
A Magyar Cukrász Ipartestület minden évben számos rendezvénnyel hívja fel magára a figyelmet. Közülük a leghíresebb a Magyarország tortája verseny. Van Budapesten, a IV. kerületben, egy kézműves sörfőzde, a First Craft Beer. Joggal híres sörözőjükben mindig igen sokféle sör kapható. Ők találták ki három évvel ezelőtt, hogy a tortaversenyhez kapcsolódóan sört főznek az év győztes tortájának alapanyagaiból. Lássuk be: eredeti gondolat! Ha már kitalálták, meg is próbálkoztak vele, idén harmadszor. A Magyarország tortája verseny kiírói 2025-ben sem voltak ötletszegények. Van a magyar cukrászművészetnek egy párját ritkító kincse. A tortaversenyen a részvétel feltétele ezúttal az volt, hogy pontosan annak a tortának az alapanyagait kell ismételten felhasználni, de nem szabad újból elkészíteni az eredetit. Mást kell belőlük kihozni!

A bevezetőben említett európai hírű cukrász, az 1847-ben született Dobos Carl József – ma Dobos C. József néven ismerjük - 1884-ben alkotta meg, és 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nevét viselő Dobostortát. Éppen 140 évvel ezelőtt! A siker óriási volt, sokan azonnal hamisítani kezdték, így azután Dobos úr rákényszerült, hogy az összetételt szabadalmaztassa. Védjegyet is kapott: karmában báránnyal repülő sas jelezte, hogy igazi Dobostortát vett a vásárló. A torta az 1896-ban tartott Millenniumi Kiállításon már nagyméretű, önálló pavilonban szerepelt. Az érdeklődők azt is megtöltötték. Népszerűsége napjainkig sem csökkent, talán nincs is olyan cukrászda Magyarországon, ahol kapni ne lehetne. A First Craft Beer sörfőzde idén arra vállalkozott, hogy a Dobostortát „sörösíti” meg. Sikerült!
Jelen volt a sör bemutatóján Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Elmondta: Már kezdetben, a legelső megkeresésnél, amikor az üzemlátogatáson végigmentünk, egyértelmű volt, hogy nagyon szívesen működünk majd együtt a First Craft Beer-rel, hiszen ugyanazokból a minőségi alapanyagokból dolgoznak, mint a cukrászok. A Magyarország tortája versenynél is feltétel, hogy csak kifogástalan minőségű és egészséges alapanyagokból készült tortával lehet nevezni a versenyben. Dobos C Józsefhez is sok szállal kötődik az Ipartestület. Amikor 1906-ban megalakult az akkor még Budapest Székesfővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete, Dobos mester akkor ment nyugdíjba. A titkos receptet a megalakuló ipartestületnek adományozta, onnantól kezdve ismerjük a receptet. A torta ma már hungarikum és a hungarikum gazdája az Ipartestület. Nem mehettünk el szótlanul egy ilyen jeles évforduló mellett.

Magyarország tortája 2025-ben „Stílusgyakorlat” néven vett rész a versenyen – és győzött. Egyik megalkotója, Balogh László cukrászmester, a gyulai, Kézműves Cukrászdából. A tortát Kiss Roland cukrászmesterrel együtt hozták létre, László részletekbe menően kitalálta, Roland megsütötte. Az eredeti Dobostorta is rétegezett volt, itt a rétegezést kicsit rendhagyóan oldották meg. A régi magyar cukrász hagyományokat idéző, legyező torta alakban készítették el, a rétegek függőlegesen futnak benne. A vezető ízét – a csokoládé mellett – a meggy adja. Meggypálinkával izgalmassá tett meggyzselét készítettek, ez a csokoládéval nagyon jól harmonizál. A karamellréteg alulra került. Most, hogy a „belőle” készült sört is megismerték, elhatározták, hogy a cukrászdában a sörrel együtt fogják árulni.

A torta sör formájának titkát a megalkotója, Ábrahám Máté osztotta meg a bemutató résztvevőivel. Az alapanyagok egyértelművé tették, hogy hozzá stout típusú sör illik. A stout egy angol/ír eredetű, sötét, testes sör, amely pörkölt malátából készül, így kávés, csokoládés ízjegyek jellemzik. A szó jelentése „vaskos” arra utal, hogy a sör teltebb, gazdagabb. A főzés alapja egy Imperial stout volt, amit három napig áztattak kakaóbab töreten. Az erjedés közben adták hozzá a gyümölcsvelőt, így leerjedt a meggypürében lévő cukor. Megmaradt a kiegyensúlyozott kakaósság, meggyesség, illetve a karamell, ez utóbbit belga kandis cukorral érték el. Az alkohol nem érződik ki. Ahogy a tortában, itt is megtalálhatóak a kakaó, a meggy, a karamell rétegei. A kóstolás során különböző időpontban jelentkeznek. Ha forgatjuk a pohárban, megnyílik a sör, és mindig másik arcát fogja megmutatni.