2025. február 7. péntek, Tódor és Rómeó napja
Fűben-fában orvosság
Révay András
2021.08.12 19:43
Tavaly zárva maradt, idén viszont ismét sétálhatunk a Magyar Ízek Utcájában, Budán, a Várkert Bazár előtti Duna-parton, a Lánchídtól a Döbrentei térig. Míg 2019-ben augusztus 20. előtt nyitották ki, most 20-21-22-én tart nyitva a háromnapos ízfesztivál, melynek – alkalmazkodva a sajnálatos világhelyzethez - optimista és egyben hagyományőrző módon a címben jelölt mondatot választották mottóul a rendezők.

 

 Inkább kétszer, mint egyszer sem – gondolhatták magukban, mert bár a díjátadó ünnepség már lezajlott és erről tájékoztattuk is olvasóinkat, ez alkalommal ismét bemutatták a Szent István Napi Kenyér, a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny nyerteseit. Az eseményről szóló sajtótájékoztató háziasszonya, Rost Andrea, Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes elmondta, sokáig Szolnokon élt, ismeri a jászsági ízeket, és amikor Olaszországban egy trattoriában rendelt agy gnocchi-t meglepve tapasztalta, hogy az ugyanaz, mint a nagypapájának a gombóclevesében a krumplis gombóc! A jó ízek tehát szinte nemzetköziek. Számára azok a kenyerek igazán ízletesek, amikben nagyon sok fűszer van, ezért a kardamom-ot is javasolná valamelyik pékségnek.

A rendezvény létrehozásával az volt a cél – mondta el Novotny Antal, főszervező, hogy Magyarország, a Kárpát-medence és a velünk élő nemzetiségek gasztrokultúráját, annak sokszínűségében mutassák be. Legyünk rá büszkék, ismerjük meg szépségeit, gazdagságát. A kaland, amit úgy hívunk: Magyar Ízek Utcája, 13 évvel ezelőtt kezdődött, 12 évvel ezelőtt tartották meg az elsőt és ez a mostani a tizenegyedik. Részt vesznek benne hivatásos „ételkészítők”, de mellettük a nem professzionális főzők is helyet kapnak. Jönnek és készítenek ételeket Kárpátaljáról, a Felvidékről a roma gasztrokultúrából, az Őrségből. Nagy várakozás előzi meg Horvátországból, a Dél-Duna vidékéről érkező csapat bemutatkozását, akik a „csiptetett ponty” nevű ételt készítik majd el, a szokásos paprikás mellett. Az idei jelmondatot már tavaly szerették volna a zászlóra tűzni, olyan gasztronómiai elemek felvonultatásával, amitől gyógyulni is lehet. Főleg a fűszerek kerülnek most a középpontba, hiszen kevesen tudják például, hogy a fűszerpaprikát sokáig „vérserkentésre” használták és csak utána került bele az ételeinkbe! Erdélyből érkeznek is „füvesasszonyok” a kertjükben készült fűszerekkel. Jönnek főzők Pusztinából, Csángóföldről, de Bogyiszló és Karcag képviselői sem fognak hiányozni.

 A kenyér a világ minden részén fontos szerepet tölt be az emberiség táplálkozásában, mindig is nagy tisztelete volt hangsúlyozta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A jó kenyérhez két nagyon fontos dolog szükséges, a jó alapanyag és a jó szakember. A Szövetség tizedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Az idén rekord számú versenyzővel indult és kétfordulós versenyben dőlt el a győztes kiléte. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek, a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István Napi Kenyér, valamint a teljesen szabad kezet adó Innovatív kategóriában. Nem volt szabad adalékanyagokat és lisztkeverékeket használni és mindenkinek kovászos technológiát kellett alkalmazni. Itt viszont eldönthették, hogy élesztővel vagy anélkül készült kovászt használnak. A győztes termékeknél hosszú érlelésű, kovászos technológiával dolgoztak, ezért az ízek, zamatok a maguk teljességében jelenhettek meg a kenyérben.

 Az Innovatív kategóriában 3 helyezett volt, a budapesti Szega Camembert Kft., a „Városi káposztás” kenyerével. Ők hosszú évek óta részt vesznek a versenyeken és gyakran eredményesek is. A második díjat a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. „Tokaji aranykenyér” nevű alkotása kapta. Érdemes felfigyelni arra, hogy tavaly ők voltak a Szent István Napi Kenyér kategória győztesei. A cég jó példa rá, hogy a hagyomány és a modern gépesítés miként találkozik ugyanabban az üzemben és arra is, hogy az idősebb és a fiatalabb korosztály hogyan tud sikeresen együtt dolgozni. A kategória győztese idén a tiszakécskei Fejedelmi Pékség „Tisza-parti magvas” kézműves kenyere lett. A kupát és a 300 ezer forintos díjat Lovas József és dr. Lovas Nóra vette át.

