2020. január 22. szerda, Vince és Artúr napja
A jövő elkezdődött
Révay András
2015.06.08 22:33
Megtelt a Várkert Bazár új előadóterme a Samsung Üzleti Fórum vendégeivel. Az üzleti élet és a kommunikáció szakemberei részletes tájékoztatást kaptak az újdonságokról, a telefonok, táblagépek felhasználásának mindinkább szélesedő lehetőségeiről.

 Minden üzlet más, de mi hiszünk abban, hogy mind magában hordozza a fejlődés lehetőségét - jelentette ki a rendezvény kezdetekor dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke. Dr. Piller Gábor, a vállalati üzletág vezetője ezt még azzal egészítette ki: a cég a mobiltelefonok, a televízió piacán és sok más területen világelső, de a ma vállalkozásainak egyre többre van szüksége. „Kulcsrakész”, innovatív megoldásokat várnak a kereskedelem, az oktatás, a vendéglátás, a közlekedés, az egészségügy számára. Az már kevés, hogy megjelenik egy új készülék, egy még modernebb telefon, sokkal inkább arra van igény, hogy ugyanazt a berendezést sokoldalúan lehessen használni. Egy tablet segítségével még otthonról elindíthassam az autóm fűtését vagy belépve a bankba - sorszám tépése helyett - jelezhessem vele az érkezésemet és elkezdhessem előkészíteni a tranzakciómat. Az okosórán tárolhassam a színházjegyet, megindíthassam, leállíthassam a parkolást. Ez már nem lehet a jövő, mert az a jövő most van. A jövő elkezdődött!

 Magyarország számára a legnagyobb lehetőség talán az oktatás területén kínálkozik. A Smart School – nevezhetjük okos osztályteremnek is – forradalmasítja az oktatást. Nemcsak digitális eszközök kerülnek a tanár és a tanulók kezébe, meg digitális tábla a falra, hanem ezek együttműködése is megoldott. A diák kiteheti az általa elvégzett feladatot a nagy táblára, a tanár közben pontosan látja, ha a hátsó padban valaki Facebook-ozni próbál. Az eljárás terjed. Horvátországban harmincezer, Szlovákiában ötvenezer tanuló számára nyitnak ilyen tantermeket. Los Angelesben is a Samsung Smart School rendszerét vezetik be az iskolákba. Magyarországban Jászfényszarun, a Rimóci kastélyban alakítottak ki egy ilyen – kísérleti – tantermet, ahol az általános iskola 8 tantárgyát oktatják heti 19 órában. A tanárokat egy hónap alatt felkészítették a tabletek használatára és – akik vállalkoztak rá – ebbe a tanterembe vihették a gyerekeket. Az órákról mintegy 700 óra terjedelemben videofelvétel készült, összesített változata nemzetközi pályázaton díjat nyert. Az így kialakított kurzust az USA-ban már akkreditálták, a magyarországi tanárok számára viszont nem elérhető – mondta el a téma pedagógiai vezetője, dr. Turcsányi Szabó Márta.

A kereskedelemben olyan kijelzők iránt nőtt meg az érdeklődés, melyek kültéren is elhelyezhetők. Bírják az esőt és fényerejük napfénynél is elegendő. Közéjük tartoznak azok az arcfelismerő képernyők, melyek az előttük megállóról megállapítják a nemét, az életkorát – akár a földrészt is ahonnan az illető érkezett - felismerik még a mosolyt is. Ezeknek megfelelően mutatnak egy hirdetést, amire a néző várhatóan a legfogékonyabb. A ruhaüzletben is mennyivel izgalmasabb, ha a vásárló a tableten kiválaszt egy ruhát, amit a gép úgy jelenít meg, mintha az érdeklődő már fel is vette volna. Egy perc alatt látja: hogy áll rajta, illik ez neki vagy sem, nem kell próbafülkét, tükröt keresni. A szállodákban is – már van olyan – egy tabletet kap a vendég, ezzel nyitja–zárja a szobáját, szabályozza a légkondicionálást, a világítást, rendeli meg a vacsoráját vagy a másnapi reggelijét.

