2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
A nagymama bisztrója
Utazónet
2014.07.23 22:10
Ma már egyáltalán nem ritkaság, hogy az utcákon török vagy görög éttermekkel, falatozókkal találkozunk. Van belőlük sok. Ám Budapesten, a közelmúltban megnyílt apró kis étterem a ritkaságok közé tartozik. A „Bábuska”, amint azt a neve nyomban elárulja, orosz ételeket kínál.

Tulajdonosa képzett vendéglátó-ipari szakember. A szakközépiskola és főiskola elvégzése után ugyanitt, a XIII. kerületi Katona József utca 24-ben kávézót működtetett. Vágó Péter  édesanyja  orosz, felesége is félig az. A nagymama – oroszul bábuska – sokáig Szocsiban lakott, most viszont már régóta Magyarországon él. Az ő főztjét, ízeit kedveli legjobban a család, innen jött az ötlet: talán mások is szeretni fogják az ő receptjei alapján készült ételeket. Oroszország nagy, és bár itt mi nem nagyon ismerjük, az orosz konyha elég változatos. Nagyjából ötszáz kilométerenként más, van tehát mit bemutatni. Budapest első orosz ételbárja 2014. május 5-én nyílt meg.

 Belső díszítése, a piros-fekete-arany, már utal a megjeleníteni kívánt származásra. A szakács és a személyzet többsége is orosz, csakúgy, mint a felhasznált alapanyagok zöme. A majonéz, a barna kenyerek, a kvász, a teák, mind-mind eredetiek. A szoljanka leveshez is orosz kolbászt használnak. Ennek a fűszerezése, állaga is eltér kicsit a magyartól. Az ételválaszték bő. Van – az orosz mellett grúz, ukrán is. A borcs leves például nagyon népszerű a legyelek és az ukránok körében is, ők úgy szeretik, ha „a kanál is megáll benne”. Ez itt inkább orosz, oldalast főznek bele, ezáltal sokkal zamatosabb lesz az étel. A szoljankát pedig négyféle húsból készítik, fekete olívával, uborkával, miáltal kissé fanyarabb, savanykásabb lesz az íze. Az Okroska, kvásszal készülő hideg zöldségleves, retek, burgonya, uborka van benne. Népszerűek a saláták, a káposzta, a cékla és különösen a heringsaláta.

Az orosz konyha tésztafélékben is gazdag. A Bábuska kínálatában szerepel a savanyú káposztás, a burgonyás, a húsos és az édes piroski, a pilmenyi pedig sertés-, marha- és csirkehúsos töltésű. A blincsiki tejfölös, porcukros, lekváros és vörös kaviáros ízesítéssel kapható. A rakott harcsa vagy az igazi kievi csirkemell leöblítésére pedig nem is lehet más jobb, mint a kvász. Ez a különleges, erjesztett, a barna sörhöz hasonló, de a végén teljesen alkoholmentes orosz ital, amit Moszkvában – és máshol is – utcai automatákból árulnak, ide palackozva érkezik. Tudni kell róla, hogy aki először kóstolja, annak vagy ízlik vagy nem. Utólag már nem szokták megszeretni. Aki „keményebbre” vágyik, kaphat vodkát, mellé heringkockákat is, üdítőnek pedig ott a „Szok”, az édes nyírfalé.

A Bábuska a mostanában divatos streetfood stílushoz tartozik. Sokan jönnek ide és elviszik az ételt. A dobozok különlegesen környezetbarát, nyolc hét alatt tökéletesen komposztálódó anyagból, cukornád nyesedékből készülnek. A helyben fogyasztók is környezetbarát, műanyag edényekben kapják az ételt. Kedves figyelmesség, hogy az étkezők a repülőgépeken használatoshoz hasonló kéztörlő kendőt is kapnak. Az árak a többi gyorséttermi árakkal versenyképesek, a középkategória alatt helyezkednek el, az ételek minősége viszont jobb. Hétköznap fél tizenkettőtől este hétig, szeptembertől este nyolcig, szombaton délután háromig vannak nyitva.

www.babuskafood.hu

Kapcsolódó témák