2019. április 25. csütörtök, Márk, Márkó és Márkus napja
Zöld, aktív, egészséges
Révay András
2018.09.29 17:33
Sok érdekes újdonsággal találkozhattak a meghívott magyar szakemberek a Szlovén Turisztikai Szervezet hagyományos, évi bemutatkozó rendezvényén. Az idén az országot a látogatók egy egészen új oldaláról ismerhették meg.

A bemutató középpontjában az a bejelentés állt, hogy Szlovénia a világ első zöld idegenforgalmi célpontja lett! Magyarországról nézve ez azért válik fontossá, mert országaink egymásnak közvetlen szomszédjai, a két főváros egymástól mindössze ötórányi autóútra található. Mondhatni, egy értékes kis gyöngyszem, az egyetlen európai ország, ahol négy különböző terület találkozik: a Pannon síkság, az Alpok, a Karszt-fennsík és a Földközi-tenger vidéke. Egy olyan ország, amelyik egész évben képes élményt nyújtani a szabadtéri tevékenységekre vágyóknak, ahol lehet reggel síelni, és délután hajózni, vagy túrázni, kerékpározni az egyik nap és úszni a másikon. Bárhol is vagyunk ebben az országban, a természet mindenhol körülvesz és aktív időtöltésre ösztönöz. Szlovénia zöld, aktív és egészséges országként kíván megjelenni a világ turisztikai térképén. Lakói szeretik, megbecsülik természeti és kulturális örökségüket. A természetközpontúság az itt élők életszemléletének alapvető részét képezi.

 Az ország annak ellenére is különleges, hogy itt nincs Eiffel-torony vagy Times square, helyettük minden a természet szeretetéről és védelméről, népszerűsítéséről szól. Joggal mondhatjuk, hogy a világ egyik legzöldebb országa, területének hatvan százalékát erdők borítják! Élővilágának kétharmada védett. Ugyanakkor azt is gyorsan belátták, hogy a gazdag örökség nem elegendő, ezért kifejlesztették saját fenntartható turisztikai modelljüket. A „Zöld terv” egy nemzeti program, melynek célja az idegenforgalmi célpontok és vállalkozások felmérése, fejlesztése, több mint száz, globális feltétel alapján. Akik a feltételeknek megfelelnek, hitelesítő zöld tanúsítványt kapnak, bizonyságául annak, hogy mindegyikük autentikus, egyedi és zöld élményeket kínál a turisták számára. A munka eredményei máris látszanak: Szlovénia a világ ötödik „legfenntarthatóbb” országa. Ljubljana már 2016-ban megszerezte az „Európa zöld fővárosa” címet. Szlovénia egy különleges méhfaj, a Krajnai méh otthona. Mostanában derült ki, hogy a méhállomány csökkenése súlyos, világszintű veszélyt jelent a környezetre. Ennek kapcsán - Szlovénia javaslatára – az ENSZ május 20-át a Méhek világnapjának nyilvánította.

Az országban a luxus nemcsak az ötcsillagos szállodákról, hanem az ötcsillagos élményekről is szól. A lehetőségek száma végtelen mindazoknak, akik aktív pihenéssel szeretnék idejüket eltölteni. Itt halad át az Alpe Adria Trail, egy hatalmas, 750 km-es túraútvonal, amely három országon fut keresztül, az osztrák Großglockner lábától (3798 m) a szlovén és az olasz hegyekig. Az útvonal a felfedezőket bevezeti a nemzeti parkok mélyére és a bioszféra rezervátumokba, miközben például a Julián-Alpok 2585 méteres csúcsára is felmászik. A Triglav Nemzeti Park, Európa egyik legrégebbi nemzeti parkja, egyedülálló természeti örökségéről híres, magában foglalja a Peričnik-vízesést is. Az adrenalin keresők kajaktúrákon fedezhetik fel a vidéket a Soca folyón. A világhírű Krízna barlangban 22 – kajakozásra is alkalmas - földalatti tó, változatos állatfajok és régészeti maradványok várják a turistákat.

Az egészséges életmód sem csak egy pohár ásványvíz megivását jelenti. Az egészségközpontok és gyógyfürdők kínálata bőséges, Portorož szállodáiról külön tanulmányt lehetne írni. Jelszavuk: „Élj jobban és tovább!” Itt a „történelem előtt tenger” 42 ezer éves (!) gyógyvize 724 méter mélyről tör fel a földből. Az úszkálás a Terme Portorož ásványi anyagokban gazdag termálvizében, betegségek egész sorára kínál orvosok által felügyelt gyógyulást. Enyhülést találnak itt a reumatikus, a különféle bőr-, idegrendszeri-, nőgyógyászati-, légzőszervi-, emésztőrendszeri-, ízületi-, ortopédiai betegségekben szenvedők, de a balestek vagy műtétek utáni állapotok javulását is nagyban elősegíti az itteni gyógyvíz. Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy bárki hasznosnak érezze az indiai szakorvos által vezetett Ájurvéda Központban eltöltött időt, a jobb közérzet magáért beszél.

Nem volna teljes a kép, ha a konyhaművészetről nem beszélnénk. Az országot a történelmi hagyományok összekapcsolják Ausztriával, Olaszországgal, Magyarországgal és ezek hatása a konyhában is megmutatkozik. Szlovénia mindegyik szomszédjától kölcsönöz valamit, feleségül veszi a mediterrán és a közép-európai ízeket, miközben saját, friss, helyben termesztett termékeivel egyedi jelleget ad hozzá. A hagyományos finomságok közé tartoznak a karnolos kolbász és a zlikrofi gombócok. A friss tenger gyümölcsei széles körben elérhetőek a tengerparti éttermekben, például a Piran-i Prešeren-patak partján, az Adriai-tenger egy érintetlen középkori városában. Az édesség kedvelőinek olyan helyi specialitásokat kell keresniük, mint a többrétegű gibanica torta. A hagyományok mellett a korszerű is helyet kap, hiszen a festői Soca-völgyben él és dolgozik Ana Roš, aki a világ legjobb női séfje lett 2017-ben! A Triglav Hotel Bled konyhája a tíz legjobb között van a régióban és a hagyományos szlovén ételek mellett saját borpincéjéből kínálja borait. A szlovén borkészítés évszázados hagyományokra tekint vissza, a talaj, az éghajlat és a termelési módszerek közötti különbségeknek köszönhetően minden térségnek saját, jellegzetes fajtái vannak.

 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!