2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Nevében a szeretet
Révay András
2016.10.13 01:00
Angolul tudók körében találós kérdésnek is jó lenne: melyik az az ország, amelyik nevében megtalálható a szeretet szó? Kipróbáltam. Tíz ember közül - három percen belül - egynek sem sikerült. A kérdés ugyanis nem annyira az ismereteket, inkább a vizuális képességet teszi próbára.

 Ez az ország Európa középső részén, a Velence – Bécs – Budapest által alkotott háromszögön belül helyezkedik el. Így már könnyebb? Idén ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját. Közvetlen szomszédunk, tőlünk délnyugati irányban fekszik, természeti értékekben gazdag. Az Alpok, a Földközi-tenger, a Karszt-vidék és a Pannon-síkság övezi. Ott a természet csodálatosan zöld. Az ország 60 százalékát erdőség borítja. Területének több mint kétharmada védett övezet. Az pedig, hogy állami létében ennyire fiatal egy fontos előnyt is jelent: sohasem harcoltunk, sohasem háborúztunk egymás ellen, kapcsolataink most is kitűnőek! Ha eddig nem sikerült kitalálni, akkor hát álljon itt a megoldás! A világon az egyetlen ilyen ország Szlovénia! Ha angolul írom: Slovenia – mindjárt érhető a megfejtés.

Az ország előkelő helyen szerepel az utazni vágyók listáján, de maga is mindent megtesz azért, hogy odavonzza a turistákat. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal pár nappal ezelőtt találkozót szervezett Budapesten, a szakma 28 képviselője jött el tőlük, hogy a magyar szakembereknek bemutassák kínálatukat. A résztvevőket őexcellenciája Škrilec Ksenija asszony, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte. Meg vagyok győződve arról – mondta, hogy az idegenforgalom a jószomszédi kapcsolatokat még szorosabbra fűzi. Szlovénia azért kedvelt hely a magyar turisták számára, mert szintén négy évszakos ország. Minden évszakra külön kínálata van. Nemcsak vonzó helyszínekkel, de kiváló ételekkel és borokkal is várja a látogatókat. Olyan változatos a kínálat, mint amilyen változatos Szlovénia földrajza. Lehet a tengerben fürdeni, a hegyekben kirándulni, barlangokban barangolni, régi városokat felfedezni, síelni és ezt mind többen ismerik fel. Az idén, januártól augusztusig már 14 százalékkal több magyar turista érkezett, mint tavaly! Ugyancsak sokan keresik fel az első világháborús emlékhelyeket, az Isonzó völgyét, ahol rendezett temetőkben számtalan magyar katona nyugszik.

Aki először indul Szlovéniába, jól teszi, ha előbb tájékozódik. Ebben kiváló partnerre is talál a Budapesten működő Kompas Touristik International-nál. Az eredetileg még Jugoszláviában, az ötvenes években alapított iroda 1992 óta tevékenykedik Magyarországon. A találkozón megjelent képviselője, Viktor Teimel véleménye szerint az ország nagy előnye, hogy a legfontosabb látványosságok könnyen elérhetők autópályán. Nem kell szerpentineken vezetni. Lehet leruccanni egy hétvégére, a legérdekesebb helyszínek pedig akár egy hét – tíz nap alatt bebarangolhatók. Vannak itt gyors folyók, hegyek, kiváló borvidékek, ritka természeti szépségek. A nyugaton elterülő titokzatos karsztvidéken több mint tízezer cseppkőbarlang található. Postojna barlangja például a leglátogatottabb egész Európában. Több kilométeres túrát tehetünk benne, a mozgást kisvasút segíti, mert – amit kevesen tudnak róla – régen katonai menedékhely volt. Aki békésebb látványosságra vágyik, felkeresheti Lipica híres ménesét, melyet még 1580-ban alapított I. Ferdinánd, aki pont a legzűrzavarosabb, törökellenes háborúk idején volt magyar király.

Az ország sokak által egyik legszebbnek tartott területe a Bled-i tó, mely mindössze 537 kilométerre van Budapesttől. Itt is van egy utazási iroda, a Bled Tours, ahol magyarul beszélő munkatársak, idegenvezetők segítik az érkezőt, hogy megtalálja a számára leginkább megfelelő nyaralási, szórakozási lehetőséget. Aki egész Szlovéniából csak ezt az alpesi ékszerdobozt látja, már annak is megérte az utazás – olvashatjuk róla a Hibernia Kiadónál megjelent „Csodaszép Szlovénia” című útikönyvben. A Bled-i kastély a legrégebbi Szlovéniában, írott források először 1011-ben említik. A parton, a tó fölött álló kastély, a romantikus szigettel és a templommal szinte az ország jelképe lett. A szigeten előbb a szerelem pogány istennője, Živa szentélye volt, csak később cserélték fel Máriával. Ma fenséges, gótikus templom áll a helyén.

A fővárosról, Ljubljanáról is kevesen tudják, hogy a központja egy szigeten terül el. Itt áll a vár, mely több, mint fél évezrede koronaként magasodik a város fölé és impozáns erődítményként a város jelképe is lett. Ljubljana 2016-ban elnyerte az „Európa zöld fővárosa” címet és ezt a látogató pontosan érzékelheti is. A vár felfedezése már a városközpontban elkezdődik, ahonnan panoráma siklóval lehet néhány perc alatt feljutni a várdomb tetejére. Már innen gyönyörű a kilátás, de a kilátótoronyból szép idő esetén majdnem az ország egyharmada belátható. Ráadásul a várban, a kilátótorony felé vezető úton berendezett állandó kiállításon a látogatók felfedezhetik, miként változott a városkép az elmúlt 4500 év folyamán. Befejezve a sétát, megpihenhetünk a számtalan étterem egyikében. Szlovéniában 170 hagyományos étel ismeretes. Az ízletes, helyi termelésű ételek még a legigényesebb vendégek igényeit is kielégítik.

A Földközi-tenger partvidéke ideális lehetőséget nyújt az úszásra, vitorlázásra, az utazó bejárhatja a Szlovén Riviéra gyöngyszemének is nevezett Piran, a középkori város szűk utcáit is. Innen továbbhaladva Olaszország felé, útba esik a Strunjan Nemzeti Park, ahol pár napot akár el is tölthetünk a Belvedere Hotels – no nem szobáiban – hanem a tengerre néző, kis, különálló villácskáiban. Majd tovább a 111-es úton, ott lesz előttünk Isola, a régi halászfalu, ami ma már inkább számot tarthat „A Helyi Fesztiválok Városa” névre. Itt évente mintegy húsz, különböző fesztivált rendeznek. Van Narancs bor fesztivál, Filmfesztivál, Oliva fesztivál, Halászfesztivál, Sörfesztivál, Bazsalikom fesztivál, Chili fesztivál, még Paradicsomszósz fesztivál is! Hát csak tessék választani! Szlovénia egész éven át várja az élményekre vágyó felfedezőket.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!