2019. július 23. kedd, Lenke és Borisz napja
Reményekkel telve
Révay András
2015.05.14 21:44
Miért is? No, ezt majd a végén eláruljuk. Addig legyen elég annyi, hogy ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, ismét a Millenárison jelentkezik az 5. magyar Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be, számos változatban.

 Az előzetes, beharangozó sajtótájékoztatón megjelentek Magyarország legjobb vidéki séfjei. Dudás Szabolcs és Szilárd (Anyukám mondta, Encs), Erhardt Zoltán (Erhardt étterem, Sopron), Jahni László (Kistücsök, Balatonszemes) és Pataky Péter (Ikon, Debrecen) a meghívott szakemberek szeme láttára készítették el saját paprikás csirke variációikat. Elhangzott az is, hogy az 5. Gourmet kínálatában a nemzetközi konyha is megjelenik. Az éttermi kiállítókon túl - a magyarok mellett - külföldi sztárséfek is főznek majd a gasztro színpadon, non-stop étel- és italkóstolókkal várják a vendégeket. A fesztiválon Street food kategóriában újdonság lesz a grillezés és a barbecue (BBQ), kiderül majd az is, hogy a grillezéssel össze nem téveszthető BBQ, tehát a lassú tűzön, füstön sütés miért az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia. Az idei Gourmet-n külön helyszínen mutatkozik be a magyar Bocuse d'Or Akadémia, a világ legrangosabb szakácsversenyének hazai központja, ahol a januárban megrendezett Lyon-i Bocuse d'Or magyar standján nagy sikert arató hazai éttermek ötfogásos menüjét is kóstolhatja a közönség. Idén is megízlelhetik a legjobb vidéki éttermek ételeit, a legizgalmasabb vidéki ízeket, találkozhatnak Michelin csillagos éttermekkel a kiállítók között és a színpadi programokban egyaránt.

 A fesztiválról szólva Gerendai Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a vendéglátásban fontos szerepet betöltő hazai élvonal képviselőivel így, egy helyen, egy időben, eddig sehol máshol nem találkozhatott a közönség. A paprikás csirke a legkülönbözőbb formában és ízekben készül majd, mindenki olyan fogásokat tesz az asztalra, ami megmutatja, hogy ő most hol tart a hazai gasztronómiában. Kóstoláskor csak kis adagokat kapnak a vendégek, nehogy már az első helyen jóllakva elmenjen a kedvük a további ismerkedéstől. A „Bocuse házban” viszont elérhető, végigehető lesz a teljes, ötfogásos, díjnyertes menü. Erősen ajánlatos ezért már most helyet foglaltatni a honlapon.

 A januárban Lyonban elért siker egyik következménye – mondta el Segal Viktor, hogy jövőre Budapesten lesz a verseny európai döntője. A fesztivál 2016-ban közvetlenül csatlakozni fog hozzá, ezért várható, hogy az ottani résztvevők és a nemzetközi közönség is a látogatók között lesz. Az sem véletlen, hogy az idén melyik négy étterem áll középpontban. Mindegyiknek markáns, saját stílusa van, nem fognak azonos fogásokat mutatni. Az ételekről viszont pontosan felismerhető lesz, hogy az ország melyik részét képviselik. A rendezvény érdekességének ígérkezik a vasárnapi „Segal – Bíró párbaj”. A korábbiakhoz hasonlóan most is azonos – az idén sárgarépa – alapanyagból kiindulva készítenek el egy-egy ételt, amiről a közönség dönti el, melyik tetszett jobban. Egy ősbemutatóra is sor kerül majd: Kaposvár képviseletében Pataki Ádám elkészíti a Rippl-Rónai süteményt. Azt várják tőle, hogy az Eszterházyhoz, a Dobos-tortához hasonlóan, esetleg jellegzetes magyar sütemény válhat belőle.

