2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
A japánok tavasszal nyaralnak
Kiss Kriszta
2015.04.28 11:07
Április 29-én kezdődik a japánok leghosszabb nemzeti ünnepe, az Aranyhét. Magyarországtól eltérően azonban ilyenkor nem az ünneplős ruha kerül elő, sokkal inkább a játszó; a japánok számára ez az időszak a pihenésé, a „nyaralásé” és a családé. Az Aranyhéten 2015-ben is utazási csúcsokat várnak a szakértők.

A japánoknál van a világon a legtöbb nemzeti ünnep, szám szerint 16, ráadásul, ha az ünnepnap hétvégére esne – ahogy most is –, a szabadnap akkor sem marad el, hanem átcsúszik a következő hétköznapra. Az Aranyhét pedig kiemelkedően hosszú ünnepsorozat, amikor az ország lakosságának jelentős része kül- vagy belföldre utazik pihenni.

A Golden Week, vagyis Aranyhét minden évben április 29-én kezdődik, az 1923 és 1989 között uralkodott Shōwa császár születésnapján, és utolsó napjáig egy hét telik el, noha valójában csak négy ünnepnapot foglal magában. Ennek ellenére sokak számára valóban megadatik az egy teljes hét, hiszen egyre több cégnél május 1-je, a munka ünnepe alkalmából is szünetet tartanak, a köztes napokon pedig, aki teheti, szabadságot vesz ki.

 

A család hete

Magyarországon a nemzeti ünnepek a legtöbb esetben egyet jelentenek az „ünneplősben” feszengve végigállt vagy – ült iskolai és köztéri műsorokkal. Japánban sokkal kevésbé veszik komolyan ezeket az ünnepeket sőt, az állam vezetése olyan gyakran cseréli az ünnepnapok neveit, hogy sokan meg sem tudják nevezni őket. Ezért ez az egy hét a japánok számára a pihenésről, a családról és az utazásról szól. A legtöbben elutaznak, akik mégis otthon maradnak, idejük legnagyobb részét általában családjuk körében töltik – akár odahaza, akár a közeli parkokban, állatkertekben vagy a családi fesztiválokon, esetleg a mozikban. Ezt az aranyhét azzal is segíti, hogy ahová máskor belépőt kell fizetni, ilyenkor ingyen lehet bemenni.

 

Csúcsra jár a turizmus

Éppen a fentiek miatt Japánban az Aranyhét ideje alatt jelentős mértékben nő a kül- és belföldi turizmus, ezzel együtt pedig az árak is. A legnépszerűbb közeli célpontokon (Guam, Saipan és Hawaii) akár az átlagos árak tízszeresét is elkérik, míg belföldön a szezonon kívüli árak 3-5-szörösét kell fizetni. Ezzel párhuzamosan a közlekedés is óriási mértékben növekszik: a vonatok pillanatok alatt megtelnek, sokszor üléskapacitásuk 3-szorosával dolgoznak, az utakon pedig folyamatosak a torlódások.

 

A császár, az alkotmány, a természet és a gyerekek napja

Az Aranyhét négy nemzeti ünnepet érint:

Április 29. – Shōwa no hi, vagyis Shōwa császár napja.

Május 3. – kenpō kinenbi, az 1947-ben életbe lépett alkotmány napja.

Május 4. – midori no hi, a zöld nap. Valószínűleg azért iktatták be, hogy a május 3-i és 5-i ünnepnapok között ne legyen szünet.

Május 5. – kodomo no hi, azaz gyereknap.

Korábban a fiúkat ünnepelték ezen a napon (ahogy március 3-án a lányokat). Az ünnepnek sok szokása megmaradt, például a feldíszített „szamurájbaba” és a ponty alakját formázó koinobori, a színes üreges zászlók, szélzsákok.

 

 

Simon Karolina

Kiutaztatási vezető

JTB Hungary

Web: www.japanspecialista.hu

Kapcsolódó témák