2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Prosecco, Spumante, Frizzante
Révay András
2019.12.01 21:25
Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Pezsgőkkel, borokkal, habzóborokkal kereskedik a VINO EVENT Kft., idestova tizenöt éve, de foglalkoznak rendezvényszervezéssel és üzleti ajándékok készítésével is. Célkitűzésünk lett – mondja el róla Polgár Géza, a cég egyik tulajdonosa, hogy olyan ízekkel szeretnénk megismertetni a fogyasztókat, amire sokáig emlékezni fognak. Azt is felfedeztük társammal, Vörös Csabával, hogy vannak külföldön olyan területek, amik határozott újdonsággal is szolgálhatnak a hazai vásárlóknak. Így hát küldetésünknek érezzük, hogy bemutassunk olyan italokat, amik eddig valószínűleg nem kerültek az asztalokra. Olaszországban például 1200 szőlőfajta létezik, van miből válogatni. Mindenképpen szeretnénk megteremteni a keresletet a kínálatra. Valóban azt látjuk, hogy egyre divatosabbak a pezsgők, miközben azért „csendes” borokból és habzóborokból is tartunk kóstolókat. Tapasztaljuk, hogy egyre több ember tudja mi a különbség a habzóbor, az egyszerű és tradicionális módon készült pezsgő között – ráadásul pedig egyre többen érdeklődnek. Aki nem tudja, az is kíváncsi ezekre a különbségekre.

 Magyarországon egy kicsit azért más a helyzet, mert a köztudatban a „pezsgő” szót egyaránt vonatkoztatják mindhárom elkészítési módra. A fogyasztónak tehát nehezebb a dolga, ha „át akar látni a szitán”. Pontosabban szeretné tudni, mi is van a poharában? El kell oszlatnunk egy félreértést is. A legjobb valóban az egyenként, palackban érlelt pezsgő, de az acéltartályban érlelt „tankpezsgő” is hasonlóan nemes ital, viszont határozottan gazdaságosabb az elkészítése, így lényegesen nagyobb tömegekhez juthat el. Hozzá még sokkal gyümölcsösebb, sokkal frissebb ízeket is kölcsönöz az italnak ez az érlelés. A Prosecco például, ami manapság szinte olaszabb az olasznál – az is tankpezsgő. A minőségére pedig jellemző, hogy 2018 volt az első év, amikor a világon összességében több Prosecco fogyott, mint Champagne, tehát a klasszikus módon, palackban érlelt pezsgő. Ennek az oka részben a roppant erőteljes olasz marketing, de fontos az ár is, mely a Champagne-nál sokkal kedvezőbb.

 A Prosecco-ról a fogyasztó idehaza még elég keveset tud. Ez egy terület Olaszországban, ahol hosszú ideje a Glera szőlőfajta volt az uralkodó. „Csendes” borként nem volt igazán népszerű, mígnem tartályos érlelésű pezsgőt készítettek belőle. Megszületett a Prosecco név, tehát a területet hangsúlyozták, nem a szőlőfajtát! Nagyon divatos, fiatalos italként vezették be minden fórumon. Amerikában is nagy reklámot kapott, teljes sikerrel, mert ma már Toszkána után a második legkedveltebb szőlőterület, majd pedig ital lett a Prosecco. Tankban erjesztve, az élesztőgombák hatására természetes úton alakulnak ki benne a buborékok, hasonló módon, mint a palackban, a klasszikus francia módon erjesztett pezsgőnél. Végül pedig szögezzük le: ahol a palackba töltött bort utólag dúsítják széndioxiddal, az a habzóbor! A Prosecco nem az.

