2020. január 27. hétfő, Angelika és Angyalka napja
Tópart, gitár, romantika
Utazónet
2014.06.12 08:57
Még egy éve sincs, hogy a Műjégpálya gyönyörűen felújított épületében megnyílt a Városliget Café & Bar és máris egy ígéretes új kezdeményezéssel hívják fel magukra a figyelmet. „A Gitár Romantikája” címmel – együttműködésben a YAMAHA céggel gitárversenyt hirdettek.

Nyári estén, egy tóparton, ahol a vízben a holdvilág és a Vajdahunyad vár tükröződik, felcsendül a gitármuzsika. Hát van ennél romantikusabb? Bizonyára nincs. Így gondolták ezt a Városliget Café & Bar vezetői is, amikor a Liget hagyományainak felélesztése érdekében úgy döntöttek, hogy igényes zenés szórakoztató programot szerveznek. A Városliget nemcsak Magyarország legnépszerűbb közparkja, de talán a világon az első olyan kert, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a városi polgárok részére felüdülést, szórakozást nyújtson. Az étterem nyitásakor elhatározott cél volt annak a „békebeli” polgári hangulatnak a megteremtése, melyet akár Krúdy műveiből is ismerhetünk. Persze egy kicsit azért már mai köntösben. A nyitás után különféle zenekarokkal is próbálkoztak és azt tapasztalták, hogy a legnagyobb sikere a gitármuzsikának volt. Ebből jött az ötlet: megkeresni azokat a gitárosokat, akik szívesen hallatnának magukról.

 Látott benne fantáziát a YAMAHA cég is, hiszen mindig érdekelt volt és tevékenyen részt is vett az új tehetségek felkutatásában. Magyarországi kereskedelmi képviselője, Vetési Imre azt reméli ettől a rendezvénytől, hogy erősítheti kapcsolatukat az itthoni gitárosokkal. A klasszikus, latin, jazz, smoot, folk műfajokban gitározó szólisták, vagy duók számára hirdetett versenyre 2014. május 18-ig ötvennél több jelentkező volt, akikről már az előselejtező során kiderült, hogy nagyon tehetségesek. A versenybe végül tízet válogatott be közülük a zsűri, és négy elődöntő után a fődíjakért majd hárman indulhatnak. A zsűriben hárman foglalnak helyet: Tátrai Tibor -Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, Gerendás Péter-Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró és Balogh RolandJunior Príma-díjas gitárművész, zeneszerző.

Az étterem a honlapján hirdette meg a versenyt. A jelentkezőktől életrajzot, fotót és videofelvételt kértek – ezekből válogatott a zsűri. Az első elődöntőt június 10-én este hét órakor tartották, a többit pedig 17-én, 24-én és július 1-én fogják. A döntő és annak folytatása, a Gálaest július 8-án lesz. A versenyzőknek az egyes fordulókban a zsűri által meghatározott tematika alapján kiválasztott darabokat kell előadniuk, 3-6 perces időtartamban. Az első fordulóban 4 versenyző kerül „kieső” pozícióba, közülük egyet a zsűri juttat vissza, a másik három versenyzőt a rendezők a közönség szimpátiájára bízzák. Ők a helyszínen is szavazhatnak, majd a három produkciót feltöltik a You Tube-ra és a „gitarromantikaja” Facebook oldalon lehet rájuk szavazni.

A legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább. A 2. elődöntőből 3 versenyző kerül a veszélyzónába, a közönség 2 versenyzőre szavazhat, itt is a legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább. A produkciókat szerdán töltik föl és pénteken 17.00 óráig lehet szavazni. Az utolsó forduló, tehát 6 versenyző között zajlik, akik közül az est második részében már csak hárman indulhatnak a fődíjért. Az első, második és harmadik helyezettet, valamint a közönségdíjas versenyzőt a zsűri véleménye és a helyszínen jelenlévő közönség értékelése alapján választják ki. A döntő második részében - mely egyben a Gitár Romantikája Verseny gálaestje is - a versenyzők mellett közismert hazai művészek lépnek fel.

