2019. november 13. szerda, Szilvia napja
Tópart, gitár, romantika
Utazónet
2014.06.12 08:57
Még egy éve sincs, hogy a Műjégpálya gyönyörűen felújított épületében megnyílt a Városliget Café & Bar és máris egy ígéretes új kezdeményezéssel hívják fel magukra a figyelmet. „A Gitár Romantikája” címmel – együttműködésben a YAMAHA céggel gitárversenyt hirdettek.

Nyári estén, egy tóparton, ahol a vízben a holdvilág és a Vajdahunyad vár tükröződik, felcsendül a gitármuzsika. Hát van ennél romantikusabb? Bizonyára nincs. Így gondolták ezt a Városliget Café & Bar vezetői is, amikor a Liget hagyományainak felélesztése érdekében úgy döntöttek, hogy igényes zenés szórakoztató programot szerveznek. A Városliget nemcsak Magyarország legnépszerűbb közparkja, de talán a világon az első olyan kert, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a városi polgárok részére felüdülést, szórakozást nyújtson. Az étterem nyitásakor elhatározott cél volt annak a „békebeli” polgári hangulatnak a megteremtése, melyet akár Krúdy műveiből is ismerhetünk. Persze egy kicsit azért már mai köntösben. A nyitás után különféle zenekarokkal is próbálkoztak és azt tapasztalták, hogy a legnagyobb sikere a gitármuzsikának volt. Ebből jött az ötlet: megkeresni azokat a gitárosokat, akik szívesen hallatnának magukról.

 Látott benne fantáziát a YAMAHA cég is, hiszen mindig érdekelt volt és tevékenyen részt is vett az új tehetségek felkutatásában. Magyarországi kereskedelmi képviselője, Vetési Imre azt reméli ettől a rendezvénytől, hogy erősítheti kapcsolatukat az itthoni gitárosokkal. A klasszikus, latin, jazz, smoot, folk műfajokban gitározó szólisták, vagy duók számára hirdetett versenyre 2014. május 18-ig ötvennél több jelentkező volt, akikről már az előselejtező során kiderült, hogy nagyon tehetségesek. A versenybe végül tízet válogatott be közülük a zsűri, és négy elődöntő után a fődíjakért majd hárman indulhatnak. A zsűriben hárman foglalnak helyet: Tátrai Tibor -Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, Gerendás Péter-Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró és Balogh RolandJunior Príma-díjas gitárművész, zeneszerző.

Az étterem a honlapján hirdette meg a versenyt. A jelentkezőktől életrajzot, fotót és videofelvételt kértek – ezekből válogatott a zsűri. Az első elődöntőt június 10-én este hét órakor tartották, a többit pedig 17-én, 24-én és július 1-én fogják. A döntő és annak folytatása, a Gálaest július 8-án lesz. A versenyzőknek az egyes fordulókban a zsűri által meghatározott tematika alapján kiválasztott darabokat kell előadniuk, 3-6 perces időtartamban. Az első fordulóban 4 versenyző kerül „kieső” pozícióba, közülük egyet a zsűri juttat vissza, a másik három versenyzőt a rendezők a közönség szimpátiájára bízzák. Ők a helyszínen is szavazhatnak, majd a három produkciót feltöltik a You Tube-ra és a „gitarromantikaja” Facebook oldalon lehet rájuk szavazni.

A legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább. A 2. elődöntőből 3 versenyző kerül a veszélyzónába, a közönség 2 versenyzőre szavazhat, itt is a legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább. A produkciókat szerdán töltik föl és pénteken 17.00 óráig lehet szavazni. Az utolsó forduló, tehát 6 versenyző között zajlik, akik közül az est második részében már csak hárman indulhatnak a fődíjért. Az első, második és harmadik helyezettet, valamint a közönségdíjas versenyzőt a zsűri véleménye és a helyszínen jelenlévő közönség értékelése alapján választják ki. A döntő második részében - mely egyben a Gitár Romantikája Verseny gálaestje is - a versenyzők mellett közismert hazai művészek lépnek fel.

