2020. január 23. csütörtök, Zelma, Rajmund és Emerencia napja
Ötször egy az hat!
Utazónet
2014.07.11 21:50
Befejeződött a Városliget Café & Bar és a YAMAHA cég közösen meghirdetett gitárversenye, „A Gitár Romantikája”. A négy hétig tartó verseny végén hat fiatal művész bizonyíthatta kivételes tehetségét.

Az étterem megnyitásakor az volt a cél – mondta el a döntő meghallgatására érkezett közönségnek Bottyán István, a Tópart Budapest ügyvezető igazgatója – hogy visszahozzák azt a „békebeli” polgári hangulatot, melyet akár Krúdy műveiből is ismerhetünk. Korábban a zongora elengedhetetlen része volt a kávéházi világnak. Itt valami mást szerettek volna, ezért meghirdettek egy tehetségkutató versenyt fiatal gitárosoknak, abban bízva, hogy lesz majd közöttük, aki a kávéház szerződtetett előadóművésze lehet. A nyitás után ugyanis különféle zenekarokkal is próbálkoztak és azt tapasztalták, hogy a legnagyobb sikere a gitármuzsikának volt.

Az ötlet megvalósításához komoly segítséget kaptak három – sokszorosan kitüntetett - kiváló művésztől, akik azt is vállalták, hogy zsűritagként vesznek részt a verseny lebonyolításában. Tátrai Tibor -Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, Gerendás Péter-Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró és Balogh RolandJunior Príma-díjas gitárművész, zeneszerző, aki a közelmúltban maga is több nemzetközi versenyt nyert, komoly tapasztalatokat szerzett. Az étterem májusban hirdette meg a versenyt. Az ötvennél is több jelentkezőtől életrajzot, fotót és videofelvételt kértek – ezekből válogatta ki a zsűri az elődöntőbe a legjobb tíz versenyzőt. A három részből álló döntőbe végül öt produkció, de hat művész került, az egyik döntős ugyanis egy testvérpár! Először a művészek csak egy darabot mutathattak be, a zsűrinek ennek alapján kellett dönteni, nemcsak a gitártudásról, hanem az előadóművészi képességekről is. A végső sorrend megállapításához a versenyzők előbb egy magyaros motívumú darabot mutattak be, pont azért, mert az esti órákban a Városliget Café & Bar vendégei túlnyomórészt külföldiek. A magyar népdalkincs felmutatásának itt jelentősége van. A döntő második felében egy saját szerzeményt kellett játszaniuk, képet adva ezzel a megszerzett, tanult tudásukról. Ezt követően a zsűri háromra szűkítette a versenyzők számát, akik újból a dobogóra lépve valamilyen improvizációt játszottak. A helyezéseket végül ez határozta meg.

A sorsolás szeszélyéből következően a döntő első fellépője Schäffer László volt, aki leginkább önképzettnek tartja magát, noha egy ideig Granadában Alfredo Mesa tanítványa is volt. Számos együttes tagjaként játszott és szerzett díjakat. Jelenleg Kurucz Ági énekesnőt kíséri és népszerű feldolgozásokat játszanak Bohemian Acoustic néven. Mindkét elődöntőből a közönségszavazatok juttatták tovább. Most Mertz János Gáspár ritkán hallott romantikus műve, a Magyar honi virágok első tételét adta elő. A zsűri véleménye szerint jó választás volt, ennél romantikusabb darabot nem is lehetett volna játszani, hallgatóit szinte elvarázsolta a mű.

Bár az improvizáció és a saját szerzemény csak később lett volna esedékes, a 18 éves Rózsa Béla már ebben a fordulóban saját feldolgozásában mutatta be az ismert magyar népdal, a „Kis kece lányom” egy változatát. A Kőbányai Zene Stúdió és a Snétberger Központ tanulója. Mindössze négy–öt éve gitározik komolyabban, főleg jazzt játszik szívesen, de egy harmonikás barátjával már szerb, balkán stílusban is kipróbálta magát. Talán ennek is köszönhető, hogy főleg a harmóniasorokkal kápráztatta el a zsűrit. Bátran elmozdult a főtémától és az egyes részeket különösen gyönyörűen fűzte össze.

Dani János még a húrt sem pendítette meg a gitárján, máris elnyerte a közönség rokonszenvét. Az egyetlen volt, aki az alkalomhoz illően öltözve lépett a pódiumra. Talán zenész családjától tanulta, hiszen maga is hétéves korától zenél. A konzervatóriumot hegedű tanszakon végezte, utána kezdett el gitározni. Több külföldi meghívás mellett, 2012-ben nyolc hónapot Japánban is töltött. Ő is egy kombinációt játszott. Az „Ez a vonat elindul” című népdallal kezdett és abból ment át Brahms V. Magyar Táncok-jának saját feldolgozásába. Ez volt az a pont, amikor az előadás értékeléskor Gerendás Péter az egykori Ki Mit Tud? közismert szófordulatát idézte: „a zsűri nehéz helyzetben van”! A technika megtanulható, de művésznek születni kell! Az eddig hallottak pedig született művészek voltak.

