2020. január 24. péntek, Timót napja
Szebbek, jobbak, nagyobbak
Révay András
2019.10.30 22:52
A Royal Caribbean International társaság az 1969-es bevezetése óta folyamatosan a tengerhajózás élvonalába tartozó kínálattal szolgálja az utazóközönséget. Működésének ötvenedik évfordulója alkalmával magyarországi képviselője, a Tengerjáró Kft. látványos katalógus bemutatón ismertette a 2020-ban várható újdonságokat.

 Egy cég működésének minőségéről legjobban a számok beszélnek – mondta Romhányi Péter sales manager, és ezt az állítását azonnal igazolta is. Az ő szervezésükben 2017-ben kétezren, 2018-ban már 2200-an mentek a Royal flottájával hajókázni, az idén az utasok száma várhatóan eléri a 2500-at is. Az egyéni utasok mellett a csoportok száma is nőtt, míg 2017-ben még csak 4-5 csoport jelentkezett, ebben az évben már eddig tíznél tartanak. Az utazók vállalkozó kedvét – mint korábban – most is növeli majd a Black Friday. Lehetőség van arra is, ha az utas egy bizonyos, általa kiválasztott hajón, előre meghatározott időpontban, neki kedves kabintípusban szeretne utazni, akkor a kérését teljesítsék. Jövőre a figyelem középpontjába a számos elismeréssel kitüntetett hajó, az Allure of the Seas kerül majd. Frissen felújítva, számtalan újdonsággal a fedélzetén kezdi meg földközi-tengeri szolgálatát. Az Európa vizeit járó legnagyobb hajó útjain nemcsak a part menti városokat lehet felfedezni, de a hét különleges fedélzeten kínált családi kalandokat is. A kicsiknek színes csúszdák, szökőkutak, billenő vödrökből aláhulló vízesés nyújt élményt. A felnőttek három emelet magas, kanyargó, forgó csúszdákon versenyezhetnek és utána a Bionic bárban a két robot csapos által kevert koktélokkal koccinthatnak a győztessel. Mivel a hajó iránt az érdeklődés bizonyosan óriási lesz, érdemes a foglalást minél előbb megejteni!

Bármennyire is hihetetlen, a Royal Caribbean-nek még egy saját szigete is van. Nem is akárhol – a Bahamákon, kizárólag a társaság utasai számára! Ez a privát sziget egészen új oldalát mutatja annak, hogy mi fér bele egy napba. A program, a „Perfect Day at Cococay” nem ígér kevesebbet annál, minthogy bármekkora is legyen valakinek a kalandvágya, itt biztosan megtalálja a merészségének megfelelő izgalmakat – mondjuk a Thrill víziparkban vagy a 120 méter magasra emelkedő hőlégballonban, mely egyben a Bahamák legmagasabb pontja is. Itt van Észak-Amerika legmagasabb vízi csúszdája és a Karib-szigetek legnagyobb hullámmedencéje. A Skipper’s Grill, a Chill Grill és a Snack Shacks ingyenes étkezést kínál és persze italokban sincs hiány. Valójában ez az egész sziget a személyre szabott élményekről szól.

) Ciscutti-Budai Csilla értékesítési vezető a Tengerjáró Kft. által képviselt flottákról, a hajók szolgáltatásairól, különlegességekről és az útvonalakról szólva elmondta: három flotta – a Royal Caribbean International, a Celebrity Cruises és az Azamara – útjait kínálják. A három társaság sokban különbözik, de az jó is, mert így mindenki megtalálhatja a leginkább hozzá illő szolgáltatást. A három közül a legnagyobb, a fél évszázados Royal hatvan országban van jelen. Útjait családoknak ajánlják és azoknak, akik kicsit mozgalmasabb nyaralást kedvelik. Ennek a társaságnak vannak a világon a legnagyobb hajói – és ez a következő években még így fog maradni. Az újításokban mindig is úttörő volt. Az ő hajóin jelent meg először mászófal, kosárlabdapálya, szörf szimulátor, körhinta és vízi színház. Most valószínűleg a spa kabinok jelentenek majd nagy vonzerőt különleges szolgáltatásukkal. A Royal flottájából 2018 és 2021 között tíz hajót újít fel, s két új hajóval is gazdagodik: 2020 őszén bocsátja útjára az Odyssey of the Seast, amely Miamiból teljesít szolgálatot, valamit 2021-ben a Wonder of the Seast. Az évtized végére egy teljesen új hajóosztályt is szolgálatba állítanak. Az Icon Class hajók építésénél rendkívül nagy figyelmet fordítanak a környezet védelmére. Cseppfolyósított földgázzal, üzemanyagcellás technológiával fognak működni.

