2019. február 19. kedd, Zsuzsanna napja
Zöld, aktív, egészséges
Révay András
2018.09.29 17:33
Sok érdekes újdonsággal találkozhattak a meghívott magyar szakemberek a Szlovén Turisztikai Szervezet hagyományos, évi bemutatkozó rendezvényén. Az idén az országot a látogatók egy egészen új oldaláról ismerhették meg.

A bemutató középpontjában az a bejelentés állt, hogy Szlovénia a világ első zöld idegenforgalmi célpontja lett! Magyarországról nézve ez azért válik fontossá, mert országaink egymásnak közvetlen szomszédjai, a két főváros egymástól mindössze ötórányi autóútra található. Mondhatni, egy értékes kis gyöngyszem, az egyetlen európai ország, ahol négy különböző terület találkozik: a Pannon síkság, az Alpok, a Karszt-fennsík és a Földközi-tenger vidéke. Egy olyan ország, amelyik egész évben képes élményt nyújtani a szabadtéri tevékenységekre vágyóknak, ahol lehet reggel síelni, és délután hajózni, vagy túrázni, kerékpározni az egyik nap és úszni a másikon. Bárhol is vagyunk ebben az országban, a természet mindenhol körülvesz és aktív időtöltésre ösztönöz. Szlovénia zöld, aktív és egészséges országként kíván megjelenni a világ turisztikai térképén. Lakói szeretik, megbecsülik természeti és kulturális örökségüket. A természetközpontúság az itt élők életszemléletének alapvető részét képezi.

 Az ország annak ellenére is különleges, hogy itt nincs Eiffel-torony vagy Times square, helyettük minden a természet szeretetéről és védelméről, népszerűsítéséről szól. Joggal mondhatjuk, hogy a világ egyik legzöldebb országa, területének hatvan százalékát erdők borítják! Élővilágának kétharmada védett. Ugyanakkor azt is gyorsan belátták, hogy a gazdag örökség nem elegendő, ezért kifejlesztették saját fenntartható turisztikai modelljüket. A „Zöld terv” egy nemzeti program, melynek célja az idegenforgalmi célpontok és vállalkozások felmérése, fejlesztése, több mint száz, globális feltétel alapján. Akik a feltételeknek megfelelnek, hitelesítő zöld tanúsítványt kapnak, bizonyságául annak, hogy mindegyikük autentikus, egyedi és zöld élményeket kínál a turisták számára. A munka eredményei máris látszanak: Szlovénia a világ ötödik „legfenntarthatóbb” országa. Ljubljana már 2016-ban megszerezte az „Európa zöld fővárosa” címet. Szlovénia egy különleges méhfaj, a Krajnai méh otthona. Mostanában derült ki, hogy a méhállomány csökkenése súlyos, világszintű veszélyt jelent a környezetre. Ennek kapcsán - Szlovénia javaslatára – az ENSZ május 20-át a Méhek világnapjának nyilvánította.

Az országban a luxus nemcsak az ötcsillagos szállodákról, hanem az ötcsillagos élményekről is szól. A lehetőségek száma végtelen mindazoknak, akik aktív pihenéssel szeretnék idejüket eltölteni. Itt halad át az Alpe Adria Trail, egy hatalmas, 750 km-es túraútvonal, amely három országon fut keresztül, az osztrák Großglockner lábától (3798 m) a szlovén és az olasz hegyekig. Az útvonal a felfedezőket bevezeti a nemzeti parkok mélyére és a bioszféra rezervátumokba, miközben például a Julián-Alpok 2585 méteres csúcsára is felmászik. A Triglav Nemzeti Park, Európa egyik legrégebbi nemzeti parkja, egyedülálló természeti örökségéről híres, magában foglalja a Peričnik-vízesést is. Az adrenalin keresők kajaktúrákon fedezhetik fel a vidéket a Soca folyón. A világhírű Krízna barlangban 22 – kajakozásra is alkalmas - földalatti tó, változatos állatfajok és régészeti maradványok várják a turistákat.

