2019. december 8. vasárnap, Mária és Marion napja
Prosecco, Spumante, Frizzante
Révay András
2019.12.01 21:25
Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Pezsgőkkel, borokkal, habzóborokkal kereskedik a VINO EVENT Kft., idestova tizenöt éve, de foglalkoznak rendezvényszervezéssel és üzleti ajándékok készítésével is. Célkitűzésünk lett – mondja el róla Polgár Géza, a cég egyik tulajdonosa, hogy olyan ízekkel szeretnénk megismertetni a fogyasztókat, amire sokáig emlékezni fognak. Azt is felfedeztük társammal, Vörös Csabával, hogy vannak külföldön olyan területek, amik határozott újdonsággal is szolgálhatnak a hazai vásárlóknak. Így hát küldetésünknek érezzük, hogy bemutassunk olyan italokat, amik eddig valószínűleg nem kerültek az asztalokra. Olaszországban például 1200 szőlőfajta létezik, van miből válogatni. Mindenképpen szeretnénk megteremteni a keresletet a kínálatra. Valóban azt látjuk, hogy egyre divatosabbak a pezsgők, miközben azért „csendes” borokból és habzóborokból is tartunk kóstolókat. Tapasztaljuk, hogy egyre több ember tudja mi a különbség a habzóbor, az egyszerű és tradicionális módon készült pezsgő között – ráadásul pedig egyre többen érdeklődnek. Aki nem tudja, az is kíváncsi ezekre a különbségekre.

 Magyarországon egy kicsit azért más a helyzet, mert a köztudatban a „pezsgő” szót egyaránt vonatkoztatják mindhárom elkészítési módra. A fogyasztónak tehát nehezebb a dolga, ha „át akar látni a szitán”. Pontosabban szeretné tudni, mi is van a poharában? El kell oszlatnunk egy félreértést is. A legjobb valóban az egyenként, palackban érlelt pezsgő, de az acéltartályban érlelt „tankpezsgő” is hasonlóan nemes ital, viszont határozottan gazdaságosabb az elkészítése, így lényegesen nagyobb tömegekhez juthat el. Hozzá még sokkal gyümölcsösebb, sokkal frissebb ízeket is kölcsönöz az italnak ez az érlelés. A Prosecco például, ami manapság szinte olaszabb az olasznál – az is tankpezsgő. A minőségére pedig jellemző, hogy 2018 volt az első év, amikor a világon összességében több Prosecco fogyott, mint Champagne, tehát a klasszikus módon, palackban érlelt pezsgő. Ennek az oka részben a roppant erőteljes olasz marketing, de fontos az ár is, mely a Champagne-nál sokkal kedvezőbb.

 A Prosecco-ról a fogyasztó idehaza még elég keveset tud. Ez egy terület Olaszországban, ahol hosszú ideje a Glera szőlőfajta volt az uralkodó. „Csendes” borként nem volt igazán népszerű, mígnem tartályos érlelésű pezsgőt készítettek belőle. Megszületett a Prosecco név, tehát a területet hangsúlyozták, nem a szőlőfajtát! Nagyon divatos, fiatalos italként vezették be minden fórumon. Amerikában is nagy reklámot kapott, teljes sikerrel, mert ma már Toszkána után a második legkedveltebb szőlőterület, majd pedig ital lett a Prosecco. Tankban erjesztve, az élesztőgombák hatására természetes úton alakulnak ki benne a buborékok, hasonló módon, mint a palackban, a klasszikus francia módon erjesztett pezsgőnél. Végül pedig szögezzük le: ahol a palackba töltött bort utólag dúsítják széndioxiddal, az a habzóbor! A Prosecco nem az.