A tájékoztató során a szakácsok – némileg előkészített alapanyagokból – be is mutattak néhány különlegességet. Nehéz volna vitatkozni a soproni Erhardt étterem tulajdonosával, aki azt mondta: „Kevés olyan magyar ember van, aki a paprikás csirkét nem szereti.” Az is bizonyos, hogy az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei keresik a természetes, friss ízeket, a bio-gazdaságok zöldségeit, gyümölcseit, és kétségtelen tény: a csirke a tojásból bújik elő, tehát már benne van! Ebből kiindulva ők a tojásokat 62 fokos vízfürdőben főzik egy óráig. Feltörve, a tányéron egy lágy tojást találunk, a kocsonyás fehérje összetartja a sárgáját. A hozzá adott krémes-paprikás mártás alapanyaga zöldpaprika, különböző színű és ízű paradicsomok, az egész hagymacsírával, kis újhagymával, zöldség tápiókával díszítve, édesnemes pirospaprikával szórva. Az étel hústalan és bár – filozófiai síkon – a csirke fellelhető benne, hogy nevezhető-e paprikás csirkének, ezt majd mindenki döntse el maga!

 Balatonszemesen, a Kistücsök étteremben Jahni László is valami egészen furcsa dolgot készít. A csirkét kicsontozza, a húst rétegezve rakja egymás fölé, a tetejét lefedi pirított csirkebőrrel. A rakott csirkehúst kockára vágva tálalják, a tejszínes mártás szinte átöleli az egészet, a liszt nélkül készült tojásos galuskával együtt. Egészen biztos, hogy Encsen, az Anyukám mondta étteremben sem azt készítették, amit az anyuka mondott. Ők a hagyományos ízesítésű csirkehúst ravioliba töltötték, kemencében, parázson sült paprika, capribogyó a mártás anyaga, napon szárított paradicsom is jön hozzá. Debrecenben már magát a csirkét is elfelejtették – libazúzát használtak.

Talán már ennyiből is látszik, hogy a konyhacsászárok által megálmodott és paprikás csirke álnéven elkészített ételek a világon mindenhez hasonlatosak voltak, csak éppen ahhoz, amit a magyar ember a paprikás csirke név hallatán elképzel és vár - nem voltak hasonlatosak! Tartozunk az igazságnak azzal, hogy kijelentsük: kivétel nélkül valamennyi bemutatott fogásról jó szívvel elmondható: mindegyik valóban nagyon finom, ízletes és fantáziadús, de hogy nevezhetjük-e paprikás csirkének? Viszont akiben az elmondottak ellenére győz a kalandvágyó kedv és kóstolásra adja a fejét, megbánni nem fogja. Ám abban őszintén reménykedünk, hogy másnap a feleségek otthon nem fogják tűzre hajítani a jó finom tejfölös, paprikás csirke receptjét és talán még a fesztiválon is akad majd legalább egy rejtett zug, ahol ízlésünk maradiságát vállalva, befalhatunk egy egész, finom csirkecombot, kitunkolva a tányérból az utolsó csepp – picurkát csípős - mártást is!

