2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
12. Tokaji Ősz Neves borászok és Michelin-csillagok az év borgasztronómiai eseményén
Mád
3909 Mád [ térkép ]
2015. September 18. - 2015. September 20.
A Tokaji Ősz idén 12. alkalommal várja a prémium borok és a fine dining kedvelőit. Az év borgasztronómiai eseményét egy Szepsy apa-fia borvacsora indítja. Magyarország Michelin-csillagos éttermei is képviseltetik magukat és itt debütál a világhírnévre pályázó RIEDEL furmint pohár is.

A Tokaj-Hegyaljai borvidék 21. századi történelmének egyik legfontosabb mérföldköve, állandó pont a szakma és a tokaj-hegyaljai borvilág iránt rajongók naptárában: a Tokaji Ősz vendégei idén Mád történelmi dűlőiben, 3 napon át élvezhetik a többszáz éves pincék mélyéről és a legmagasabb minőséget képviselő konyhákból kikerülő kuriózumokat. Tokaj-Hegyalja neves borászai ráadásul ritkán képviseltetik magukat egyszerre ekkora számban: több mint 20 borászat mutatja meg itt legszebb tételeit.

“Tokaj aranykorát éljük. Aki ezt megéli, az történelmet ír.” - vallja a nemzetközi hírnevű Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, ifj. Szepsy István, aki 2015-ben a Tokaji Ősz szakmai vezetőjeként kalauzolja az exkluzív borgasztronómia rajongóit.
 


Szepsy apa-fia borvacsora, Michelin-csillagok és furmint pohár világpremier

Szeptember 18-án a Tokaji Ősz egy Szepsy apa-fia borvacsorával indít, amely a borvilág egyik ritka pillanata lesz - azelőtt nem volt még példa arra, hogy a családi borászatot igazgató idősebb és a Szent Tamás főborászaként tevékenykedő ifjabb Szepsy együtt ajánlja a legjobb nedűket a közönségnek.

A Szepsy apa-fia borvacsora válogatott tokaji borait a Michelin-csillagos Costes, Onyx, Borkonyha séfjeinek és Pesti István, valamint a Gusteau fogásai kísérik. A különleges ötfogásos vacsorának az újonnan nyílt, borarchívummal és bortrezorral rendelkező, az aszúkészítés módját virtuális játékokkal bemutató mádi Aszúház ad helyet.

A gálavacsorán a résztvevők világpremier tanúi is lehetnek: Georg Riedel, az osztrák Riedel üveggyár tulajdonosa itt mutatja be először azt az egyedi tokaji furmint poharat, mely a háromnapos mádi hétvége után indul világhódító útjára.


Exkluzív mádi dűlőtúrák, Aszúház látogatás és könnyűzenei programok

Szombaton, szeptember 19-én tokaj-hegyaljai borászok kalauzolják a vendégeket - délelőtt és délután is 20-25 fős csoportokban kóstolhatják a borokat, szakmai vezetés mellett. Az ebédet a miskolci Keszegsütő csapata biztosítja majd a Mádi Kúria kertjében, délután pedig ellátogathatnak a résztvevők a Mádi Zsingagógába vagy megtekinthetik az Aszúház interaktív kiállítását is. A mádi Oktatási Központban este 6 órától nyit a borbár, ahol este a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) vacsoraestje zajlik majd, a kellemes dallamokat pedig többek között a Group'N'Swing koncert biztosítja.

Vasárnap, szeptember 20-án, akik előzetesen jelezték, exkluzív mádi dűlőtúrán is részt vehetnek, három útvonal és borász közül választva: kerékpárral vagy elektromos terepjárókkal indulhatnak a Nyerges Tetőre ifj. Szepsy Istvánnal, sétálhatnak az Urbán Dűlőbe Szepsy Istvánnal, vagy kisbusszal tarthatnak a Kakas Dűlőbe, Demeter Zoltánhoz. Hamisítatlan mádi dűlőtúra lesz mind, melyeket a Gusteau vidéki vasárnapi ebédje zár a Mádi Udvarházban.

 

Kapcsolódó témák