
Louis Françoisról többen is tudják, hogy még Törley József hozta magával Franciaországból. Itt, Magyarországon később saját gyárat nyitott. Jelenleg a Törley pincészeten belül a François pezsgők az ő 140 éves hagyományát életben tartva készülnek. A „Pezsgő június” néven megtartott bemutatón kóstolható volt a Rosé nyerspezsgő, mely tavaly jelent meg először és idén április óta a 2012-es évjárat van a piacon. A palackban az etyeki területről származó, két és fél évig érlelt, tisztán Pinot Noir alapborból készült italt találunk. Mindössze egy gramm cukor van benne, tehát teljesen brut, nature. Nagyon gyümölcsös, könnyű, jól behűtve tökéletes élményt nyújt. A pezsgőt mindenki fehér húsokhoz képzeli el, de ez nagyon jól illik kacsamellhez vagy akár egy könnyedebb marhaszelethez is. Csak éttermeknek és magas minőséget áruló borszaküzleteknek - mint például a Bortársaság és a Veritas - szállítanak belőle.

A François mellett a Törley gyár maga is figyelemre méltó újdonsággal jelent meg a rendezvényen. Két díjnyertes pezsgőjük is kóstolható volt. Az egyik a Törley Chardonnay Brut Nature, a másik pedig a Törley Chardonnay Brut. Mindkettő idén, az International Wine and Spirit versenyen nyert ezüstérmet. Bár egyformán a klasszikus, hagyományos eljárással készülnek, a különbség mégis az, hogy Brut Nature nyerspezsgő, tehát a palackos erjesztés és a seprő eltávolítása (degorzsálás) után nem kapja meg az u.n. „expedíciós likőrt”. Ezek a pezsgők szinte majdnem minden nagyobb áruházláncban, illetve a gazdagabb vinotékával felszerelt üzletekben elérhetőek. Önállóan is fogyaszthatók, ugyanakkor szinte bármilyen ételhez, főleg fehér húsokhoz, halakhoz jól illenek. Persze apretifként is igazán elegánsan kínálhatóak.

A Törley és a François mellett a harmadik népszerű magyar márka, amit mindenki szívesen fogyaszt, a Hungária. A közismert Extra Dry most kiegészült a Hungária Irsai Olivér extra száraz változatával, ami nem a klasszikus, hanem a transvasée eljárással készült. Ez azt jelenti, hogy a palackokban erjesztett és utána 10-12 hónapig érlelt pezsgőt egy tartályba visszaöntik, ezzel egalizálják, tehát kiegyenlítik a palackok között esetleg kialakult különbséget. Itt adják hozzá az expedíciós likőrt az édesség szint beállításához, majd újra palackozzák. Először tavaly jelentkeztek a piacon korlátozott mennyiségben, 8-10 ezer palack Irsai Olivérből készült pezsgővel. Akkor nagy sikere volt ezért most megismételték. A bemutatón kóstolható volt még a Hungária Grand Cuvée Brut és a tisztán Pinot Noirból készült Hungária rosé, szintén extra száraz kivitelben, valamint a Hungária Irsai Olivér édes is.

Olasz és spanyol pezsgőket hozott a kóstolóra a Heinemann Testvére Kft. A Veneto-i Zonin borászat Proseccoja tartályban erjesztett pezsgő, jellegzetessége, hogy kizárólag egy szőlőfajtából, a Glera-ból készülhet. A könnyedség, a frissesség, virágos íz és illat jellemzi. Némi mandulára emlékeztető, enyhe utóíze van. Kifejezetten meleg nyárra ajánlott ital – természetesen jól behűtve. Magyarországon az utóbbi években egyre népszerűbbé válik, mind többen importálják. Spanyolországban a Codorniu pezsgőház volt az első, amelyik 1872-ben pezsgőt készített. A klasszikus, palackos érlelésű eljárással dolgoznak, legalább 6, de inkább 12 hónapig érlelik a pezsgőket. Ennek köszönhetően mutatkoznak benne másodlagos, kicsit füstös ízjegyek, kiegészítve a citrusos hatást. A rosé pezsgő viszont kifejezetten intenzív málnás, piros bogyós gyümölcsös megjelenésű.

Van egy korosztály, amelyiknek ismerősen cseng a Kukori név és azonnal rá is vágja, hogy Kotkoda. De lehetséges, hogy felnövőben van egy másik korosztály, melynek legalább ugyanilyen ismerős lesz a Bubbori elnevezés is. A fantázianévvel a bor lényegét próbálták megfogalmazni a balatonlellei Pócz pincészetnél. Mivel az erősségük a házasítást, természetesen ez is egy cuvée. Három fajta: Olaszrizling, Zöld Veltelini és Rizlingszilváni gondosan megválasztott keverékaránya üde frissítő italt eredményezett. A roséjukat pedig a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos adja. Készítésekor eleinte úgy járnak el, mint minden más bor esetében. Csak amikor a palackba kerül, akkor adnak hozzá kevés széndioxidot. Ez a rosé rácáfol arra a hiedelemre, hogy gyorsan meg kell inni. Egy évnyi palackos érlelés után roppant kellemes, másodlagos gyümölcsízek jönnek elő benne.