A közlekedésben sem tartozik már a mesék világába az autó, ami okos eszközökkel vezérelhető. Az ajtónyitás-zárás vagy a GPS programozása távolról elvégezhető, a motorról is érkezhet a mobil eszközre információ menet közben. A német vasutaknál már lehetséges az elektronikus jegyvásárlás, a kalauz elfogadja a hitelkártyát és tabletről adja a jegyet. Az okos megoldások számára az egészségügy is tág teret kínál. A Samsung kórházában a kórteremben, a párna alatt van a hangszóró, így senki nem zavarja a társát a másik ágyon. A kijelzőre az orvos bármilyen adatot lekérhet, a vizsgálatok eredményeit összesítve látja. A tableten rendeli a gyógyszert, amit a gyógyszertár azonnal meg is kap és mire a beteg odaér már össze is készítették számára. Így a tévedés is kizárható.

A mobil eszközök elterjedésével párhuzamosan egyre nagyobb szerepet játszik a biztonság – főként annak három legfontosabb területe: az adattárolás biztonsága, a személy és a működés biztonsága. Különösen, mivel egyre gyakoribbak a rosszindulatú applikációk. Az adatok megőrzésére kifejlesztett eljárás a KNOX, valójában egy széf a telefonban. Védi a hardware-t, ellenőrzi a bejelentkezés módját, jelzi az illetéktelen próbálkozást. A vállalati és a személyes adatok külön rekeszben kapnak helyet, külön is törölhetők. A széfet illetéktelen nem tudja kinyitni. Az egyéni igényekre szabott Android, felhő alapú rendszeren keresztül egyszerre több készülékkel állhat kapcsolatban. Ravasz eszköz. Bizonyos gomb megnyomásával a készülék kikapcsoltnak látszik, miközben már hívja a rendőrséget. Kifejlesztették az extrém körülmények között is működőképes telefonokat, tableteket is, hiszen ezek a készülékek szinte mindig velünk vannak. Vastagságuk kevesebb, mint 10 mm, a csatlakozó bemenetek vízállóak, a készülék harminc percig egy méter mélyen is vízálló. No meg ütés, por ellen is védettek. Működőképességüket nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett is megtartják, kesztyűben is használhatók. Mindezek az újdonságok együttesen jelzik, hogy a fejlődésnek ez még csak a kezdete. Csak elképzeléseink vannak arról, hogy hová tartunk, de az biztos: a jövő elkezdődött!

Kapcsolódó témák

Némi kihagyás után korszerű, új formában jelenik meg a több évtizedes múltra visszatekintő, 1957-ben alapított – és a szakmai körökben már régen rangot szerzett – Vendéglátás újság. Ez lehetne akár egy viszonylag szűkebb közösség belső információja is, de az új forma olyan új tartalommal is jár, mely joggal tart igényt szélesebb érdeklődésre, derült ki azonnal az új lap bemutatásakor.