 Ízvilága friss, citrusos, almás, körtés – a zárt acéltartály miatt rengeteg ízt, aromát meg tud őrizni. A területek és a borászatok munkája viszont nagyon nagy különbségeket eredményezhet. Nagyon tágra nyílik az olló, azonos minőségi besoroláson belül. A palack címkéje azért segít. A DOC jel (Denominazione di Origine Controllata) az 1963-ban bevezetett olasz eredetvédelmi rendszer, meghatározza a földrajzi eredetet, az engedélyezett szőlőfajtát és a minimális alkoholtartalmat. Egy bornak legalább öt éven keresztül kell azonos minőséget mutatni, hogy megkaphassa a DOC jelölést. Van ennél magasabb minősítés is, a DOCG, ahol a kifejezés az „e Garantita” megjelöléssel bővül. A bornak legalább öt évig kell minden DOC követelményt teljesíteni és abban a régióban kell palackozni is, ahonnan származik. Mindezek ellenére, azonos besorolású Prosecco között szakadékok jelentkezhetnek a kóstoláskor és ezt már nem jelölik a palackon. A kezdő fogyasztó jól teszi, ha eleinte szakember tanácsát kéri, amíg meg nem találja a maga kedvenc márkáját.

Az olaszoknál most nagyon divat az Aperol spritz, ami szintén Proseccoból készül és miután az Aperol viszi benne az íz „oroszlánrészét”, itt nem kell feltétlenül a legmagasabb minőségi kategóriát választani a Proseccoból. Annak a finom eleganciáját az Aperol nem engedi érvényre jutni. Miután közelednek az ünnepek, az italválasztás előtt tisztáznunk kell, mi a cél? Bulis hangulat, egy jó beszélgetés vagy alkalmi vacsora? Szilveszter, Karácsony, nincs pezsgő nélkül – és általában is – minden ünnepélyes pillanat pezsgővel fejeződik be, gyakran azzal is kezdődik! A pezsgő az, ami a legjobban illeszthető ételekhez is, mert egy jó pezsgővel szinte minden ételt kísérni lehet. Valóban csak a célt kell tudni, hogy egy kissé élesztősebb ital felé megyünk el vagy inkább a gyümölcs ízei érvényesüljenek.

 Szerencsére idehaza is van régi, jól bevált pezsgőgyár. A közismert nevén „kékcímkés” pezsgő ár-érték aránya szinte a legjobb és sok külföldit megszégyenítő minőséget mutat. Ugyanakkor új sikereknek is örülhetünk. Nemrég adták át Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait, a mindössze 14 nemzeti bajnok között a Kreinbacher Birtok is szerepel, mint Best Hungarian Sparkling Wine. Ezúttal a hagyományos, palackos érlelésű Brut Classic 2015 Magnum érdemelte ki a trófeát. A somlói Birtok most harmadik alkalommal szerezte meg ezt a címet, amely értékes visszajelzés az ott végzett eddigi munkára vonatkozóan és mutatja, hogy következetes a minőségre törekvés. A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén National Champion díjjal térhetett haza. Kiváló pezsgőt készít még idehaza a Garamvári Pincészet, Szentesi József pedig olyan régi magyar szőlőfajtákat „támaszt fel”, a Velencei-tó környékén, mint a Balafánt, a Fekete Muskotály, a Bakator, ezekből csendes bort és némelyikből kitűnő pezsgőt is készít.

Visszatérve Olaszországba ott még rengeteg pezsgő van, ami Spumante néven ismert. Ott a széndioxiddal utólag dúsított habzóbornak Frizzante a neve. Ami nem a Prosecco régióból való pezsgő, az mind Spumante. A szó maga olaszul szikrázót jelent, és ha egy jó pezsgőre gondolunk, ez nem is nagyon áll távol az igazságtól. Mindegyik ugyanazzal a technológiával készül, sok helyszínen, mint például Puglia, Basilicata, Abruzzo, Szicília – a cégünk mindegyikről hoz be pezsgőket, mert úgy gondoljuk, hogy talán izgalmasabb ízekkel tudnak meglepni, mint a Prosecco. Ár-érték arányuk nagyon jó és a megjelenésük is az olaszokhoz méltó. Egy ünnepi vacsorához mindenképpen ajánlatos legalább kettő vagy háromféle italt választani, a megfelelő ételhez a megfelelő ital ízeket társítani. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ital mindig hangulat kérdése is.