A negyedikként következő Günsberger Ákos szinte már a gitár professzora – tudhatta meg róla a közönség. Kezdetektől zeneiskolába járt, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végzett, jelenleg mesterképzésben vesz részt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, klasszikus gitár szakon. A magyar motívumok témában ő a „Megrakják a tüzet” című népdalt választotta, szabad, „rubato” stílusban. Balogh Rolandot ebben főként a mély húr kezelése ragadta meg – szinte szívébe nyilallt. A hatást csak fokozta hogy, milyen odafigyelve oldotta meg a versenyző a választott témát. Volt bevezetése és abból egy szép kibontakozás következett.

A gitárverseny legfiatalabb resztvevője egy testvérpár, Sárközi Lili és Sárközi József voltak. Lili a Bartók Béla Zeneművészeti szakközépiskola és Gimnázium 10. osztályos tanulója, ötéves kora óta gitározik és énekel, Józsi pedig az általános iskola 7. osztályába jár, mellette jazzt és klasszikus zenét tanul. Versenydarabjuk az ismert magyar népdal, a „Csillagok, csillagok” volt. A zsűri csak a „csodálatos duó” néven nevezte őket és nagy sikert jósolt nekik nemzetközi porondon is. Józsi megfogadta a korábban kapott tanácsot, nem kezdett nagy lendülettel, hanem szépen felépítette a témát. Gyönyörű harmóniákat mutatattak be és ez arról árulkodott, hogy szinte minden megtanulhatót tudnak már a zenéről.

A döntő harmadik fordulója után megállapítható volt, hogy a versenyzők magas színvonalú előadásra képesek és cseppet sem véletlen, hogy a legjobbak közé jutottak. Az első helyezett Rózsa Béla lett, az övé a Városliget Café & Bar egy évre szóló, egymillió forintos szerződése és egy 300 ezer Ft értékű YAMAHA NTX-900 – elektroklasszikus gitár. A második díjat jelentő százezer Ft értékű YAMAHA CG -142 klasszikus gitárt Dani János kapta, míg a harmadik díj,60 ezer Ft értékű YAMAHA THR-5 gitárerősítő Günsberger Ákosnak jutott. Az étterem által felajánlott és az ott helyet foglaló vendégek által megítélt közönségdíj a Sárközi testvérpár tehetségét igazolta.

Kapcsolódó témák

Akár ez is lehetett volna a 79. OMÉK jelmondata, az igazságot ugyanis híven tükrözi. Kiállítóiban és látogatóiban egyaránt vegyes érzelmeket keltett. Mindjárt a belépéskor zavarba jöttek. Az épületeken belül ugyanis - a többi kiállításnál megszokottól eltérően – egyáltalán nem volt semmiféle jelzés, számozás, útbaigazítás! Sem a pavilonok sarkán, sem a közöttük lévő utak felett. Mindenki ténfergett, tekergett, amíg véletlenül rábukkant arra a kiállítóra, akit keresett.

Az épület alapkövét 2017 áprilisában rakták le, 26 hónap múlva pedig a hivatalos átadására kerülhetett sor. Már a terveit is kimagasló minőségűnek ítélte, és díjazta az építészszakma, leglátványosabb megoldása, hogy egy zöld domb alá süllyesztették az üzleteket. A 4,3 milliárd forintos önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi.

Jelenleg már – próbaüzemben - a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest. A Ferenciek terén álló Párisi Udvar, Budapest egyik legismertebb, Európában is egyedülálló épülete, melynek teljes felújítása öt évvel ezelőtt kezdődött. A történelmi jelentőségű helyreállítás szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint, szakrestaurátorok bevonásával, a legkiválóbb szakemberek közreműködésével zajlott.

Ez a három szó a 2018. évi Prima Primissima díjak átadásakor is elhangzott az egyik díjazott, Nagy Csaba építész méltatásakor. Tiszteletére – néhány nappal később – a XIII. kerületben is ünnepséget rendeztek, mert eddigi tevékenységének összegzésekor kiderült: munkásságának számottevő része a fővárosnak ebben a kerületében valósult meg. Több olyan alkotás fűződik a nevéhez, ami nemcsak az épület funkcióját tekintve érdemel figyelmet, hanem városképi szempontból is jelentősnek nevezhető.

Mindkét világháború valamennyi áldozata előtt tisztelgő emlékművet avattak Budapesten, a XIII. kerületben, az I. Világháború befejezésére emlékezve. Miért csak most? A XIII. kerületet, mint közigazgatási egységet, 1938-ban hozták létre, korábban nem létezett. Ekkorra már – szerte az országban - régen befejeződött a „Nagy Háború” emlékműveinek felállítása, az utána következő években pedig a téma, különböző okokból, de sosem volt „aktuális”.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictator mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!