Gerendás Péter soha nem felejti el azt az érzést, amikor legelőször le tudott fogni három akkordot a gitárján. Ebből életre szóló szerelem lett. Zenéjét leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, de közel áll hozzá a jazz is. Az évek során arra is rájött, hogy bár Magyarország ásványkincsekben nem, de tehetségekben roppant gazdag. Most, legutóbb is, a világhírű jazzgitáros Lee Ritenour szervezett gitárversenyt, amit egy magyar, Pusztai Antal nyert meg. Most abban reménykedik, hogy ez a verseny néhány igazi tehetség előtt nyitja majd meg az utat az érvényesüléshez. Egyik legnagyobb problémája: miként lehet egy klasszikus gitárost egy jazzgitárossal, egy spanyol gitárost egy lírai popgitárossal összehasonlítani. A megoldás: minden versenyző „tiszta lappal” indul, a zsűri igyekszik elfelejteni mindazt, amit előzetesen már látott-hallott és csak a helyszínen nyújtott teljesítményt veszi majd figyelembe.

Balogh Roland is már komoly versenytapasztalatokat szerzett, 2009-ben megnyerte a Lee Ritenour elnökletével tartott Montreux-i jazz-gitárversenyt, 2010-ben pedig 600 induló művész közül győzött a németországi Voice&Guitar versenyen. Saját zenekara a Finucci Bros Quartet, mely a fuzió és a modern jazz átmenetét képezi. Mindenhol azt látta, hogy a magyaroktól félnek a külföldi versenyzők. Szíve szerint mind a tíz indulót továbbengedné, biztos benne, hogy nagyon nehéz lesz választani, de abban is, hogy a díjak megérdemelten, jó kezekbe kerülnek.

A tét ugyanis nem csekély. Az első díj: 1 millió forintos szerződés, és egy 300 ezer Ft értékű YAMAHA NTX-900 – elektroklasszikus gitár. A 2. díj: 100 ezer Ft értékű YAMAHA CG -142 klasszikus gitár és a 3. díj: 60 ezer Ft értékű YAMAHA THR-5 gitárerősítő. Hozzá még az 1-3 helyezett számára: fellépési lehetőség a 21. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor programjában (2014. július 21-27.), ezen kívül fellépési lehetőség a IX. Hangfoglalás kiállítás programjában (2014. október 3-5. SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ), valamint bemutatkozó interjú lehetősége az akkor aktuális Hangfoglalás, nyomtatott és online magazinokban.

Ez nagy lehetőség a tíz fiatal művésznek. Sárközi József például, még csak az általános iskola 7. osztályát végzi, de szakközépiskolás nővérével, Lilivel olyan duettet alkot, hogy a zsűri a tíz közé válogatta őket. Biztosan számíthatnak a közönségszavazatokra. A mezőnyben van még gimnáziumi tanuló, van közvetlenül érettségi előtt álló és van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem masterképzős hallgatója is, aki nyolchúros gitáron játszik. Vagy ott van Bándi Gergely, ő a salzburgi Universität Mozarteumban tanult klasszikus gitár szakon és most – a sorsolás szeszélye folytán – 10-én este elsőként léphetett a pódiumra.

A szervezők nagyon bíznak abban, hogy a versenyt idei sikere nyomán jövőre megismételhetik. Esetleg több éven keresztül, újra és újra megrendezhetik, hiszen mindig jelentkezhetnek új, fiatal tehetségek. Annak érdekében, hogy minél többen megszeressék ezt a hangszert, a gitárverseny alatt minden pénteken 19 órától várják a Városligeti tó partjára mindazokat, akik gitárszóval szeretnék kísérni a naplementét. Hetente új kottát töltenek föl a verseny honlapjára és Facebook oldalára, hogy hétről hétre egyre többen csatlakozzanak a gitár-romantikás naplementéhez. A Gitár Romantikája verseny nyilvános fordulóira jegyek a Városliget Café & Bar-ban vásárolhatóak. A belépő 2500 Ft., mely összeg az este alatt teljes egészében lefogyasztható.

