2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
A tengermélytől a Mars felszínéig
Révay András
2015.05.17 00:02
Budapesten tartották harmadik nemzetközi tanácskozásukat a deutérium-csökkentés hatásával foglalkozó kutatók. Első hallásra ez valami nem túl izgalmas, jelentéktelen tudományterület apró hírének látszik, ám nagyot téved, aki így gondolja. A kutatások sikere emberek tízezreinek életét mentheti vagy hosszabbíthatja meg – a nem is nagyon távoli jövőben!

Nagyon komoly szemléletváltozásra van szükség! Egy mondatban így lehetne összefoglalni a konferencia legfontosabb megállapítását, melyben az összes résztvevő előadó egyetértett. A tanácskozás jelentőségét mutatja, hogy az első konferenciára, 2010-ben öt országból érkeztek, a másodikra, 2012-ben már nyolc, most pedig 11 országból jöttek a kutatók Budapestre és ez jelzi, hogy a témát sokfelé, igen intenzíven kutatják. Azt, hogy vannak olyan hidrogén atomok, melyek magjában a proton mellett egy neutron is van – ma már az iskolákban is tanítják. Az ilyen hidrogént (deutériumot) tartalmazó víz – a nehézvíz - deutérium szintjét műszerrel, gyorsan és pontosan lehet mérni. Budapesten a csapvízben 142-145 ppm (parts per million) között ingadozik ez a mérték, ami azt jelenti, hogy egymillió vízmolekulából 142-145 tekinthető nehézvíz molekulának. A deutérium megvonásával kapcsolatos kutatások, a világban először Magyarországon indultak dr. Somlyai Gábor biológus vezetésével. A kísérletek kezdetén emlő tumorból és prosztatarákból származó sejtek esetében bizonyosodott be, hogy a deutérium megvonás roppant hatásosan korlátozza, leállítja a sejtosztódást. Az is kiderült, hogy az egészséges sejtek osztódását nem vagy csak nagyon minimális mértékben befolyásolta. Az első publikáció erről 1993-ban jelent meg az Európai Biokémiai Társaság lapjában. Az ebben az évben alapított HYD Kft. a mai napig azon dolgozik, hogy a daganatos megbetegedéseket hatásosan gyógyító gyógyszert állíthasson elő. A világ tudományos élete hamar felfigyelt az eredményekre, 1998-ban az orosz űrkutatási szakemberek jelentették ki, hogy ha az emberek a Marsra mennek, akkor már csökkentett deutériumtartalmú vizet fognak inni, hogy megelőzzék a daganatos betegségeket. Ettől kezdve mindinkább gyorsuló ütemben jelentek meg különféle külföldi publikációk, melyekben igazolták, hogy a deutérium megvonás immunstimuláló hatású, erősen csökkenti a vércukor-szintet. A kutatások kezdetén a világban évente összesen egy liter csökkentett deutériumtartalmú vizet használtak, ma mintegy ezer tonnát! Az első gyógyszert 1999-ben törzskönyvezték – igaz, hogy csak állatorvosi használatra. Ma már nem kétséges – több száz kísérlet egybehangzóan igazolta, a deutérium megvonás hatásos! A kérdés már csak az, mikor válik mindenki számára hozzáférhetővé ez az eredmény? A csökkentett deutériumtartalmú víz szigorúan ellenőrzött, nagyüzemi előállítása Magyarországon már megindult, az engedélyezése után várhatóan megkezdődhetnek betegekkel is a klinikai vizsgálatok. Ilyen vizet tartalmazó élelmiszer-kiegészítő szerek viszont már kaphatóak.

Boros G. László, a University of California, Los Angeles Biomedical Research Institute (UCLA) professzora, a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatok precíz és hatékony felderítésére fejlesztette ki módszerét, melynek alkalmazásával feltérképezhető a sejtek pontos működése, összehasonlítható az egészséges és a beteg sejtek anyagcsere-profilja. A deutérium megvonással befolyásolni lehetett a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utakat, és a hatás erőssége összemérhető más, ismert gyógyszerek hatáserősségével. A Somlyai dr.-ral közös kutatások eredményei a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutériumtartalmú anyagcsere-vizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének fenntartásában. Ezt a tényt és a deutérium biokémiai hatását eddig az orvosok sem ismerték, mostanában kezdik oktatni például a szegedi egyetemen is. Az Egyesült Államokban pedig mindinkább nyilvánvalóvá válik az is, hogy a gyógyszeres „célzott” terápiáknak alig van hatásuk. Az, hogy a rákos betegek néhány héttel tovább élnek, inkább annak köszönhető, hogy a gyógyszerek mellékhatásai miatt a betegeket kórházban kell tartani. Az FDA (az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság) éppen a közelmúltban kezdett egy nagy vizsgálatot azért, hogy a „célzott” szerek toxicitását, mérgező tulajdonságait felmérjék. A deutérium csökkentés ennél sokkal jobb eredményeket kínál!

Egészen más irányból jutott el a deutérium fontosságának felismeréséhez Dominic D’Agostino, a Dél-Floridai Egyetem professzora. A daganatos betegségek kezelésénél vizsgálja a ketogén étrend hatását, magasnyomású oxigénterápiával kombinálva. A kutatás eredetileg onnan indult, hogy az USA Hadügyminisztériuma kérte; a mélytengeri búvárok görcsös rohamait hogyan lehetne megfékezni? A deutérium megvonás szempontjából az eredmények különleges jelentőségét az adja, hogy a ketogén étrend – tehát a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta - alkalmazása természetes úton hoz létre deutérium hiányt a daganatos sejtekben, hasonlóan, mint a csökkentett deutérium tartalmú víz alkalmazása. A két független kutatási irány biokémiai gyökerei azonosak.

Boros professzor a konferencián beszámolt még egy érdekességről is. Azt amerikai futball (nem azonos az Európában játszottal) egyik legkiemelkedőbb személyisége, Brett Hundley ajándékozta a cipőjét a kaliforniai kutatóintézetnek. A deutérium csökkentés ugyanis – drog nélkül – fokozza a sportolók teljesítményét, ráadásul olyan mértékben, amit droggal sem lehet elérni. Fel kívánják hívni a figyelmet, hogy az élelmiszeripar számára is ott a lehetőség - mint ahogyan azt a cukormentes vagy az alacsony koleszterin tartalmú ételek esetében tették – hogy mellékhatás nélküli, ugyanakkor roppant előnyös élettani tulajdonságú táplálék kiegészítőket hozhassanak forgalomba, azért, hogy a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét csökkentsék. Magyarországon már 1995-ben végeztek olyan klinikai vizsgálatot – az eredményt nyilvánosságra is hozták – melyben 44 tumoros beteget vizsgáltak két, 22 személyes csoportra bontva. Négy év után ketten haltak meg azok közül, akik a csökkentett deutériumos vizet fogyasztották és kilencen azok közül, akik nem. Azóta a további vizsgálatok egyre jobb eredményeket mutatnak. Sajnálatos módon az orvosok ezeket még nem tekintik meggyőzőnek.

www.hyd.hu

Kapcsolódó témák