2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
Csapház
Révay András
2016.07.13 20:12
Szokatlan felirat hívja fel magára a figyelmet egy budapesti üzlet bejárata fölött. „Csapház”. Első látásra is azonnal nyilvánvaló: itt söröket kínálnak, valószínűleg több különbözőt. Ám aki megáll, hogy eldöntse: betér-e vagy sem, nyomban észrevesz még egy furcsaságot.

A bejárat előtt – bár hely volna hozzá – nincs terasz, nincs napernyő, nincsenek asztalok, székek, még egy pult sincs kitéve, ahová egy korsó mellett könyökölhetnénk. Tombol a nyár, sört kínálnak, és nem adnak hozzá helyet, hogy megigyuk. Hát érti ezt valaki? Ekkor már az is feltűnik, hogy az utcán sem látunk pohárral vagy üveggel a kézben iddogáló embereket. Itt valami nagyon nincs rendben! Talán az ajtón belül vár egy kellemesen hűvös söröző? Ennyi kérdés már elég, hogy felkeltse a kíváncsiságot, nyissunk hát be ebbe a furcsa üzletbe! Ám beljebb kerülve az ajtón, kérdéseinkre még mindig nem találunk választ. Amit látunk ugyanis, az minden csak nem söröző, inkább valami boltszerűség. Van egy pult, mögötte egy eladó áll, az ő háta mögött a falon csapok, szép egyenes sorba rendezve. Pult tehát van, de poharak sehol – ez így még csak nem is kocsma!

 Valóban, ez nem kocsma – hagyja helyben megállapításunkat Madarász András üzemeltetési manager. Egy egészen különleges üzlettípus meghonosításával kísérletezik Budapesten a Draft Beer Home Kft. A tulajdonos Moszkvában találkozott vele először, most itthon már három ilyen boltja működik. Ráadásul a csapoknak is ő a kizárólagos forgalmazója, néhány környező országban is. Az eljárás lényege, hogy igen sok különféle sört hordókban, hűtőkamrában tartanak és a hordókból egyenesen a sörcsapokba vezetik. Az ital egésze addig a pillanatig, amíg kibuggyan a csap nyílásán, hűtött útvonalon mozog. A Csapházban kizárólag magyar, kézműves módon készült söröket árulnak, egyedi technológiával, palackba csapolva. A megvásárolt árut el kell vinni az üzletből. A kiválasztott sört kizárólag különleges, nyomásálló PET palackokba csapolják, és azokat előbb 2 bar nyomású széndioxiddal feltöltik. A nyomás következtében a sör nem habzik csapolás közben, szép lassan csordogál a palackba. Ám amikor otthon kinyitják, pohárba töltik, a frissen csapolt sör szép, magas habját kapják. Sajnos a rendszernek némi hátránya is van. A vevő nem hozhat magával otthonról palackot – hiszen azok nem nyomásállók – és egészségügyi okból az ittenieket sem váltják vissza, újra sem töltik. Minden alkalommal meg kell venni az újat, ám egy kivétel mégis akad. Háromezer forint fölötti vásárlás esetén a palackokat már ingyen adják.

Az itt vásárolt sörök a „nagy” gyártók termékeitől lényegesen különböznek. Míg ez utóbbiaknál a költséghatékonyság fontos szempont és ennek érdekében az árpamalátát kukoricadarával, olykor rizzsel „felütik”, a kis üzemeknél a különleges minőség fontosabb. Közöttük verseny van, hogy ki tud jobb sört főzni, ezért tehát nem spórolnak az alapanyagok minőségével. A mintegy 15-20 beszállító különböző söröket készít. Van, aki kizárólag alsó-, mások felsőerjesztésű technológiával dolgoznak. Manapság a kisüzemeknél nagy divat az ale-k készítése. Ezek felsőerjesztésűek, az erjedés szobahőmérséklethez közel zajlik, az élesztő a sörlé tetején lebeg, a sör tartalmasabb, nehezebb, testesebb. A magyar piacon kezdetben újdonságnak számított. Mi hozzá voltunk szokva az egyszerű, világos, alacsony alkoholtartalmú sörökhöz. Az ilyenek alsóerjesztésű – lager – sörök, legjobb példájuk a Pilseni. Itt az erjedés igen alacsony hőfokon történik és az élesztő a sörlé aljára süllyed. Pár éve nálunk is kezdetét vette a „sörforradalom”, ennek során megismerhettük, hogy a sör – akár a bor – egy egész ételsor változatos kísérője is lehet.

 A kisipari sörfőzés másik sajátossága – és ebben is hasonlít a borkészítésre – hogy elég nehéz huzamosabb időn keresztül, mindig azonosat készíteni. Ahogy ugyanannak a borásznak ugyanarról a dűlőről lekerült, ugyanazon fajta szőlőből készült bora sem tud évről-évre egyforma lenni, igaz ez a sörfőzdékre is. Nagyon sokan még csak most kezdenek igazán felfejlődni, új eszközöket szereznek be, javítanak a technológián. Ilyenkor mindig változik egy kicsit a sörük íze. Ez talán nem is baj, éppen ettől válik izgalmassá. A változások nem jelentősek, nem olyan, hogy előbb jó volt, most nem jó a sör. A Csapház kínálata igen széles. Az egyszerű szűrt, világos lagerektől a testes erős ale-kig, igen színes a paletta. Igazodnak a vevők igényeihez is, hiszen ilyenkor, a meleg nyáron, inkább a könnyedebbeket keresik. Színek szerint van világos, vörös, barna, egészen a feketéig, de a kínálat 70 %-a most világos. Persze, mivel ebben a boltban 13 sörcsap működik egyszerre, kicsit nehéz kiszámítani, mikor, melyik fogy el hamarább. Annál is inkább, mert a csapolás – kívánság szerint - egy, másfél és kétliteres palackokba történik. Az árak is tág ingadozást mutatnak: 1 liter lehet 690, de lehet 1790 forint is.

 A sörökre itt nagyon odafigyelnek – és ebben talán egyediek is. A sör végig hűtött útvonalon halad, ellentétben sok más olyan hellyel, ahol csak a vezetékeket hűtik, de a hordót nem. Amikor mondjuk, az étterem éjszakára bezár, nyolc óra alatt teljesen megsavanyodik a csőben a sör – és ez vissza is tudja fertőzni a hordót. A kis főzdék közül van olyan, amelyik nem palackozza a sörét. Az ilyenektől vagy náluk, a helyszínen vagy csak itt lehet vásárolni. Az egyik legizgalmasabb érdekesség a Dunkel weizen, barna búzasör. A maláta édeskéssége mellett a búza bársonyossága is megjelenik benne, és ami roppant vonzóvá teszi: a maláta pörköltsége miatt határozott csokoládés, kávés íze is van. Kapható természetesen gyümölcsös sörből is néhány: banános, meggyes – és ami igazi újdonság, a Gésa. Ez zöld teával, jázminvirággal ízesített, szűrt világos sör. Talán már ennyi is mutatja, hogy itt előbb-utóbb mindenki megtalálja majd a kedvencét.

www.csaphaz.hu

Kapcsolódó témák