www.agitarromantikaja.hu

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Hol lehet a legjobb hummuszt enni a zsidónegyedben?
Ki gondolta volna még pár éve, hogy ilyen címmel írok posztot? Én biztosan nem! A helyzet az, hogy a város multikulti gasztronómiai palettája folyamatosan bővül, egyre megszokottabbak lesznek idegen országok gulasch-ai, sőt már túl is haladunk azokon, a fejlődés következő szintjeit ostromolva. Ahogy a pho leves uncsivá vált abban a szent pillanatban, hogy elfogadható mennyiségű helyen lehetett belőle elfogadható minőséget enni (a szusi az egyetlen, ami azelőtt ment ki a divatból, hogy ehettünk volna belőle jókat ötnél több helyen), úgy jár ugyanerre a sorsra talán a hummusz is nemsokára. Pedig most kezdene beindulni. Izraeli ismerősünk például úgy húzza a száját a budapesti hummuszra, mintha Tel-Avivban minden sarkon lehetne első osztályú gulyást enni. Volt azonban egy hely, ami neki is megfelelt, sőt, oda jár minden alkalommal, amikor Budapesten időzik. “Olyan, mint Izraelben” - mondja. Úgyhogy kíváncsi voltam, hol ez a rejtélyes hely a zsidónegyedben. Először azt hittem, a Dobrumba lesz az. A helyen a megnyitása óta nagyon nehéz leülni evésidőkben, én a legjobb hummusz tálamat itt ettem például. A FEJEDELMI HUMMUSZ TÁL nevű költemény egy szem húst nem tartalmaz, de nem is hiányzik belőle. Van rajta tahinikrém, marinált csicseriborsó, bio hagyma saláta, savanyú uborka, zöld olivabogyó, tojás, koriander és sült édeskömény. Baromi izgalmas cucc, élmény, nem a hummusz miatt persze. Az egyszerűen csak rendben van, amilyen rendben csak egy hummusz lehet. Mint kiderült izraeli ismerősöm nem erre a helyre gondolt, bár ezt is próbálta. A Dobrumbát lelkes utazók alapították, összesen hat barát, akik bejárták a Közel-Keletet, és egyszerre szeretik az izraeli, az arab, az örmény, a török konyhát, mindezt pedig egyben mutatják meg, egy nagyvárosi food barban. Azt a helyet, amit mi keresünk, izraeli tulajdonos nyitotta, és első ránézésre semmilyen körülmények között nem mennél be. Már a neve is olyan, mint ami saját magát is unja: Falafel Bar. Pedig a Wesselényi utcában található hely tényleg ígéretes. A 2600 forintos dubrumbás fejedelmi tál helyett itt a maximum, amit kiadhatsz egy hummusz tálért, az 1990 forint, 1890-ért csirkehúsos verziót adnak, sok zöldséggel. A zöldségek frissek, ízletesek, de nem olyan izgalmasak, mint a másik helyen. Ami izgalmat adhat, az a csípős szósz, meg persze a hús is nagyon rendben van. Összességében viszont a tál jó, ízletes, öröm: De kóstoljátok meg magatok, ne bízzatok bennem. Mindkettő szuper élmény, jó hummusztál, mindenféle jósággal. A Falafel Bar inkább az "utcai verzió", helyi zöldségek, könnyű elkészítés, míg a Dobrumba a bisztrós verzió, különlegesebb, aprólékosabb cuccokkal. DobrumbaCím: 1074 Budapest, Dob u. 5 Falafel BarCím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 30.
Városlátogatások Chania
Chania, Kréta szigetének egykori fővárosaAz egyedülálló hangulatú, történelmi város Kréta északnyugati részén fekszik, 160 km-re a fővárostól, Herakliontól. Az ókori települést még Homérosz is említi Odüsszeusz történetében. A minószi királyság idején a virágzó város neve Kydonia volt, mai elnevezése a bizánci birodalomhoz köthető, eleinte Al Hanim-nak nevezték, majd az arab nevet módosítva, a Hania (Chania) lett a város neve. A település az évezredek során több ízben is gazdát cserélt, a görög, arab, bizánci, velencei és török uralom jellegzetességei ma is fellelhetőek. Az óváros jelentős része a velenceiek által létrehozott kikötő köré épült. A világ egyik legöregebb és legszebb világítótornya. ma a város jelképe. A kikötőt védő hullámtörő végére épült torony, ma már nem navigációs pont, csak történelmi emlék.A varázslatos település sajátos, mediterrán hangulatát, a faborítású ablakok, a tengerparti éttermekkel és kávézókkal díszített sétány, és a gyönyörű aprócska tereken megbúvó templomok teszik teljessé.A Velencei kikötő:A velenceiek által épített ívelt kialakítású kikötő, ma már történelmi és turisztikai látványosság, melynek egyik oldalán a várost védő Firka erőd bástyái magasodnak, míg a másik oldalon a már említett, egy minaret formáját utánzó világítótorony áll.A