A nyitáskor, délelőtt tíz órakor persze még üres volt az étterem. Tudtunk egy keveset beszélgetni és megegyeztünk, hogy este még folytatjuk. Így is történt. Kezdjük a bemutatással! A tulajdonos egy török-magyar házaspár: Örs Tímea és Örs Yilmaz. A férj, Yilmaz szakképzett szakács, 2001-ben érkezett hozzánk, azóta több helyen is dolgozott Budapesten. Veszte lett – mint oly sok más külföldinek – egy csinos magyar lány, Tímea. Szerelemből házasság következett, ahogy az ilyenkor lenni szokott, így aztán már több mint két évtizede Magyarországon él, két gyermeket is nevelnek. Angyalföldön laknak, közel az üzletükhöz, melyet ketten, együtt vezetnek. Segítségül négy alkalmazottjuk is van. A nyitáskor azt a célt tűzték ki, hogy a hamisítatlan török ételek mellett a magyaros ízeket is kínálják, kapható náluk a közkedvelt rántott szelet és a Mátrai borzaska is.
Az természetesnek tekinthető, hogy a vendégek szeme láttára forog a szép nagy gyros oszlop, mindjárt a nyitástól, reggel kilenc-tíz órától – ezt még az érdeklődéstől teszik függővé, csakúgy, mint az zárást, amit most kezdetben ugyancsak kilenc tíz óra körülire terveznek, este. Ám ha lesz igény tovább is, szívesen alkalmazkodnak majd hozzá. Az étlap összeállításakor gondoltak a vegetáriánusokra, más ételek mellett rántott sajtot, falafel gombócot és különböző salátákat is kínálnak. Bár van a környékükben néhány más nemzetiségnek is étterme, de a konkurenciától nem tartanak. Ők a saját, egyedi ételeiket ajánlják, a többiek pedig egészen más országot, gasztronómiai kultúrát képviselnek. Már megismerkedtek, össze is barátkoztak egymással. Itt náluk, jól berendezett játszósarokkal is várják a kisgyerekes családokat.
Ezen a környéken valószínűleg sok olyan ember él, aki még soha életében nem evett török ételt, de ha már itt ez az étterem, szívesen megkóstolná. Az ő szemük először bizonyára gyros oszlopon akadna meg. Számukra kezdetnek a gyros tálat ajánlják, hiszen az friss sült hús, vegyes idénysalátával, török kenyérrel, nem áll távol a magyar ízléstől. De lehet hozzá olívabogyós fetasajtos görög salátát is kérni, vagy akár a csípős, friss házi joghurtszósszal is finom. A másik, amivel szintén érdemes megismerkedni, az a muszaka. Az alapja a rakott padlizsán és krumpli, besamelmártással leöntve sütik. Igen laktató, hiszen oreganóval fűszerezett és megpirított marha vagy pulyka darált hús is van benne. Valószínűleg nagyon népszerű lesz a török lencseleves és a hideg gyümölcsleves, ez utóbbiban többféle gyümölcs található.
Nem hiányoznak a kínálatból a török édességek, a baklava és a különböző pisztáciás sütemények, az italok között pedig az Ayran, a török sós, joghurtos ital is megtalálható. Kicsit hasonlít a magyar kefirhez, de nem olyan savanyú. Az itthon jól ismert palackos üdítő italokból igen nagy a választék. Szinte minden megszokott szénsavas ital és rengeteg gyümölcslé sorakozik a hűtőszekrényben. Török étteremről lévén szó, szeszesitalokról ilyen bőségben már nem beszélhetünk, de egy azért lesz. Főleg, miután közeleg a meleg idő, sört tartani fognak, amit akár az étterem előtt a teraszon is el lehet fogyasztani. Már az első naptól kezdődően megszervezték a házhozszállítást, ételeik a Wolt és a Foodora szolgálaton keresztül is elérhetők. Asztalfoglalás a Facebook oldalukon keresztül is lehetséges. Ezen a környéken nem éppen a leggazdagabb emberek laknak – ételáraik az itt élők számára is megfizethetők.
A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.
A világ leginkább mértékadó étteremkalauza, a Michelin Guide, december 10-én nyilvánosságra hozta, kik kapják az idén Magyarországon ezt a rangos elismerést. Nincs okunk a szégyenkezésre, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el valamelyik szintjét vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerepelnek e díjazottak között. Az is kiderült, nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb, az Őriszentpéteren működő Pajta étterem is csatlakozott hozzájuk.
Ez a nagy nyilvánosság előtt elhangzott mondat lehetne akár egy jó bűnügyi történet címe is, szerencsére nem erről van szó. Bár rövidesen ki fog derülni; titok van – és mivel most megosztjuk, már nem sokáig lesz titok. A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre. Megismertesse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.
A címben szereplő tanácsot Kiss Zoltán cukrászmester adta a résztvevőknek az Év Bejglije verseny eredményének kihirdetésekor – nem véletlenül. Feltételezzük, az otthoni bejglisütésre vállalkozók is tudják ezt, de azért nem árt ismételni. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület a negyedik alkalommal hirdette meg és az idén már ötvennél is több alkotás versengett a díjakért és a kitüntető címekért.