A benevezett szaloncukrok között sok újdonság volt. Ezekből igyekeztek megmutatni a gyártóknak, milyen új ízekre vágynak az emberek. A múlt évben a dubai csoki „mindent vitt”, 11 félét küldtek belőle. Még az idén is érkezett néhány. A leginkább izgalmas kategória a gyermekeké. Ezt minden évben azért hirdettük meg – mondták el a szervezők - mert együtt dolgozunk a nagycsaládos egyesületekkel. Tapasztaljuk, hogy a legtöbb család inkább csak a gyerekeknek vásárol szaloncukrot. Ez nyilván érthető is, hiszen valóban egyre drágábbak a szaloncukrok - bár tegyük hozzá, hogy a minőség is évről évre egyre jobb. Idén ismét elindították a „mentes” kategóriát is, mert látszott, hogy van rá igény. Sajnos sokakat érint. A cukorbetegség például majdnem minden tizedik embernél jelentkezik Magyarországon. A gluténmentesség és a tejfehérje mentesség is fontos szemponttá vált.
Az új ízek kategóriában csak olyan ízű szaloncukor szerepelhet, ami a korábbi években még nem volt. Az idén ez Kaposvárról érkezett. Az Év új íze a Jogos Desszert csokoládé- és desszertműhely, Tökmagos Berriolette pürés fehércsokoládés szaloncukra lett. A Berriolette krém főleg Franciaországban ismert, van benne áfonya, málna, sőt, egy kis ibolya is. Ők az idén indultak először a versenyen és rögtön kategória első helyén végeztek. Az Év Cukormentes (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) szaloncukra a Dibette - narancsos marcipános szaloncukor. Az Év gluténmentes (hozzáadott glutén tartalmú alapanyagot nem tartalmazó) szaloncukra a Hisztéria Cukrászda - feketeribizli zselés szaloncukra, az év tejfehérje mentes szaloncukra pedig a Stühmer - meggyes marcipános szaloncukor készítménye lett.
Külön kell szólni a zselés szaloncukrokról. A legnépszerűbb íz ugyanis a zselés, ebből veszik meg a legtöbbet. Mivel szinte mindenki szereti, a bírálat egyik fontos szempontja volt, hogy picit újuljon a zselés kínálat. Három díjazott is van ebben a kategóriában, kiválasztásukban a Magyar Színház színészei segítettek. A zsűrizés érdekességeiről Trokán Anna meglepő őszinteséggel beszélt. Ennyi szaloncukrot még életemben nem ettem, pedig a kivételek közé tartozom – mondta – nem szeretem a szelés szaloncukrot. Meg is ijedtem, amikor ezt a kategóriát kaptuk. Ám kiderült: elképesztően finomak, egészen különleges ízvilágot képviselnek, gyümölcs, pürék, természetes ízek, pikáns ízek - fantasztikus volt.
Pavletits Béla ezt még azzal egészítette ki: Egyik sem hasonlított arra az általam korábban ismert klasszikusra. Meglepő párosítások voltak. Homoktövis és más furcsaságok, de határozottan élvezetes volt ezeket megkóstolni. Az innovatív új ízek között is a zselés a legviccesebb, mert volt közöttük olyan, ami kifejezetten csípős volt a végén. Meglepő módon az idén a savanyú és a csípős ízek váltak egyébként is divatossá. A kategória végeredményét tekintve pedig a legjobb zselés szaloncukor a Keszthelyi Sütibolt Régi idők zselés szaloncukra, a második helyen végzett a Sulyán Cukrászda valódi meggyzselés szaloncukorral, míg a harmadik a székesfehérvári Damniczki Cukrászda Unikumos szilvás zselés szaloncukra lett.
Az egyik legnépszerűbb, „A gyerekek kedvence” kategória zsűrijében idén a Magyar Színház Keménykalap és krumpliorr című előadásának gyermek színészei is helyet kaptak. Erről a színház Facebook oldalán van egy videó, átadja a hangulatát, hogy milyen is, amikor gyerekek kóstolnak. Látszik, hogy a gyerekeknek teljesen más ízlése van, mint a felnőtteknek. A kóstolás élményeiről a színház gyermek művészei, Molnár Barnabás és Zolnai András Noel beszéltek. Egy gyártó csak 3 cukrot nevezhetett, összesen 33 különféle szaloncukor véleményezése volt a feladat. Nagyon finom volt mindegyik, különösen a karamell vanília és a dubai csokoládé került a kedvencek közé. Sokféle ízzel találkoztak, amit még soha nem kóstoltak. A kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate Dubai csokoládés szaloncukra lett az első. A második helyen a pápai Ricsi Cukrászda málnás vattacukros szaloncukra végzett és a harmadikra a Sulyán Cukrászda igazi áfonyazselés szaloncukra került.
A szakmai kategória különlegessége, hogy itt a zsűriben a szakma kiválóságai kaptak helyet. Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, Szentandrás-Szabó Emese, mestercukrász, valamint Pásztor Éva mestercukrász, szakoktató döntött a helyezésekről. Egy gyártó itt is csak három szaloncukorral indulhatott. A kategória győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház Narancs Esszencia nevű konfitált narancszselés, étcsokoládés, narancskrémes szaloncukra, a második az orosházi Hóvirág Fagylaltbár füstös whiskeys mogyorós szaloncukra, míg a harmadik a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés meggyes szaloncukra lett.
A legizgalmasabb, az Év Szaloncukra címet a Soltvadkerten dolgozó Szent Korona Cukrászda - Karamellizált fehércsokoládéval bevont Lótusz kekszes karamellás szaloncukra érdemelte ki. A díjat Szervánszky Judit és Kutyifa Gábor vette át. Judit elmondta, az ötlet onnan származott, hogy a harmadik kislánya nagy lótuszkeksz imádó és neki szeretett volna kedveskedni azzal, hogy az ő ízvilágát megjelenítik. Ez a szaloncukor egy karamellizált fehércsokoládé héjban nagyon finom lótuszkekszes krém, lágy tejföllel. A csokoládénak van egy kicsi sóssága is. A versenyben a 2. a Keszthelyi Sütibolt - roppanó ostyás sós karamellás szaloncukorra, míg a 3. helyen a Gyulai Kézműves Cukrászda - DJC Stílusgyakorlat, a 2025-ös Magyarország tortájának receptje szerint készült szaloncukor végzett.