2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina és Kende napja
Szükség van erre a rendezvényre
Révay András
2018.02.26 15:24
Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

 2018-ban új, még jobban megközelíthető helyszínen, a Hősök tere mellett, a Műcsarnok buszparkolójában rendezik meg a VI. Budapesti Halfesztivált, március 2. és 4. között. A belépés természetesen mindenki számára ingyenes! A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnék a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni. A magyarok évi halfogyasztása átlagosan 5 kg/év/fő, mely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. A fesztiválon a látogatókat több, mint 100 hazai és nemzetközi halétellel várják. Az eseményen minden halból készül, még a kolbász és a tepertő is. Lesz óriásbogrács, óriásharcsa-sütés, harcsa szalonna füstölés és még megannyi különlegesség Európa legnagyobb Halfesztiválján!

 A személyenkénti halfogyasztás világátlaga húsz kiló fölött van – hívta fel a figyelmet a súlyos lemaradásra Németh József mesterszakács, a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselője. Amikor a legelső Halfesztivált megrendezték, mindenki szkeptikus volt. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a rendezvény rendkívül népszerű és sokan látogatják. A halat tehát szeretjük! Persze nagyon sok múlik az elkészítés módján. Azt mondjuk, a hal zsírszegény étel, fogyókúrások is ehetik. De ha bepanírozva, bő zsírban sütjük ki, mindjárt nem ez lesz a helyzet. Főzve viszont sokkal zsírszegényebb, sokkal értékesebb étel lehet belőle. Ez a rendezvény pont azt a célt szolgálja, hogy bemutassa, hányféle változatos módon lehet a halat elkészíteni! Nyaranta sokan főznek halászlét és mindenki meg van győződve arról, hogy az övé a legkiválóbb. A vizeinkben 84 féle hal él és a halászlé elkészítésének a szakirodalom 800 féle módját ismeri!

A halfogyasztás a divat részévé vált és vannak tudatos vásárlói csoportok, akik odafigyelnek az omega-3 -6 és -9 zsírsavak bevitelének alakulására. A busában például négyszer annyi van belőlük, mint a makrélában ráadásul nagyon ízletes, szálkamentes kolbász készíthető ebből a halból. Életmód- és szemléletváltás tanúi vagyunk – állapította meg Szabó Péter, halkereskedő, séf, Magyarország egyik legnagyobb halszakértője. Ám érdekes módon ő legalább ilyen fontosnak tartja az osztriga fogyasztását is! A csigák kagylók, tehát a puhatestűek világa nagyon változatos. Az osztriga megosztja a közönséget, vagy szeretik vagy egyáltalán nem. A minősége roppant fontos, mert a jó osztriga izgalmas, máshol nem tapasztalható ízélményt ad. Előfordulhat, hogy a kagylóhéj felnyitásakor kevés folyadékot ki kell önteni belőle, de a kóstolása előtt az illatolás pont olyan elengedhetetlen, mint a boroknál. Utána pici citrommal megcsöpögtetve fogyasztjuk.

A Halfesztiválok állandó résztvevője a Hello Hal és tulajdonosa, Horváth Szabolcs. Fontos feladatának tartja a halfeldolgozás és az elkészítés sokszínűségének népszerűsítését. Szívesen állít össze kizárólag hazai halakból készült ételeket felvonultató menüsorokat. Némi túlzással azt állítja, hogy mindent el lehet készíteni hazai halból, amit a magyar konyhában csirkéből és sertéből állítanak elő. Ők még gyümölcslevesbe is tesznek halat! Hosszú ideig csak a természetes vizekben élő halakkal foglalkoztak, de az ottani halászat megszűnése és néhány faj védetté nyilvánítása után a termelők által kínált halakat - mint például az afrikai harcsát - is feldolgozzák. Sok embert a szálka tart vissza a halfogyasztástól, de megfelelő elkészítéssel lehetségessé válik, hogy a szálka ne zavarja a gasztronómiai élvezetet. A látogatók erről meg is győződhetnek a VI. Budapesti Halfesztiválon.

Kapcsolódó témák

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

A régi sláger dallamára, akár azt is énekelhetnénk: nehéz a szójátéknak ellenállni… kivált, ha ennyire kézenfekvően kínálja magát. Bár kitapasztalni a tapas-t, egy alkalom biztosan kevés, azért Spanyolország Nagykövetsége és a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal által, a Tapas Világnapja alkalmából a budapesti El Asador de Pata Negra étteremben szervezett bemutatón mégis bőséggel nyílott rá lehetőség.

Blog ajánló
Városlátogatások Parga Görögország
PargaParga színpompás épületeivel Görögország egyik ékszerdoboza. A kék tengeröblöt félkaréjban övező bűbájos szépségű település a girbegurba utcácskákkal, a szorosan egymás mellé épített pici, tarka házakkal, mesekönyvbe illő látvány. Fényképről első ránézésre könnyen összetéveszthető a népszerű olasz turistacélponttal, Cinque Terré-vel.Az aprócska kis városka vagy falu Görögország észak-nyugati partvonalán az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, mely az ókori görögök hite szerint Hádész birodalmának bejárata volt, ahová az alvilág révésze, Kharón az Acheron folyón úszó ladikján vitte a holt lelkeket.Parga történelme az antik időkbe nyúlik vissza. Számos náció uralkodott itt, a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok váltották egymást. Ebben az időben a települést Torininek hívták. A legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Szerencsés döntés volt, mivel a későbbiek során Torini városát földrengés pusztította el.A település híres szülötte Pargali Ibrahim Paşa, akit hatéves korában kalózok raboltak el, majd később Szulejman török szultán nagyvezíre lett, miután feleségül vette annak húgát. Szobra állítólag a városka fölé magasodó erődben látható, a nagy melegben eltekintettünk a felkapaszkodástól.Az öböl bejáratát apróbb-nagyobb szigetecskék tarkítják, egyik, a Panagia sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis fehér templom látható. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is van. Ha már nagyon melegünk van, akkor irány a strand! Szikrázó a napfény, kék tenger, fehér homok vagy apró kavics. Mi kell még! Csobbanjunk!A tengerparti főutcán és a kacskaringó mellékutcákban egymást érik a tavernák, éttermek, kávézók, bárok és ajándékboltok. A történelmi múlt, az idilli környezet és a romantikus atmoszféra Pargát méltán tartják Görögország egyik legszebb városkájának.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=wqzrRwcpqTE                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!