2024. április 14. vasárnap, Tibor napja
Buborékok világa
Révay András
2016.06.15 22:38
Negyvenhárom pincészet és mintegy háromszor annyi különféle pezsgő adott egymásnak – és a közönségnek – találkozót a Hotel Corinthia báltermében. Mindazok, akik a szakmai titkokban is elmélyedni kívántak, mesterkurzusokon frissíthették fel tudásukat.

 Louis Françoisról többen is tudják, hogy még Törley József hozta magával Franciaországból. Itt, Magyarországon később saját gyárat nyitott. Jelenleg a Törley pincészeten belül a François pezsgők az ő 140 éves hagyományát életben tartva készülnek. A „Pezsgő június” néven megtartott bemutatón kóstolható volt a Rosé nyerspezsgő, mely tavaly jelent meg először és idén április óta a 2012-es évjárat van a piacon. A palackban az etyeki területről származó, két és fél évig érlelt, tisztán Pinot Noir alapborból készült italt találunk. Mindössze egy gramm cukor van benne, tehát teljesen brut, nature. Nagyon gyümölcsös, könnyű, jól behűtve tökéletes élményt nyújt. A pezsgőt mindenki fehér húsokhoz képzeli el, de ez nagyon jól illik kacsamellhez vagy akár egy könnyedebb marhaszelethez is. Csak éttermeknek és magas minőséget áruló borszaküzleteknek - mint például a Bortársaság és a Veritas - szállítanak belőle.

A François mellett a Törley gyár maga is figyelemre méltó újdonsággal jelent meg a rendezvényen. Két díjnyertes pezsgőjük is kóstolható volt. Az egyik a Törley Chardonnay Brut Nature, a másik pedig a Törley Chardonnay Brut. Mindkettő idén, az International Wine and Spirit versenyen nyert ezüstérmet. Bár egyformán a klasszikus, hagyományos eljárással készülnek, a különbség mégis az, hogy Brut Nature nyerspezsgő, tehát a palackos erjesztés és a seprő eltávolítása (degorzsálás) után nem kapja meg az u.n. „expedíciós likőrt”. Ezek a pezsgők szinte majdnem minden nagyobb áruházláncban, illetve a gazdagabb vinotékával felszerelt üzletekben elérhetőek. Önállóan is fogyaszthatók, ugyanakkor szinte bármilyen ételhez, főleg fehér húsokhoz, halakhoz jól illenek. Persze apretifként is igazán elegánsan kínálhatóak.

A Törley és a François mellett a harmadik népszerű magyar márka, amit mindenki szívesen fogyaszt, a Hungária. A közismert Extra Dry most kiegészült a Hungária Irsai Olivér extra száraz változatával, ami nem a klasszikus, hanem a transvasée eljárással készült. Ez azt jelenti, hogy a palackokban erjesztett és utána 10-12 hónapig érlelt pezsgőt egy tartályba visszaöntik, ezzel egalizálják, tehát kiegyenlítik a palackok között esetleg kialakult különbséget. Itt adják hozzá az expedíciós likőrt az édesség szint beállításához, majd újra palackozzák. Először tavaly jelentkeztek a piacon korlátozott mennyiségben, 8-10 ezer palack Irsai Olivérből készült pezsgővel. Akkor nagy sikere volt ezért most megismételték. A bemutatón kóstolható volt még a Hungária Grand Cuvée Brut és a tisztán Pinot Noirból készült Hungária rosé, szintén extra száraz kivitelben, valamint a Hungária Irsai Olivér édes is.

 Olasz és spanyol pezsgőket hozott a kóstolóra a Heinemann Testvére Kft. A Veneto-i Zonin borászat Proseccoja tartályban erjesztett pezsgő, jellegzetessége, hogy kizárólag egy szőlőfajtából, a Glera-ból készülhet. A könnyedség, a frissesség, virágos íz és illat jellemzi. Némi mandulára emlékeztető, enyhe utóíze van. Kifejezetten meleg nyárra ajánlott ital – természetesen jól behűtve. Magyarországon az utóbbi években egyre népszerűbbé válik, mind többen importálják. Spanyolországban a Codorniu pezsgőház volt az első, amelyik 1872-ben pezsgőt készített. A klasszikus, palackos érlelésű eljárással dolgoznak, legalább 6, de inkább 12 hónapig érlelik a pezsgőket. Ennek köszönhetően mutatkoznak benne másodlagos, kicsit füstös ízjegyek, kiegészítve a citrusos hatást. A rosé pezsgő viszont kifejezetten intenzív málnás, piros bogyós gyümölcsös megjelenésű.

