2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Utazás Élményországban
Révay András
2016.07.21 20:55
Újabb példánnyal bővült a Hibernia Kiadó útikönyveinek sorozata. A tőlük megszokott pontossággal és részletességgel most azt az országot mutatják be, melyről nyugodtan bevallhatjuk, hogy sok szempontból irigységünk tárgya. A világ egyik leggazdagabb országa és ez az állítás ugyanúgy vonatkozik az ott élők anyagi jólétére, mint a természeti adottságokra.

 Erről az országról számos meghökkentő dolgot sorolhatunk fel. Különlegessége a sokszínűség. Négy egymástól jól elkülöníthető, mégis szoros egységet alkotó területből áll. Nyelvhasználata szerint: a német, az olasz, a francia - no meg az „eredeti”-nek tekinthető rétoromán adja a fő részeket, melyek megjelennek nemcsak a nyelvben, hanem a kultúrában és természetesen a gasztronómiában is. Bár a földrajzkönyvek azt írják, hogy területe csak 41 285 km2, Svájc Európa legnagyobb állama – lehetne! Amennyiben a hegyek felszínét lesimítva, síkban terítenénk ki! Az országban 1161 hegycsúcs nyúlik háromezer méter fölé, és közülük 48 négyezer méternél is magasabb. Az „Európa teteje” kifejezés ezért tökéletesen helytálló. Ez az ország a csokoládé, a sajtok, a márkás órák hazája, de leginkább mégis örökös semlegességét irigyeljük, tudva, hogy itt 1847 óta nem volt háború!

 A most megjelent útikönyvben persze mindezekről szó van – és még sokkal többről is. Böngészgetve a 35 térképet és a 700 fényképet, élvezettel forgathatják a „fotelturisták”, de hasznos azoknak is, akik a segítségével kívánják megtervezni, összeállítani utazásuk programját. Ez utóbbihoz komoly szakmai támogatást is kapnak. A Svájci Idegenforgalmi Hivatalban 2015-ben kidolgozták a Svájci Nagy Túra ajánlatát. Ez az út 1600 kilométeren át kanyarog 44 látványos helyszínt és vonzó kirándulási célpontot köt össze Svájc leglenyűgözőbb útvonalai mentén. A könyv ennek ismertetésével kezdődik, a hátsó borítón külön térkép mutatja a túra útvonalát és a részletes leírásoknál a Grand Tour piros jelvénye jelzi a kapcsolatot. Másik erénye a könyvnek, hogy kifejezetten a magyar turisták számára készült. Azt a hagyományos útvonalat járja be, amelyet a magyar turisták – Ausztria felöl belépve – általában követni szoktak. Így 6-9 nap alatt felkereshető az ország minden fontosabb látnivalója és egy ilyen út a rendkívül gazdag földrajzi, természeti, etnikai, történelmi és kulturális szépségeket, gasztronómiai, borászati különlegességeket egy közös élménykoszorúba fonja.

A 9+1 számozott fejezetben részletes tájékoztatást találunk az egyes tájegységekről. A megkülönböztetést azt indokolja, hogy a tizedik nem Svájc, de nem is Ausztria. A fejezet Lichtensteinről szól. Érkezhetnénk Svájcba repülővel vagy vonattal, de a könyv írója, Wierdl Viktor tanácsát követve - autóval vagy busszal utazva - könnyen eljutunk a Rajna mentén az óragyártásáról híres Schaffhausenig. Onnan pedig tovább, egyre csak tovább. Az egyes helyszínek leírása annyira pontos, hogy még a gyalogos sétákra vonatkozóan is tartalmaz ajánlást. Minden fejezetben – olykor többször is – találunk gyakorlati jó tanácsokat. Ezekből megtudjuk, hol, hogyan, milyen engedményeket kaphatunk, milyen rendezvényekkel találkozhatunk. Hogyan érdemes felöltözni, ha a célunk „Európa teteje”, a Jungfraujoch meglátogatása és milyen információkat gyűjtsünk be indulás előtt. A könyv szerzőjének igen alapos helyismeretéről árulkodik. Svájc köztudomásúan nem olcsó ország. Aki mégsem jut el oda - lapozgatva ezt az útikönyvet - mégis úgy érezheti, hogy szinte ott van az egyes helyszíneken.

