Louis Françoisról többen is tudják, hogy még Törley József hozta magával Franciaországból. Itt, Magyarországon később saját gyárat nyitott. Jelenleg a Törley pincészeten belül a François pezsgők az ő 140 éves hagyományát életben tartva készülnek. A „Pezsgő június” néven megtartott bemutatón kóstolható volt a Rosé nyerspezsgő, mely tavaly jelent meg először és idén április óta a 2012-es évjárat van a piacon. A palackban az etyeki területről származó, két és fél évig érlelt, tisztán Pinot Noir alapborból készült italt találunk. Mindössze egy gramm cukor van benne, tehát teljesen brut, nature. Nagyon gyümölcsös, könnyű, jól behűtve tökéletes élményt nyújt. A pezsgőt mindenki fehér húsokhoz képzeli el, de ez nagyon jól illik kacsamellhez vagy akár egy könnyedebb marhaszelethez is. Csak éttermeknek és magas minőséget áruló borszaküzleteknek - mint például a Bortársaság és a Veritas - szállítanak belőle.
A François mellett a Törley gyár maga is figyelemre méltó újdonsággal jelent meg a rendezvényen. Két díjnyertes pezsgőjük is kóstolható volt. Az egyik a Törley Chardonnay Brut Nature, a másik pedig a Törley Chardonnay Brut. Mindkettő idén, az International Wine and Spirit versenyen nyert ezüstérmet. Bár egyformán a klasszikus, hagyományos eljárással készülnek, a különbség mégis az, hogy Brut Nature nyerspezsgő, tehát a palackos erjesztés és a seprő eltávolítása (degorzsálás) után nem kapja meg az u.n. „expedíciós likőrt”. Ezek a pezsgők szinte majdnem minden nagyobb áruházláncban, illetve a gazdagabb vinotékával felszerelt üzletekben elérhetőek. Önállóan is fogyaszthatók, ugyanakkor szinte bármilyen ételhez, főleg fehér húsokhoz, halakhoz jól illenek. Persze apretifként is igazán elegánsan kínálhatóak.
A Törley és a François mellett a harmadik népszerű magyar márka, amit mindenki szívesen fogyaszt, a Hungária. A közismert Extra Dry most kiegészült a Hungária Irsai Olivér extra száraz változatával, ami nem a klasszikus, hanem a transvasée eljárással készült. Ez azt jelenti, hogy a palackokban erjesztett és utána 10-12 hónapig érlelt pezsgőt egy tartályba visszaöntik, ezzel egalizálják, tehát kiegyenlítik a palackok között esetleg kialakult különbséget. Itt adják hozzá az expedíciós likőrt az édesség szint beállításához, majd újra palackozzák. Először tavaly jelentkeztek a piacon korlátozott mennyiségben, 8-10 ezer palack Irsai Olivérből készült pezsgővel. Akkor nagy sikere volt ezért most megismételték. A bemutatón kóstolható volt még a Hungária Grand Cuvée Brut és a tisztán Pinot Noirból készült Hungária rosé, szintén extra száraz kivitelben, valamint a Hungária Irsai Olivér édes is.
Olasz és spanyol pezsgőket hozott a kóstolóra a Heinemann Testvére Kft. A Veneto-i Zonin borászat Proseccoja tartályban erjesztett pezsgő, jellegzetessége, hogy kizárólag egy szőlőfajtából, a Glera-ból készülhet. A könnyedség, a frissesség, virágos íz és illat jellemzi. Némi mandulára emlékeztető, enyhe utóíze van. Kifejezetten meleg nyárra ajánlott ital – természetesen jól behűtve. Magyarországon az utóbbi években egyre népszerűbbé válik, mind többen importálják. Spanyolországban a Codorniu pezsgőház volt az első, amelyik 1872-ben pezsgőt készített. A klasszikus, palackos érlelésű eljárással dolgoznak, legalább 6, de inkább 12 hónapig érlelik a pezsgőket. Ennek köszönhetően mutatkoznak benne másodlagos, kicsit füstös ízjegyek, kiegészítve a citrusos hatást. A rosé pezsgő viszont kifejezetten intenzív málnás, piros bogyós gyümölcsös megjelenésű.
