2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
5 tény a japán karácsonyról
Utazónet
2014.12.11 13:31
A karácsonyt a keleti szigetország lakói is megünneplik, ám számunkra igen szokatlan módon. Lássuk az öt legfurcsább dolgot, amivel a felkelő nap országában találkozhatunk az ünnep idején.

1. Karácsonykor kötelező a randi

A japán lakosság csupán körülbelül 1%-a keresztény vallású, ebből kifolyólag a többség számára a karácsony nem vallási ünnep sőt, épp ellenkezőleg, szerepe sokkal inkább a Valentin naphoz hasonlít. Annál is inkább, mivel az ünnep nem rendelkezik nagy múltú, komoly hagyományokkal, így ezt is csupán egyetlen napig ünneplik, méghozzá december 24-én.

Ezen a napon minden a társaságról és az ismerkedésről szól. A japánok úgy tartják, hogy aki ilyenkor magányos, az egyedül fogja tölteni a következő esztendőt, így kifejezetten kínosnak számít a karácsonyt egyedül tölteni. Éppen ezért az ünnepet megelőző napokban ezrek lepik el a közösségi portálokat, hogy megfelelő partnert találjanak a nagy napra.

 

2. A hagyományos karácsonyi vacsora a KFC-ből érkezik

A KFC gyorsétterem lánc 1974-ben találta ki a „Karácsonyra Kentuckyt!” szlogent, ami olyan hatalmas sikert aratott a japánok körében, hogy a karácsony és a sült csirke máig összetartozó fogalmakká váltak. A 40 éves kampánynak köszönhetően ma Japánban már akár hetekkel előre le kell adni a rendelést, ha „tradicionális” karácsonyi csirkét szeretnénk látni az ünnepi asztalon.

Felmerülhet bennünk a kérdés: miért a csirke áll az érdeklődés középpontjában? A válasz roppant egyszerű és egyben meglepő: a japánok ugyanis nem ismerik a pulykát.

 

3. Karácsonyi torta mindenek felett

Ez a másik japán találmány már nem annyira idegen a nyugati kultúrától, hiszen Magyarországon kívül sok helyen, például Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is gyakran kerül torta az ünnepi asztalra. Japánban azonban egy különleges sütemény, a kurisumasu keeki hódít, ami vaníliás piskótából és tejszínhabból készül, a tetején eperrel és csokoládédíszekkel. Ez a sütemény elmaradhatatlan karácsonykor a japánok számára.

 

4. Az ajándékokat főként a munkatársak és a tanárok kapják

Japánban különösen fontos szerepet tölt be a közösség az emberek életében, ezért év végén illik megajándékozni azokat, akiknek hálásak vagyunk. Ám a japánok ezt mégsem karácsonykor teszik, hanem az év végén, az úgy nevezett oseibo alkalmával, amikor főként a tanárokat, a főnököket, és a családi barátokat szokás megajándékozni. Karácsonyi ajándékot általában csak a szerelmes párok, a barátok, valamint családon belül főleg a gyerekek kapnak.

 

5. Mindent eláraszt a fény

A japánok tökélyre fejlesztették a városok karácsonyi díszkivilágításának művészetét. Nem elég, hogy égősorral díszítik a fákat éppúgy, mint mi az Andrássy úton, de egyszerűen mindent kivilágítanak, amit nem tilos. Az egyik legnagyobb látványosság a Starlight Garden, ahol több millió égőt rendeznek el szőnyegszerűen a földön, amik aztán mindenféle színben, különleges formákat kirajzolva, zenére villognak. Vitathatatlanul ez a japán karácsony fénypontja!

Kapcsolódó témák