www.vinox.hu

Kapcsolódó témák

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

Blog ajánló
Egy nap a városban Döbbenet ez a Fővám téri étterem-pince, főleg a föld alatt - Up & Down
A Fővám tér, úgy tűnik, kapott egy kis flancot. Nem messze onnan, ahol a város legkorábban nyitó kocsmája volt, hogy a hajnalban érkező kofák még éppen találkozhassanak az éjszakai tivornya végén a biliárdasztalon alvó lumpokkal (ez a mostani Burger King helyén állt a csarnok nyitása után), több olyan hely is nyitott, ami nem az egyszerű megjelenésével hódít. A Váci utcai forgatag egyik fontos kiömlésénél, az egyik nagy budapesti turistanevezetesség, a Központi Vásárcsarnok előtt állunk, így számíthatunk rá, hogy az egyszer beköszönő vendégek felülreprezentáltak lesznek. Az egyik itteni étterem facebookos véleményei például szinte kizárólag idegen nyelven íródtak. Aki ide jön tehát, az jól tudja, kiket akar megszólítani, és az csak részben az itt élő közösség. Így aztán az Up & Down név tökéletesen passzol ebbe az elgondolásba. Nehéz lett volna olyan nevet választani, amiről több vendég tudja, mit jelent. Már csak az a szó, hogy “étterem”, eleve leszűkíti a kört a felére. Aki egy idegen városban el akar igazodni, és meg akarja érteni az útbaigazítást, legalább az irányokat jelölő szavakat ismernie kell angolul. Kivéve Olaszországban, ott kár tudni bármit, bárhogy, az olaszon kívül. Elég menő helyen van az étterem, és a berendezés is eléggé ott van. Első ránézésre úgy érzed, hogy ez valami nagyon drága hely, nem is hinnénk, hogy van például ebédmenü, és nem is olyan unalmas, “adj valami ezeröté” fajtából, ami egyébként is kezd teljesen kiveszni a belvárosból. Steak, friss halak, rákok, szarvasgerinc mellett olyan hagyományos magyaros ételek is kérhetőek, mint a töltött káposzta gulyás vagy mangalica pofapörkölt. Mint mondtam, a turisták...De nemcsak a flanc van itt, hallottam hírét olyan tojásos nokedlinek, aminél a tojássárgáját használták csak fel, és carbonara-szerű nokedlis ételt faragtak belőle, természetesen fejes salátával. Amikor azonban egy ilyet kértem volna, a pincér közölte: már nincs az étlapon ez, és a séf is más lett azóta. Ilyen hamar séfváltás? Nem hangzik úgy, mint egy száz éves pályafutásra ácsingózó hely. De lehet, hogy csak pech, kértem az ebédmenüt. Közben elmentem a mosdóba, amihez egy lépcsőn kellett lemenni az alsó részbe. Én azt hittem, hogy odalent legfeljebb egy raktárat találok (a látványkonyha helyét belépéskor láttam), de meglepetésemre odalent a fentivel megegyező méretű pincébe jutottam. Nem is akármilyenbe: Micsoda kontraszt! Nézzük csak meg egymás mellett, milyen fent és lent. Up & Down: Állítólag amikor kikukázták a lenti részt, találták a falra kihelyezett berendezések, gépek, mérők, csövek, egyebek nagy részét. Persze a börtönajtót máshonnan akasztották, de a teherlift ajtaja - ami most a raktárat rejti - itt volt. Rendezvényekre adják ki. A vécében ezt találtam: Nem tudom, a nőiben mi lehetett, nem akartam benyitni. Az ebéd milyen volt? Nem rossz. Az előétel kocsonya pirítóssal, egészen kellemes állaggal, fürjtojással, nyers, bölléres ízekkel. A csirkemell supreme megfelelő minőségű volt, kissé szűkös adag, a mellé adott hajdinás "rizottó" köret is meglepően jól működött, annak ellenére, hogy a hajdinát nem is szeretem. A desszertet viszont nem tudtam értelmezni, a mézes krémesnek elvileg a krémes és a ropogós állagot kellett volna játékosan kevernie, de inkább száraz volt és kellemetlen. De a konyha láthatóan igyekszik, és vannak jó pillanataik. Viszont a hely maga egy vidámpark igényével bizonyította be, hogy a névadás nem üres frázis, hanem játékos látványosság, ennek pedig nagyon örülök. A kilátás pazar, a hely maga igényes, így érdemes elmenteni magunknak, ha találkozót beszélnénk meg a környéken. Up & DownCím: 1056 Budapest Fővám Tér 1.