 Ízvilága friss, citrusos, almás, körtés – a zárt acéltartály miatt rengeteg ízt, aromát meg tud őrizni. A területek és a borászatok munkája viszont nagyon nagy különbségeket eredményezhet. Nagyon tágra nyílik az olló, azonos minőségi besoroláson belül. A palack címkéje azért segít. A DOC jel (Denominazione di Origine Controllata) az 1963-ban bevezetett olasz eredetvédelmi rendszer, meghatározza a földrajzi eredetet, az engedélyezett szőlőfajtát és a minimális alkoholtartalmat. Egy bornak legalább öt éven keresztül kell azonos minőséget mutatni, hogy megkaphassa a DOC jelölést. Van ennél magasabb minősítés is, a DOCG, ahol a kifejezés az „e Garantita” megjelöléssel bővül. A bornak legalább öt évig kell minden DOC követelményt teljesíteni és abban a régióban kell palackozni is, ahonnan származik. Mindezek ellenére, azonos besorolású Prosecco között szakadékok jelentkezhetnek a kóstoláskor és ezt már nem jelölik a palackon. A kezdő fogyasztó jól teszi, ha eleinte szakember tanácsát kéri, amíg meg nem találja a maga kedvenc márkáját.

Az olaszoknál most nagyon divat az Aperol spritz, ami szintén Proseccoból készül és miután az Aperol viszi benne az íz „oroszlánrészét”, itt nem kell feltétlenül a legmagasabb minőségi kategóriát választani a Proseccoból. Annak a finom eleganciáját az Aperol nem engedi érvényre jutni. Miután közelednek az ünnepek, az italválasztás előtt tisztáznunk kell, mi a cél? Bulis hangulat, egy jó beszélgetés vagy alkalmi vacsora? Szilveszter, Karácsony, nincs pezsgő nélkül – és általában is – minden ünnepélyes pillanat pezsgővel fejeződik be, gyakran azzal is kezdődik! A pezsgő az, ami a legjobban illeszthető ételekhez is, mert egy jó pezsgővel szinte minden ételt kísérni lehet. Valóban csak a célt kell tudni, hogy egy kissé élesztősebb ital felé megyünk el vagy inkább a gyümölcs ízei érvényesüljenek.

 Szerencsére idehaza is van régi, jól bevált pezsgőgyár. A közismert nevén „kékcímkés” pezsgő ár-érték aránya szinte a legjobb és sok külföldit megszégyenítő minőséget mutat. Ugyanakkor új sikereknek is örülhetünk. Nemrég adták át Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait, a mindössze 14 nemzeti bajnok között a Kreinbacher Birtok is szerepel, mint Best Hungarian Sparkling Wine. Ezúttal a hagyományos, palackos érlelésű Brut Classic 2015 Magnum érdemelte ki a trófeát. A somlói Birtok most harmadik alkalommal szerezte meg ezt a címet, amely értékes visszajelzés az ott végzett eddigi munkára vonatkozóan és mutatja, hogy következetes a minőségre törekvés. A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén National Champion díjjal térhetett haza. Kiváló pezsgőt készít még idehaza a Garamvári Pincészet, Szentesi József pedig olyan régi magyar szőlőfajtákat „támaszt fel”, a Velencei-tó környékén, mint a Balafánt, a Fekete Muskotály, a Bakator, ezekből csendes bort és némelyikből kitűnő pezsgőt is készít.

Visszatérve Olaszországba ott még rengeteg pezsgő van, ami Spumante néven ismert. Ott a széndioxiddal utólag dúsított habzóbornak Frizzante a neve. Ami nem a Prosecco régióból való pezsgő, az mind Spumante. A szó maga olaszul szikrázót jelent, és ha egy jó pezsgőre gondolunk, ez nem is nagyon áll távol az igazságtól. Mindegyik ugyanazzal a technológiával készül, sok helyszínen, mint például Puglia, Basilicata, Abruzzo, Szicília – a cégünk mindegyikről hoz be pezsgőket, mert úgy gondoljuk, hogy talán izgalmasabb ízekkel tudnak meglepni, mint a Prosecco. Ár-érték arányuk nagyon jó és a megjelenésük is az olaszokhoz méltó. Egy ünnepi vacsorához mindenképpen ajánlatos legalább kettő vagy háromféle italt választani, a megfelelő ételhez a megfelelő ital ízeket társítani. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ital mindig hangulat kérdése is.

www.vinox.hu

Kapcsolódó témák

A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!