 Ha ezekre a hajótársaságokra szállodaként tekintünk, akkor a Royal a 4 csillagos vagy mondjuk 4 * + lehet, a Celebrity Cruises viszont már az ötcsillagos kategóriába tartozik. A besorolás egyik mutatója a személyzet : utas arány. A Royalnál ez 1:3, míg a Celebritynél már egy a kettőhöz! A társaság honlapján 46 különböző útvonalat kínál, hét kontinens több mint háromszáz pontjára. Legújabb hajóosztályuk, a 2020 áprilisára várható EDGE megjelenésével letisztult, modern, új stílusra váltottak. Szakítva a hagyományos gondolkodással egészen új tereket hoztak létre, mint például az Infinite Veranda kabinok, ahol a kültéri erkély és a beltér egyetlen gombnyomásra eggyé válik. Ilyen sehol máshol nem található. Másik, ugyancsak világelső újításuk a Magic Carpet, egy teniszpálya méretű, konzolos, lebegő terasz a hajó oldalán, ami – elhelyezkedésétől függően – más és más rendeltetésűvé változik, a tengerszinttől a legfelső szintig.

 Eredetileg a kishajóba való átszállásra találták ki, de most akár egy étterem meghosszabbítása, máshol bár, a 16. szinten pedig különleges vacsorahelyszín, a „Dinner on he Edge” is lehet, ahol a vacsorához már zene és egy show is járul. A hajón tetőkert is van és egy háromszintes, üvegfalakkal körbezárt tér, aminek az egyik oldalát növények borítják. Ezen a hajón nem csak kabinok, lakosztályok is vannak. A kétszintes Edge Villákban saját csobbanó medencével, míg a két Iconic lakosztály hatalmas, nyitott, belső terasszal, két-két hálószobával, ugyanannyi fürdőszobával várja vendégeit a hajó tetején, a kapitányi híd fölött. A hajó színháza is más, mint máshol. Nincs klasszikus színpad, a nézőtér körülöleli a játékteret, a háttérben pedig kivetítőre kerül a díszlet. Bár a Celebrity nem kifejezetten a gyerekes családoknak való, de azért 3-tól egészen 17 éves korig ők is megtalálják a szórakozásukat.

 Az Azamara hajói - a Pursuit, a Quest és a Journey - ugyancsak egy másik kategóriát képviselnek. Szintén ötcsillagos, de inkább a családiasabb hangulatú butikhotelekhez hasonlíthatók. Hétszáz utas kiszolgálását négyszáz főnyi személyzet végzi, itt már nagyon odafigyelnek a vendégre. A visszatérő utasokat név szerint ismerik. Eltérően a többi hajóstársaságtól, út közben a szolgáltatás all inclusive, tehát az árban már benne van a borravaló, a megszokott alkoholos és egyéb italok is. Útjaik jellegzetessége, hogy három hajójuk nagyon sokat áll a kikötőkben, gyakran az éjszakát is ott töltik így a városok megismerésére is lehetőség nyílik, sőt – ami máshol szintén nem található - kínálnak 2-10 éjszakás, szárazföldi programokat is a hajóút előtt vagy után, több mint negyven országban. Ezek során az utasok szárazföldi közlekedéséről, szállodáikról is gondoskodnak, az Azamara ötcsillagos szintjén.

 Általában a hosszabb utakat kínálják, ara is lehetőség van, hogy két-háromhetes láncra fűzzünk több hajóutat. Jövő évtől már elérhető lesz velük Madagaszkár, Hawaii, Francia Polinézia, Dél-Afrika, Tanzánia vagy Nyugat-Afrika partvidéke. A Szilvesztert pedig Brazíliában a Copacabana-n, Ausztráliában, Sydneyben, illetve Dél-Afrikában, Fokvárosban lehet tölteni. A 2020-as ajánlatukban 86 út szerepel hét kontinens 71 országába, melynek során 273 kikötőt keresnek fel. Októberben mindhárom hajójuk eljön Európába, Koperben fognak találkozni. Lesz egy olyan, 42 éjszakás – összekapcsolható – hajóút, melynek során mindhármat ki lehet próbálni, eljutni velük a mediterrán térségtől Észak-Európáig. A balkonos kabin kategórián belül ők is bevezetnek egy új, „Veranda +” megjelölésű kabint. A hajó magasabb szintjein lesznek és ajándék vacsora, valamint különleges szolgáltatások is járnak majd hozzájuk.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!