2024. április 29. hétfő, Péter napja
Öt érv Liptó mellett
Révay András
2022.12.20 17:12
Liptó nevét hallva a legtöbb embernek a liptói túró jut eszébe és azt már csak kevesen tudják, hogy mint terület, Szlovákiában a Zsolnai régió része. Természeti értékekben gazdag, sokan keresik fel Magyarországról is. Budapesttől mindössze 275 kilométerre fekszik, autóval is jól megközelíthető. A téli szezon beálltával, ennek a vidéknek érdekességeit, újdonságait mutatták be Budapesten a Szlovák intézetben.

Azt szokták mondani: Liptó élmény az összes érzékszerv számára. Nem elég csak online átélni. Jasná, Chopok télen síparadicsom, a környékén található termál források gyógyírt jelentenek a test és lélek számára. Télen, ha fagy, havazik, a nappalok pedig még rövidek, a Liptó régió kis területre összpontosuló változatos kínálata a legjobb a téli pihenésre. Itt a tél egy fehér mese, tökéletes, különösen az olyan aktív mozgásra a hóban, mint a síelés, túrasízés, freeride (szűzhósízés), sífutás. A Tátra csúcsainak látványa felülmúlhatatlan élmény, a Chopok alatti termálvizek pedig kikapcsolódást és gyógyulást nyújtanak. Listába is foglalhatjuk, melyik az öt legfontosabb érv Liptó mellett. Az első, hogy nagyon közel van. A második: akár 5 hónapig is van hótakaró a 1000 m és 2000 m között fekvő, hóágyúzott és jól karbantartott sípályákon. A harmadik, nem lényegtelen, hogy a szolgáltatások árai Szlovákiában alacsonyabbak, mint az Alpokban! A negyedik: A hegyek és a termál források egy helyen elérhetők. Végül az ötödik: A finom és változatos ételek széles kínálata Liptón természetes.

Ha pedig már az ételeknél tartunk érdemes eloszlatni egy tág körben elterjedt tévedést. Az, amit mi itt, Magyarországon, sztrapacska néven az éttermekben rendelünk, nem azonos a szlovák strapačky-val! Náluk az egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyúkáposztával és hússal. Szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky. Ha sztrapacskát kérünk, ezt fogjuk kapni. Az itthoni éttermekben egy másik szlovák ételt kínálnak sztrapacska néven, a füstölt szalonnás pörccel megszórt juhtúrós galuskát. Ennek a szlovák neve bryndzové halušky – ajánlatos megtanulni, ha olyasmit szeretnénk enni, amit itthon megismertünk. Nem ismeretlen arrafelé az általunk tócsni néven ismert étel sem – csakhogy ott polesznik a neve. Érdemes megkóstolni, van, ahol hússal töltik, sajttal is megszórják.

A legjobb síterepet Szlovákiában a Jasná (www.jasna.sk) síközpontban találjuk. Síelni a Chopok északi és déli oldalán is lehet, a nagyrészt mesterséges hóval fedett sípályákon, melyek hossza 50 kilométer. A pályák alkalmasak az igényes és a kevésbé gyakorlott síelők számára ugyanúgy, mint a gyermekes családok, vagy kezdők számára. A 2022/23 síszezont a síközpont egy új, 15- személyes kabinos felvonóval kezdte, amely a Biela pút' megállóhelyről Priehyba irányába közlekedik, ennek köszönhetően még gyorsabban lehet majd eljutni a Chopok csúcsára és élvezni a kilátást a szépen karbantartott sípályákra a Chopok mindkét oldalán. A sífelszerelés kölcsönzők, szervizek, síiskolák gazdag választéka a lejtőn magától értetődő.

Itt a síelés utáni szórakoztató programok sem hiányoznak - diszkók, koncertek, vacsorák a Chopok csúcsán, a panorámás Rotunda étteremben. Tátrai vacsora a Habarka hegyi étteremben - juhtúrós bryndzové halušky főző tanfolyammal. Az igényes síelők számára új lehetőség még a síközpont hivatalos kinyitása, a felvonók elindítása előtt, a szabad sípályákon a tökéletesen előkészített lejtőkön elindulni, reggelivel a hegycsúcson. Jasná a túrasízés, sífutás és freeride szerelmeseinek is kiváló lehetőségeket kínál. A téli szezon alatt szinte az egész régióból ingyenes buszjáratok közlekednek a Jasná síközpontba. A síelők ingyenes parkolóhelyeket találnak a Demánovská dolina elején kialakított P+R parkolóban, ahonnan 15 percenként ingyenes ski-buszok közlekednek. A ski-buszok a Chopok déli oldalán is rendelkezésre állnak.

A téli pihenés Liptón nem csak síelést és havas sportokat jelent. A sípályák közelében számos termál- és ásványvíz forrás található. Aquaparkok - Tatralandia Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) (www.tatralandia.sk), Lúcky-n és Besenyőfalván (Besenová) ideális pihenést kínálnak síelés után, vagy síelés helyett. A termálvizet és a trópusi hőmérsékletet az aquaparkokban számos élményelem teszi teljessé. A tengeri víz, a hullámmedence, a csúszdák, valamint az animációs programok, szaunák, ennek csak kis részét alkotják. A szálláshelyek színes kínálata a Chopok alatt természetes. A Liptó régióban különböző kategóriájú szállodák, családi panziók, luxus faházak - chaletek, kisebb faházak, és magánszállások is találhatók. Ezen kívül néhány szálláshelyen a síbérlet árát már a szállás ára tartalmazza.

Elkészült az online tervező, ami segít összeállítani a telelését a Chopok alatt. A Liptó régió nem csak síparadicsom, számos más érdekességet is tartogat, jól jön minden javaslat a tartalmas időtöltésre. A visitliptov.sk oldalon egyszerűen elérhető az angol nyelvű online telelés tervező. Gyorsan ajánl, a rendszer pedig kínálja a megfelelő programot, melyet a vendég elküldhet magának e-mailben, Facebookra, WhatsAppra, vagy kinyomtathatja. Ha megváltozik az időjárás, vagy máshoz támad kedve, a tervező újból segít, új programot javasol. A Liptó régió nagyon finom gasztronómiai élményeket is kínál. A már említetteken kívül érdemes megkóstolni a rántott sajtot, vagy a Liptovské droby néven ismert, burgonyából készült ételkülönlegességet, mely Európában egyedülálló, oltalom alatt álló eredetvédett megjelölést kapott, mint csak a Chopok alatt készített különlegesség. A látogatók szívesen kóstolják a helyi sört, vagy a Demánovka gyógynövény likőrt is.

Kapcsolódó témák