2018. december 10. hétfő, Judit és Loretta napja
Zöld, aktív, egészséges
Révay András
2018.09.29 17:33
Sok érdekes újdonsággal találkozhattak a meghívott magyar szakemberek a Szlovén Turisztikai Szervezet hagyományos, évi bemutatkozó rendezvényén. Az idén az országot a látogatók egy egészen új oldaláról ismerhették meg.

A bemutató középpontjában az a bejelentés állt, hogy Szlovénia a világ első zöld idegenforgalmi célpontja lett! Magyarországról nézve ez azért válik fontossá, mert országaink egymásnak közvetlen szomszédjai, a két főváros egymástól mindössze ötórányi autóútra található. Mondhatni, egy értékes kis gyöngyszem, az egyetlen európai ország, ahol négy különböző terület találkozik: a Pannon síkság, az Alpok, a Karszt-fennsík és a Földközi-tenger vidéke. Egy olyan ország, amelyik egész évben képes élményt nyújtani a szabadtéri tevékenységekre vágyóknak, ahol lehet reggel síelni, és délután hajózni, vagy túrázni, kerékpározni az egyik nap és úszni a másikon. Bárhol is vagyunk ebben az országban, a természet mindenhol körülvesz és aktív időtöltésre ösztönöz. Szlovénia zöld, aktív és egészséges országként kíván megjelenni a világ turisztikai térképén. Lakói szeretik, megbecsülik természeti és kulturális örökségüket. A természetközpontúság az itt élők életszemléletének alapvető részét képezi.

 Az ország annak ellenére is különleges, hogy itt nincs Eiffel-torony vagy Times square, helyettük minden a természet szeretetéről és védelméről, népszerűsítéséről szól. Joggal mondhatjuk, hogy a világ egyik legzöldebb országa, területének hatvan százalékát erdők borítják! Élővilágának kétharmada védett. Ugyanakkor azt is gyorsan belátták, hogy a gazdag örökség nem elegendő, ezért kifejlesztették saját fenntartható turisztikai modelljüket. A „Zöld terv” egy nemzeti program, melynek célja az idegenforgalmi célpontok és vállalkozások felmérése, fejlesztése, több mint száz, globális feltétel alapján. Akik a feltételeknek megfelelnek, hitelesítő zöld tanúsítványt kapnak, bizonyságául annak, hogy mindegyikük autentikus, egyedi és zöld élményeket kínál a turisták számára. A munka eredményei máris látszanak: Szlovénia a világ ötödik „legfenntarthatóbb” országa. Ljubljana már 2016-ban megszerezte az „Európa zöld fővárosa” címet. Szlovénia egy különleges méhfaj, a Krajnai méh otthona. Mostanában derült ki, hogy a méhállomány csökkenése súlyos, világszintű veszélyt jelent a környezetre. Ennek kapcsán - Szlovénia javaslatára – az ENSZ május 20-át a Méhek világnapjának nyilvánította.

Az országban a luxus nemcsak az ötcsillagos szállodákról, hanem az ötcsillagos élményekről is szól. A lehetőségek száma végtelen mindazoknak, akik aktív pihenéssel szeretnék idejüket eltölteni. Itt halad át az Alpe Adria Trail, egy hatalmas, 750 km-es túraútvonal, amely három országon fut keresztül, az osztrák Großglockner lábától (3798 m) a szlovén és az olasz hegyekig. Az útvonal a felfedezőket bevezeti a nemzeti parkok mélyére és a bioszféra rezervátumokba, miközben például a Julián-Alpok 2585 méteres csúcsára is felmászik. A Triglav Nemzeti Park, Európa egyik legrégebbi nemzeti parkja, egyedülálló természeti örökségéről híres, magában foglalja a Peričnik-vízesést is. Az adrenalin keresők kajaktúrákon fedezhetik fel a vidéket a Soca folyón. A világhírű Krízna barlangban 22 – kajakozásra is alkalmas - földalatti tó, változatos állatfajok és régészeti maradványok várják a turistákat.