védett öbölben épült a Velencei hajógyár, melynek 23 műhelyéből napjainkra csak 7 maradt fenn.Panagia Trimartiri (Szűz Mária) templom:A templom a 13. századtól a török megszállásig (17. század) fogadta a hívőket, ekkor a hódítók elűzték a papokat és szappangyárat működtettek az épületben. Később megegyeztek a törökökkel és velencei stílusban újjáépítették.Agora:Chania árubőségtől roskadozó, a marseille-i piac mintájára tervezett, fedett piaca az agora, szintén a város egyik szimbólumává vált. A Hassan Pascha mecset:Az öbölben, a vízpart közelében található a gyönyörű mecset, amelyben most művészeti kiállítások láthatóak. A kikötőben álló mecset és a város több épülete is az oszmán időszak emlékét őrzi, ezek adják Chania keleti varázsát.Fedezzük fel a történelmi város igazi arcát, sétáljunk az óváros zegzugos utcáin és régi, szemet gyönyörködtető velencei épületek, hangulatos kávézók és éttermek bukkannak elénk.Nézzünk meg egy videót:           https://www.youtube.com/watch?v=hotI_cIF08A                                                                   Készítette: vinpet                             
Egy nap a városban Házi tárlatvezetés egy fotóművésztől, aki mobillal fotózza a várost, ahol éppen jár
Amikor az ember sok dologgal foglalkozik egyszerre, időnként óhatatlanul is összeérnek az egyes tevékenységek. Még akkor is, ha elvileg nem érhetnének össze. Így aztán amikor levelet kaptam Sebestyén Sárától, hogy férjével megnéznék egy különleges helyen lévő high-tech házat, amit épp árulunk az én Menő Lakásom ingatlanközvetítői “lábán”, beugrott valami. Utánanéztem, és tényleg: Sára fotóművész, különleges formákat lát meg maga körül, ezekből pedig olyan összeállításokat készít, amik együtt képzőművészeti szempontból is értékelhető alakzatokat hoznak létre. Ahogy beszéltünk telefonon, rákérdeztem, és kiderült, hogy igazam volt. Közben persze benne voltam az ingatlanközvetítői “szerepben”, ami nálam pont olyan szerep, mint az összes többi, az újságírószerep, az urbanistaszerep, a gasztromegmondóember-szerep, a kritikus-szerep, az Apple-szakértő szerep. Levetkőznivaló, nyűgös, szűk ruha, amit az első adandó alkalommal eldobok, mert utálom, amikor egy elvárt viselkedési mintával vetnek össze. Feszengek, hülyén áll. Elvállalok időnként előadásokat, oktatásokat, moderátori szerepet is, csak hogy azok határait is kifeszegethessem annyira, hogy kényelmesen beleférjek. November végén egy T-Systems-es rendezvényen beszélek majd idegesítő vekkerekről és szemtelen tehenekről. Ez is egyfajta alkotó munka, azt hiszem. De lehet, hogy csak így érzem jól magam, vagy én így lázadok. Így teszem bele magam - a környezetembe. Szóval az ingatlanról gyorsan a művészetre terelődött a szó, onnan meg az ő házukra, ami egy hatalmas modern villa. – Egyébként eladó, nem akarod árulni? Ha eljössz, egy otthoni tárlatvezetést is tartok neked. – De, persze, megpróbálom eladni. A tárlatvezetés meg istenien hangzik, már indulok is. Ezennel összeolvadt a két szakma, elválaszthatatlanul. A ház maga egy nagyon különleges darab, egy 2000-ben átadott háromszintes villa, egy komoly építész munkája, aki értette, hogyan lehet izgalmas tereket létrehozni (eladó is, hehe). Itt kísért körbe Sára, aki elmondta: a képeket Leica lencsével ellátott okostelefonnal készítette, a hétköznapi élete, munkája, gyermekei nevelése közben. Elsőre azt gondolnánk, ilyet bárki készít nap mint nap, aki szeret közeli témákat fotózni, de Sára képei olyan arányokat, formákat fognak meg, amik valahogy, megmagyarázhatatlan módon "egyben vannak", és egyszerre tűnnek időtlennek és pillanatnyinak. Van, amelyik egy háztető és a napsugár találkozását örökíti meg, egy másik viszont egy függöny libbenését. Előbbi inkább időtlen, utóbbi inkább egyszeri és megismételhetetlen. Fény-árnyék, sima és egyenetlen felületek, textúrák. Olyan dolgok, amik körbevesznek minket minden nap, de így, kiemelve a kontextusból, figyelemreméltóvá válnak. Mindez egy különleges ház falain, átjárókban, szobákban, még a garázs egyik kivezető folyosóján is. Sára alkotását először a Három Hét Galériában, Maurer Dóra fotói mellett állították ki (összesen tíz művész munkáit lehetett megnézni), ezt egyébként igen megtisztelőnek érezte. Később