohanva, hogy odaérjen időben, másnap meg Szöllősi-Nagy András professzor méltatja a munkáját, és a Fugában lógnak a képei, a kirakatban. Soha ne gondold azt, hogy amit csinálsz, azt kell csinálnod életed végéig. Mindig figyelj arra, mivel szeretnél foglalkozni inkább, mert ez mindig változik, és a középiskola végén feltett hülye kérdés, hogy mi akarsz lenni ha nagy leszel, sok embereknél értelmét veszti. Mikor mi. És nem leszel első nap magabiztos, a képességei birtokában lévő nagyság, vagy ha mégis így érzed, akkor már ott elcseszted. Én ezt gondolom. Én imádom, hogy mindig hatféle dologgal foglalkozom egyszerre, városi túrát szervezek céges csapatoknak, oktatok blogírást cégeknek, írok gasztronómiáról, művészetekről, nagy frekvencián történő adatátvitelről, segítek cégeknek saját blogot írni, egyengetem a belsőépítész és kivitelező csapat mindennapjait, tesztelek kütyüket, tanulok villanyszerelést, hogy krach esetén értsek valami kézzelfogható dologhoz. Ja, és írom az első sci-fimet, ami talán sosem jelenik meg, de egy regény azért minden kreatív ember asztalfiókjában ott lapul. Arról szól, hogyan tudunk kilábalni a mostani szorult helyzetünkből, és milyen szorult helyzet lesz a következő. De leginkább és mindenekelőtt nevelem a két kicsi gyerekemet, ez a legfontosabb. De ha nagyobbak lesznek, és felszabadul időm több munkára, akkor svédasztalról válogatok majd, és ez örömmel tölt el. Nem tudom, hogy jutottunk el odáig, hogy magamról beszélek. Ez egy kiállításról szóló anyag, azt hiszem legalábbis, nagyon erősen szubjektív szempontok szerint tálalva. Na tessék.
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!