Van egy korosztály, amelyiknek ismerősen cseng a Kukori név és azonnal rá is vágja, hogy Kotkoda. De lehetséges, hogy felnövőben van egy másik korosztály, melynek legalább ugyanilyen ismerős lesz a Bubbori elnevezés is. A fantázianévvel a bor lényegét próbálták megfogalmazni a balatonlellei Pócz pincészetnél. Mivel az erősségük a házasítást, természetesen ez is egy cuvée. Három fajta: Olaszrizling, Zöld Veltelini és Rizlingszilváni gondosan megválasztott keverékaránya üde frissítő italt eredményezett. A roséjukat pedig a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos adja. Készítésekor eleinte úgy járnak el, mint minden más bor esetében. Csak amikor a palackba kerül, akkor adnak hozzá kevés széndioxidot. Ez a rosé rácáfol arra a hiedelemre, hogy gyorsan meg kell inni. Egy évnyi palackos érlelés után roppant kellemes, másodlagos gyümölcsízek jönnek elő benne.
Néhány hónappal ezelőtt, a dél-balatoni borversenyen, a borcímkék versenyét a Kristinus Borbirtok nyerte. Most itt két habzóbort mutattak be. A Krisecco Rosé és a Krisecco Fehér némi maradék cukrot tartalmazó, határozottan gyümölcsös ízű ital. A 2015-ös rosé Cabernet Sauvignon és Kékfrankos házasításával készült. Ezek érett, nem pedig a nagyon friss, málnás, epres rosék voltak, inkább francia stílusú, kicsit krémesebb jegyekkel. Ezért most kiemelkedővé váltak a kínálatban. Manapság a világon mindenki a gyümölcsösség felé indult el. Ugyanakkor van egy fogyasztói réteg, amelyik inkább az ásványosságot, a teltebb ízeket kedveli. Ez a szín most hiányzik a palettáról, ezt próbálja meg a Kristinus Borbirtok betölteni. A fehér Krisecco-t Sárga Muskotály, Chardonnay és Szürkebarát házasításával állították elő. A Szürkebarát igen sokszínű szőlőfajta és talán a legjobb benne, hogy tud gyümölcsös, de tud nagyon ásványos is lenni, itt az volt a feladata, hogy a gyümölcsösséget egy kicsit elvigye az ásványosság felé, ezáltal harmonikus legyen az alapbor. A két Krisecco jelen van már mind több étteremben, de a Borbirtok célja, hogy eljuttathassa közvetlenül a vásárlókhoz is.
A „Pezsgő június” bemutatón pezsgőt nem csak inni, enni is lehetett. A Süβ Édes Élet csapata bonbonokat töltött meg pezsgővel. Elsősorban Törley pezsgőket használtak, de töltöttek a Kertész pincészetből származó Carla pezsgőből is. Törley pezsgővel öt fajta bonbon készült. Két Irsai – egy száraz és egy édes – valamint egy nyers rosé pezsgő egy tokaji és a Fortuna szerepel a listán. A száraz pezsgős, pirított mákkal és mákolajjal készült. A belsejében van a pezsgő és az olaj, a csokoládé burokban pedig a pirított mák. A töltelékek persze nem folyékonyak, hanem a pezsgőt előzetesen csokoládékrémbe keverik. Mindenki bátran ehet belőle, mert gyártás közben felforralják, így az alkoholtartalma elillan, csak az aromáját érezhetjük a bonbonban. A rosé nyers pezsgőhöz áfonyát és szedret kevertek, a tokajisba citromzselé és pirított kókusz került. A Törley Fortuna pezsgőjéhez dupla meggyet használtak, liofolizált és aszalt meggy is megtalálható a bonbonban. Nyári melegben ezeket a bonbonokat ajánlatos hűtőben tartani.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.
A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.
A világ leginkább mértékadó étteremkalauza, a Michelin Guide, december 10-én nyilvánosságra hozta, kik kapják az idén Magyarországon ezt a rangos elismerést. Nincs okunk a szégyenkezésre, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el valamelyik szintjét vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerepelnek e díjazottak között. Az is kiderült, nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb, az Őriszentpéteren működő Pajta étterem is csatlakozott hozzájuk.
Ez a nagy nyilvánosság előtt elhangzott mondat lehetne akár egy jó bűnügyi történet címe is, szerencsére nem erről van szó. Bár rövidesen ki fog derülni; titok van – és mivel most megosztjuk, már nem sokáig lesz titok. A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre. Megismertesse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!