A tájegységek ismertetése után néhány fejezet önálló témaköröket tárgyal. Ilyenek a hegyi túrák, ahol az útvonalak leírása mellett lényeges, akár életmentő tanácsokat is olvashatunk. Nem hiányoznak a könyvből a fontos síterepek jellemzői és az érdekességek a svájci vasutakról. Pontosságuk közmondásos. Azt tartják róluk: ha ott egy vonat késik, akkor vagy az óra nem svájci vagy a vonat! A Glacier Express pedig a leglassúbb európai gyorsvasút, ötszáz és 2200 méter magasság között ingázva, a 297 kilométert hét óra alatt teszi meg. Hanem a látvány! Olyan úton halad, amit az UNESCO a Világörökség részének nyilvánított. Útközben viszont a svájci ételkülönlegességekkel is alkalom nyílik ismerkedni – melyeknek a könyv is külön fejezetet szentel. Végül pedig az elengedhetetlen „Hasznos tudnivalók ABC-je” és pontos térképrészletek egymásutánja zárja a sort.

                                   Wierdl Viktor
                                   Alpesi tájakon – Svájc
                                   Hibernia Nova Kiadó Kft. 2016.
                                   Pauker Nyomda
                                   ISBN: 978 615 5426 28 5
Kapcsolódó témák

Jól igazolja ezt az állítást – no meg még egy másikat is – a Hibernia Kiadó népszerű útikönyv sorozatának legújabb tagja, a „Varázslatos Csehország”. A másik állítás ugyanis így hangzik: Csehország nem csak Prága! A könyvben erre nézve is bőséges bizonyítékot, egyebek mellett például negyven térképet is találunk.

Több oka is lehet annak, ha egy könyv első kiadását követően, az ötödik évben megjelenik a második – átdolgozott kiadás. Talán a példányszám volt kevés, esetleg a tartalomba csúsztak hibák? Esetünkben az első állítás ugyan igaz, szerencsére a második nem. Az Erzsébetváros zsidó örökségét bemutató első kiadás óta viszont a városrész életében történtek olyan változások, melyek indokolttá tették, hogy új, megbízható, aktuális tájékoztatást kapjon a téma iránt érdeklődő olvasó.

Nem öregebb kétszáz évnél, de már vannak klasszikusai. Lenézték, vitatták, temették, most is él. Olyan, mint a jó bor vagy a jó szivar, az élvezetéhez érettség kell! Bár – ez sem egészen igaz. Nem zárt, nem egységes. Részelemei között van, ami képes magához édesgetni egészen fiatalokat és jó esély van rá, hogy aki először hatéves korában találkozott vele, hetvenévesen is a barátja marad.

Hol is tarthatta volna máshol legújabb könyvének bemutatóját az Álomgyár Kiadó, mint a Kék Macska című regény egyik eredeti helyszínén, Budapesten, a Nagymező utca 17-ben. Persze a hely mára erősen megváltozott – már ami a belső terek egy részét illeti – de a szelleme? Nos, abban még ott leng az előző századforduló illata.

Egy tavaly létrejött – utazó – kiállítás megörökítésére vállalkozott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Könyvet adott ki a sörről – együttműködésben a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeummal. A kiállítás a tervek szerint évekig fog utazni az országban és az is elképzelhető, hogy külföldre is kiviszik. Ez az egyik oka annak, hogy a könyv maga is kétnyelvű, a szövege magyarul és angolul olvasható, nyelvgyakorlásnak is jó!

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!