Egy nap a városban Hogyan lehet megkülönböztetni a jó éttermet az izgalmastól?
Tíz év gyakorlata alapján van egy tizenöt-húsz tételből álló csekklistám, amit végigfuttatok a fejemben, ha belépek egy helyre. Muszáj: a fene sem akarja vesztegetni az idejét rossz helyeken, mikor annyi felfedezni váró kincs van a városban. Ebben a listában a bejárat előtti táblák tartalmától kezdve a pincérek viselkedésén keresztül az étlap formátumáig sok minden benne van, hogy még azelőtt menekülhessünk, mielőtt megmelegedne alattunk a párna. Ez a poszt nem erről szól, de ha szeretnétek, egyszer összeszedem ezeket is. Ez a poszt egyetlen nagyon gyors megállapításról szól: az egyébként ígéretes étterem, ahol ülünk, mennyire halad a korral, a séf mennyire tartja rajta a kezét szakmája ütőerén? Tehát feltételezzük, hogy egy friss, ambiciózus étteremről van szó, kizárjuk tehát a versenyből azokat a vendéglátóipari egységeket, ahol az étlap egy pontján azt olvashatjuk: frissensültek. Ők a Karcsikám-helyek, külön értékelési táblát érdemelnek. Vajon miként tudjuk megállapítani, hogy a csillogó felszín és az egyébként tehetséges főzőtudomány mögött lassan ellaposodó unalom, vagy a kihívásokra érzékeny, a trendeket követő lelkesedés dolgozik-e? Hogyan tudjuk gyorsan elválasztani a jót a legjobbaktól? A trükk: nézzük meg, milyen a vegán kínálat az étlapon. Egyáltalán: van-e ilyen fogás, legalább egy, és abban van-e spiritusz? Nem arról van szó, hogy vegánnak kell lenni, vagy hogy szimpatizálni kell a vegánokkal. Ez a trükk a húsevők számára is működik. A tisztán növényi alapú alapanyagok felhasználása ugyanis eleve megkövetel egy olyan fokú rendet a konyhában, ami elképzelhetetlen a közepes helyek esetében. Annyi mindenben van tejpor, tojáspor, hogy kiszűrni ezeket, megtalálni a helyettesítőket, áldozatokat követel. Mint ahogy áldozatokat követel kölesből ízletes habot készíteni, tejszínhab helyett. Másrészt a vegán fogás tehetséget követel minden szakácstól. Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbbször az tud igazán jó vegán kaját készíteni, aki tud - vagy valaha tudott - nemvegánt is. Az érti az egyensúlyt, a savakat, az ízek egymást kiegészítő egységét, aki nem eleve egy hiányos palettából dolgozik, hanem csakazéris eléri, hogy minden színt használhasson, ha akar. Csak melósabb. (Egész életében vegán szakácsként dolgozó tehetségek most kezdenek kibontakozni, mint második generáció). Nyilván vannak helyek, ahol kizárólag steak-eket árulnak, a világ minden tájáról. Hogy náluk nincs vegán fogás, érthető, mondjuk a konyhának sok dolga nincs, egy ilyen hely inkább a beszerzésről szól. Ha tudsz jó érlelt húst venni, bárki meg tudja sütni a két oldalát. Egy olyan étterem étlapját forgattam a nyár végén, amit eddig sokra értékeltem. Úgy gondoltam, odafigyelnek az alapanyagokra, úgy gondoltam, minden területen tudnak ügyeset alkotni. Tudjátok, milyen vegán fogást