Az egészséges életmód sem csak egy pohár ásványvíz megivását jelenti. Az egészségközpontok és gyógyfürdők kínálata bőséges, Portorož szállodáiról külön tanulmányt lehetne írni. Jelszavuk: „Élj jobban és tovább!” Itt a „történelem előtt tenger” 42 ezer éves (!) gyógyvize 724 méter mélyről tör fel a földből. Az úszkálás a Terme Portorož ásványi anyagokban gazdag termálvizében, betegségek egész sorára kínál orvosok által felügyelt gyógyulást. Enyhülést találnak itt a reumatikus, a különféle bőr-, idegrendszeri-, nőgyógyászati-, légzőszervi-, emésztőrendszeri-, ízületi-, ortopédiai betegségekben szenvedők, de a balestek vagy műtétek utáni állapotok javulását is nagyban elősegíti az itteni gyógyvíz. Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy bárki hasznosnak érezze az indiai szakorvos által vezetett Ájurvéda Központban eltöltött időt, a jobb közérzet magáért beszél.

Nem volna teljes a kép, ha a konyhaművészetről nem beszélnénk. Az országot a történelmi hagyományok összekapcsolják Ausztriával, Olaszországgal, Magyarországgal és ezek hatása a konyhában is megmutatkozik. Szlovénia mindegyik szomszédjától kölcsönöz valamit, feleségül veszi a mediterrán és a közép-európai ízeket, miközben saját, friss, helyben termesztett termékeivel egyedi jelleget ad hozzá. A hagyományos finomságok közé tartoznak a karnolos kolbász és a zlikrofi gombócok. A friss tenger gyümölcsei széles körben elérhetőek a tengerparti éttermekben, például a Piran-i Prešeren-patak partján, az Adriai-tenger egy érintetlen középkori városában. Az édesség kedvelőinek olyan helyi specialitásokat kell keresniük, mint a többrétegű gibanica torta. A hagyományok mellett a korszerű is helyet kap, hiszen a festői Soca-völgyben él és dolgozik Ana Roš, aki a világ legjobb női séfje lett 2017-ben! A Triglav Hotel Bled konyhája a tíz legjobb között van a régióban és a hagyományos szlovén ételek mellett saját borpincéjéből kínálja borait. A szlovén borkészítés évszázados hagyományokra tekint vissza, a talaj, az éghajlat és a termelési módszerek közötti különbségeknek köszönhetően minden térségnek saját, jellegzetes fajtái vannak.

 

Kapcsolódó témák

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!

Ha az Egyesült Államokról esik szó, többnyire legelőbb New York, Washington, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco – a nagyvárosok jutnak eszünkbe. Pedig hát, tudjuk jól, az a hatalmas ország nemcsak városokból áll. E cikksorozat első két részéből már kiderült: utunk célja ezúttal Pennsylvania volt, és ott sem egy nagyváros.

Szerbia Köztársaság idegenforgalmi kínálatának megismertetésére látványos turisztikai fórumot tartottak a Köztársaság budapesti nagykövetségén a témakör magyarországi szakemberei számára. A rendezvényt a belgrádi Szent György Folklór Egyesület tánccsoportjának műsora nyitotta meg.

Amerika más, Amerika nagy, Amerikát nem lehet elmesélni - szokták mondani azok, akik ott élnek vagy már sokszor jártak az Egyesült Államokban. Mert hiszen Amerika valóban nagy! Két nagy kontinens, Észak- és Dél-Amerika és persze nemcsak egy ország helyezkedik el rajtuk. Ám - itt Magyarországon – ha kimondjuk a nevét, szinte mindenki, automatikusan az északi részen található Egyesült Államokra (U.S.A.) gondol és eszébe sem jut, hogy mondjuk Mexikó is Amerika és azt is egyesült államok alkotják.

Nem nézték el a naptárt, nem is tévedtek, pusztán csak előrelátó gondoskodással szeretnének az utazók kedvébe járni. Hogy könnyebbé tegyék a tervezést. Ebből a megfontolásból mutatta be már most a 2018 őszi – téli és a 2019 téli – tavaszi időszakra szóló katalógusát az 1000 Út Utazási Iroda.

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!