www.gourmetfesztival.hu

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Kipróbáltuk a fagyit, amiről most mindenki beszél - Kell fagylalt?
Az utóbbi hetek legfontosabb híre volt fagyi fronton, hogy egy kultikus vidéki fagyizó nyitott budai egységet. A mindszentkállai Kő fagyi? egy olyan nevet választott, ami kicsit a budai úri népeknek ad fricskát. A Kell fagylalt? név önmagában nem poén, de a Kő fagyi? mellett egyértelmű a poén. A hely az Artigiana Gelati, szintén kultikus budapesti fagyizótól nem messze található, picit kiszorulva a Déli - Moszkva tér fő ütőereinek forgalmából, a csendeskés Maros utcában. Amikor ott jártunk, előbbi intézményben 20 fő állt sorba, utóbbiban senki. De ez azért elég hektikusan változik. Meg hát új hely még, de fontos tudni: nincs sor, nem kell fél órát várni, hogy kipróbáld azt, amikről most minden fagyiőrült beszél. A gyümölcsfagyikban nincs tej, tehát tejérzékenyek is simán ehetik, és az ízük mesés. Mégsem ez az igazi erősségük szerintem, én legalábbis a több helyen is kapható Damniczki-féléket, na meg a miskolci Desszertemben kaphatóakat jobban szeretem. Nekem a tejes fagyik jöttek be jobban, a csokoládé, tökmag, és főleg a mogyoró. A gombócokat itt nyugodtan nevezhetjük, debreceniesen, gömbnek. Mert azok, nemcsak a kanálból való távozás után, de kint, a melegben tíz percet ülve is. A citromot leszámítva mindegyik olyan stabilan tartotta magát, mint egyes kerekded szilikonbetétek a ráncosodó bőr alatt. Már-már gyanúsan jól bírták a kiképzést, és a kanál alig tudta megkarcolni őket később is, ami egyrészt jó, mert a nagy melegben tovább tart az állag, másrészt fura érzés ezt az állagot nyalni, vagyis inkább harapni. A Kell fagylalt? egy nagyon jó új fagyizó Budapesten azoknak, akik természetes ízű, jó minőségű fagyikat szeretnének kóstolni. Próbáljátok ki, a héten óriási meleg jön, most még tűrhető, most még annyian sem lesznek, mint eddig. Odabent le lehet ülni, a fagyi gömbje 350 forint. Kell fagylalt?Cím: 1122 Budapest Maros utca 17.
Egy nap a városban Elfogytak Budapest szabad tűzfalai? Lefestették az első budapesti tűzfalfestményt, a Vasarelyt
Amikor a folyamat elkezdődött, nem hittem volna, hogy idáig jutunk. Ma gyakorlatilag lépten-nyomon új tűzfalfestménybe botlunk, az egykor mindenfelé ásító, sokszor leromlott állapotban is lévő tűzfalakra egyre több helyen pingálnak színes alakokat. Eleinte találgattuk, melyik mit jelent, aztán versenyeket is rendeztek így, az utcán. Utcai művészet témakörben. Aztán, ahogy egyre több jött, egyre immunisabbak lettünk a dologra. Ahogy általában lenni szokott, a valódi aranykor sosem az akkor élőknek izgalmas. Az aranykor mindig előtte izgalmas, amikor beindul, és utána, amikor már nincs. A mai tűzfalfestmények egy része tetszik, más részük nem. Egy részüknek van célja, értelme, rendeltetése, másoknak nincs. Nekem nyilván azok tetszenek jobban, amelyeknek van: ilyen például a Róth Miksa festmény, ami Róth Miksa egykori lakóháza - ma Róth Miksa emlékház - közelében került fel a falra, így hatalmas, mindenki által látható formában tárja elénk a művész egy alkotását, és egyben tanít, hogy itt a közelben történt valami ezzel az alkotóval. És még sorolhatnám, de nem teszem. Az első budapesti tűzfalfestmény rendesen megelőzte ezt az aranykort, meg minden azt követő kezdeményezést. Ezt mindenki ismeri: Victor Vasarely egyik alkotását vitte fel a Városháza Park-i tűzoltóság falára Rapa és Vegaz, a Színes Város égisze alatt, immár 9 éve. Az alkotásnak szimbolikus jelentősége volt. Egyrészt ez volt az első, ezzel indult el a budapesti tűzfalfestés folyamata. Másrészt Victor Vasarely, született Vásárhelyi Győző művei egyébként is utcán bukkannak fel itt-ott, szülővárosomban, Győrben például a színház oldalán nézegettem minden nap gyerekkoromban egy művét. Ez a szimbólum most eltűnt. Helyette a napokban ez látszott: Aztán ez: De még nincs kész, legkorábban vasárnap lehet számítani az átadásra (frissül majd a poszt a kész művel). Lefestették tehát - az elsőt. Talán mert elfogytak a szabad felületek? Vagy az utcai művészet, a falfestmény sorsa, hogy vége legyen, átfessék, átadja a helyét az újnak? Megkérdeztem Flór Pétert a Színes Várostól: kiderült, hogy ők festik át a saját első munkájukat, és nem azért, mert nem szerették, vagy mert elfogytak a felületek. A fő ok elmondása szerint az volt, hogy a Vasarely alját hónapokkal ezelőtt telegraffitizték egy éj leple alatt, és ahelyett, hogy helyreállították volna a régit, kitaláltak egy újat. A fal mostantól olyan oplimpikonok előtt állít emléket, akik Budapest nevét öregbítették, olyan sportolók, mint Zsivóczki Gyula, Gyarmati Dezső, Balczó András vagy Egerszegi Krisztina. És nem, nem fogytak el a szabad felületek, a következő tíz évben még simán tudnak dolgozni Péter elmondása szerint üres felületre. Mostantól emlékeinkben létezik már csak az első, ami nekem egyébként nagyon bejött, mert visszafogott volt, nem harsányan, szélig tartó telítettséggel nyomta az arcunkba a színeket, hanem egy igazi művész érzékeny, arányos, valamit és semmit is tartalmazó munkájával. Áginak köszi a képeket
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!