2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Ha kártyáznánk, nyerne
Révay András
2016.07.22 22:38
Ám az ügy kártya nélkül is nyerésre áll. Megvan a 21! Ebben az esztendőben ugyanis éppen 21. alkalommal rajtol el az autós Magyar Borok Útja Rallye, hogy augusztus utolsó hétvégéjén ezúttal a Balatoni Borrégiót fedezze fel.

 Alig több mint egy hónap múlva, augusztus 26-28. között a budapesti Kincsem Parknál áll rajthoz a Magyar Borok Útja Rallye 100-120 autóból álló mezőnye, hogy nekivágjon a mintegy 700 kilométeres versenytávnak, és felfedezze a Somlói Borvidéket, Badacsonyt és a Balaton-felvidéket, a Boglári és Zalai Borvidékeket, hozzá még a Balatonfüredi-Csopaki Borvidéket is. Lehet, hogy ezek a településnevek: Badacsonytomaj, Somlójenő, Gyulakeszi, Monoszló, Kisapáti, Kéthely, Nagyrada, Balatonlelle, Zamárdi, Kötcse, Nemesvita, Badacsonyörs, Zánka, Balatonfüred – sokak számára kevéssé ismertek. A Magyar Borok Útja Rallye egyik kiemelt célja éppen az, hogy felfedezze és bemutassa Magyarország szebbnél-szebb tájait és borvidékeit. Az útba ejtett 17 vendéglátó borászat között az ismertebb Liszkay vagy Szt. Kristóf mellett állomáshelyként fogadja a versenyzőket többek között a Borbély Családi Pincészet, Pócz József Pincészete, vagy éppen a Fáncsi-hegyi Pince.

 Már öt évvel ezelőtt is részt vett a Magyar Borok Útja Rallye szervezésében Megay Róbert Péter, aki két év óta tulajdonosa és egyben főszervezője is a rendezvénynek. A célokból az évek alatt több is kikristályosodott - mondta. Az első talán, hogy minden ilyen alkalommal találkozhat, beszélgethet 250-300 jó barát, és persze újak is csatlakoznak hozzájuk. Legalább ilyen fontos, hogy ráirányítsa a figyelmet 6-8 olyan borászatra, melyek országosan nem vagy kevéssé ismertek, miközben munkájuk minősége alapján megérdemelnék, hogy sokkal többen tudjanak róluk. Mindemellett rendszeresen jótékonykodunk, idén pedig meghonosítottuk a Magyar Borok Útja Rallye Társadalmi Felelősségvállalás Programot, melynek keretében ebben az évben minden egyes rendezvényünkön a hajléktalanok egészségügyi szűrésére, téli felkészítésére gyűjtünk. Az OxyTeam szakmai stábja, és a Pesti Vigadó Étterme már csatlakozott a programhoz, és bízunk benne, hogy kezdeményezésünk partnereink és barátaink körében további követőkre talál.

 A versenynek van még egy másik, legalább ennyire hangsúlyos feladata is – egészítette ki az elhangzottakat Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke. Ő arról híres, hogy néhány percen belül bárkiről be tudja bizonyítani, hogy nem is olyan jó autóvezető, hiába van már évtizedek óta jogosítvány a zsebében. Határozott álláspontja szerint – ellentétben a Forma-1 követelményeivel - itt nem a sebesség a lényeg! A Magyar Borok Útja Rallye résztvevői számára a legnagyobb érték a jó szó és az emberi kapcsolatok. Mutassunk olyan példát a gyerekeinknek, hogy később ne legyen vitára okunk – miért vezet így ez a gyerek? A tudatos, felelősségteljes és biztonságos közlekedés népszerűsítése hagyományosan kiemelt célja a Magyar Borok Útja Rallye versenysorozatnak. A versenyzés óráiban a borkóstolás minden sofőr számára szigorúan tilos. A résztvevők többször számíthatnak szondázásra és traffipaxra az út során. Napközben a mezőny tagjai csak egymásra, a versenyre, a csodálatos tájra, a vendéglátó borászokkal való találkozásra és beszélgetésre, a borászat működésének és filozófiájának megismerésére, valamint az általuk kínált finom falatokra koncentrálhatnak.