Gerendás Péter soha nem felejti el azt az érzést, amikor legelőször le tudott fogni három akkordot a gitárján. Ebből életre szóló szerelem lett. Zenéjét leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, de közel áll hozzá a jazz is. Az évek során arra is rájött, hogy bár Magyarország ásványkincsekben nem, de tehetségekben roppant gazdag. Most, legutóbb is, a világhírű jazzgitáros Lee Ritenour szervezett gitárversenyt, amit egy magyar, Pusztai Antal nyert meg. Most abban reménykedik, hogy ez a verseny néhány igazi tehetség előtt nyitja majd meg az utat az érvényesüléshez. Egyik legnagyobb problémája: miként lehet egy klasszikus gitárost egy jazzgitárossal, egy spanyol gitárost egy lírai popgitárossal összehasonlítani. A megoldás: minden versenyző „tiszta lappal” indul, a zsűri igyekszik elfelejteni mindazt, amit előzetesen már látott-hallott és csak a helyszínen nyújtott teljesítményt veszi majd figyelembe.

Balogh Roland is már komoly versenytapasztalatokat szerzett, 2009-ben megnyerte a Lee Ritenour elnökletével tartott Montreux-i jazz-gitárversenyt, 2010-ben pedig 600 induló művész közül győzött a németországi Voice&Guitar versenyen. Saját zenekara a Finucci Bros Quartet, mely a fuzió és a modern jazz átmenetét képezi. Mindenhol azt látta, hogy a magyaroktól félnek a külföldi versenyzők. Szíve szerint mind a tíz indulót továbbengedné, biztos benne, hogy nagyon nehéz lesz választani, de abban is, hogy a díjak megérdemelten, jó kezekbe kerülnek.

A tét ugyanis nem csekély. Az első díj: 1 millió forintos szerződés, és egy 300 ezer Ft értékű YAMAHA NTX-900 – elektroklasszikus gitár. A 2. díj: 100 ezer Ft értékű YAMAHA CG -142 klasszikus gitár és a 3. díj: 60 ezer Ft értékű YAMAHA THR-5 gitárerősítő. Hozzá még az 1-3 helyezett számára: fellépési lehetőség a 21. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor programjában (2014. július 21-27.), ezen kívül fellépési lehetőség a IX. Hangfoglalás kiállítás programjában (2014. október 3-5. SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ), valamint bemutatkozó interjú lehetősége az akkor aktuális Hangfoglalás, nyomtatott és online magazinokban.

Ez nagy lehetőség a tíz fiatal művésznek. Sárközi József például, még csak az általános iskola 7. osztályát végzi, de szakközépiskolás nővérével, Lilivel olyan duettet alkot, hogy a zsűri a tíz közé válogatta őket. Biztosan számíthatnak a közönségszavazatokra. A mezőnyben van még gimnáziumi tanuló, van közvetlenül érettségi előtt álló és van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem masterképzős hallgatója is, aki nyolchúros gitáron játszik. Vagy ott van Bándi Gergely, ő a salzburgi Universität Mozarteumban tanult klasszikus gitár szakon és most – a sorsolás szeszélye folytán – 10-én este elsőként léphetett a pódiumra.

A szervezők nagyon bíznak abban, hogy a versenyt idei sikere nyomán jövőre megismételhetik. Esetleg több éven keresztül, újra és újra megrendezhetik, hiszen mindig jelentkezhetnek új, fiatal tehetségek. Annak érdekében, hogy minél többen megszeressék ezt a hangszert, a gitárverseny alatt minden pénteken 19 órától várják a Városligeti tó partjára mindazokat, akik gitárszóval szeretnék kísérni a naplementét. Hetente új kottát töltenek föl a verseny honlapjára és Facebook oldalára, hogy hétről hétre egyre többen csatlakozzanak a gitár-romantikás naplementéhez. A Gitár Romantikája verseny nyilvános fordulóira jegyek a Városliget Café & Bar-ban vásárolhatóak. A belépő 2500 Ft., mely összeg az este alatt teljes egészében lefogyasztható.

www.agitarromantikaja.hu

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!