Van egy korosztály, amelyiknek ismerősen cseng a Kukori név és azonnal rá is vágja, hogy Kotkoda. De lehetséges, hogy felnövőben van egy másik korosztály, melynek legalább ugyanilyen ismerős lesz a Bubbori elnevezés is. A fantázianévvel a bor lényegét próbálták megfogalmazni a balatonlellei Pócz pincészetnél. Mivel az erősségük a házasítást, természetesen ez is egy cuvée. Három fajta: Olaszrizling, Zöld Veltelini és Rizlingszilváni gondosan megválasztott keverékaránya üde frissítő italt eredményezett. A roséjukat pedig a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos adja. Készítésekor eleinte úgy járnak el, mint minden más bor esetében. Csak amikor a palackba kerül, akkor adnak hozzá kevés széndioxidot. Ez a rosé rácáfol arra a hiedelemre, hogy gyorsan meg kell inni. Egy évnyi palackos érlelés után roppant kellemes, másodlagos gyümölcsízek jönnek elő benne.

 Néhány hónappal ezelőtt, a dél-balatoni borversenyen, a borcímkék versenyét a Kristinus Borbirtok nyerte. Most itt két habzóbort mutattak be. A Krisecco Rosé és a Krisecco Fehér némi maradék cukrot tartalmazó, határozottan gyümölcsös ízű ital. A 2015-ös rosé Cabernet Sauvignon és Kékfrankos házasításával készült. Ezek érett, nem pedig a nagyon friss, málnás, epres rosék voltak, inkább francia stílusú, kicsit krémesebb jegyekkel. Ezért most kiemelkedővé váltak a kínálatban. Manapság a világon mindenki a gyümölcsösség felé indult el. Ugyanakkor van egy fogyasztói réteg, amelyik inkább az ásványosságot, a teltebb ízeket kedveli. Ez a szín most hiányzik a palettáról, ezt próbálja meg a Kristinus Borbirtok betölteni. A fehér Krisecco-t Sárga Muskotály, Chardonnay és Szürkebarát házasításával állították elő. A Szürkebarát igen sokszínű szőlőfajta és talán a legjobb benne, hogy tud gyümölcsös, de tud nagyon ásványos is lenni, itt az volt a feladata, hogy a gyümölcsösséget egy kicsit elvigye az ásványosság felé, ezáltal harmonikus legyen az alapbor. A két Krisecco jelen van már mind több étteremben, de a Borbirtok célja, hogy eljuttathassa közvetlenül a vásárlókhoz is.

A „Pezsgő június” bemutatón pezsgőt nem csak inni, enni is lehetett. A Süβ Édes Élet csapata bonbonokat töltött meg pezsgővel. Elsősorban Törley pezsgőket használtak, de töltöttek a Kertész pincészetből származó Carla pezsgőből is. Törley pezsgővel öt fajta bonbon készült. Két Irsai – egy száraz és egy édes – valamint egy nyers rosé pezsgő egy tokaji és a Fortuna szerepel a listán. A száraz pezsgős, pirított mákkal és mákolajjal készült. A belsejében van a pezsgő és az olaj, a csokoládé burokban pedig a pirított mák. A töltelékek persze nem folyékonyak, hanem a pezsgőt előzetesen csokoládékrémbe keverik. Mindenki bátran ehet belőle, mert gyártás közben felforralják, így az alkoholtartalma elillan, csak az aromáját érezhetjük a bonbonban. A rosé nyers pezsgőhöz áfonyát és szedret kevertek, a tokajisba citromzselé és pirított kókusz került. A Törley Fortuna pezsgőjéhez dupla meggyet használtak, liofolizált és aszalt meggy is megtalálható a bonbonban. Nyári melegben ezeket a bonbonokat ajánlatos hűtőben tartani.

Kapcsolódó témák

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!

Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.

2023.12.04 13:24

A címben szereplő tanácsot Kiss Zoltán cukrászmester adta a résztvevőknek az Év Bejglije verseny eredményének kihirdetésekor – nem véletlenül. Feltételezzük, az otthoni bejglisütésre vállalkozók is tudják ezt, de azért nem árt ismételni. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület a negyedik alkalommal hirdette meg és az idén már ötvennél is több alkotás versengett a díjakért és a kitüntető címekért.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.