 A Borút Rallye idei útvonalában a kevésbé ismert pincészetek egyike a Zánkán 2012 óta működő Canter Vinotéka és Borterasz. Boraikat a Balaton körüli legszebb szőlőterületek terméséből készítik. Felismerték, hogy nincs a Balaton körül olyan létesítmény, ahol egy helyen található borászat, rendezvényközpont, vendéglátás és megfelelő mennyiségű szállás. Terveik között ennek létrehozása szerepel. A családi borászatként működő badacsonyi Sipos Borházban viszont már van vendégház, ami pároknak és családoknak tökéletes szálláshely. A pincében pedig akár nyolcvan személyes rendezvényeket is megtarthatnak. A vidék főleg fehérbor-termő, a Balaton víztükre által visszavert napsugarak miatt-a déli lejtőkön kialakult szubmediterrán klíma és a vulkáni alapkőzet hatása más borvidékek boraival összetéveszthetetlenné teszi a badacsonyit.

 „A somlai bor mindent gyógyít” – állt a patikák receptkönyvében kétszáz évvel ezelőtt. Most a rallye résztvevői személyesen is meggyőződhetnek majd ez állítás igazságáról és arról, hogy a Tornai pincészetben követik-e a legendás borvidék sok évszázados szőlészeti-borászati hagyományait. Ez a Somló-hegy legnagyobb családi birtoka, hatvan hektár saját területük van, főleg a hegy déli, keleti és nyugati oldalán. Borválasztékuk zömét a hagyományos somlai fajták teszik ki: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, tölti meg a hordóikat, de azért van mellettük még Szürkebarát, Tramini, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc és a mostanában egyre népszerűbbé váló magyar fajta, a Zenit is. A hegy lábánál található pincészet pedig egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ is.

 A Balaton északi partját ismerők számára elfogadott tény, hogy a Liszkay pincészet a vidék egyik legnevesebb vállalkozása. Liszkay Mihály 1956-ban hagyta el Magyarországot és amikor a kilencvenes évek végén visszajött, azonnal meglátta a tájban rejlő lehetőséget. Keze nyomán pár év munkával Monoszlón született meg a „Magyar Toscana”! Szőlőbirtokát azzal az elhatározással alakította ki, hogy ötvözze a hagyományos és modern borászati eljárások legjavát. A 350 éves múltra visszatekintő patinás pincéiben ma már elsőrangú vörösborok sorakoznak, melyek sorra nyerik rangos hazai és nemzetközi versenyeken az aranyérmeket. A múltat idéző stílusban felépített kúriában kilenc, ízlésesen berendezett szoba is várja a látogatókat, belőlük pazar kilátás nyílik a Balaton-felvidék festői szépségű hegyeire.

A Rallye útvonala érinteni fogja a Balaton déli oldalát is. Ott működik Kötcse székhellyel, 2010 óta a Fáncsi-hegyi Pince. Kötcse a Dél–Balatoni Borvidéken, Balatonszárszótól 7 kilométerre található. A pince a festői Fáncsi-hegy lankás oldalán helyezkedik el, neve is innen származik. Kimondottan borturizmusra, a borok gasztronómiai élvezetére hozták létre. Boraik minőségére a választott mottójuk is jellemző: Aki ma ellátogat hozzánk, vendégünk lesz holnap is. Borválasztékuk roppant bőséges, kínálatukat húsznál is több fehér- és vörösbor alkotja. A helyszínen valamennyi meg is kóstolható és ez jelentős próbatétel elé állítja a rallye résztvevőit. Persze csak az utastársat, mert a verseny szabályai szerint a vezetők majd csak este kóstolhatnak!

Kapcsolódó témák