2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
Gasztronyaralás belföldön
Kiss Kriszta
2015.07.21 14:48
Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

Kreinbacher birtok, Somló-hegy

Itt találkozik az idilli tanúhegy tövében a kortárs dizájn a hagyományos pezsgőkészítéssel, és valami nagyon szerethető jön ki a dologból.

A pezsgőpincészet és a hozzá tartozó borbár, bisztró és szálláshely dizájnosabb már nem is lehetne. Ekler Dezső megszilárduló lávafolyamot idéző épületében minden aprólékosan megtervezett és összehangolt. Tisztelegve azonban a hagyományok előtt is, a birtok szomszédságában meglátogathatjuk a Somló vincellér házikós, rózsalugasos, szőlőskertes, végtelenül békés romantikáját is.

A modern birtoktól nem messze, a hegyre kirándulva megismerhetjük Somló igazi arcát, rózsával befuttatott vincellér házikóival és kicsiny szőlőparcelláival. A hegy legszebb pontjaira (a Szent Ilona kápolnához, a Kőkonyha kilátójához, a Barát-sziklához) körülbelül egy órás sétával juthatunk el a birtoktól. Érdemes erre kirándulni, romantikus, nyugodt táj várja az ide látogatókat.

Birtoklátogatás: 3000-4500 Ft/fő, a választott borsortól függően. A nagyjábó két órás birtoklátogatás során a borászatot és pezsgőpincészetet is végigjárja a csoport. A program pezsgőzéssel kezdődik és borkóstolóval zárul a kóstolóteremben. A csoportok létszáma minimum hat fő, de egyéni látogatók is csatlakozhatnak szombatonként.

Bisztró és borbár: szerdától vasárnapig a borbárban és teraszán gond nélkül bármikor kóstolhatunk ínycsiklandó borokat vagy pezsgőket, ha pedig időközben megéheznénk, a bisztróban havonta változó menüvel, friss alapanyagokból készült egyszerű ételekkel várják a kíváncsi látogatókat.

Szálláshely: Jelenleg 16 szobával rendelkeznek, a szoba ára 13 450 forint reggelivel fejenként és éjszakánként.

www.kreinbacher.hu

 

Fricska Bisztró, Veszprém

A Fricska a 13 éve üresen álló épület a várdomb tövében, a felújított Veszprémvölgyben a belvárostól kicsit kijjebb található, ahol érdemes kicsit hosszabban elidőzni.

„Közösségi helyet akartunk, kultúrkocsma jelleggel, egyedi adottságokkal, ami a helyszínnek köszönhető. Ilyen még nem volt Veszprémben. Kiesik egy kicsit, de aki akarja, az itt igazán jól érezheti magát, elég jó közönségünk lett, az értelmiségiek találták meg maguknak. Jól sikerült ez az első nyár, de most indulhat a fejlesztés. Nem szeretnénk igazi éttermet, de kell, hogy a vendégek tudjanak valamit enni. Szendvicseket, sütiket tervezünk, amolyan pesti street foodot, helyi alapanyagokkal, jó minőségben” – meséli Schönig Márton üzletvezető. A Fricska tulajdonképpen egy parasztház és egy romkocsma egyvelege,hatalmas gerendákkal és oszlopokkal, faelemekkel, szőttesekkel, könyvespolcokkal. A ház műemlék jellegű, felújítása pályázati pénzek segítségével történt, egyes részei 3-400 évesek. A tér középpontjában van a kandalló, a felette elhelyezkedő kemencében készül a csülök és a csokitorta, a péksütemény vagy épp a langalló. A hely egész évben nyitva tart és színes programokkal várja vendégeit, mint például koncertek, felolvasóestek vagy gyermekprogramok.

www.facebook.com/FricskaBisztro

 

Szent Tamás Pincészet, Mád

Akár kockás plédes piknikre, akár kifinomult fogásokra vágyunk elegáns környezetben, a Tokaj-Hegyaljához tartozó Mád mindkét esetben remek választás. A piknikre a Szent Tamás pincészet dűlőtúráján lehet sort keríteni. A Pincészet 2009 óta működik Mádon, a szőlőterületek nagy része itt található, de van még Tarcalon és Rátkán is egy-egy parcella. Tíz dűlőben folyik a munka, főként Furmint és Hárslevelű fajtával. Az eddig elkészült borok döntő többsége száraz, dűlőszelektált.

 

www.szenttamas.hu

 

Kapcsolódó témák