Az egészséges életmód sem csak egy pohár ásványvíz megivását jelenti. Az egészségközpontok és gyógyfürdők kínálata bőséges, Portorož szállodáiról külön tanulmányt lehetne írni. Jelszavuk: „Élj jobban és tovább!” Itt a „történelem előtt tenger” 42 ezer éves (!) gyógyvize 724 méter mélyről tör fel a földből. Az úszkálás a Terme Portorož ásványi anyagokban gazdag termálvizében, betegségek egész sorára kínál orvosok által felügyelt gyógyulást. Enyhülést találnak itt a reumatikus, a különféle bőr-, idegrendszeri-, nőgyógyászati-, légzőszervi-, emésztőrendszeri-, ízületi-, ortopédiai betegségekben szenvedők, de a balestek vagy műtétek utáni állapotok javulását is nagyban elősegíti az itteni gyógyvíz. Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy bárki hasznosnak érezze az indiai szakorvos által vezetett Ájurvéda Központban eltöltött időt, a jobb közérzet magáért beszél.

Nem volna teljes a kép, ha a konyhaművészetről nem beszélnénk. Az országot a történelmi hagyományok összekapcsolják Ausztriával, Olaszországgal, Magyarországgal és ezek hatása a konyhában is megmutatkozik. Szlovénia mindegyik szomszédjától kölcsönöz valamit, feleségül veszi a mediterrán és a közép-európai ízeket, miközben saját, friss, helyben termesztett termékeivel egyedi jelleget ad hozzá. A hagyományos finomságok közé tartoznak a karnolos kolbász és a zlikrofi gombócok. A friss tenger gyümölcsei széles körben elérhetőek a tengerparti éttermekben, például a Piran-i Prešeren-patak partján, az Adriai-tenger egy érintetlen középkori városában. Az édesség kedvelőinek olyan helyi specialitásokat kell keresniük, mint a többrétegű gibanica torta. A hagyományok mellett a korszerű is helyet kap, hiszen a festői Soca-völgyben él és dolgozik Ana Roš, aki a világ legjobb női séfje lett 2017-ben! A Triglav Hotel Bled konyhája a tíz legjobb között van a régióban és a hagyományos szlovén ételek mellett saját borpincéjéből kínálja borait. A szlovén borkészítés évszázados hagyományokra tekint vissza, a talaj, az éghajlat és a termelési módszerek közötti különbségeknek köszönhetően minden térségnek saját, jellegzetes fajtái vannak.

 

Kapcsolódó témák

Látványos fesztivállal köszöntötték Budapesten a kínai Holdújévet, a közelgő Tavaszünnepet. Mivel erre a rendezvényre Magyarországon már harmadik alkalommal került sor, a szervező, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, stílszerűen, háromnaposra tervezte az eseményt. Az ünnepség jelentőségét emelte, hogy idén van a magyar – kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulója is.

A kulturális és turisztikai együtt működés további elősegítése érdekében a kínai Shaanxi tartomány kormányzóságának Kulturális és Turisztikai Osztálya nagyszabású bemutatót tartott Budapesten, az InterContinental Szálló báltermében. A rendezvényen megemlékeztek arról, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a diplomáciai kapcsolatok felvételének idén van a hetvenedik évfordulója!

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!

Ha az Egyesült Államokról esik szó, többnyire legelőbb New York, Washington, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco – a nagyvárosok jutnak eszünkbe. Pedig hát, tudjuk jól, az a hatalmas ország nemcsak városokból áll. E cikksorozat első két részéből már kiderült: utunk célja ezúttal Pennsylvania volt, és ott sem egy nagyváros.

Szerbia Köztársaság idegenforgalmi kínálatának megismertetésére látványos turisztikai fórumot tartottak a Köztársaság budapesti nagykövetségén a témakör magyarországi szakemberei számára. A rendezvényt a belgrádi Szent György Folklór Egyesület tánccsoportjának műsora nyitotta meg.