Blog ajánló
Egy nap a városban Hivatalosan is gőzgombóc-őrület van Budapesten, a kínálat nagyon szűk
Lehet, hogy lemaradtál róla, de a helyzet az, hogy kitört a gőzgombóc-láz. Nem tudni, hogy a síelős szezonnak köszönhető-e, hogy a hütték csemegéjét kívánja a budai-pesti nép, mindenesetre ez az igazság. Kevés hely árul gőzgombócot, én konkrétan kettőről tudok. Az egyik az Édesmindegy, ahol a Facebookra hivatalosan is kiírták, hogy naálljonmegamenet, akkor mostantól csak előrendelésre lehet gőzgombócot rendelni, nyilván azért, mert különben mindent felzabálnánk egy perc alatt, és nem maradna másoknak. A másik ilyen hely a Másik Bolt a Kós Károly téren, a Wekerle telepen. Tudom, megint róluk írok, biztosan meg is kapom értem a magamét. De mit tegyek, ez a helyzet, törzsvendég lettem annak ellenére, hogy vagy ötven kilométerre lakom tőlük. De egy olyan helyet nem lehet nem szeretni, ahol a dió piros, a cseresznye sárga, a falon pedig ott vannak a történelmi személyek utolsó órái, régi villákkal ábrázolva (nyakazás, vaddisznó ésatöbbi). A gőzgombócról elmondok néhány, és egyáltalán nem evidens dolgot. Az egyik az, hogy lehet házilag fabrikált, kondérra tett szúnyoghálóval, meg az azt lefedő fedővel kísérletezni, de ha nagyban akarod űzni, akkor venned kell egy gombócgőzölőt. Ennek ára 400-500 ezer forint között van, és nem valami kifinomult cucc. Alul egy tálban fő a víz, felül a gőze bejárja az üveggel leválasztott, rácsokkal szabdalt teret. Senki nem tudja, miért 400 ezer forint mindez, hacsak az nem, aki megélt már ilyen gőzgombóc-mániát, mint ami most van a fővárosban. Főleg ha azt nézzük, hogy a gép nem képes minden körülmények között meggőzölni tésztát, simán nyersen hagyja, ha nem ügyeskedünk. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az ilyen gépek nagy része fagyasztott, előre elkészített gőzgombócokat melegít csak fel, mint a hütték csemegéit. Fábi, a Másik Bolt tulajdonosa természetesen beszerzett használtan, olcsóbban két ilyen szerkezetet. Eleinte itt is a szúnyoghálós módszerrel kísérleteztek, de egy idő után tudták, hogy ez nem mehet tovább, ha naponta szeretnének ötnél több embert is kiszolgálni (volt is kétfelvonásos botrány is már a boltban, amiért elfogyott a gőzgombóc, mire a város másik feléről odazarándokolók odaértek). “Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy ilyen gép?” - kérdeztem. “Két nap” - válaszolta gondolkozás nélkül Fábi. Vendéglátóiparról beszélünk, a két éves megtérülések birodalmáról. Persze a Másik Boltban nem fagyasztott gombócokat melegítenek, mint minden jó helyen, itt is a jó alapanyagokról és a kísérletezésről szól a dolog. A hagyományos gőzgombócban nagyon sűrű és savas-ízletes szilvalekvár, ráöntve édes, behízelgő vaníliasodó és mák / karamell foglal helyet, a tészta pedig egyszerre nyúlik és tartja magát, baromi jó cucc. 1500-rt az alap verzió, de van többféle édes is. CSAK HÉTVÉGÉN készül, szombat déltől vasárnap este hatig lehet gőzgombócolni, előtte hívjátok fel a boltot, nehogy lyukra fussatok. De jó hír, hogy hétvégén a boltban olyan élet van, olyan jó hangulat, hogy érdemes is ellátogatni ekkor külön, a hely általános hangulatáról itt írtunk. A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Egy nap a városban Tényleg őserdőt építettek egy belvárosi udvarban - Twentysix
A pesti belső udvaros bérházak alternatív felhasználása nem idegen a várostól. A romkocsma-kultusz kitermelte már a színházteremmé avanzsált udvarokat, de erdőt is láttam már kinőni így: a Grandio Hostel udvarán valóban a földből nőttek ki a csemeték, de dzsungel helyett ott inkább csak olyan érzésem volt, mint amikor kivágnak egy erdőt, és pár évvel később a helyén elkezdenek nőni a csemeték. Ha viszont belépünk a Király utca 26.