Esztergomban, szülővárosában, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában állított ki egy adag fotót Tomas Opitz, a TOBE Gallery vezetőjének kurátori segítsége mellett, nyert már díjat a Ph21 Gallery egyik nemzetközi fotópályázatán, és az Ukiyo-e pályázaton eddig beválogatták a legjobb 60 közé. Szerettem látni, hogy az értékes alkotás lehetősége mindenki előtt ott áll, sem technológiai, sem időbeli akadálya nincs annak, hogy a bennünk élő kreativitást értékes módon éljük ki. Eszembe jutott Ion Barlandeanu, és az Ion B. szerint a világ című dokumentumfilm. A román művész sorsa olyan, mint valami mese: az utcán, pontosabban egy panelház tövében, a szabad ég alatt élt, eközben a szemetesből kikukázott magazinokból vágott ki képeket, majd ezeket kollázsokká illesztette össze. Az így kapott képek annyira erősek és sokatmondóak voltak, hogy sztárművésszé változtatták a hajléktalan Barlandeanu-t, aki még a legfontosabb megnyitója előtt is az utcán borotválkozott meg. Eszköze a művészetére egy koszos olló és ragasztó volt, lehetősége arra, hogy bárki lássa a műveit: gyakorlatilag semmi. Tök jó látni, hogy megtörténhet velünk is, már amennyiben van mondanivalónk, és látásunk a vizuális vagy más művészetekre, esztétikára. És - ez nagyon fontos - alkotunk annak ellenére, hogy tudjuk, valószínűleg magunknak tesszük azt.
Városlátogatások Santorini
Santorini az Égei-tenger gyöngyszemeA napfényben fürdő kék-fehér mesevilág a valóságban is olyan, mint a reklámokban, az utazási irodák prospektusaiban.A tenger felől közelítve a vízből kiemelkedő hatalmas sziklát látod, melyet a hegytetetőn épült hófehér házacskák mirtuszkoszorúként öveznek.A közel 300 méter magas meredek szikla tetejére három féle módon lehet feljutni: felvonóval, szamárháton és gyalog. A 600 lépcső megmászása ember és szamárpróbáló feladat, nézzünk csak az előző képen a cikk-cakkban felvezető útra. Tájékoztatásul csak annyi: az egyirányú szamár 5 € -ba kerül, de lehet retúrjegyet is venni.Egy kis történelem:Santorini a görög szárazföldtől dél-keletre fekvő a Kikládok szigetcsoport legnagyobb és legnépszerűbb szigete. Első lakói a minósziak. Konstantinápoly bukása után velencei uralom alá került, ekkor kapta mai nevét is, korábban Thirának hívták. A következő évszázadokban Naxos urai és az oszmánok irányították a szigetet, egészen addig, míg Görögországhoz nem csatolták. A bájos, idillikus sziget kialakulása meglehetősen drámai módon ment végbe. Mai félhold alakját az ie. 1500 körül bekövetkezett vulkánkitörés után nyerte el a korábban köralakú sziget. A kitörést követő szökőár elpusztította többek között a krétai civilizációt is. Egyes kellő fantáziával megáldott történészek szerint az elveszett Atlantisz legendája szervesen kapcsolódik Santorini történetéhez. Fira, Santorini fővárosa a tengerből kiemelkedő kalderára (vulkáni szikla tetejére), épült. A félhold alakú beomlott kráter meredek és sziklás hegyoldalára, szinte egymásba érve épültek a fehér-kék házak és templomok.A sziget Európa egyik legismertebb idegenforgalmi célpontja, a világ minden tájáról özönlenek a turisták. Az öbölben naponta kötnek ki az óriás, többezer utast szállító luxushajók, az érdeklődők mellett Santorini kedvenc helye a nászutasoknak is, sokan itt fogadnak örök hűséget. Fira luxusüdülőhely, drága szállodákkal és üzletekkel, sok filmcsillag és más celebritás is ellátogat ide. Csodálatos a kilátás innen a kalderára, különösen naplementekor.Fira leghangulatosabb, legszebb utcája a Plátia Firosztefáni, ahol az Ájiu Miná templom is található: a kék kupolás, fehér harangtoronnyal rendelkező templom Fira egyik jelképe.A vakító fehér házak és a kék kupolák mellett, a kis utcácskákat virágerdő övezi, ez tényleg a földi Paradicsom.A sziget teleülései közötti közlekedésre a legnépszerűbb járgány a quad, bár a meredek szerpentineken nem árt az óvatosság. Egy helyi monda szerint a legveszélyesebb kanyarokban még a buszvezetők is becsukják a szemüket.Sétáljunk egy kicsit a szigeten:Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=y6YryG3rldw                                                                                                  Készítette: vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!