Néhány hónappal ezelőtt, a dél-balatoni borversenyen, a borcímkék versenyét a Kristinus Borbirtok nyerte. Most itt két habzóbort mutattak be. A Krisecco Rosé és a Krisecco Fehér némi maradék cukrot tartalmazó, határozottan gyümölcsös ízű ital. A 2015-ös rosé Cabernet Sauvignon és Kékfrankos házasításával készült. Ezek érett, nem pedig a nagyon friss, málnás, epres rosék voltak, inkább francia stílusú, kicsit krémesebb jegyekkel. Ezért most kiemelkedővé váltak a kínálatban. Manapság a világon mindenki a gyümölcsösség felé indult el. Ugyanakkor van egy fogyasztói réteg, amelyik inkább az ásványosságot, a teltebb ízeket kedveli. Ez a szín most hiányzik a palettáról, ezt próbálja meg a Kristinus Borbirtok betölteni. A fehér Krisecco-t Sárga Muskotály, Chardonnay és Szürkebarát házasításával állították elő. A Szürkebarát igen sokszínű szőlőfajta és talán a legjobb benne, hogy tud gyümölcsös, de tud nagyon ásványos is lenni, itt az volt a feladata, hogy a gyümölcsösséget egy kicsit elvigye az ásványosság felé, ezáltal harmonikus legyen az alapbor. A két Krisecco jelen van már mind több étteremben, de a Borbirtok célja, hogy eljuttathassa közvetlenül a vásárlókhoz is.

A „Pezsgő június” bemutatón pezsgőt nem csak inni, enni is lehetett. A Süβ Édes Élet csapata bonbonokat töltött meg pezsgővel. Elsősorban Törley pezsgőket használtak, de töltöttek a Kertész pincészetből származó Carla pezsgőből is. Törley pezsgővel öt fajta bonbon készült. Két Irsai – egy száraz és egy édes – valamint egy nyers rosé pezsgő egy tokaji és a Fortuna szerepel a listán. A száraz pezsgős, pirított mákkal és mákolajjal készült. A belsejében van a pezsgő és az olaj, a csokoládé burokban pedig a pirított mák. A töltelékek persze nem folyékonyak, hanem a pezsgőt előzetesen csokoládékrémbe keverik. Mindenki bátran ehet belőle, mert gyártás közben felforralják, így az alkoholtartalma elillan, csak az aromáját érezhetjük a bonbonban. A rosé nyers pezsgőhöz áfonyát és szedret kevertek, a tokajisba citromzselé és pirított kókusz került. A Törley Fortuna pezsgőjéhez dupla meggyet használtak, liofolizált és aszalt meggy is megtalálható a bonbonban. Nyári melegben ezeket a bonbonokat ajánlatos hűtőben tartani.
Lassan megszokjuk már, hogy kedvenc édességeink elkészítői minden évben összemérik tudásukat. Nagy érdeklődés kíséri a Magyar Cukrász Ipartestület torta, fagylalt, bejgli versenyeit, most pedig – ahogy a naptárra nézünk- eljött az ideje a szaloncukrok versenyének. Meg is történt. Az Év Szaloncukrát idén ismét rekord számú nevezés után, 24 gyártó 165 szaloncukra közül választották ki. A nevezésre minden gyártó, kicsi és nagy egyaránt lehetőséget kapott. A verseny 8 kategóriájában összesen közel 200 kóstoló döntött a díjazottakról, rájuk 12 000 szaloncukor várt! Az eredmény kihirdetésének a Magyar Színház adott otthont – nem véletlenül.
Lassan már megszokottá vált, hogy a karácsony közeledtével a Magyar Cukrász Ipartestület meghirdeti a bejgli országos versenyét. Számítottunk is rá, de csalódnunk kellett – igaz kellemes módon. A bejglik összemérése idén a 6. alkalommal sem maradt el, de újabbal is kiegészült. Van egy másik, hagyományos karácsonyi sütemény, bár az inkább Franciaországban népszerű – a Fatörzs torta. Most ennek is meghirdették versenyét és az ötlet a vártnál sikeresebbnek bizonyult. Bőven volt jelentkező, így várható, hogy jövőre ismét válogathatunk a legjobb karácsonyi desszertek között.
A mindennapok embere valószínűleg keveset tud egy programról, mely valójában sokkal több figyelmet érdemelne. A „Magyarok kenyere” program jótékonysági kezdeményezés, melyben határon inneni és túli magyar gazdák búzát adományoznak rászoruló, nehéz körülmények között élő gyermekeket segítő szervezeteknek. A 2011-ben indult kezdeményezést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány szervezi. Célja, hogy a felajánlott búzából sütött kenyér minden rászoruló asztalára eljusson. Az adományokat közös gyűjtőpontokon gyűjtik, majd az augusztus 20-i kenyér ünnepéhez kapcsolódóan ünnepélyes keretek között adják át.
A csokoládé feltehetőleg nem a dörgicsei bortól lett mámoros, de nekünk van esélyünk rá, ha e kettő élvezetét eltúlozzuk. Nekik ugyanis van némi közük egymáshoz! A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is megszervezte – a már joggal hagyományosnak nevezhető - Év Fagylaltja versenyt. Ám ez most országjáró „roadshow” keretében történt. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a valóban kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára. Így ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel tartották egy városi rendezvény keretében.
Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.