-ba, az egykori V.A.M. Design Center épületébe, eláll a szavunk. Mindenki, aki először lép be, megáll, és csak néz egy ideig. Banánfa, fikusz, begónia, pálma, meg még egy csomó növény, “simán nagy” és “baromi nagy” kivitelben - van, amelyik több mint 70 éves -, behálózzák a helyet, takarják ki előlünk a kiálás egy részét, akárhová állunk. A belső udvarba fentről egy hatalmas csillár lóg be, ami valahogy ezt az egyébként is grandiózus teret még grandiózusabbá teszi. Hangyaként érzem magam, ha felnézek. Ilyen a tér a hely saját fotóin, a gangról lőve: De lentről ennél sokkal zöldebb: Este: Szerda este léptem be először, és igyekeztem a hozzám lépő felszolgálóra koncentrálni, aki nagyon kedvesen elmondta, hogy tele vannak, de a bárpultnál üldögélhetek. Az asztaloknál a dress code a kinyalt volt, ahogy körülnéztem, én viszont a hideg ellen inkább hegymászónak öltöztem (városi sétaprogramot szerveztem magamnak). Mivel voltak szabad asztalok, úgy éreztem, hogy gyakorlatilag ki vagyok küldve, nagyon udvariasan és finoman. De nem hagyott nyugodni a dolog. Másnap elmentem kora délután, kipuhatolni, hogy jó volt-e a megérzésem, nem akartam elhamarkodottan ítélkezni, nektek meg az első benyomás alapján írni valami hülyeséget. Megint csak sokan voltak, de azért nem annyian. Ilyenkor reggelihez lezárják az őserdőt (csak a vécékhez lehet hátramenni), és az oldalt található shopot nyitják meg. Itt kapott helyet a konyha is, valamint a péksütis rész, na meg egy csomó dizájndarab, tálak, tányérok, illatok (az Awen magyar illattervező márkája, aki saját, személyre szóló illatot is készít megrendelésre). Csakhogy annyian voltak, hogy az őserdő egy részét is megnyitották. Megint sétálgattam bent, mint valami parkban, tátottam a számat, egy hölgy odalépett hozzám olyan mosollyal, mintha ezer éve ismernénk egymást (előző este is megtette, de aztán, miután megkapta az infót, hogy nincs asztal, suhant is tovább). Fejemben felvillant a “felismert” lámpa, főleg miután elkezdett körbevezetni a helyen. Nem csak úgy, hogy hol üljek le, és mindjárt jön a kollegina, hanem hogy rendesen idegenvezetést kaptam. Egy ponton már rákérdeztem: “bocsi, de te tudod, hogy mivel foglalkozom, ugye?” Nagyon zavarba jött szegény, és elpirultan mondta, hogy ne haragudjak, tök ciki, de fogalma sincs. Ekkor meg én jöttem zavarba, de tudnom kellett, látnom kellett a reakcióját. “Komolyan azt mondod, hogy ha meglátsz egy érdeklődő vendéget síruhában, tartasz vele egy tíz perces sétát a helyen?” - le voltam döbbenve. Mint kiderült, ő Poisson-Angeli Barbara, a hely megálmodója, és az egyik tulajdonos. A reakcióját látva elhittem, hogy így van. Fél nap alatt az első benyomás átalakult a gyökeres ellentétjévé. A hely egy laza, kedves, kötetlen központnak tűnt már, ahol jógateremben váltják egymást a programok, hátul rendezvényteremben lehet közösen főzni, a shopban pedig teljesen nyitott konyhában szorgoskodik a nyitott tekintetű, láthatóan elhivatott olasz séf. A kínálatról nem sokat szóltam, de egyelőre nem is sokat tudok. Vacsorázni ugye nem tudtam, a vacsoraétlap délután nem elérhető, ebéd pedig csak később lesz. Így választhattam reggelit, amit meg is tettem: Kiváló volt, de a vacsoráról nem sokat árul el. A céklás hummusz az egyik legjobb, amit a műfajban ettem (úgy tűnik, Budapest lassan hummusz-nagyhatalom lesz, annyi az izraeli/arab konyha már), fantasztikus, rengeteg fajta olivabogyó, tiszta ízű labneh és egy buggyantott tojás. Kellemes volt, látszott, hogy az alapanyagokra nagyon figyelnek, és a konyha igényes, de mást nem tudtam ebből megállapítani. Ja igen. A kávéjuk is jó, kilencpontos (tízből) olasz fajta. A Twentysix, aminek a neve egyszerre utal a házszámra (meh), és a bent uralkodó, a fák számára ideális állandó hőmérsékletre (hű), egy nagyon sok arcot felmutató hely. Multifunkciós tér, étterem, reggeliző, kávézó, shop, sport-stúdió, közösségi tér. Ha semmit nem akarunk, vagy tele van a hely, akkor is menjünk be szájat tátani. Barbara ötlete, a Király utcai dzsungel ugyanis fantasztikus ötlet volt, aminek az igényes megvalósításához szerencsére voltak kellő tőkével beszálló befektetők is. Szombatig minden asztaluk foglalt, de reggelizni még mindig érdemes. TwentysixCím: 1061 Budapest Király utca 26.(A fogyasztást természetesen szokás szerint fizettük, nem is engedtük volna másképp, a kínos szitu ellenére)
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!