A Szent István Napi Kenyér kategória 3. helyezettje a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. „Falusi burgonyás, kovászos” kenyere volt, ők először indultak a Pékszövetség versenyén és mindjárt dobogósak is lettek. Tiszakécskére az idén meglepően sok díj jutott, közöttük ennek a kategóriának az „ezüstérme” is, a Fejedelmi Pékség kézműves kenyere jogán. A 2021. Szent István Napi Kenyere címet pedig a Hel Pékség „Solymár gyöngye” elnevezésű kenyere nyerte. Ők tavaly az Innovatív kategória győztesei voltak, idén a kenyeret vezető pékük, Varró Zsolt elképzelése szerint sütötték. A kupát és az 500 ezer forintos díjat Szász Krisztián és Horváth Zoltán vette át. A négy összetevő: liszt, víz, só, élesztő mellett az idő is fontos szerepet játszott. Rozslisztről indított, 72 órás kovásszal kezdték és csak a dagasztásnál került bele egy százaléknyi élesztő.

A tortaversenyek győztesei egy külön ajándékot is kaptak. Idén ugyanis a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felajánlotta, hogy a továbbiakban, minden évben a győzteseknek egy-egy nagy értékű, egyedi tortatartó tálat készítenek. A gyár jelmondata a „Hagyomány és innováció” és ez a két szó jellemzi a legjobban ezt a versenyt is. Ezért jött létre az együttműködés a Zrt. és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete között. Az Ipartestület társelnöke, Selmeczi László először arról szólt: idén 15. alkalommal hirdette meg az Ipartestület a Magyarország Tortája versenyt. Izgalmas 15 év van mögöttünk jól figyelemmel lehetett kísérni a fejlődést, mert mindig új, magyaros ízeket és recepteket várnak a versenyzőktől. Az sem titkolt cél, hogy mindig új sütemények kerüljenek a cukrászdák kínálatába. Ráadásul az idén a Vadászati Világkiállításhoz csatlakozva – mintegy alkategóriaként – is hirdettek versenyt.

Egyszeri és megismételhetetlen alkalom kínálkozott az „Egy a természettel” jelszavú kiállításhoz kapcsolódó torta elkészítésére, a nyertes lesz ugyanis a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája – emelte ki a kategóriáról szólva Erdélyi Balázs, az Ipartestület szakmai alelnöke. Bár a cukrászoknak sok közük nincs a vadászathoz, a természethez viszont annál több, így igazán izgalmas verseny jött létre. Országunk sokszínű, gazdag természeti kincsek tárháza, a versenykiírásban is ez volt az egyik feltétel: a torták alapízeit az ország erdeiben, mezőin megtalálható termények adják. A Magyarország Tortája címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti, a Habcsók Cukrászdából. Elmondta róla, hogy pirított napraforgó őrleményből készült a tésztája. Búzalisztet nem tartalmaz, van viszont benne Vilmoskörte pálinka, két rétegben is. Az egészet hársmézes joghurt mousse öleli körül.

 Az „Egy a természettel” kategória díját Füredi Krisztán, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza által készített „NIMRÓD” elnevezésű alkotás nyerte. Harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül illenek a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ismert, nevezetes italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A munkát hosszas tervezés előzi meg – árulta el a módszert. Ugyancsak ő nyerte a tizedik alkalommal meghirdetett Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a „Beszterce rózsája” fantázianevű alkotással. Benne a sárgabaracké a főszerep. Ez a kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, még a piskótában is szerepel barackmagliszt alakban. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elvégeztetett számítások szerint energiatartalma szeletenként 206,3 kcal, szénhidrátértéke 12,4 gramm, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a fesztivál mindhárom napján lehetőség lesz véradásra, vérnyomás-, vércukor- és véroxigénszint-mérésre is a látogatók körében.

Kapcsolódó témák
2025.01.24 13:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.

2024.12.14 16:43

A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.

2024.12.12 13:52

A világ leginkább mértékadó étteremkalauza, a Michelin Guide, december 10-én nyilvánosságra hozta, kik kapják az idén Magyarországon ezt a rangos elismerést. Nincs okunk a szégyenkezésre, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el valamelyik szintjét vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerepelnek e díjazottak között. Az is kiderült, nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb, az Őriszentpéteren működő Pajta étterem is csatlakozott hozzájuk.

2024.11.21 21:09

Ez a nagy nyilvánosság előtt elhangzott mondat lehetne akár egy jó bűnügyi történet címe is, szerencsére nem erről van szó. Bár rövidesen ki fog derülni; titok van – és mivel most megosztjuk, már nem sokáig lesz titok. A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre. Megismertesse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!