találtam a kártyán? Paradicsomsaláta. Ennyi. Még a kovászos uborka esetében sem tudták megoldani, hogy tejpor-mentes kenyérrel indítsák be az erjedést. Ez pedig lustaság, az odafigyelés hiánya, a vendégek egy részét pedig elküldik haza még azelőtt, hogy betették volna a lábukat az ajtón. Vegán fogást tartani az étlapon egyrészt egy szélesebb vendégkör kiszolgálását jelenti, másrészt egy nagy “challenge accepted” bélyegző, annak az üzenete, hogy a szakács szereti a kihívásokat, és nem bújik bele az általa ismert kényelembe. A legjobbak tudják ezt. És a legjobbak az összes fogás esetében felmutatják ezt a kreativitást. Ha valaki éttermet próbál tesztelni, igyekszik olyan fogásokat választani, amik meg tudják mutatni, mit tudnak a falak mögött. Ma ez a fogás számomra a legjobb vegán étel, csak utána jönnek a többiek.
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Városlátogatások Chania
Chania, Kréta szigetének egykori fővárosaAz egyedülálló hangulatú, történelmi város Kréta északnyugati részén fekszik, 160 km-re a fővárostól, Herakliontól. Az ókori települést még Homérosz is említi Odüsszeusz történetében. A minószi királyság idején a virágzó város neve Kydonia volt, mai elnevezése a bizánci birodalomhoz köthető, eleinte Al Hanim-nak nevezték, majd az arab nevet módosítva, a Hania (Chania) lett a város neve. A település az évezredek során több ízben is gazdát cserélt, a görög, arab, bizánci, velencei és török uralom jellegzetességei ma is fellelhetőek. Az óváros jelentős része a velenceiek által létrehozott kikötő köré épült. A világ egyik legöregebb és legszebb világítótornya. ma a város jelképe. A kikötőt védő hullámtörő végére épült torony, ma már nem navigációs pont, csak történelmi emlék.A varázslatos település sajátos, mediterrán hangulatát, a faborítású ablakok, a tengerparti éttermekkel és kávézókkal díszített sétány, és a gyönyörű aprócska tereken megbúvó templomok teszik teljessé.A Velencei kikötő:A velenceiek által épített ívelt kialakítású kikötő, ma már történelmi és turisztikai látványosság, melynek egyik oldalán a várost védő Firka erőd bástyái magasodnak, míg a másik oldalon a már említett, egy minaret formáját utánzó világítótorony áll.A védett öbölben épült a Velencei hajógyár, melynek 23 műhelyéből napjainkra csak 7 maradt fenn.Panagia Trimartiri (Szűz Mária) templom:A templom a 13. századtól a török megszállásig (17. század) fogadta a hívőket, ekkor a hódítók elűzték a papokat és szappangyárat működtettek az épületben. Később megegyeztek a törökökkel és velencei stílusban újjáépítették.Agora:Chania árubőségtől roskadozó, a marseille-i piac mintájára tervezett, fedett piaca az agora, szintén a város egyik szimbólumává vált. A Hassan Pascha mecset:Az öbölben, a vízpart közelében található a gyönyörű mecset, amelyben most művészeti kiállítások láthatóak. A kikötőben álló mecset és a város több épülete is az oszmán időszak emlékét őrzi, ezek adják Chania keleti varázsát.Fedezzük fel a történelmi város igazi arcát, sétáljunk az óváros zegzugos utcáin és régi, szemet gyönyörködtető velencei épületek, hangulatos kávézók és éttermek bukkannak elénk.Nézzünk meg egy videót:           https://www.youtube.com/watch?v=hotI_cIF08A                                                                   Készítette: vinpet                             
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!